Inflamatii oculare care raspund la tratamentul cu steroizi, pentru care este indicata administrarea unui corticosteroid, asociate cu infectii superficiale bacteriene sau care prezinta riscul aparitiei lor (cum sunt stari inflamatorii ale conjunctivei palpebrale si bulbare, ale corneei si segmentului anterior al globului ocular, uveite anterioare cronice si leziuni corneene datorate arsurilor chimice, termice sau radiatiilor, sau patrunderii unor corpi straini).
Prevenirea si tratamentul inflamatiei si profilaxia infectiei dupa chirurgia cataractei la adulti si copii cu varsta de 2 ani sau peste.
Medicamentul este destinat uzului oftalmic. Doze
Utilizarea la adolescenti si adulti, inclusiv varstnici
Una sau doua picaturi se instileaza in sacul/sacii conjunctival/conjunctivali al ochiului/ochilor afectat/afectati la intervale de 4 - 6 ore. in primele 24 – 48 ore de tratament, doza poate fi crescuta la una sau doua picaturi administrate la intervale de 2 ore. Frecventa administrarii trebuie redusa treptat o data cu imbunatatirea semnelor clinice. Tratamentul nu va fi intrerupt prematur.
in afectiunile severe, se administreaza una sau doua picaturi la intervale de o ora pana cand inflamatia este sub control, iar apoi frecventa administrarilor trebuie micsorata treptat la una sau doua picaturi la intervale de
2 ore timp de 3 zile; ulterior, se administreaza una sau doua picaturi la intervale de 4 ore timp de 5 pana la 8 zile, si, in sfarsit, daca se considera necesar, una sau doua picaturi pe zi timp de 5 pana la 8 zile.
Dupa chirurgia cataractei, doza este de o picatura instilata de 4 ori pe zi, incepand cu ziua urmatoare dupa interventia chirurgicala, timp de pana la 24 zile. Tratamentul poate fi inceput cu o zi inainte de interventia chirurgicala, prin administrarea unei picaturi de 4 ori pe zi, continuand cu o picatura dupa interventia chirurgicala si apoi cu o picatura de 4 ori pe zi timp de pana la 23 zile. Daca se considera necesar, frecventa administrarilor poate creste la o picatura administrata la intervale de 2 ore in primele doua zile de tratament.
Se recomanda monitorizarea de rutina a presiunii intraoculare.
Dupa administrare, se recomanda inchiderea usoara a pleoapelor si ocluzia nazolacrimala. Aceasta poate reduce absorbtia sistemica a medicamentelor administrate oftalmic, avand ca rezultat scaderea reactiilor adverse sistemice.
in cazul utilizarii concomitente a mai multor medicament cu administrare topica oftalmica, celelalte medicamente trebuie administrate separat la interval de 5 minute. Unguentele oftalmice vor fi ultimele administrate.
Utilizarea la copii si adolescenti
Tobradex picaturi oftalmice, suspensie poate fi utilizat la copii cu varsta de 2 ani sau peste, la aceeasi doza ca la adulti. Datele disponibile in prezent sunt descrise in sectiunea 5.1. Siguranta si eficacitatea la copii cu varsta sub 2 ani nu au fost stabilite si nu exista date disponibile.
Utilizarea in insuficienta hepatica si renala
Tobradex nu a fost studiat la aceste grupe de pacienti. Totusi, datorita absorbtiei sistemice mici a tobramicinei si dexametazonei dupa administrarea topica a acestui medicament, nu este necesara ajustarea dozelor.
Mod de administrare Uz oftalmic.
Flaconul trebuie agitat energic inainte de administrare.
Pentru a evita contaminarea varfului picurator si a suspensiei oftalmice, se va evita atingerea acestuia de pleoape, suprafete invecinate sau alte suprafete.
Daca dupa deschiderea flaconului sigiliul este desprins, indepartati-l inainte de a utiliza produsul.
