Medicamente cu reteta

Terbinafina Slavia 250mg, 14 comprimate, Slavia Pharm

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Terbinafina Slavia 250mg, 14 comprimate, Slavia Pharm

7476951

Indicatii
onicomicoze (infectii fungice ale unghiei) determinate de fungi dermatofiti;

tinea capitis;

infectii fungice cutanate cum sunt: tinea corporis, tinea cruris, tinea pedis si infectii cutanate determinate de genul Candida (de exemplu Candida albicans), in care tratamentul oral este considerat adecvat, avand in vedere localizarea, severitatea si intinderea infectiei.

Tratamentul pe cale orala cu terbinafina nu este eficace in pitiriazis versicolor. Trebuie avute in vedere ghidurile oficiale locale, de exemplu recomandarile nationale cu privire la utilizarea si prescrierea corecta a medicamentelor antimicrobiene.

Dozaj
Durata tratamentului variaza in functie de indicatie si de severitatea infectiei.

Adulti

Doza recomandata este de 250 mg terbinafina (un comprimat Terbinafina Slavia), o data pe zi.

Copii si adolescenti

Nu sunt disponibile date in ceea ce priveste administrarea produsului la copii cu varsta sub 2 ani (de obicei 40 kg: doza recomandata este de 250 mg terbinafina (un comprimat Terbinafina Slavia), o data pe zi.

Infectii cutanate

Durata recomandata a tratamentului:

tinea pedis (interdigitala, plantara): 2-6 saptamani;

tinea corporis, cruris: 2-4 saptamani;

candidoza cutanata: 2-4 saptamani.

Remisia completa a semnelor si simptomelor de infectie poate sa apara abia dupa cateva saptamani de la vindecarea micozei.

Infectii ale parului si scalpului

Durata de tratament recomandata:

tinea capitis: 4 saptamani.

Onicomicoze

La majoritatea pacientilor, durata tratamentului este de 6-12 saptamani.

Onicomicoza la nivelul mainilor

In majoritatea cazurilor, pentru infectiile unghiilor de la maini, sunt suficiente 6 saptamani de tratament.

Onicomicoza la nivelul picioarelor

In majoritatea cazurilor, in infectiile unghiilor de la picioare, sunt suficiente 12 saptamani de tratament.

Unii pacienti, cu o crestere lenta a unghiilor, pot necesita un tratament mai indelungat. Efectul terapeutic optim se observa dupa cateva luni de la vindecarea micozei si intreruperea tratamentului. Acesta este legat de perioada necesara pentru cresterea unghiei sanatoase.

nformatii suplimentare privind populatiile speciale

Pacienti varstnici

Nu sunt dovezi care sa ateste ca pacientii varstnici ar necesita doze diferite sau prezinta reactii adverse diferite comparativ cu pacientii mai tineri. Daca se recomanda administrarea terbinafinei la pacientii din acest grup de varsta, trebuie avuta in vedere posibilitatea unei insuficiente hepatice sau renale in antecedente (vezi pct. 4.4).

Insuficienta renala

Utilizarea Terbinafina Slavia comprimate nu a fost adecvat studiata la pacientii cu insuficienta renala si, de aceea,nu este recomandata utilizarea sa la aceasta categorie de populatie (vezi pct. 4.4 si pct. 5.2)

Insuficienta hepatica

Terbinafina Slavia comprimate nu este recomandat pentru pacientii cu tulburare hepatica acuta sau cronica (vezi ct. 4.4).

Contraindicatii

Hipersensibilitate la terbinafina sau la oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1. Afectiuni hepatice acute sau cronice.

Atentionari
Functia hepatica

Terbinafina Slavia comprimate nu este recomandat la pacientii cu afectiuni hepatice cronice sau active.

Inainte de prescrierea Terbinafina Slavia, trebuie evaluata boala hepatica pre-existenta. La pacientii cu sau fara boala hepatica pre-existenta, poate sa apara hepatotoxicitatea. S-au raportat cazuri foarte rare de insuficienta hepatica severa (unele cu evolutie letala sau care necesita transplant hepatic) la pacientii tratati cu Terbinafina Slavia comprimate. In majoritatea cazurilor de insuficienta hepatica, pacientii prezentau afectiuni

sistemice de baza grave si asocierea cauzala cu administrarea Terbinafina Slavia comprimate a fost neclara (vezi pct. 4.8).

