Medicamente cu reteta

Timolol picaturi oftalmice 5mg/ml, 5ml, Rompharm

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Timolol picaturi oftalmice 5mg/ml, 5ml, Rompharm

5345886

Indicatii
Timolol Rompharm 5 mg/ml picaturi oftalmice solutie este indicat pentru reducerea presiunii intraoculare crescute la:

  • pacientii cu hipertensiune intraoculara;
  • pacientii cu glaucom cu unghi deschis (cronic simplu);
  • pacientii fara cristalin (afakici) cu glaucom;
  • unii pacienti cu glaucom secundar;
  • pacientii cu glaucom cu unghi inchis si antecedente de glaucom cu unghi inchis, aparut spontan sau indus iatrogen, la ochiul opus, la care ar fi necesara reducerea presiunii intraoculare (vezi pct. 4.4);
  • ca terapie concomitenta la pacientii cu glaucom congenital, care nu sunt bine controlati cu alte medicamente antiglaucomatoase.

Dozaj
Doze

Utilizare la adulti

Doza initiala recomandata este de o picatura solutie Timolol Rompharm 2,5 mg/ml in sacul conjunctival al ochiului afectat (ochilor afectati) de doua ori pe zi. Daca raspunsul clinic nu este adecvat, doza poate fi modificata cu o concentratie superioara, respectiv se va administra o picatura de solutie Timolol Rompharm 5 mg/ml in sacul conjunctival al ochiului afectat (ochilor afectati) de doua ori pe zi.

Daca medicul oftalmolog considera necesar, Timolol Rompharm 5 mg/ml poate fi administrat in asociere cu unul sau mai multe tratamente antiglaucomatoase (cu administrare topica si/sau sistemica). Nu se recomanda asocierea a doua medicamente beta-blocante sub forma de picaturi oftalmice (vezi pct. 4.4).

Raspunsul terapeutic la Timolol Rompharm, in ceea ce priveste stabilizarea presiunii intraoculare, poate dura cateva saptamani; prin urmare, monitorizarea tratamentului trebuie sa includa evaluarea presiunii intraoculare dupa o perioada de tratament de aproximativ patru saptamani. Daca presiunea intraoculara este mentinuta la niveluri satisfacatoare, se poate recurge in cazul multor pacienti, la administrarea zilnica a unei singure picaturi de Timolol Rompharm.

Inlocuirea unui alt tratament antiglaucomatos administrat anterior

Cand se utilizeaza Timolol Rompharm pentru inlocuirea unui alt medicament antiglaucomatos de tip beta-blocant sub forma de picaturi oftalmice, administrarea acestor picaturi oftalmice trebuie intrerupta dupa o zi intreaga de tratament, iar tratamentul cu Timolol Rompharm trebuie initiat in ziua urmatoare, prin administrarea unei picaturi de concentratie Timolol Rompharm 2,5 mg/ml in ochiul afectat (ochii afectati), de doua ori pe zi. Daca raspunsul clinic nu este corespunzator, doza poate fi crescuta la o picatura de Timolol Rompharm 5 mg/ml de doua ori pe zi.

Daca Timolol Rompharm este administrat pentru a inlocui o asociere de tratamente antiglaucomatoase, aceste medicamente trebuie intrerupte pe rand.

Daca medicamentul antiglaucomatos inlocuit nu este un beta-blocant sub forma de picaturi oftalmice, tratamentul cu acest medicament trebuie continuat iar Timolol Rompharm 2,5 mg/ml trebuie administrat in doza de o picatura in ochiul afectat (ochii afectati), de doua ori pe zi. In ziua urmatoare, se va opri complet administrarea medicamentului precedent si se continua tratamentul cu Timolol Rompharm 2,5 mg/ml. Daca este necesara o doza mai mare de timolol, se administreaza o picatura de solutie Timolol Rompharm 5 mg/ml in fiecare ochi de doua ori pe zi.

Cand Timolol Rompharm este utilizat pentru a inlocui un medicament care produce mioza sub forma de picaturi oftalmice, testarea refractiei se poate dovedi necesara cand efectele medicamentului care produce mioza au disparut.

