Medicamente cu reteta

Testavan 20 mg/g gel transdermic, 56 doze, Ferring

Brand: FERRING

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Testavan 20 mg/g gel transdermic, 56 doze, Ferring

17526751

Indicatii

Tratament de substitutie cu testosteron pentru hipogonadismul masculin la adulti, dupa confirmarea deficitului de testosteron pe baza caracteristicilor clinice si a testelor biochimice.

Dozaj

Doze

Barbati adulti

Doza de Testavan recomandata pentru inceperea tratamentului este testosteron 23 mg (o actionare a pompei), aplicata o data pe zi. Pentru a asigura administrarea corecta, concentratiile plasmatice ale testosteronului trebuie masurate periodic, iar doza trebuie ajustata pentru mentinerea concentratiilor de testosteron eugonadale (vezi pct. 4.4).

Concentratia plasmatica a testosteronului trebuie masurata la un interval de 2-4 ore dupa administrarea dozei, la aproximativ 14 zile si 35 zile dupa initierea tratamentului sau dupa ajustarea dozei. In cazul in care concentratia plasmatica a testosteronului este sub 17,3 nmol/l (500 ng/dl), doza zilnica de Testavan poate fi crescuta cu 1 actionare a pompei. In cazul in care concentratia plasmatica a testosteronului depaseste 36,4 nmol/l (1050 ng/dl), doza zilnica de Testavan poate fi redusa cu 1 actionare a pompei.

Ajustarea dozei trebuie sa se bazeze atat pe concentratiile plasmatice ale testosteronului cat si pe prezenta semnelor si simptomelor clinice asociate deficitului de testosteron.

Varstnici

Aceeasi doza ca pentru adulti. Cu toate acestea, trebuie avut in vedere faptul ca in mod fiziologic concentratiile de testosteron scad o data cu varsta (vezi pct. 4.4).

Doza maxima recomandata

Doza maxima recomandata este de 69 mg testosteron pe zi, echivalent cu 3 actionari ale pompei.

Insuficienta renala si hepatica

Nu s-au efectuat studii dedicate care sa demonstreze siguranta si eficacitatea acestui medicament la pacienti cu insuficienta renala sau hepatica. Prin urmare, tratamentul de substitutie cu testosteron trebuie utilizat cu prudenta la acesti pacienti (vezi pct. 4.4). In urma tratamentului cu Testavan, concentratiile de testosteron sunt similare la subiectii cu insuficienta renala usoara pana la moderata comparativ cu subiectii cu functie renala normala. (vezi pct. 5.2).

Femei

Testavan nu este indicat pentru a fi utilizat la femei.

Copii si adolescenti

Testavan nu este indicat pentru a fi utilizat la copii si adolescenti si nu a fost evaluat clinic la barbatii cu varsta sub 18 ani.

Mod de administrare Administrare transdermica.

Testavan este un gel care trebuie aplicat pe partea superioara a bratelor si pe umeri cu ajutorul aplicatorului. Pacientii trebuie sa fie instruiti sa nu aplice Testavan cu degetele sau cu palmele.

Amorsarea unei pompe noi

Pentru a asigura administrarea corecta a dozei, pacientii trebuie instruiti sa amorseze fiecare pompa noua inainte de prima utilizare, apasand capul pompei in jos, deasupra unui servetel de hartie pana cand gelul incepe sa iasa. Prima cantitate de gel si inca doua actionari suplimentare ale pompei se vor arunca, iar apoi servetelul de hartie utilizat se va elimina in siguranta.

Administrare

Testavan trebuie aplicat o data pe zi, aproximativ la aceeasi ora, de preferinta dimineata, pe portiuni de tegument curate, uscate, intacte, la nivelul umerilor si/sau partii superioare a bratelor, folosind aplicatorul. Daca Testavan se aplica in zona abdominala si a coapselor se va obtine o cantitate mai mica de testosteron si, prin urmare, nu se recomanda schimbarea locului de aplicare (vezi pct. 5.2).

Pentru a aplica gelul dupa indepartarea capacului aplicatorului, capul pompei trebuie apasat o data, pana jos, deasupra capului aplicatorului. Pacientii trebuie instruiti sa actioneze pompa o singura data deasupra aplicatorului. Aplicatorul trebuie folosit pentru a repartiza gelul in mod egal pe suprafata partii superioare a unui brat si umar; pacientii trebuie sa se asigure ca mainile nu vin in contact cu gelul. Atunci cand sunt necesare mai multe actionari ale pompei pentru a obtine doza zilnica, procedura se repeta la nivelul celuilalt brat si umar.