Pacientii carora li s-a prescris Terbinafina Slavia trebuie atentionati sa semnaleze imediat orice simptome inexplicabile, persistente, cum sunt greata, anorexie, oboseala, varsaturi, durere in hipocondrul drept sau icter, urina inchisa la culoare sau materii fecale decolorate. La pacientii care au aceste simptome, trebuie sa se intrerupa administrarea orala de terbinafina si trebuie sa se evalueze imediat functia hepatica.

Efecte dermatologice

Foarte rar au fost raportate reactii adverse cutanate grave (de exemplu sindrom Stevens-Johnson, necroliza epidermica toxica) la pacientii care au primit Terbinafina Slavia comprimate. Tratamentul cu Terbinafina Slavia

comprimate trebuie intrerupt daca apare o eruptie cutanata progresiva.

Efecte hematologice

La pacientii tratati cu Terbinafina Slavia comprimate s-au raportat cazuri foarte rare de discrazie (neutropenie,

agranulocitoza, trombocitopenie, pancitopenie). Etiologia oricarei discrazii aparute la pacientii tratati

cu Terbinafina Slavia comprimate trebuie evaluata si trebuie luata in considerare posibilitatea modificarii schemei de tratament, inclusiv intreruperea tratamentului cu Terbinafina Slavia comprimate.

Functia renala

Nu a fost studiata in mod adecvat utilizarea Terbinafina Slavia comprimate la pacientii cu insuficienta renala (clearance-ul creatininei mai mic de 50 ml/min sau concentratia plasmatica a creatininei mai mare de

300 µmol/l), si de aceea nu este recomandata (vezi pct. 5.2).

Interactiuni

cu alte medicamente

Studiile efectuate in vivo si in vitro au aratat ca terbinafina inhiba metabolizarea mediata de CYP2D6. De aceea, pacientii care primesc tratament concomitent cu medicamente metabolizate predominant de CYP2D6, de exemplu anumite membre ale urmatoarelor clase de medicamente cum sunt antidepresive triciclice, β-blocante, inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei, antiaritmice (inclusiv clasa 1A, 1B si 1C) si inhibitori de monoaminoxidaza (IMAO) de tip B, trebuie urmariti cu prudenta, daca

medicamentul administrat concomitent are o fereastra terapeutica mica (vezi pct. 4.5).4.5 Interactiuni cu alte medicamente si alte forme de interactiune

Efectele altor medicamente asupra terbinafinei

Clearance-ul plasmatic al terbinafinei poate fi accelerat de medicamente cu efect inductor enzimatic si poate fi inhibat de medicamente inhibitoare ale citocromului P-450.

Daca este necesara administrarea concomitenta a acestor medicamente, doza de terbinafina trebuie ajustata corespunzator.

Cimetidina scade clearance-ul plasmatic al terbinafinei cu 30%, crescandu-i concentratia plasmatica si, ca urmare, efectul.

Rifampicina creste clearance-ul plasmatic al terbinafinei cu 100%, scazandu-i concentratia plasmatica si, ca urmare, efectul.

Fluconazol a condus la cresterea Cmax si ASC a terbinafinei cu 52%, respectiv 69%, din cauza inhibarii atat a enzimei CYP2C9, cat si a enzimei CYP3A4. Cresterea similara a expunerii poate aparea cand alte medicamente care inhiba CYP2C9 si CYP3A4, cum sunt ketoconazolul si amiodarona, sunt administrate concomitent cu terbinafina.

Efectul terbinafinei asupra altor medicamente

Conform rezultatelor studiilor efectuate in vitro si la voluntari sanatosi, terbinafina are un potential neglijabil de inhibare sau crestere a clearance-ului plasmatic al majoritatii medicamentelor care sunt metabolizate prin intermediul izoenzimelor citocromului P450 (de exemplu terfenadina, triazolam, tolbutamida sau contraceptive orale), cu exceptia celor metabolizate prin intermediul CYP2D6 (vezi mai jos).