Utilizare la varstnici

Exista o vasta experienta privind utilizarea timololului sub forma de picaturi oftalmice la pacienti varstnici. Recomandarile de mai sus privind dozajul reflecta datele clinice derivate din aceasta experienta.

Copii si adolescenti

Siguranta si eficacitatea Timolol Rompharm la prematuri si nou-nascuti nu a fost inca stabilita. Nu se recomanda utilizarea Timolol Rompharm la acesti pacienti pana cand nu vor fi disponibile date suplimentare.

Datorita lipsei de informatii, timolol poate fi recomandat la copii cu glaucom congenital primar si glaucom juvenil primar doar pentru o perioada de tranzitie pana la interventia chirurgicala.

In mod obisnuit se va incepe tratamentul cu o picatura de Timolol Rompharm 2,5 mg/ml la 12 ore in ochiul afectat (ochii afectati) in asociere cu alte medicamente antiglaucomatoase. Doza poate fi crescuta la o picatura de Timolol Rompharm 5 mg/ml la 12 ore in ochiul afectat (ochii afectati).

Medicul oftalmolog trebuie sa evalueze riscurile si beneficiile atunci cand a fost luat in considerare tratamentul cu timolol la copii. Un istoric detaliat si examinarea clinica pentru a determina prezenta unor boli sistemice trebuie sa preceada utilizarea de picaturi oftalmice cu timolol.

Mod de administrare

Pentru administrare oftalmica.

Solutia oftalmica pe baza de timolol trebuie instilata in sacul conjunctival al ochiului afectat.

Dupa administrare, pacientii trebuie instruiti sa utilizeze ocluzia nazolacrimala sau inchiderea usoara a pleoapelor timp de 2 minute. Aceasta poate determina scaderea reactiilor adverse sistemice si cresterea efectului local.

Daca se utilizeaza mai mult de un medicament cu administrare topica oftalmica, celelalte medicamente trebuie administrate separat la interval de cel putin 15 minute (vezi pct. 4.5).

Pentru a evita contaminarea picuratorului si a solutiei, pacientii trebuie instruiti sa evite atingerea varfului picuratorului de ochi, de pleoape sau alte suprafete.

Contraindicatii
Trebuie avute in vedere contraindicatiile medicamentelor beta-blocante administrate pe cale generala, desi efectele sistemice ale beta-blocantelor sunt rar observate in cazul instilarii oculare:

  • hipersensibilitate la maleat de timolol, la alte medicamente beta-blocante sau la oricare dintre excipientii medicamentului enumerati la pct 6.1,
  • astm bronsic sau antecedente de astm bronsic,
  • bronhopneumopatie obstructiva cronica severa,
  • boala sinusala (incluzand bloc sinoatrial),
  • bradicardie (mai putin de 45 - 50 de batai pe minut),
  • bloc atrio-ventricular de gradul II sau III,
  • insuficienta cardiaca necontrolata prin tratament, soc cardiogen.

Atentionari
Oculare

Similar oricarui tratament antiglaucomatos, se recomanda determinarea periodica a presiunii intraoculare si examinarea corneei.

Nu se recomanda administrarea concomitenta a doua medicamente beta-blocante sub forma de picaturi oftalmice (vezi pct. 4.2).

Au fost raportate eruptii cutanate si/sau xeroftalmie asociate cu utilizarea de betablocanti. Incidenta acestor reactii este mica si in cele mai multe cazuri au disparut odata cu intreruperea administrarii medicamentului beta-blocant. Intreruperea medicamentului trebuie luata in considerare daca orice reactie de acest tip nu poate fi explicata intr-un alt mod. Intreruperea tratamentului betablocant trebuie facuta gradual.

Dupa tratamentul chirurgical al glaucomului, cu administrare de medicamente antiglaucomatoase care scad secretia umorii apoase (timolol, acetazolamida), s-au raportat cazuri de dezlipire a coroidei insotita de hipotonie oculara.