DozaMetoda de aplicare
23 mg(1 acționare a pompei)Se aplică cantitate rezultată dintr-o acționare a pompei pe partea superioară a unui braț și pe umăr.
46 mg(2 acționări ale pompei)Se aplică cantitate rezultată dintr-o acționare a pompei pe partea superioară a unui braț și pe umăr.Se repetă pentru a aplica o a doua acționare a pompei pe partea superioară a celuilalt braț și pe umăr.
69 mg(3 acționări aleSe aplică cantitate rezultată dintr-o acționare a pompei pe partea superioară a unui braț și pe umăr.
pompei)Se repetă pentru a aplica o a doua acționare a pompei pe partea superioară a celuilalt braț și pe umăr.Se repetă încă o dată pentru a aplica cea de-a treia acționare a pompei pe partea superioară a primului braț utilizat și pe umăr.

Curatarea aplicatorului

Dupa utilizare, aplicatorul trebuie curatat cu un servetel, iar capacul de protectie trebuie pus la loc, in partea de sus a aplicatorului. Servetelul de hartie utilizat trebuie aruncat in siguranta iar medicamentul trebuie pastrat in siguranta, fara a fi lasat la indemana copiilor.

Dupa administrare

Daca gelul a ajuns pe maini in timpul procedurii de aplicare, pacientii trebuie instruiti sa se spele pe maini cu apa si sapun imediat dupa aplicarea Testavan.

Pacientii trebuie sfatuiti sa lase locul de aplicare sa se usuce complet inainte de a se imbraca. Pacientii trebuie sfatuiti sa astepte cel putin 2 ore inainte de a face dus, de a inota sau inainte de a face baie pentru a preveni reducerea absorbtiei testosteronului (vezi pct. 4.4).

Pacientii trebuie sa poarte tot timpul haine care sa acopere locul de aplicare, pentru a preveni transferul accidental catre alte persoane.

Contraindicatii

Hipersensibilitate la substanta activa, propilenglicol sau la oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1.

Carcinom mamar sau de prostata, cunoscut sau suspectat

Atentionari

Testavan trebuie utilizat numai daca hipogonadismul masculin a fost stabilit si daca inainte de inceperea tratamentului a fost exclusa orice alta etiologie responsabila pentru simptomatologie. Deficitul de testosteron trebuie demonstrat clar prin caracteristici clinice (regresia caracterelor sexuale secundare, modificarea compozitiei corporale, astenie, scaderea libidoului, disfunctie erectila etc.) si confirmat prin doua masuratori separate ale concentratiilor plasmatice de testosteron inainte de initierea tratamentului cu orice inlocuitor de testosteron, inclusiv tratamentul cu Testavan.

Inainte de initierea tratamentului de substitutie cu testosteron, toti pacientii trebuie sa treaca printr-o examinare detaliata in vederea excluderii riscului de neoplasm prostatic preexistent. O monitorizare atenta si periodica a glandei mamare si prostatei trebuie efectuata in conformitate cu metodele recomandate (tuseu rectal si estimarea antigenului specific al prostatei (PSA) seric) la pacientii carora li se administreaza tratament cu testosteron cel putin o data pe an si la pacientii varstnici si la pacientii cu risc (cei care prezinta factori de risc clinici sau familiali) de doua ori pe an.

Concentratiile de testosteron trebuie monitorizate la momentul initial si la intervale regulate in timpul tratamentului. Clinicienii trebuie sa ajusteze doza la fiecare pacient in parte pentru a asigura mentinerea concentratiilor de testosteron eugonadale. Anumite semne clinice: iritabilitate, nervozitate, crestere in greutate, erectii prelungite sau frecvente pot indica o expunere excesiva la androgeni, care necesita ajustarea dozei.

Androgenii pot accelera evolutia neoplasmului prostatic sub-clinic si hiperplaziei prostatice benigne.

Testavan trebuie administrat cu prudenta la pacientii cu cancer din cauza riscului de hipercalcemie (si hipercalciurie asociata) indus de metastazele osoase. La acesti pacienti, concentratiile plasmatice ale calciului trebuie determinate in mod periodic.