Terbinafina nu interfera cu clearance-ul plasmatic al antipirinei (fenazonei) sau al digoxinei.

La pacientele la care s-a administrat terbinafina concomitent cu contraceptive orale, au fost raportate cateva cazuri de tulburari ale ciclului menstrual, desi frecventa acestor tulburari este in limitele frecventei observate la pacientele la care se administreaza numai contraceptive orale.

Terbinafina nu a avut niciun efect asupra farmacocineticii fluconazolului. Ulterior, nu a existat nicio interactiune clinic relevanta intre terbinafina si posibile medicamente administrate concomitent, cum sunt cotrimoxazol (trimetoprim si sulfametoxazol), zidovudina sau teofilina.

Terbinafina poate sa creasca efectul sau concentratia plasmatica a urmatoarelor medicamente Cafeina

Terbinafina scade clearance-ul plasmatic al cafeinei administrata intravenos, cu 21%.

Compusi metabolizati predominant prin intermediul CYP2D6

Studiile efectuate in vivo si in vitro au demonstrat ca terbinafina inhiba metabolizarea mediata de izoenzima CYP2D6. Din acest motiv, este importanta monitorizarea pacientilor carora li se administreaza medicamente metabolizate de aceste enzime, cum sunt: antidepresive triciclice (ADT), beta-blocante adrenergice, antiaritmice (incluzand clasa 1A, 1 B si 1C), inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei (ISRS), inhibitori ai monoaminooxidazei (IMAO) de tip B, datorita indicelui terapeutic ingust al acestora.

Terbinafina scade clearance-ul plasmatic al desipraminei cu 82%.

Terbinafina creste clearance-ul plasmatic al ciclosporinei cu 15%, putand sa ii scada concentratia plasmatica si, ca urmare, efectul.

In studiile la subiecti sanatosi caracterizati ca persoane care metabolizeaza extensiv dextrometorfanul (medicament antitusiv si substrat-proba CYP2D6), terbinafina a crescut raportul metabolic dextrometorfan/dextrorfan din urina de 16 pana la 97 de ori, in medie. Astfel, terbinafina poate converti metabolizatorii extensivi ai CYP2D6 in metabolizatori cu status scazut.

Sarcina

La animale, studiile asupra functiei de reproducere si de toxicitate fetala nu sugereaza aparitia unor reactii adverse.

Deoarece nu sunt disponibile date clinice privind administrarea terbinafinei la femeile gravide, terbinafina nu trebuie administrata in timpul sarcinii decat daca beneficiul potential pentru mama depaseste riscul potential la fat.

Alaptarea

Terbinafina se excreta in laptele matern; de aceea, nu se recomanda administrarea terbinafinei la mamele care alapteaza.

Condus auto

Nu s-au efectuat studii privind efectele tratamentului cu Lamisil comprimate asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Pacientii care au ameteala ca o reactie adversa trebuie sa evite conducerea vehiculelor sau folosirea utilajelor.

Reactii adverse

In general, terbinafina este bine tolerata, reactiile adverse fiind usoare pana la moderate si tranzitorii.

Urmatoarele reactii adverse au fost observate in timpul studiilor clinice sau dupa punerea pe piata a medicamentului.

Reactiile adverse sunt clasificate in functie de frecventa, folosind urmatoarea conventie: foarte frecvente (mai mare sau egal decat 1/10), frecvente (mai mare sau egal 1/100 si mai mic ca 1/10), mai putin frecvente (mai mare sau egal 1/1000 si mai mic de 1/100), rare (mai mare sau egal 1/10000 si mai mic de 1/1000), foarte rare (mai mic de 1/10000), cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile).

Tulburari hematologice si limfatice

Foarte rare (mai mic de 1/10000): neutropenie, pancitopenie, agranulocitoza si trombocitopenie.

Tulburari ale sistemului nervos

Frecvente (mai mare sau egal 1/100 si mai mic de 1/10): cefalee.

Mai putin frecvente (mai mare sau egal 1/1000 si mai mic de 1/100): tulburari ale gustului, incluzand pierderea gustului, in general reversibila, care revine la normal la cateva saptamani dupa intreruperea administrarii substantei active.