La pacientii cu glaucom cu unghi inchis obiectivul imediat al tratamentului este redeschiderea unghiului. Daca Timolol Rompharm este administrat pentru scaderea presiunii intraoculare la pacienti cu glaucom cu unghi inchis, acesta nu trebuie administrat in monoterapie; Timolol Rompharm trebuie utilizat in asociere cu un medicament care produce mioza pentru a obtine constrictia pupilara, deoarece timolul nu are efect asupra pupilei.

Generale

Trebuie avute in vedere atentionarile si precautiile legate de medicamentele beta-blocante administrate pe cale generala, desi efectele sistemice ale beta-blocantelor sunt rar observate in cazul instilarii oculare.

Tratamentul concomitent cu beta-blocante cu administrare sistemica trebuie efectuat cu precautie. Pacientilor carora li s-a administrat un medicament beta-blocant oral si la care se administreaza solutie oftalmica cu timolol vor fi monitorizati pentru un posibil efect cumulat privind presiunea intraoculara sau efectele sistemice cunoscute ale beta-blocantelor.

Insuficienta cardiaca trebuie atent controlata inaintea instituirii terapiei cu solutie oftalmica cu timolol. La pacientii cu afectiuni cardiace severe in antecedente, se vor monitoriza simptomele clinice de insuficienta cardiaca si frecventa cardiaca.

Au fost raportate reactii respiratorii si cardiace, incluzand moarte prin bronhospasm la pacienti cu astm bronsic sau rar, moarte asociata cu insuficienta cardiaca.

Riscul de reactie anafilactica: la pacientii cu risc de reactii anafilactice severe, indiferent de cauza, in special la substante de contrast pe baza de iod, anestezice sau in timpul desensibilizarii, medicamentele beta-blocante pot agrava reactia alergica facand-o rezistenta la tratamentul cu adrenalina in doze uzuale.

Sportivi

Sportivii trebuie avertizati ca acest medicament contine o substanta activa care poate sa determine o reactie pozitiva in cadrul testelor pentru controlul antidoping.

Excipienti

Timolol Rompharm 5 mg/ml contine clorura de benzalconiu.

Acesta poate determina iritatie oculara. S-a raportat ca clorura de benzalconiu cauzeaza iritatie oculara, keratopatie punctuala si/sau keratopatie toxica ulcerativa. Este cunoscut faptul ca clorura de benzalconiu modifica culoarea lentilelor de contact moi. Trebuie evitat contactul cu lentilele de contact moi. Lentilele de contact trebuie indepartate inainte de administrare si pot fi puse la loc dupa cel putin 15 minute.

Interactiuni
Daca timolol se administreaza in asociere cu un beta-blocant administrat pe cale orala, cu blocanti ai canalelor de calciu sau cu inhibitori ai terminatiilor simpatice exista riscul unor efecte adverse cum ar fi hipotensiunea si/sau bradicardia marcata.

S-a raportat potentarea efectelor beta-blocante sistemice ale timololului administrat oftalmic si cresterea concentratiilor plasmatice de beta-blocant daca a fost asociat cu chinidina, medicament cunoscut ca inhibitor de CYP2D6, probabil datorita inhibarii metabolizarii beta-blocantului de catre chinidina.

Desi timololul nu are efect asupra diametrului pupilar, administrarea acestuia concomitent cu epinefrina (adrenalina) poate produce ocazional midriaza.

Sarcina
Pasajul sistemic al medicamentelor beta-blocante cu administrare pe cale oftalmica este mai mic comparativ cu administrarea orala, dar totusi exista.

Sarcina
Timolol Rompharm 5 mg/ml nu a fost studiat la gravide. Utilizarea Timolol Rompharm 5 mg/ml la gravide se face numai in cazul evaluarii raportului beneficiu matern/risc potential fetal.

Alaptarea
Timololul se excreta in laptele uman. Prin urmare, ca masura de siguranta, este preferabila intreruperea alaptarii cand tratamentul cu Timolol Rompharm 5 mg/ml este necesar la mama.