Testavan nu este un tratament pentru infertilitate masculina sau impotenta.

Experienta privind siguranta si eficacitatea administrarii Testavan la pacientii cu varsta peste 65 ani este limitata. In prezent nu exista niciun consens referitor la specificitatea concentratiilor plasmatice de testosteron in functie de varsta. Cu toate acestea, trebuie avut in vedere faptul ca, in mod fiziologic, concentratiile plasmatice de testosteron scad o data cu varsta.

Testosteronul poate cauza o crestere a tensiunii arteriale si, prin urmare, Testavan trebuie utilizat cu prudenta la pacientii cu hipertensiune arteriala.

La pacientii diagnosticati cu insuficienta cardiaca, hepatica sau renala severa, sau cu boala cardiaca ischemica, tratamentul cu testosteron poate cauza complicatii severe caracterizate prin edem insotit sau nu de insuficienta cardiaca congestiva. In acest caz, tratamentul trebuie oprit imediat.

Tulburari de coagulare:

Testosteronul trebuie utilizat cu prudenta la pacientii cu trombofilie sau cu factori de risc pentru tromboembolism venos (TEV), deoarece studiile si raportarile de dupa punerea pe piata au semnalat aparitia evenimentelor trombotice (de exemplu tromboza venoasa profunda, embolie pulmonara, tromboza oculara) la acesti pacienti in timpul terapiei cu testosteron. La pacientii cu trombofilie, au fost raportate cazuri de TEV chiar si sub tratament anticoagulant, de aceea, dupa primul eveniment trombotic trebuie evaluata cu atentie continuarea tratamentului cu testosteron. In cazul continuarii tratamentului, trebuie luate masuri suplimentare pentru a reduce la minimum riscul TEV individual.

Testosteronul trebuie utilizat cu prudenta la pacientii diagnosticati cu boala cardiaca ischemica, epilepsie si migrena deoarece aceste afectiuni se pot agrava.

Exista rapoarte publicate referitoare la un risc crescut de apnee in somn la subiectii cu hipogonadism tratati cu esteri de testosteron, in special la cei cu factori de risc cum sunt obezitatea sau bolile respiratorii cronice.

Daca pacientul dezvolta o reactie adversa severa la locul aplicarii, tratamentul trebuie revizuit si, daca este necesar, trebuie oprit.

La pacientii care urmeaza tratament cronic cu androgeni, urmatorii parametrii de laborator trebuie monitorizati in mod regulat: hemoglobina si hematocritul, teste ale functiei hepatice si profilul lipidic.

Testavan nu trebuie utilizat la femei din cauza potentialului de virilizare.

Dupa administrarea Testavan, deoarece concentratiile de testosteron se reduc prin spalare, se recomanda ca pacientii sa nu se spele sau sa faca dus timp de cel putin 2 ore dupa aplicarea Testavan. Daca, totusi, pacientii se spala mai repede de 2 ore dupa aplicarea gelului, absorbtia testosteronului poate fi redusa.

Testavan contine propilenglicol, care poate provoca iritatii ale pielii.

Medicamentele pe baza de alcool, inclusiv Testavan, sunt inflamabile, prin urmare a se evita focul, flacarile sau fumatul pana la uscarea gelului.

Posibilitate de transfer

Daca nu sunt luate masuri de precautie, gelul care contine testosteron poate fi transferat altor persoane prin contact apropiat la nivelul pielii, determinand cresterea concentratiilor plasmatice de testosteron si posibil efecte adverse (de exemplu, crestere a parului facial si/sau de pe corp, acnee, ingrosare a vocii, neregularitati ale ciclului menstrual) in caz de contact repetat (androgenizare neintentionata).

Medicul trebuie sa informeze cu grija pacientul cu privire la riscul transferului de testosteron si cu privire la instructiunile pentru siguranta (vezi mai jos). Testavan nu trebuie prescris pacientilor cu risc major de necomplianta la instructiunile de siguranta (de exemplu, alcoolism sever, abuz de medicamente, tulburari psihice severe).

Acest transfer poate fi evitat prin purtarea unor haine care acopera zona de aplicare sau prin efectuarea unui dus inainte de contact.