Hipersensibilitate la substantele active sau la oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1. Keratita epiteliala indusa de Herpes simplex
Vaccina, varicela si alte afectiuni virale ale corneei sau conjunctivei.
Infectii micobacteriene ale ochiului produse de - dar fara a se limita la - bacili acido-rezistenti, ca de exemplu
Mycobacterium tuberculosis, Mycobacterium leprae sau Mycobacterium avium. Afectiuni fungice ale structurilor oculare sau infectii parazitare netratate oculare. Infectii purulente netratate ale ochiului.
Dupa administrare se recomanda inchiderea usoara a pleoapelor si ocluzia nazolacrimala. Aceasta poate reduce absorbtia sistemica a medicamentelor administrate oftalmic, avand ca rezultat scaderea reactiilor adverse sistemice.
Administrarea indelungata (mai mare decat durata maxima a tratamentului din studiile clinice [24 zile]) sau frecventa crescuta a administrarilor corticosteroizilor cu administrare topica oftalmica pot duce la
hipertensiune intraoculara si/sau glaucom, cu afectarea nervului optic, scaderea acuitatii vizuale si defecte ale campului vizual si la formarea cataractei posterioare subcapsulare. La pacientii sensibili, cresterea presiunii intraoculare poate sa apara chiar dupa doze uzuale.
Dupa utilizarea combinatiilor continand steroizi si antimicrobiene pot sa se dezvolte infectii secundare. Administrarea indelungata a antibioticelor precum tobramicina poate determina supradezvoltarea organismelor nesusceptibile, inclusiv fungi. in caz de suprainfectie trebuie administrat tratament adecvat.
Existenta unei infectii micotice trebuie avuta in vedere la pacientii cu ulceratie corneana persistenta. in cazul in care infectia micotica este confirmata, administrarea corticosteroizilor trebuie intrerupta. Utilizarea de lunga durata poate deprima raspunsul imun al gazdei, crescand astfel riscul infectiilor oculare bacteriene secundare. in afectiunile acute purulente ale ochiului, corticosteroizii pot masca infectia sau o pot exacerba.
Corticosteroizii pot reduce rezistenta la infectii, pot favoriza aparitia infectiilor bacteriene, virale, micotice sau parazitare și pot masca semnele clinice ale infectiei.
in acele afectiuni care produc subtierea corneei si a sclerei, pot sa apara perforatii dupa folosirea topica a corticosteroizilor.
La unii pacienti poate sa apara hipersensibilitate dupa administrarea topica a aminoglicozidelor, care se manifesta de obicei prin mancarimi ale pleoapelor, edem, eritem conjunctival. Daca apare o reactie de hipersensibilitate in timpul administrarii acestui medicament, tratamentul trebuie intrerupt.
Corticosteroizii administrati topic oftalmic pot intarzia procesul de vindecare a leziunilor corneene. AINS administrate topic au de asemenea ca efect incetinirea sau intarzierea procesului de vindecare. Utilizarea concomitenta a AINS administrate topic si a steroizilor administrati topic poate creste riscul de probleme la vindecare. (vezi pct. 4.5).
Poate aparea de asemenea sensibilitatea incrucisata la alte aminoglicozide. De asemenea, trebuie luata in considerare posibilitatea ca pacientii care devin sensibili la tobramicina administrata topic sa fie sensibili si la alte aminoglicozide administrate topic si/sau sistemic.
in cazul pacientilor carora li s-au administrat sistemic aminoglicozide au fost raportate reactii adverse severe, inclusiv neurotoxicitate, ototoxicitate si nefrotoxicitate. Administrarea concomitenta trebuie realizata cu precautie.
in cazul pacientilor carora li se administreaza oftalmic corticosteroizi se recomanda ca presiunea intraoculara sa fie verificata constant și frecvent. Acest lucru este important mai ales la copii si adolescenti tratati cu produse care contin dexametazona, deoarece riscul de hipertensiune oculara indusa de corticosteroizi poate fi mai mare la copii si poate sa apara mai devreme decat raspunsul adultilor la corticosteroizi. Frecventa si durata tratamentului trebuie sa fie examinate cu atentie si PIO trebuie sa fie monitorizata de la inceputul tratamentului, recunoscandu-se riscul unei cresteri instalate mai devreme si mai rapide a PIO indusa de steroizi, la pacientii copii si adolescenti.