Condus auto
Timolol Rompharm, are influenta mica asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. In timpul conducerii vehiculelor sau folosirii diferitelor utilaje, trebuie sa se tina cont de tulburarile vizuale ocazionale care pot sa apara, incluzand modificari de refractie, diplopie, ptoza, episoade frecvente usoare si tranzitorii de vedere incetosata si episoade ocazionale de ameteala sau fatigabilitate. Daca dupa instilare apar una din reactiile descrise mai sus, pacientul trebuie sa astepte pana cand vederea revine la normal inainte de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse

Similar altor medicamente oftalmice cu administrare topica, timolol poate fi absorbit la nivel sistemic. Pot sa apara reactiile adverse observate in cazul medicamentelor beta-blocante administrate pe cale orala.

Tulburari ale sistemului imunitar Lupus eritematos sistemic.

Semne si simptome de reactii alergice, incluzand anafilaxie, angioedem, urticarie, eruptie cutanata eritematoasa.

Tulburari ale sistemului nervos si psihice Cefalee, ameteli, astenie, stare depresiva.

Tulburari oculare

Semne si simptome de iritatie oculara, hiperemie conjunctivala, conjunctivita, blefarita, keratita, sensibilitate corneana scazuta si xeroftalmie.

Tulburari vizuale incluzand vedere incetosata, modificari de refractie (ca urmare a intreruperii terapiei miotice in unele cazuri), ptoza, diplopie, dezlipirea coroidei (in urma interventiilor chirurgicale de filtrare).

Tulburari cardiace si vasculare

Sincopa, palpitatii, tulburari de ritm, bradicardie, hipotensiune arteriala, insuficienta cardiaca, bloc atrioventricular, incetinirea conducerii atrioventriculare sau agravarea unui bloc atrioventricular existent.

Tulburari respiratorii, toracice si mediastinale

Dispnee, tuse, bronhospasm (in special la pacienti cu boala pulmonara obstructiva preexistenta sau astmatici).

Tulburari gastro-intestinale Xerostomie, greata, varsaturi.

Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat Alopecie.

Diverse simptome cutanate, incluzand urticarie, eruptie cutanata psoriaziforma sau exacerbarea psoriazisului (vezi pct. 4.4).

Raportarea reactiilor adverse suspectate

Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro.

Supradozaj
Cu toate ca absorbtia sistemica a beta-blocantelor dupa instilare oftalmica este scazuta, trebuie avut in vedere riscul posibil de supradozaj. Simptomele si abordarea terapeutica a supradozajului sunt similare beta-blocantelor administrate pe cale sistemica: cefalee, vertij, scurtarea respiratiei.

Efecte severe apar la supradozarea prin administrare sistemica, si anume:

-bradicardie simptomatica: se administreaza intravenos 0,25 - 2 mg sulfat de atropina. In caz de persistenta a bradicardiei, se injecteaza prudent intravenos clorhidrat de izoprenalina, iar in cazurile severe se impune folosirea unui stimulator cardiac;

-hipotensiune: se administreaza un simpatomimetic hipertensiv cum ar fi dopamina, dobutamina sau noradrenalina. In cazurile refractare se recomanda folosirea clorhidratului de glucagon;

-bronhospasm: clorhidrat de izoprenalina, eventual administrarea suplimentara de aminofilina;

-insuficienta cardiaca acuta: se instituie imediat o terapie conventionala cu digitalice, diuretice si oxigen. In cazurile refractare se recomanda administrarea intravenoasa de aminofilina, care poate fi urmata de administrarea de clorhidrat de glucagon;

-bloc cardiac de gradul II sau III: se administreaza clorhidrat de izoprenalina.

Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: medicamente antiglaucomatoase si miotice, beta-blocante, codul ATC: S01ED01.

Mecanism de actiune

Maleatul de timolol este un blocant neselectiv al receptorilor beta-adrenergici, fara actiune simpatomimetica intrinseca notabila.