Au fost raportate cazuri foarte rare de tulburari persistente ale gustului, uneori ducand la scaderea aportului alimentar si pierdere semnificativa in greutate.

Foarte rare (mai mic de 1/10000): parestezie, hipoestezie, ameteli.

Tulburari acustice si vestibulare

Foarte rare (mai mic de 1/10000): vertij.

Tulburari gastro-intestinale

Foarte frecvente (mai mare sau egal 1/10): simptome gastro-intestinale (senzatie de satietate, pierderea apetitului alimentar, dispepsie, greata, dureri abdominale usoare, diaree).

Tulburari hepatobiliare

Rare (mai mare sau egal 1/10000 si mai mic de 1/1000): disfunctie hepatica grava, incluzand icter, colestaza si hepatita. In cazul aparitiei disfunctiei hepatice, tratamentul cu terbinafina trebuie intrerupt (vezi pct. 4.4).

Foarte rare (mai mic de 1/10000): cazuri de insuficienta hepatica grava (unele cu evolutie letala sau care necesita transplant hepatic). In majoritatea cazurilor de insuficienta hepatica, pacientii prezentau afectiuni sistemice preexistente grave si asocierea cauzala cu administrarea terbinafinei a fost neclara.

Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat

Foarte frecvente (mai mare sau egal 1/10): reactii cutanate usoare (eruptie cutanata tranzitorie, urticarie).

Foarte rare (mai mic de 1/10000): reactii cutanate grave (sindrom Stevens-Johnsons, necroliza epidermica toxica, fotosensibilizare). Daca apare eruptie cutanata tranzitorie, tratamentul cu terbinafina trebuie intrerupt.

Cu frecventa necunoscuta: eruptii psoriaziforme sau exacerbarea psoriazisului. Reactii cutanate grave (de exemplu pustuloza exantematica acuta generalizata).

Tulburari musculo-scheletice si ale tesutului conjunctiv

Foarte frecvente (mai mare sau egal 1/10): artralgia si mialgia.

Tulburari generale si la nivelul locului de administrare

Foarte rare ( mai mic de 1/10000): oboseala.

Tulburari ale sistemului imunitar

Foarte rare (mai mic de 1/10000): manifestarea sau agravarea lupusului eritematos sistemic sau cutanat; reactii anafilactice, inclusiv edem angioneurotic.

Alte reactii adverse determinate de administrarea medicamentului provenite din raportari spontane de dupa punerea pe piata

Au fost identificate urmatoarele reactii adverse determinate de administrarea medicamentului, pe baza raportarilor spontane de dupa punerea pe piata. Acestea sunt clasificate pe aparate, sisteme si organe. Deoarece aceste reactii sunt raportate voluntar de o populatie cu dimensiuni incerte, nu este intotdeauna posibil sa estimam cu certitudine frecventa acestora.

Tulburari hematologice si limfatice: anemie.

Tulburari ale sistemului imunitar: reactie anafilactica, reactie similara bolii serului.

Tulburari vasculare: vasculita.

Tulburari ale sistemului nervos: anosmie, inclusiv anosmie permanenta, hiposmie.

Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat: reactii de fotosensibilitate (de exemplu, fotodermatoza, reactie alergica de fotosensibilitate si eruptie polimorfica la expunerea la lumina).

Tulburari gastro-intestinale: pancreatita.

Tulburari musculo-scheletice si ale tesutului conjunctiv: rabdomioliza.

Tulburari generale si la nivelul locului de administrare: boala pseudo-gripala, pirexie.

Investigatii diagnostice: valori crescute ale creatinin-fosfokinazei sanguine

Raportarea reactiilor adverse suspectate

Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro.

Supradozaj

Au fost raportate cateva cazuri de supradozaj cu terbinafina (doze pana la 5 g). Principalele simptome sunt: cefalee, greata, dureri epigastrice si ameteala.

Abordarea terapeutica in supradozaj consta in principal in eliminarea substantei active, prin administrarea de carbune activat, precum si in tratament simptomatic si de sustinere.

Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: antifungice pentru uz sistemic, codul ATC: D01BA02.

