Medicamente cu reteta

Tetracilina 250mg, 20 capsule, Antibiotice

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Tetracilina 250mg, 20 capsule, Antibiotice

2128672

Indicatii

Tetraciclina este un antibiotic cu spectru larg, cu actiune bacteriostatica, indicat pentru tratamentul urmatoarelor infectii cu microorganisme sensibile cu diverse localizari:

infectii determinate de Mycoplasma pneumoniae;

infectii determinate de Chlamydia (psitacoza, ornitoza, trahom, salpingita, uretrite nespecifice si limfogranulomatoza veneriana);

bruceloza;

holera;

borelioza, boala Lyme;

rickettsioze (tifos exantematic, febra Q);

- infectii cutanate cum este acneea;

- gonoree, sifilis, ameobiaza intestinala, actinomicoza, tularemie (medicatie de linia doua);

- infectii ala tractului urinar, prostatite;

infectii bronhopulmonare;

infectii in sfera ORL, conjunctivite;

osteomielite;

- conform antibiogramei mai poate fi administrata in profilaxia endocarditei bacteriene;

- adjuvant in tripla terapie a ulcerului gastric sau duodenal provocate de Helicobacter pylori, in asociere cu metronidazol si subcitrat de bismut;

- alte indicatii: antrax, dizenterie, angina Vincent, infectii cu Listeria si Legionella, boala Whipple.

Trebuie avute in vedere ghidurile terapeutice in vigoare cu privire la utilizarea adecvata a antibioticelor.

Dozaj

Doze

Adulti: doza recomandata este de 1-2 g pe zi (4-8 capsule Tetraciclina Atb 250 mg), administrata fractionat la intervale de 6-8 ore.

Copii cu varsta peste 12 ani: doza recomandata este de 25-50 mg tetraciclina/kg si zi, administrata fractionat la intervale de 6-8 ore.

Pacientii cu insuficienta renala

In caz de insuficient renala, doza recomandata trebuie ajustata in functie de clearance-ul creatininei, fie prin scaderea dozei individuale recomandate, fie prin cresterea intervalului dintre doze:

Clearance-ul creatininei (ml/min)Intervalul dintre administrari (ore)
50-808-12
10-5012-24
<1024

Tratamentul brucelozei: 500 mg tetraciclina (2 capsule Tetraciclina Atb) de 4 ori pe zi, timp de 3 saptamani, in asociere cu streptomicina.

Tratamentul gonoreei necomplicate: in cazul in care penicilinele sunt contraindicate, se poate administra tetraciclina: initial 1,5 g tetraciclina, apoi 0,5 g tetraciclina de 4 ori pe zi, crescand pana la 9 g.

Infectii determinate de Chlamidia trachomatis: 500 mg (2 capsule Tetraciclina Atb) , de 4 ori pe zi, pentru cel putin 7 zile.

Acnee severa: 250-500 mg pe zi, in doze unice sau divizate, timp de cel putin trei luni

Copii si adolescenti

Tetraciclina Atb nu trebuie utilizat la copii cu varsta sub 12 ani din motive legate de probleme referitoare la siguranta (vezi pct. 4.3 si 4.4.).

Mod de administrare

Capsulele trebuie administrate cu o cantitate suficienta de apa, in stare de repaus alimentar, cu o ora inainte sau cu 2 ore dupa masa.

Alimentele, produsele din lapte, precum si antiacidele (care contin magneziu), aluminiu, preparatele cu fier si calciu scad gradul absorbtiei tetraciclinei, de aceea trebuie administrate la intervale de 2 – 3 ore de la administrarea tetraciclinei (vezi si pct. 4.5).

Capsulele nu trebuie administrate in clinostatism (vezi si pct. 4.4).

Durata tratamentului

Tratamentul trebuie continuat cel putin 24-48 de ore dupa disparitia simptomatologiei. Pentru majoritatea infectiilor, durata tratamentului este de 7-14 zile.

Contraindicatii

Hipersensibilitate la substanta activa sau la oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1. Sarcina si alaptare.

Insuficienta renala.

LES.