Efecte farmacodinamice

La nivel oftalmic:

  • maleatul de timol scade presiunea intraoculara, indiferent daca aceasta este sau nu asociata cu glaucom; mecanismul de reducere a presiunii intraoculare se datoreaza, cel mai probabil, reducerii formarii umorii apoase si cresterii drenajului acesteia;
  • efectul este observat dupa aproximativ 20 de minute dupa instilarea oculara a picaturilor. Reducerea presiunii intraoculare atinge nivelul maxim dupa 1 - 2 ore de la administrare si se mentine timp de 24 ore. Aceasta perioada de actiune permite controlul presiunii intraoculare si pe timpul noptii;
  • nu exista efecte asupra diametrului pupilar sau asupra acuitatii vizuale. Spre deosebire de miotice, timololul maleat reduce presiunea intraoculara fara a influenta semnificativ acomodarea sau marimea pupilei. Nu apare vederea intunecata sau neclara si nici cecitatea nocturna (modificari generate de miotice). De asemenea, la pacientii cu cataracta este evitata incapacitatea de a vedea in jurul opacitatilor cristaliniene cand pupila este contractata de miotice. In cazul trecerii pacientilor de la miotice la picaturile oftalmice cu timolol ar putea fi necesara o corectie a refractiei cand efectele mioticului au trecut.

La nivel sistemic

Timololul poate fi caracterizat prin trei proprietati farmacologice:

  • efect beta-blocant fara cardioselectivitate;
  • potential agonist partial [activitate simpatomimetica intrinseca moderata (SIM)];
  • efect stabilizator al membranei nesemnificativ (efect de tip anestetic local sau chinidinic).

Proprietati farmacocinetice
Absortie si distributie

Dupa administrarea maleatului de timolol sub forma de picaturi oculare in sacul conjunctival, acesta se absoarbe local si sistemic si se distribuie in conjunctiva, cornee, sclera, iris, umoare apoasa, ficat, rinichi si plamani. A fost demonstrat ca aproximativ 80% din fiecare picatura administrata la nivel ocular este absorbita in circulatia sistemica prin intermediul mucoasei nazale, conjunctivei, orofaringelui, mucoasei intestinale sau piele.

Studiile efectuate pe iepuri au relevat niveluri ridicate de timolol in tesuturile oculare la 10 min dupa administrarea oculara si concentratii plasmatice la 30 - 60min. Dupa administrarea oculara concentratia in laptele matern a fost de aproximativ 6 ori mai mare decat cea plasmatica; oricum cantitatea totala de timolol ingerata de catre copil este improbabila in a produce efecte clinice. Timolol traverseaza placenta.

Intr-un studiu efectuat pe sase subiecti s-a determinat concentratia plasmatica a timololului dupa administrarea de doua ori pe zi a solutiei 5 mg/ml. Concentratia plasmatica maxima dupa administrarea matinala a fost de 0,46 ng/ml, iar dupa administrarea dupa-amiaza a fost 0,35 ng/ml.

Metabolizare si eliminare

Timolol este partial metabolizat la nivel hepatic (rupere hidrolitica a inelului morfolinic, urmata de oxidare). Timololul netransformat si metabolitii sai sunt eliminati prin urina.

Date preclinice de siguranta
Datele non-clinice nu au evidentiat un risc special la om la administrarea de timolol, pe baza studiilor conventionale farmacologice privind evaluarea sigurantei, toxicitatea dupa doze repetate, genotoxicitatea si potentialul carcinogen. Studiile privind efectele toxice ale timolol asupra functiei de reproducere au evidentiat intarzierea osificarii fetale la sobolani fara efecte nocive asupra dezvoltarii postnatale (50 mg/kg si zi sau de 3500 de ori doza clinica zilnica de 14 micrograme/kg si zi) si cresterea resorbtiei fetale la iepuri (90 mg/kg si zi sau de 6400 de ori doza clinica zilnica).

Doza letala dupa administrare orala:

  • la femele de soareci, DL50 1190 mg/kg,
  • la femele de sobolani, DL50 900 mg/kg.

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Data ultimei actualizari: 03.01.2023

Categorii de produse

checkout.warnings.Notice