Ca urmare, se recomanda urmatoarele precautii:

Pentru pacient:

sa utilizeze aplicatorul pentru a evita contactul cu mainile, reducand astfel riscul de expunere secundara la testosteron.

daca in timpul aplicarii au atins gelul cu mainile sa se spele bine pe maini cu apa si sapun dupa aplicarea gelului.

sa poarte imbracaminte care acopera zona de aplicare dupa uscarea gelului.

sa faca un dus inainte de orice situatie in care poate fi prevazut acest tip de contact.

Pentru persoanele care nu sunt tratate cu Testavan:

in cazul in care vin in contact cu o zona la nivelul careia s-a efectuat aplicarea, care nu a fost spalata sau care nu este acoperita cu imbracaminte, sa isi spele portiunea de piele pe care a putut fi transferat testosteronul, cat mai curand cu putinta, folosind apa si sapun.

sa anunte aparitia semnelor de expunere excesiva la androgeni, cum sunt acnee sau modificari ale pilozitatii.

Pentru garantarea sigurantei partenerei, pacientul trebuie informat ca este necesar, de exemplu, sa poarte un tricou care acopera zona de aplicare in timpul contactului sau sa faca dus inainte de contactul sexual.

Mai mult, se recomanda purtarea unui tricou care acopera zona de aplicare in perioadele de contact cu copiii, pentru evitarea riscului de contaminare a copiilor prin piele.

Gravidele trebuie sa evite orice contact cu zonele pe care a fost aplicat Testavan. In cazul in care partenera ramane gravida, pacientul trebuie sa fie deosebit de atent in ceea ce priveste precautiile pentru utilizare (vezi pct. 4.6).

Concomitent si imediat dupa aplicarea Testavan gel se recomanda pe cat posibil ca pacientii sa nu utilizeze lotiuni de corp sau produse de protectie solara la nivelul zonei de aplicare.

Interactiuni cu investigatiile diagnostice: androgenii pot determina reducerea concentratiilor plasmatice ale globulinei care leaga tiroxina, rezultatul fiind o scadere a concentratiilor plasmatice ale tiroxinei (T4) totale si un grad crescut de captare a triiodotironinei (T3) si T4 pe rasina. Totusi, concentratiile plasmatice ale hormonului tiroidian liber raman neschimbate si nu exista nicio dovada clinica de disfunctie tiroidiana.

Interactiuni

Atunci cand tratamentul cu androgeni este utilizat simultan cu anticoagulante, efectul anticoagulantelor poate fi intensificat. Pacientii carora li se administreaza anticoagulante orale necesita monitorizarea atenta a raportului international normalizat (INR), in special in momentul initierii sau opririi tratamentului cu androgeni.

Administrarea testosteronului concomitent cu hormonul adrenocorticotrop (ACTH) sau corticosteroizi poate stimula aparitia edemului; prin urmare, se impune prudenta in administrarea concomitenta a acestor medicamente, in special la pacienti cu afectiuni cardiace, renale sau hepatice.

La pacientii tratati cu androgeni care obtin concentratii plasmatice normale de testosteron in urma terapiei de substitutie poate sa apara cresterea sensibilitatii la insulina.

Nu s-au efectuat studii privind interactiunile cu lotiunile de corp si produsele de protectie solara.

Sarcina

Testavan este indicat pentru utilizare exclusiva la barbati.

Nu s-au efectuat studii clinice cu Testavan pentru evaluarea fertilitatii masculine.

Este posibil ca spermatogeneza sa fie suprimata in mod reversibil cu Testavan (vezi pct. 5.3)

Gravidele trebuie sa evite contactul cu portiunile de piele pe care a fost aplicat Testavan (vezi pct. 4.4).

In cazul in care portiunile de piele pe care s-a aplicat Testavan, nespalate anterior sau neacoperite de imbracaminte, intra totusi in contact direct cu pielea unei gravide, zona generala de contact de pe pielea femeii trebuie spalata imediat cu apa si sapun.

Testosteronul poate induce efecte de virilizare a fatului.

Condus auto

Testavan nu are nicio influenta sau are influenta neglijabila asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse

Rezumatul profilului de siguranta

In studiile clinice de faza II si faza III cu durata de pana la 9 luni, cele mai frecvente reactii adverse la medicament au fost reactii la nivelul zonei de aplicare (4%) incluzand: eruptii cutanate tranzitorii, eritem, prurit, dermatita, xerodermie si iritatii cutanate. Majoritatea acestor reactii au fost de intensitate usoara pana la moderata.