Copii cu varsta sub 12 ani.

Atentionari
Tetraciclina trebuie administrata cu precautie la pacientii cu insuficienta hepatica; hepatotoxicitatea este favorizata de prezenta insuficientei renale, malnutritiei, sarcinei si a altor afectiuni hepatice.

La pacientii carora li s-a administrat tetraciclina, au fost observate reactii de fotosensibilizare, de aceea, in timpul tratamentului, trebuie evitata expunerea directa la radiatii ultraviolete (lumina solara puternica sau raze UV artificiale). Daca apar reactii de fotosensibilizare, tratamentul trebuie intrerupt.

Actiunea antianabolica a tetraciclinei poate determina cresterea ureei. La pacientii cu insuficienta renala severa, concentratiile plasmatice mari ale tetraciclinei pot determina azotemie, hiperkaliemie si acidoza.

Similar altor antibiotice cu spectru larg, administrarea tetraciclinei poate determina aparitia suprainfectiilor cu microorganisme rezistente. In acest caz, tratamentul cu tetraciclina trebuie intrerupt si instituita terapia adecvata. Suprainfectia cu stafilococi la nivel intestinal poate fi letala.

In cazul bolilor cu transmitere sexuala, daca se suspecteaza sifilisul, inaintea initierii tratamentului, trebuie utilizate tehnicile adecvate de diagnostic, incluzand examinarea in camp intunecat, iar testele serologice trebuie repetate lunar, timp de cel putin 4 luni.

Deoarece tetraciclina scade activitatea protrombinei plasmatice, la pacientii carora li se administreaza anticoagulante se recomanda ajustarea dozei.

Tetraciclina poate determina reactii fals pozitive in cazul metodelor neenzimatice de determinare a glucozei in urina. Acest lucru trebuie avut in vedere in cazul pacientilor cu diabet zaharat.

Tetraciclina scade eficacitatea contraceptivelor orale (vezi si pct. 4.5).

In cazul tratamentului de lunga durata, se recomanda evaluarea periodica a functiei hematologice, renale si hepatice.

Daca tetraciclina este administrata in clinostatism sau cu o cantitate prea mica de apa, pot sa apara disfagie, esofagita, ulceratii esofagiene.

Se recomanda precautie la pacientii cu miastenie gravis care pot prezenta risc de bloc neuromuscular.

Copii si adolescenti

La copii, tetraciclina se acumuleaza in tesutul osteoformator (in timpul osteogenezei si odontogenezei) sub forma unor complexe stabile cu ionii de calciu, determinand discromie dentara (colorarea dintilor in galben sau brun) si hipoplazia definitiva a smaltului dentar. Aceste reactii adverse apar mai frecvent in cazul tratamentului de lunga durata, dar au fost observate si in cazul unor tratamente de scurta durata, dar repetate.

Tetraciclina Atb contine galben amurg FCF (E 110), rosu cosenila A (E 124), negru stralucitor BN (E 151), care pot provoca reactii alergice.

Tetraciclina Atb contine lactoza. Pacientii cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la galactoza, deficit de lactaza (Lapp) sau sindrom de malabsorbtie la glucoza-galactoza nu trebuie sa utilizeze acest medicament.

Tetraciclina Atb contine p-hidroxibenzoat de metil (E 218) si p-hidroxibenzoat de propil (E 216). Acesti excipienti pot provoca reactii alergice (chiar intarziate).) si in mod exceptional, bronhospasm.

Interactiuni

Absorbtia tetraciclinei din tractul gastro-intestinal este inhibata de ionii bi- sau trivalenti, cum sunt cei de aluminiu, zinc, cadmiu (aflati, de exemplu, in lapte, produse din lapte si sucuri de fructe care contin calciu), de magneziu (aflat, de exemplu, in antiacide) sau de preparatele cu fier, carbunele activat,

colestiramina, chelatii de bismut si sucralfat, produse cu care formeaza chelati neabsorbabili. Prin urmare, aceste medicamente sau produse alimentare trebuie administrate la intervale de 2 – 3 ore de la administrarea dozei de tetraciclina.

