Medicamente cu reteta

Tramadol 50mg, 20 capsule, KRKA

Brand: KRKA

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Tramadol 50mg, 20 capsule, KRKA

1055827

Indicatii 
Tratamentul durerilor acute sau cronice, de intensitate moderata pana la severa, de exemplu: durerea post- traumatica (rani, fracturi), nevralgii severe, durerea neoplazica, asociata infarctului miocardic sau interventiilor diagnostice sau terapeutice.

Dozaj
Doza trebuie ajustata in functie de intensitatea durerii si de sensibilitatea fiecarui pacient. Doza individuala corecta este cea care calmeaza durerea pentru 12 ore, fara a determina reactii adverse sau cu reactii adverse in limita tolerabilitatii.

Tramadol nu trebuie administrat, in nicio circumstanta, mai mult timp decat este absolut necesar.

Daca este necesara administrarea de doze repetate de tramadol sau tratament de lunga durata, datorita naturii si severitatii bolii, se recomanda precautie si monitorizare atenta, regulata (daca este posibil, cu pauze de tratament), pentru a stabili daca este necesara continuarea tratamentului.

In general, trebuie aleasa cea mai mica doza analgezica eficace. Nu trebuie depasita doza zilnica de 400 mg clorhidrat de tramadol, cu exceptia unor conditii clinice speciale.

Doze

Adulti si adolescenti cu varsta peste 12 ani:

Pentru adulti si copii peste 12 ani, doza recomandata este de 50 mg clorhidrat de tramadol (1 capsula Tramadol). Capsula trebuie administrata cu o cantitate suficienta de lichid. Daca raspunsul terapeutic nu este satisfacator, poate fi administrata inca o doza similara la interval de 30-60 minute.

Dozele pot fi administrate la inteval de 4-6 ore.

La adulti doza zilnica administrata nu trebuie sa depaseasca 400 mg clorhidrat de tramadol (8 capsule Tramadol).

Pacientii varstnici

De obicei ajustarea dozei nu este necesara la pacientii cu varsta pana la 75 ani, fara manifestare clinica de insuficienta hepatica sau renala. La pacientii varstnici peste 75 de ani eliminarea poate fi prelungita. Prin urmare, daca este necesar, intervalul de dozare trebuie corelat in functie de necesitatile pacientului.

Copii cu varsta mai mica de 12 ani:

Tramadol nu este recomandat copiilor cu varsta sub 12 ani.

Insuficienta renala / dializa si insuficienta hepatica:

La pacientii cu insuficienta renala si / sau insuficienta hepatica eliminarea tramadol este intarziata. La acesti pacienti prelungirea intervalelor de dozare trebuie sa fie analizata cu atentie in functie de necesitatile pacientului.

Mod de administrare

Capsula va fi inghitita cu o cantitate suficienta de apa.

Contraindicatii
Hipersensibilitate cunoscuta la substanta activa si la oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1.. Intoxicatie acuta cu alcool, hipnotice, analgezice, opiozi si medicamente psihotrope.

Pacienti care iau IMAO sau care au luat asemenea medicamente in ultimele 14 zile. Epilepsie necontrolata terapeutic.

Copii cu varsta mai mica de 12 ani.

Atentionari
Tramadol poate fi utilizat la pacientii cu hipersensibilitate crescuta la opioide, dar cu deosebita precautie. Administrarea tramadolului la pacientii cu potential de dezvoltare a dependentei de substante psihotrope (etilism, dependenta de medicamente sau droguri) trebuie evitata.

Pacientii cu convulsii de etiologie cerebrala trebuie sa fie montorizati cu atentie in timpul tratamentului si inca o perioada dupa intreruperea acestuia.

Tramadolul nu este recomandat pentru a fi utilizat in tratamentul de substitutie al pacientilor cu dependenta de opioide.

La pacientii cu afectare renala (clearance al creatininei sub 30 ml/min), timpul de injumatatire prin eliminare este prelungit, de aceea se recomanda administrarea dozelor la intervale de timp duble, cel putin la inceputul perioadei de tratament.

La pacientii cu afectare hepatica, concentratiile plasmatice ale medicamentului si timpul de injumatatire prin eliminare sunt crescute datorita clearance-ului hepatic scazut. De aceea se recomanda utilizarea unor doze mai mici sau sa se prelungeasca intervalul de timp dintre administrari.