Prezentarea reactiilor adverse in sumar tabelar

Reactiile adverse la medicament raportate in studiile clinice de faza II si faza III cu Testavan sunt prezentate in tabelul de mai jos. Toate reactiile adverse raportate cu o relatie de cauzalitate sunt prezentate pe aparate, sisteme si organe, respectand urmatoarea conventie: frecvente (mai mult sau egal cu 1/100 si mai putin de 1/10); mai putin frecvente ( 1/1000 si mai putin de 1/100);.

Reactiile adverse asociate medicamentului Testavan raportate in timpul studiilor clinice la mai mult de un caz (N=379) Clasificare MedDRA pe aparate, sisteme si organe
Tulburari generale si la nivelul locului de administrare

Frecvente (mai mult sau egal cu 1/100 si mai putin de 1/10) Mai putin frecvente (mai mult sau egal cu 1/1000 si mai putin de 1/100)
Reactii la locul aplicarii (inclusiv eruptie cutanata tranzitorie, eritem, prurit, dermatita, xerodermie si iritatii cutanate)

Investigatii diagnostice

Concentratie plasmatica crescuta a trigliceridelor/hipertrigliceridemie, concentratie plasmatica a PSA crescuta, hematocrit crescut

Valoare crescuta a hemoglobinei

Tulburari vasculare Hipertensiune arteriala

Tulburari ale sistemului nervos

Cefalee

Alte reactii adverse cunoscute din literatura de specialitate si raportarile spontane care pot fi asociate tratamentelor cu testosteron gel sunt prezentate in tabelul de mai jos:

Clasificare MedDRA pe aparate, sisteme și organeReacții adverse- termen preferat
Tulburări hematologice și limfaticePolicitemie, anemie
Tulburări psihiceInsomnie, depresie, anxietate, agresivitate, nervozitate, ostilitate
Tulburări ale sistemului nervosCefalee, amețeli, parestezii
Tulburări vasculareBufeuri (vasodilatație), tromboză venoasă profundă
Tulburări respiratorii, toracice și mediastinaleDispnee, apnee în somn
Tulburări gastrointestinaleGreață
Afecțiuni cutanate și ale țesutului subcutanatPot apărea diverse reacții cutanate inclusiv acnee, seboree și calviție (alopecie), sudorație, hipertricoză
Tulburări musculo-scheletice și ale țesutului conjunctivDureri musculo-scheletice, crampe musculare
Tulburări renale și ale căilor urinareTulburări de urinare, obstrucția tractului urinar
Tulburări ale aparatului genital și sânuluiGinecomastie, erecție frecventă, tulburări ale testiculelor, oligospermie, hiperplazie benignă de prostată, modificări ale libidoului (în general, terapia cu doze mari de testosteron întrerupe sau reduce în mod reversibil spermatogeneza, reducând astfel dimensiunea testiculelor; terapia de substituție cu testosteron în hipogonadism poate provoca, în cazuri rare, erecții dureroase (priapism), anomalii ale prostatei, cancer de prostată*)
Tulburări generale și la nivelul locului de administrareAstenie, stare generală de rău, reacții la nivelul zonei de aplicare.Tratamentul cu testosteron în doză crescută sau pe termen lung poate crește ocazional retenția de apă și apariția edemelor; pot să apară reacții de hipersensibilitate.
Investigații diagnosticeCreștere în greutate, concentrație plasmatică a PSA crescută, hematocrit crescut, creșterea numărului de globule roșii, sauvaloare crescută a hemoglobinei
Tulburări metabolice și de nutrițieModificări ale electroliților (retenție de sodiu, clor, potasiu, calciu, fosfat anorganic și apă) în timpul tratamentului prelungit și/sau în doză mare.
Tulburări hepatobiliareIcter și anomalii ale testelor funcției hepatice.

*Datele privind riscul de cancer de prostata in asocierea terapiei cu testosteron sunt neconcludente.

Din cauza alcoolului din compozitia medicamentului, aplicarile frecvente pe piele pot provoca iritatii si xerodermie.

Raportarea reactiilor adverse suspectate

Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania http://www.anm.ro.

Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1

Bucuresti 011478- RO

Tel: + 4 0757 117 259

Fax: +4 0213 163 497

e-mail: adr@anm.ro.

Supradozaj

In studiile clinice nu au fost raportate cazuri de supradozaj cu Testavan.