In schimb, administrarea de acid citric, metafosfat de sodiu, sorbitol, manitol, glucozamina, prin competitie cu tetraciclinele pentru ionii bivalenti, cresc proportia de tetraciclina absorbita.

Nu se recomanda administrarea sistemica a retinoizilor in timpul tratamentului cu tetraciclina (creste riscul hipertensiunii arteriale intracraniene).

Medicamentele bacteriostatice, incluzand tetraciclina, pot influenta actiunea bactericida a penicilinei si antibioticelor beta-lactamice. Prin urmare, se recomanda evitarea asocierii

tetraciclinei si a antibioticelor beta-lactamice.

In cazuri rare, tetraciclina poate creste concentratiile plasmatice ale digoxinei.

In timpul administrarii de tetraciclina, anestezia cu metoxifluran poate duce la aparitia nefrotoxicitatii, care poate fi letala.

Administrarea tetraciclinei in asociere cu didanosina sau quinapril poate reduce absorbtia tetraciclinei.

Tetraciclina potenteaza efectul hipoglicemiant al sulfonilureelor antidiabetice cu administrare orala si al insulinei. De asemenea, poate modifica rezultatele dozarii glucozei si catecolaminelor in urina (vezi si pct. 4.4.).

Daca tetraciclina este administrata in asociere cu aceste medicamente, este necesara monitorizarea glicemiei si, daca este necesar, vor fi reduse dozele de sulfoniluree.

Fenitoinul, carbamazepinele si barbituricele cresc metabolismul tetraciclinei.

Tetraciclina scade activitatea protrombinei plasmatice, potenteaza efectele anticoagulantelor cumarinice. Daca este administrata in asociere cu aceste medicamente, este necesara monitorizarea parametrilor coagularii, inclusiv INR, si, daca este necesar, vor fi reduse dozele de medicamente anticoagulante. Trebuie avuta mereu in vedere posibilitatea unui risc crescut de evenimente hemoragice.

Tetraciclina scade concentratiile plasmatice ale estrogenilor, respectiv micsoreaza eficacitatea contraceptivelor orale care ii contin. In consecinta, se recomanda utilizarea unor masuri contraceptive suplimentare (non-hormonale) in timpul tratamentului si inca 7 zile dupa intreruperea tratamentului.

Au fost raportate cresterea efectelor toxice ale alcaloizilor de ergot si metotrexatului.

S-a raportat ca utilizarea tetraciclininelor poate determina cresterea concentratiilor plasmatice ale litiului, digoxinei, halofantrinei si teofilinei (desi aceste interactiuni nu sunt stabilite).

Tetraciclina poate scadea concentratia plasmatica a atovaquonei.

Sarcina

Sarcina

Rezultatele studiilor la animale au demonstrat ca tetraciclina traverseaza placenta, se regaseste in tesuturile fetale si poate avea efecte toxice, influentand dezvoltarea fatului (deseori avand legatura cu retardul dezvoltarii scheletice). S-au observat si efecte embriotoxice la animalele carora li s-a administrat tetraciclina in prima perioada a sarcinii. Administrarea de tetraciclina este contraindicata la gravide.

Alaptarea

Tetraciclina se excreta in lapte. Administrarea de tetraciclina este contraindicata la femeile care alapteaza (determina colorarea in brun a dintilor, hipoplazia smaltului dentar; depunerea in oase poate provoca inhibarea cresterii).

Condus auto
Tetraciclina Atb nu are nicio influenta sau are influenta neglijabila asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse
Reactiile adverse au fost raportate in functie de aparate, sisteme si organe si in functie de frecventa. Frecventa este definita utilizand urmatoarea conventie: foarte frecvente (mai mult sau egal cu 1/10), frecvente (mai mult sau egla cu 1/100 si mai putin de 1/10); mai putin frecvente (mai mult sau egal cu 1/1000 si mai putin de1/100); rare (mai mult sau egla cu 1/10000 si mai putin de 1/1000); foarte rare (mai putin de 1 /10000); cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile). In cadrul fiecarei grupe de frecventa, reactiile adverse sunt prezentate in ordinea descrescatoare a gravitatii.