Riscul de hipertensiune oculara indusa de corticosteroizi și/sau de formare a cataractei este mai mare la pacientii predispuși (de exemplu pacienti cu diabet zaharat).
Sindromul Cushing și/sau supresia glandelor suprarenale asociate cu absorbtia sistemica a dexametazonei cu administrare oftalmica pot aparea dupa tratamentul continuu, intensiv sau de lunga durata, la pacientii predispuși, incluzand copii, adolescenti și pacienti tratati cu inhibitori ai CYP3A4 (inclusiv ritonavir și cobicistat). in aceste cazuri, tratamentul trebuie intrerupt prin scaderea treptata a dozelor.
Tulburari vizuale
Pot fi raportate tulburari vizuale la administrarea de corticosteroizi sistemici și topici. Daca un pacient prezinta simptome, cum sunt vedere incetoșata sau alte tulburari vizuale, pacientul trebuie trimis la un medic oftalmolog pentru evaluarea cauzelor posibile ale acestora care pot include cataracta, glaucom sau afectiuni
rare, cum este corioretinopatia seroasa centrala (CRSC), care au fost raportate dupa utilizarea de corticosteroizi sistemici și topici.
Se recomanda precautie la prescrierea Tobradex picaturi oftalmice la pacientii cu tulburari neuromusculare cunoscute sau suspectate, cum sunt miastenia gravis sau boala Parkinson. Aminoglicozidele pot agrava slabiciunea musculara din cauza efectului lor posibil asupra functiei neuromusculare.
Excipienti
Tobradex, picaturi oftalmice, suspensie, contine clorura de benzalconiu, care poate provoca iritatii si poate decolora lentilele de contact moi. Evitati contactul cu lentilele de contact moi. in cazul in care pacientilor le este permisa purtarea lentilelor de contact, aceștia trebuie instruiti sa indeparteze lentilele de contact inainte de administrarea Tobradex si sa astepte minim 15 minute inainte de a le aplica din nou.
Purtarea lentilelor de contact nu este recomandata in conditiile existentei unei inflamatii sau infectii oculare.
Utilizarea concomitenta a steroizilor administrati topic si a AINS administrate topic poate creste riscul de probleme la vindecarea leziunilor corneene.
Inhibitori ai CYP3A4 (inclusiv ritonavir și cobicistat) pot crește expunerea sistemica, ceea ce duce la un risc crescut de supresie a functiei glandelor suprarenale/sindrom Cushing (vezi pct. 4.4). Administrarea concomitenta trebuie evitata, cu exceptia cazurilor in care beneficiile depasesc riscul crescut de aparitie a reactiilor adverse sistemice induse de corticosteroizi, caz in care pacientii trebuie monitorizati pentru identificarea efectelor corticosteroide sistemice.
in cazul administrarii topice oftalmice nu au fost raportate interactiuni relevante din punct de vedere clinic. Au fost raportate interactiuni dupa administrarea sistemica separata a celor doua substante active din Tobradex. Totusi, absorbtia sistemica a tobramicinei si dexametazonei dupa administrare topica oftalmica este atat de mica, incat riscul aparitiei interactiunilor este minim.
La om nu a fost stabilita siguranta utilizarii in timpul sarcinii si in perioada alaptarii. Fertilitate
Nu au fost efectuate studii care sa evalueze efectul tobramicinei asupra fertilitatii la om sau animale. Exista
date clinice limitate pentru a evalua efectul dexametazonei asupra fertilitatii masculine sau feminine. Dexametazona a fost lipsita de efecte adverse asupra fertilitatii intr-un model pe șobolani injectati cu gonadotropina corionica.