Simptome

Semnele clinice precum iritabilitate, nervozitate, crestere in greutate, erectii prelungite sau frecvente pot indica expunerea excesiva la androgeni si, prin urmare, trebuie masurata concentratia plasmatica de testosteron.

Tratament

Tratamentul supradozajului consta din intreruperea tratamentului cu Testavan si acordarea ingrijirilor simptomatice si suportive corespunzatoare.

Proprietati farmacologice

Proprietati farmacodinamice

Grupa farmacoterapeutica: androgeni, codul ATC: G03BA03

Testosteronul si dihidrotestosteronul (DHT), androgeni endogeni, sunt responsabili pentru cresterea si dezvoltarea normala a organelor sexuale masculine si pentru mentinerea caracterelor sexuale secundare. Aceste efecte includ cresterea si maturizarea prostatei, veziculelor seminale, penisului si scrotului; dezvoltarea distributiei pilozitatii masculine pe fata, torace, axile si pubis; largirea laringelui, ingrosarea coardelor vocale, modificarile musculaturii corpului si distributia tesutului adipos.

Secretia insuficienta de testosteron cauzata de insuficienta testiculara, patologia hipofizara sau de deficitul de gonadotropina sau de hormon de eliberare a hormonului luteinizant are ca rezultat hipogonadismul masculin si o concentratie plasmatica scazuta a testosteronului. Simptomele asociate unei concentratii plasmatice scazute a testosteronului includ diminuare a apetitului sexual insotita sau nu de impotenta, fatigabilitate, pierdere a masei musculare, stare de deprimare si regresie a caracterelor sexuale secundare.

Revenirea concentratiilor plasmatice de testosteron pana la valorile normale poate avea ca rezultat ameliorarea in timp a masei musculare, starii emotionale, dorintei sexuale, libidoului si functiei sexuale, inclusiv performanta sexuala si numarul erectiilor spontane.

In timpul administrarii exogene de testosteron la barbati normali, eliberarea testosteronului endogen poate fi diminuata prin inhibare prin feedback a hormonului luteinizant (LH) hipofizar. De asemenea, in urma administrarii unor doze mari de androgeni exogeni, spermatogeneza poate fi suprimata prin inhibarea hormonului foliculo-stimulant hipofizar (FSH).

Administrarea de androgeni cauzeaza retentie de sodiu, azot, potasiu, fosfor si diminuarea excretiei urinare de calciu. S-ar raportat faptul ca androgenii cresc anabolismul proteinelor si scad catabolismul proteinelor. Echilibrul azotului este imbunatatit doar atunci cand exista un aport suficient de calorii si proteine. S-a raportat faptul ca androgenii stimuleaza producerea de hematii prin stimularea producerii de eritropoietina.

Proprietati farmacocinetice

Testavan asigura cantitati fiziologice de testosteron, rezultand o valoare a testosteronului circulant similara valorii normale la barbati sanatosi (adica 300-1050 ng/dl). Testavan a fost evaluat in cadrul unui studiu de faza III, multicentric, deschis, cu durata de 120 zile (studiul 000127) la 159 barbati cu hipogonadism si cu varsta intre 18 si 75 ani (media de varsta 54,1 ani). Subiectii erau caucazieni (77%), afro-americani (20%), asiatici (2%) si multirasiali (1%). In studiul de faza III, la sfarsitul perioadei de tratament de 90 zile in timpul careia doza de Testavan a fost ajustata pe baza concentratiei de testosteron total, in decursul unei perioade de 24 ore (Cmed), 76,1% dintre barbati au avut in medie concentratii ale testosteronului care se incadrau in intervalul eugonadal (300 1050 ng/dl).

Profilul concentratiei medii de testosteron in Ziua 90 este prezentat in Figura 1 iar parametrii farmacocinetici pentru testosteronul total in Ziua 90 sunt rezumati pentru fiecare doza de Testavan in Tabelul 11.