Tulburari hematologice si limfatice

Cu frecventa necunoscuta: anemie hemolitica, trombocitopenie, purpura trombocitopenica, neutropenie si eozinofilie.

Tulburari ale sistemului imunitar

Cu frecventa necunoscuta: urticarie, angioedem, anafilaxie, purpura anafilactoida, pericardita, exacerbarea lupusului eritematos sistemic si reactii de tip boala serului (febra, eruptii cutanate tranzitorii si artralgie).

Alte efecte adverse care au fost raportate ocazional in urma administrarii de tetraciclina includ slabiciune musculara la pacientii cu miastenia gravis.

Tulburari ale sistemului nervos

Cu frecventa necunoscuta: ameteala, cefalee.

Tulburari oculare

Cu frecventa necunoscuta: tulburari de vedere.

Tulburari gastro-intestinale

Cu frecventa necunoscuta: anorexie, epigastralgie, greata, varsaturi, diaree, stomatita, glosita, limba neagra si paroasa, disfagie, enterocolita, leziuni inflamatorii la nivel anogenital, incluzand proctita si prurit anal. Tratamentul de lunga durata poate determina aparitia suprainfectiilor cu Candida albicans.

A fost raporatata ulceratie esofagiana dupa ingestia capsulelor cu o cantitate insuficienta de apa. Tulburari hepatobiliare

Cu frecventa necunoscuta: colestaza hepatica in cazul administrarii de doze mari de tetraciclina.

Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat

Cu frecventa necunoscuta: urticarie, prurit, eruptii cutanate tranzitorii.

Rar, a fost raportata dermatita exfoliativa. La pacientii carora li s-a administrat tetraciclina au fost observate reactii de fotosensibilizare, de aceea, in timpul tratamentului, trebuie evitata expunerea directa la radiatii ultraviolete (lumina solara puternica sau raze UV artificiale). Daca apar reactii de fotosensibilizare tratamentul trebuie intrerupt.

Tulburari renale si ale cailor urinare

Cu frecventa necunoscuta: toxicitate renala prin hiperazotemie. Tulburari generale si la nivelul locului de administrare

Cu frecventa necunoscuta: dureri in gat, disfonie. La sugari s-a raportat protruzia fontanelei. Tratamentul trebuie oprit daca apar semne de crestere a tensiunii intracraniene. Aceste probleme dispar rapid dupa intreruperea administrarii medicamentului.

Tetraciclina se depoziteaza la nivelul dentitiei permanente si a celei de lapte determinand decolorarea si hipoplazia smaltului. De asemenea, se depoziteaza in zonele calcificate ale oaselor si unghiilor si interfera cu dezvoltarea oaselor cand este administrata in doze terapeutice la copii si gravide.

Tulburari endocrine

In urma utilizarii pe termen lung a tetraciclinelor, a fost raportata o coloratie negru-maronie la nivel microscopic, a tesutului tiroidian. Functia tiroidiana este normala.

Decolorarea anormala cutanata si a ochilor poate aparea rar; modificari de culoare ale corneei au fost raportate la nou-nascutii din mame carora li s-au administrat doze mari de tetraciclina.

Mai pot sa apara: decolorarea unghiilor si onicoliza.

Dozele terapeutice administrate la pacientii cu afectiuni renale cresc severitatea uremiei cu cresterea eliminarii de uree si pierderi ale sodiului, asociate cu acidoza, hiperfosfatemie.

Aceste efecte in functie de doza administrata si de severitatea insuficientei renale, se datoreaza probabil efectelor antianabolice ale tetraciclinei.

Raportarea reactiilor adverse suspectate

Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesonistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publice pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro.

Supradozaj

Supradozajul poate determina tulburari digestive (anorexie, greata, varsaturi, dureri abdominale, stomatita, rectita si iritatie perianala), fenomene hepatotoxice, hipertensiune intracraniana (la copii), reversibile la oprirea administrarii. Hemodializa are eficienta mica. In cazul ingestiei unei cantitati mari de antibiotic, se recomanda lavaj gastric si tratament simptomatic.