Sarcina
Nu exista sau exista date limitate privind utilizarea topica oculara a tobramicinei și dexametazonei la femeile gravide. Tobramicina traverseaza placenta fatului dupa administrarea intravenoasa la femeile gravide. Nu este de așteptat ca tobramicina sa cauzeze ototoxicitate in urma expunerii intrauterine. Utilizarea prelungita sau repetata de corticosteroizi in timpul sarcinii a fost asociata cu cresterea riscurilor de intarziere a cresterii intrauterine. Nou-nascutii din mame care au primit doze substantiale de corticosteroizi in timpul sarcinii trebuie sa fie monitorizate cu atentie pentru depistarea semnelor de hipoadrenalism.
Studiile la animale au evidentiat efecte toxice asupra functiei de reproducere dupa administrarea sistemica a tobramicinei și dexametazona. Aceste efecte au fost observate dupa expunerile considerate suficient de mari fata de doza maxima oculara umana eliberata dupa utilizarea de catre mama a produsului. Administrarea tobramicinei la șobolani sau iepuri nu a demonstrat ca induce teratogenitate. Administrarea oculara de dexametazona 0,1% a condus la anomalii fetale la iepuri (vezi punctul 5.3).
Tobradex nu este recomandat in timpul sarcinii.
Alaptare
Tobramicina se excreta in laptele uman daca este administrata sistemic. Nu exista date disponibile privind trecerea dexametazonei in laptele matern uman.Nu se cunoaste daca tobramicina sau dexametazona administrate topic oftalmic se excreta in laptele matern. Nu este probabil ca urme de tobramicina si dexametazona sa poata fi detectate in laptele uman sau sa fie capabile sa produca efecte clinice la copil in urma utilizarii topice a produsului.
Existenta unui risc de afectare a sugarului nu poate fi exclusa. O decizie trebuie sa fie luata, fie de a intrerupe alaptarea fatului, fie de a intrerupe tratamentul femeii care alapteaza sau de a se abtine de la tratament, luand in considerare beneficiul alaptarii pentru copil și beneficiul tratamentului pentru femeie.
TOBRADEX nu are nicio influenta sau are o influenta neglijabila asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Ca si in cazul administrarii altor picaturi oftalmice, incetosarea tranzitorie a vederii sau alte tulburari ale vederii pot afecta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Daca dupa administrare apare incetosarea vederii, pacientul trebuie sa astepte pana cand vederea revine la normal inainte de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Rezumatul profilului de siguranta
in studiile clinice, cele mai frecvente reactii adverse raportate au fost dureri oculare, cresterea presiunii intraoculare, iritatii oculare si prurit ocular, inregistrate la mai putin de 1% din pacienti.
Pe parcursul studiilor clinice cu Tobradex, picaturi oftalmice, suspensie, au fost raportate urmatoarele reactii adverse, apreciate ca fiind sigur, probabil sau posibil legate de tratament.
Lista tabelara a reactiilor adverse
Urmatoarele reactii adverse au fort raportate in cadrul studiilor clinice cu Tobradex, picaturi oftalmice, suspensie, acestea fiind clasificate conform urmatoarei conventii: foarte frecvente (≥1/10), frecvente (≥1/100 si mai mic de 1/10), mai putin frecvente (≥1/1000 si mai mic de 1/100), rare (≥1/10000 si mai mic de 1/1000) si foarte rare (mai mic de 1/10000). in cadrul fiecarei categorii de frecventa reactiile adverse sunt prezentate in ordinea descrescatoare a gravitatii.