Figura 1 Concentratiile plasmatice de testosteron medii ±DS in ziua 90 dupa ajustarea dozei de Testavan Tabelul 1 Parametrii farmacocinetici pentru testosteron total in ziua 90 dupa ajustarea dozei, studiul 000127, setul de analiza completa

Doza de Testavan în Ziua 90NCmin (ng/dl)Media ±DSCmed (ng/dl)Media ±DSCmax (ng/dl)Media ±DSTmax (h)Mediana
23 mg5191 ± 49368 ± 121721 ± 2544,02
46 mg45277 ± 140506 ± 2071228 ± 6402,02
69 mg89229 ± 82438 ± 1641099 ± 5952,08

Cmin: concentratia minima; Cmed: concentratia medie in decurs de 24 ore; Cmax: concentratia maxima; Tmax: momentul la care se inregistreaza concentratia maxima; DS: deviatia standard

Absorbtie

Administrarea de Testavan asigura o absorbtie transdermica a testosteronului, mediana Tmax fiind de aproximativ 2-4 ore dupa administrarea dozei. Concentratiile de testosteron total revin la valorile de

dinaintea dozei in aproximativ 12 ore dupa aplicare, fara a exista acumulare dupa aplicarea zilnica, timp de 10 zile. Aplicarea pe partea superioara a bratelor si pe umeri are ca rezultat concentratii plasmatice mai mari de testosteron, comparativ cu aplicarea la nivelul abdomenului si a zonei interioare a coapsei. Media Cmax a fost de 926, 451 si respectiv 519 ng/dl, iar media Cmed a fost de 557, 372 si respectiv 395 ng/dl.

Rezultatele studiului de faza II au aratat o crestere pentru concentratiile plasmatice de testosteron proportionala cu cresterea dozei dupa aplicarea zilnica de Testavan in doze de 23, 46 si 69 mg.

Distributie

Testosteronul circulant se leaga in principal la nivel plasmatic de globulina care leaga hormonii sexuali (sex hormone binding globulin - SHBG) si de albumina. Fractiunea testosteronului care se leaga de albumina se disociaza usor de albumina si se presupune ca este bioactiva. Portiunea de testosteron care se leaga de SHBG nu este considerata biologic activa. Aproximativ 40% din testosteronul plasmatic se leaga de SHBG, 2% ramane nelegat (liber), iar restul se leaga de albumina si de alte proteine.

Metabolizare

Exista o variatie considerabila a timpului de injumatatire plasmatica prin eliminare a testosteronului, conform materialelor publicate in literatura de specialitate, variind intre 10 si 100 de minute.

Testosteronul este metabolizat in diversi 17-ceto steroizi prin doua cai diferite. Principalii metaboliti activi ai testosteronului sunt estradiol si dihidrotestosteron (DHT).

Eliminare

Aproximativ 90% din testosteronul administrat intramuscular este excretat prin urina sub forma de conjugati cu acid glucuronic si sulfuric ai testosteronului si metabolitilor sai; aproximativ 6% dintr-o doza se elimina prin materiile fecale, cea mai mare parte sub forma neconjugata.

Efectul dusului

La subiectii care au facut dus dupa 1 sau 2 ore de la administrarea Testavan, Cmed a scazut cu 19,2% si respectiv 14,3%, comparativ cu subiectii care nu au facut dus dupa administrarea Testavan. In schimb, Cmed nu a scazut la subiectii care au facut dus dupa 6 ore de la administrarea Testavan.

Functia renala

Valorile Cmed si Cmax pentru testosteron au fost similare la subiectii cu functie renala normala si la subiectii cu insuficienta renala usoara si moderata. Nu sunt disponibile date la subiecti cu insuficienta renala severa.

Date preclinice de siguranta

Studiile toxicologice nu au relevat alte efecte in afara celor care pot fi explicate pe baza profilului hormonal al Testavan.

Studiile de fertilitate efectuate la rozatoare si primate au aratat ca tratamentul cu testosteron poate afecta fertilitatea masculina prin suprimarea spermatogenezei in mod dependent de doza.

Folosind modelul de mutatie inversa (testul Ames), s-a dovedit faptul ca testosteronul nu este mutagen in vitro sau pe celulele ovariene de hamster chinezesc. A fost identificata o relatie intre tratamentul cu androgeni si anumite tipuri de cancer in studiile efectuate la animale de laborator. Datele obtinute la sobolani au aratat cresterea incidentei cancerului de prostata dupa tratamentul cu testosteron.

Hormonii sexuali sunt cunoscuti pentru a facilita dezvoltarea anumitor tumori induse de agenti carcinogeni cunoscuti. Nu a fost stabilita nicio corelatie intre aceste constatari si riscul real la om.

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Data ultimei actualizari: 03.03.2023

Categorii de produse

checkout.warnings.Notice