Terbinafina este o alilamina, avand un spectru larg de actiune antifungica. La concentratii mici, terbinafina are efect fungicid asupra dermatofitilor, ciupercilor si anumitor fungi dismorfici.

Actiunea impotriva levurilor este fungicida sau fungistatica, in functie de specie.

Actiunea antifungicica deriva din reducerea sintezei de ergosterol, componenta esentiala a membranei celulare fungice. Terbinafina actioneaza prin inhibarea scualen-epoxidazei, intervenind intr-o faza precoce din biosinteza ergosterolului fungic, aceasta ducand la un deficit de ergosterol si o acumulare intracelulara de scualen, toxic pentru microorganism, avand ca rezultat moartea celulei fungice.

Administrata oral, terbinafina se concentreaza la nivelul pielii, parului si unghiilor, la concentratii care asigura actiunea fungicida. Concentratii masurabile ale substantei active persista 15-20 de zile de la intreruperea tratamentului.

Terbinafina este utilizata in tratamentul infectiilor fungice ale pielii si unghiilor, determinate de Trichophyton (T. rubrum, T. mentagrophytes, T. verrucosum, T. violaceum), Microsporum canis si Epidermophyton floccosum.

Tabelul urmator evidentiaza concentratiile minime inhibitorii (CMI) impotriva dermatofitilor.

MicroorganismCMI (µg/ml)
Trichophyton rubrum0,001-0,15
Trichophyton mentagrophytes0,0001-0,05
Trichophyton verrucosum0,001-0,006
Trichophyton violaceum0,001-0,1
Microsporum canis0,0001-0,1
Epidermophyton floccosum0,001-0,05

Terbinafina nu este foarte eficace impotriva mai multor levuri din speciile de Candida.

Tratamentul oral cu terbinafina, in contrast cu tratamentul local de terbinafina, nu are niciun efect in tratamentul Pityriasis (Tinea) versicolor.

Proprietati farmacocinetice
Dupa administrarea orala terbinafina este bine absorbita (>70%) si biodisponibilitatea absoluta a terbinafinei, ca rezultat al metabolizarii la primul pasaj hepatic, este de aproximativ 50%. Administrarea unei doze orale unice de 250 mg terbinafina atinge o concentratie plasmatica maxima de 0,97 μg/ml in 2 ore de la administrare. Comparativ cu doza unica, la starea de echilibru, concentratia plasmatica maxima a terbinafinei a fost in medie cu 25% mai mare, iar aria de sub curba concentratiei plasmatice in functie de timp (ASC) a crescut de 2,3 ori. Biodisponibilitatea dupa administrarea orala a terbinafinei este afectata moderat de alimente (o crestere a ASC de mai putin de 20%), dar nu suficient incat sa necesite ajustarea dozei.

Terbinafina se leaga in proportie mare de proteinele plasmatice (99%). Difuzeaza rapid in derm si se concentreaza in stratul cornos lipofil, fiind excretata in sebum, atingand astfel concentratii mari in foliculii pilosi ai firului de par, par si la nivelul pielii bogate in glande sebacee.

Exista, de asemenea, dovezi ca terbinafina se distribuie in patul unghial inca din primele saptamani de la inceperea tratamentului.

Terbinafina este metabolizata rapid si in proportie mare de cel putin sapte izoenzime CYP, cu contributii majore din partea CYP2C9, CYP1A2, CYP3A4, CYP2C8 si CYP2C19. Principalele cai de metabolizare sunt: N-dezalchilarea, la N central, oxidarea grupurilor metil ale catenei laterale si formarea de dihidrodioli. Prin biotransformare, rezulta metaboliti fara actiune antifungica, care sunt excretati in cea mai mare parte prin urina; peste 70% din doza se regaseste in urina, in principal sub forma de metaboliti.

Excretia se face in doua faze: una de distributie, cu un timp de injumatatire plasmatica de 4,6 ore si una de eliminare, cu un timp de injumatatire plasmatica de aproximativ 17 ore.

Studiile farmacocinetice efectuate cu doza unica, la pacientii cu insuficienta renala (clearance al creatininei.

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Data ultimei actualizari: 18.01.2023

Categorii de produse

checkout.warnings.Notice