Proprietati farmacologice

Proprietati farmacodinamice

Grupa farmacoterapeutica: antibacteriene pentru uz sistemic, tetracicline, codul ATC: J01AA07. Tetraciclina este un antibiotic bacteriostatic cu spectru larg. Actioneaza prin inhibarea sintezei proteinelor bacteriene - se fixeaza de subunitatile 30 S ribozomale, inhiband sinteza lanturilor peptidice.

Spectrul larg de actiune cuprinde:

Ricketsii, Mycoplasma pneumoniae, spirochete, Borrelia recurentis, Chlamydia psittaci.

Microorganisme Gram-negativ: Haemophilus ducreyi, Pasteurella pestis, Pasteurella tularensis, Bartonella bacilliformis, Bacteroides spp, Vibrio comma, Vibrio fetus, Brucella spp.

Inainte de initierea tratamentului, avand in vedere ca multe dintre microorganisme au devenit rezistente la tetraciclina, trebuie efectuata antibiograma.

Microorganisme Gram-negativ: Esherichia coli, Enterobacter aerogenes, Shigella spp, Mima spp, Herellea spp, Haemophilus influenzae, Klebsiella spp.

Microorganisme Gram-pozitiv: Streptococcus spp (peste 44% din speciile de Streptococcus pyogenes si 74% din speciile de Streptococcus fecalis au devenit rezistente la tetraciclina), Diplococcus pneumoniae, Staphilococcus aureus.

Atunci cand penicilina este contraindicata, tetraciclina reprezinta o alternativa in tratamentul infectiilor determinate de Neisseria gonorhoeae, Treponema pallidum, Treponema pertenue, Listeria monocytogenes, Clostridium spp, Bacillus anthracis, Fusobacterium fusiforme, Actinomyces spp.

Tetraciclina este indicata si in tratamentul infectiilor necomplicate uretrale, endocervicale sau rectale determinate de Chlamidia trachomatis.

Rezistenta bacteriana se instaleaza lent si este mediata plasmidic.

Proprietati farmacocinetice

Absorbtie

In urma administrarii orale, tetraciclina se absoarbe din tractul gastro-intestinal in proportie de aproximativ 75-80%. Prezenta alimentelor, hipoaciditatea si medicamentele antiacide scad absorbtia antibioticului, prin formarea de chelati neabsorbabili.

Distributie

Antibioticul se leaga de proteinele plasmatice in proportie de aproximativ 65%. Realizeaza concentratii apropiate de cele plasmatice in lichidul peritoneal, pleural, sinovial si plasmatic. Concentratia in bila este de 5-10 ori mai mare decat cea plasmatica (scade in caz de insuficienta hepatica sau obstructie biliara).

Se acumuleaza in tesutul reticuloendotelial, oase, dentina si smaltul dintilor. Timpul de injumatatire plasmatica este de aproximativ 10 ore.

Eliminare

Trece prin bariera placentara si se excreta in laptele matern.

Se elimina in proportie de 75% sub forma activa, mai ales prin urina, mai putin prin bila si scaun. Insuficienta renala determina acumularea si creste toxicitatea tetraciclinei.

Date preclinice de siguranta
Au fost efectuate studii pe termen lung la animale pentru evidentierea efectelor mutagen si carcinogen ale tetraciclinei. S-a demonstrat ca antibioticele inrudite (oxitetraciclina, minociclina) au efect teratogen la sobolani.

In urma a doua analize realizate in vitro efectuate pe celule de mamifere (limfom L 51784y de soarece si celule pulmonare de hamster chinezesc) s-a demonstrat efectul mutagen al tetraciclinei in doze de 60, respectiv 10 mcg/ml.

In cazul administrarii teraciclinei in dieta masculilor si femelelor de sobolani, in doze zilnice de 25 de ori mai mari decat doza administata la om, tetraciclina nu a avut niciun efect asupra fertilitatii.

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Data ultimei actualizari: 23.12.2022

Categorii de produse

checkout.warnings.Notice