Clasficarea pe aparate, sisteme si organe | Reactii adverse[Termen preferat MedDra ] |
Tulburari oculare | Mai putin frecvente:cresterea presiunii intraoculare, dureri oculare, prurit ocular, disconfort ocular, iritatii oculareRare: keratita, alergii oculare, vedere incetosata (vezi pct. 4.4), uscarea ochilor, hiperemie |
Tulburari gastro-intestinale | Rare: disgeuzie |
Tulburari endocrine | Necunoscute: Sindrom Cushing, supresie a glandelor suprarenale (vezi pct. 4.4) |
Alte reactii adverse identificate in perioada ulterioara comercializarii sunt prezentate mai jos. Frecventa lor nu poate fi estimata din datele disponibile.
Clasficarea pe aparate, sisteme si organe | Reactii adverse[Termen preferat MedDra ] |
Tulburari ale sistemului imunitar | reactie anafilactica, hipersensibilitate |
Tulburari ale sistemului nervos | ameteala, durere de cap |
Tulburari oculare | edem al pleoapelor, eritem al pleoapelor, midriaza, lacrimare excesiva |
Tulburari gastro-intestinale | greata, disconfort abdominal |
Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat | Eritem polimorf, urticarie, umflarea fetei, prurit |
Descrierea reactiilor adverse selectate
Utilizarea indelungata a corticosteroizilor cu administrare topica oftalmica poate duce la hipertensiune intraoculara cu afectarea nervului optic, scaderea acuitatii vizuale si defecte ale campului vizual, la formarea cataractei posterioare subcapsulare si intarzierea procesului de vindecare a leziunilor corneene (vezi pct. 4.4).
Din cauza corticosteroizilor din componenta, in acele afectiuni care produc subtierea corneei sau a sclerei, riscul aparitiei perforatiilor este mai mare, in special dupa tratament prelungit (vezi pct. 4.4).
Dupa utilizarea combinatiilor continand steroizi si antimicrobiene pot sa se dezvolte infectii secundare. Dezvoltarea infectiilor micotice ale corneei este favorizata de aplicarea pe termen lung a steroizilor (vezi pct. 4.4).
in cazul pacientilor carora li s-au administrat sistemic tobramicina au fost raportate reactii adverse severe, inclusiv neurotoxicitate, ototoxicitate si nefrotoxicitate (vezi pct. 4.4). La unii pacienti poate sa apara hipersensibilitate dupa administrarea topica a aminoglicozidelor (vezi pct. 4.4).
Alte efecte adverse raportate in asociere cu componentele individuale ale tobramicin-dexametazonei- picaturi oftalmice, unguent oftalmic, sunt enumerate in informatiile privind produsul pentru dexametazona picaturi oftalmice / unguent oftalmic și tobramicin picaturi oftalmice și/sau unguent oftalmic.
Raportarea reactiilor adverse suspectate
Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata la
Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1
Bucuresti 011478- RO
Tel: + 4 0757 117 259
Fax: +4 0213 163 497
e-mail: adr@anm.ro.
Semnele si simptomele clinice aparente ale unui supradozaj al Tobradex (keratita punctata, eritem, lacrimare excesiva, edem si mancarime a pleoapelor) pot fi similare cu reactiile adverse observate la unii pacienti.
Un supradozaj topic al Tobradex poate fi indepartat din ochi cu apa calduta.
Datorita caracteristicilor acestui preparat, nu se preconizeaza efecte toxice in cazul unui supradozaj ocular sau in cazul ingerarii accidentale a continutului flaconului sau tubului.
Grupa farmacoterapeutica: produse oftalmologice; antiinflamatoare si antiinfectioase in combinatie; corticosteroizi si antiinfectioase in combinatie, codul ATC: S01CA01
Mecanism de actiune
Dexametazona
Eficacitatea corticosteroizilor in tratamentul starilor inflamatorii oculare este bine stabilita. Corticosteroizii isi manifesta efectele antiinflamatorii prin inhibarea ciclooxigenazei I sau II, responsabile de adeziunea moleculelor la celulele endoteliale vasculare, si a citokinelor. Aceasta are ca urmare o productie scazuta de mediatori ai inflamatiei si o suprimare a adeziunii leucocitelor circulante la endoteliul vascular, fapt care previne agresiunea lor asupra tesutului ocular inflamat. Dexametazona are proprietati antiinflamatoare puternice si activitate mineralocorticoida scazuta, comparativ cu alti steroizi, si este una dintre cele mai puternice antiinflamatoare.
Tobramicina
Tobramicina este un antibiotic aminoglicozidic puternic, cu activitate bactericida pe microorganisme Gram- pozitiv si Gram-negativ. Tobramicina isi exercita efectul asupra celulelor bacteriene prin inhibarea agregarii si sintezei polipeptidelor in ribozomi.
in general, activitatea in vitro a tobramicinei este caracterizata de concentratia minima inhibitorie (CMI) a antibioticului, care este o masura a potentei unui antibiotic impotriva fiecarei specii bacteriene. Deoarece valoarea CMI a tobramicinei este foarte mica pentru majoritatea microorganismelor patogene la nivel ocular, acest antibiotic este considerat a avea spectru larg de activitate. Au fost definite pragurile CMI, care clasifica tulpinile bacteriene ca sensibile sau rezistente la un anume antibiotic. Pragurile CMI reale ale tobramicinei pentru o anume specie iau in considerare sensibilitatea intrinseca a speciei precum si doua valori farmacocinetice (Cmax si ASC - aria de sub curba concentratiei plasmatice in functie de timp) masurate in ser dupa administrare orala. Aceste valori ale pragurilor, clasificand tulpinile ca sensibile sau rezistente, au fost utile in aprecierea eficacitatii clinice a antibioticelor care se administreaza sistemic. Totusi, cand antibioticul se administreaza topic in concentratii foarte mari direct la locul infectiei, aceste valori ale pragurilor nu mai sunt aplicabile. Majoritatea tulpinilor care ar fi clasificate ca rezistente de catre pragurile sistemice sunt tratate topic cu succes, sau dezvoltarea lor poate fi inhibata, ca in cazul profilaxiei.
Tobramicina sub forma de solutie oftalmica administrata topic s-a dovedit a fi eficace in studii clinice pe majoritatea tulpinilor patogenilor oculari cel mai frecvent intalniti, obtinute de la pacientii inrolati in studii. Unii dintre acesti patogeni oculari ar putea fi considerati “rezistenti” pe baza pragurilor sistemice. in studii clinice, tobramicina s-a dovedit a fi eficace impotriva urmatorilor agenti patogeni obtinuti din infectii superficiale ale ochiului:
Bacterii Gram-pozitiv:
Staphylococcus aureus (meticilin-sensibil sau rezistent*) Staphylococcus epidermidis (meticilino-sensibil sau - rezistent*) Alte specii de Staphylococcus coagulazo-negative Streptococcus pneumoniae (penicilino-sensibil sau - rezistent*) Alte specii de Streptococcus
*)Fenotipul rezistent la beta-lactamine (de exemplu, meticilina, penicilina) nu are nici o legatura cu fenotipul rezistent la aminoglicozide si nici unul dintre ele nu are legatura cu fenotipul patogeniei sau virulentei. Multi stafilococi meticilino-rezistenti sunt rezistenti la tobramicina (si la alte antibiotice aminoglicozide). Totusi, aceste tulpini definite ca rezistente pe baza pragurilor CMI, sunt, in general, tratate topic cu succes cu tobramicina.
Bacterii Gram-negativ:
Acinetobacter spp. Citrobacter spp. Enterobacter spp. Escherichia coli Haemophilus influenzae Klebsiella pneumoniae Moraxella spp.
Morganella morganii Proteus mirabilis Pseudomonas aeruginosa Serratia marcescens
Copii si adolescenti
Siguranta si eficacitatea Tobradex picaturi oftalmice, suspensie si unguent oftalmic la copii au fost stabilite pe baza unei ample experiente clinice, dar sunt disponibile numai date limitate. intr-un studiu clinic cu Tobradex picaturi oftalmice, suspensie pentru tratamentul conjunctivitei bacteriene, 29 de pacienti copii, cu varsta cuprinsa intre 1 si 17 ani, au fost tratati cu 1 sau 2 picaturi de Tobradex la fiecare 4 sau 6 ore pentru 5 sau 7 zile. in acest studiu, nu s-au observat diferente in profilul de siguranta la pacientii adulti si copii.
Studiile asupra sensibilitatii bacteriene demonstreaza ca in unele cazuri microorganismele rezistente la gentamicina raman sensibile la tobramicina. Nu a aparut inca o populatie bacteriana semnificativa, rezistenta la tobramicina; cu toate acestea, rezistenta bacteriana se poate dezvolta dupa intrebuintare prelungita.
Poate sa apara rezistenta incrucisata cu alte antibiotice aminoglicozidice; in cazul aparitiei reactiei de hipersensibilitate, se va intrerupe administrarea medicamentului si se va institui terapia adecvata.
Dexametazona
Studiile efectuate cu Tobradex, picaturi oftalmice, suspensie au demonstrat ca expunerea sistemica la dexametazona este mica dupa administrare topica oculara. Concentratiile plasmatice maxime au variat intre 220-888 pg/ml (valori medii 555±217 pg/ml) dupa administrarea unei picaturi de Tobradex in fiecare ochi de 4 ori pe zi timp de doua zile consecutiv.
Dexametazona este eliminata prin metabolizare. Aproximativ 60% din doza se regaseste in urina ca 6-β- hidroxidexametazona. Dexametazona nemodificata nu se regaseste in urina. Timpul de injumatatire plasmatica prin eliminare este relativ scurt, de 3-4 ore. Dexametazona se leaga in proportie de aproximativ 77-84% de albumina serica. Clearance-ul variaza de la 0,111 la 0,225 l/ora si kg, iar volumul de distributie variaza de la 0,576 la 1,15 l/kg. Biodisponibilitatea orala a dexametazonei este de aproximativ 70%.
Tobramicina
Studiile efectuate cu Tobradex, picaturi oftalmice, suspensie au demonstrat ca expunerea sistemica la tobramicina este mica dupa administrare topica oculara. Concentratiile plasmatice de tobramicina nu au fost cuantificabile la 9 din 12 pacienti carora li s-a administrat o picatura de Tobradex in fiecare ochi de patru ori pe zi timp de doua zile consecutiv. Cea mai mare concentratie plasmatica care a putut fi masurata a fost de 0,25 μg/ml, valoare care este de opt ori mai mica decat concentratia de 2 μg/ml, cunoscuta ca fiind sub pragul asociat cu riscul de nefrotoxocitate.
Tobramicina se excreta rapid si in cantitati mari in urina prin filtrare glomerulara, in principal nemodificata. Timpul de injumatatire plasmatica este de aproximativ doua ore cu un clearance de 0,04 l/ora si kg si un volum de distributie de 0,26 l/kg. Legarea tobramicinei de proteinele plasmatice se realizeaza in proportie mica, mai putin de 10%. Biodisponibilitatea orala a tobramicinei este mica (mai mic de 1%).
Date preclinice de siguranta
Datele non-clinice nu au evidentiat nici un risc special pentru om privind expunerea topica oculara la tobramicina sau dexametazona pe baza studiilor de toxicitate, genotoxicitate și carcinogenitate conventionale cu doze repetate topice oculare. Efectele din studiile non-clinice reproductive și de dezvoltare cu tobramicina și dexametazona au fost observate numai la expuneri considerate suficient de mari fata de doza maxima oculara umana ceea ce indica o relevanta scazuta pentru utilizarea clinica in tratamentele de scurta durata si la doze mici.