Tramadolul poate fi utilizat cu precautie la pacientii cu hipertensiune intracraniana (de exemplu in urma traumatismelor craniene) sau cu boli pulmonare severe.

Interactiuni
Tramadolul nu trebuie utilizat concomitent cu IMAO.

Tramadol poate induce convulsii si creste potentialul de a induce convulsii pentru inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei (ISRS), inhibitorii recaptarii serotonin-norepinefrinei (IRSN), antidepresivelor triciclice, antipsihoticelor si a altor medicamente cu potential de scadea pragul convulsivant (bupropiona, mirtazapina, tetrahidrocanabinol).

Co-administrarea de tramadol si medicamente serotoninergice, precum ISRS, IRSN si inhibitori de monoaminooxidaza (IMAO) (vezi si pct. 4.3), antidepresivele triciclice si mirtazapina, pot cauza toxicitate serotoninica.

Sindromul serotoninergic poate fi caracterizat de una sau mai multe dintre urmatoarele manifestari:

clonie spontana,

clonus ocular indus de agitatie sau diaforeza,

tremor sau hiperreflexivitate,

hipertonie si temperatura a corpului de peste 30°C induse sau clonus ocular.

Oprirea administrarii medicamentelor serotoninergice amelioreaza de obicei rapid simptomatologia. Tratamentul va fi ales in functie de intensitatea si tipul manifestarilor.

Interactiunile cu potential letal afecteaza sistemul nervos central (SNC) precum si functia cardio- respiratorie si au fost observate la pacientii tratati cu IMAO cu mai putin de 14 zile inaintea administrarii petidinei opioide. Acelati tip de interactiuni nu pot fi excluse si la administrarea de Tramadol.

Administrarea concomitenta de Tramadol cu alte medicamente care actioneaza asupra sistemului nervos poate potenta actiunea acestora asupra SNC.

Datele farmacocinetice existente nu au anticipat aparitia unor interactiuni clinic relevante la co- administrarea sau administrarea consecutiva a tramadol si cimetidina.

Administrarea concomitenta sau consecutiva cu carbamazepina poate reduce sau scurta efectul analgezic. Combinatia tramadol cu o mixtura de agonisti-antagonisti (buprenorfina, nalbufina, pentazocin) nu este recomandata deoarece exista posibilitatea teoretica ca efectul analgezic al unui agonist pur sa scada in aceste conditii.

Trebuie recomandata cu precautie combinatia tramadol cu unuii derivati cumarinici (warfarina) deoarece sunt raportate cazuri de crestere a INR-ului cu sangerari si echimoze.

Intr-un numar limitat de studii, administrarea perioperatorie de antoemetic ondasetron (antagonist 5- HT3), a crescut necesarul de tramadol la pacientii cu dureri postoperatorii.

Alti inhibitori CYP3A4, precum ketoconazol sau eritromicina, pot inhiba metabolizarea tramadol (N- demetilare) si posibil pe cea a metabolitului activ (O-demetilare). Nu este cunoscuta semnificatia clinica a acestei interactiuni.

Sarcina 
Profilul de siguranta al utilizarii produsului in perioada de sarcina nu a fost investigat. Dozele mari pot avea efecte daunatoare asupra fatului si nou-nascutului. Gravidele pot utiliza acest medicament doar sub monitorizare medicala si doar in cazul in care este neaparat necesar, daca beneficiul terapeutic matern depaseste riscul potential fetal.

Trebuie avut in vedere ca, in perioada de alaptare, circa 0,1% din cantitatea de medicament este excretata in laptele matern. De obicei, nu trebuie intrerupt alaptatul daca a fost utilizata o doza de tramadol.

Condus auto
Medicamentul afecteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje, mai ales daca este asociat cu consumul de etanol.

Reactii adverse
Reactiile adverse cel mai frecvent raportate sunt greata si ametelile, ambele aparand la mai mult de 10% dintre pacienti.

In cadrul fiecarei grupe de frecventa, reactiile adverse sunt prezentate in ordinea descrescatoare a gravitatii: foarte frecvente (peste 1/10), frecvente (peste 1/100, sub 1/10), mai putin frecvente (peste 1/1000, sub 1/100), rare (peste 1/10000,sub 1/1000), foarte rare (sub 1/10000) si cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile)

Aparate si sistemeFrecventaReactii adverse
Tulburari psihiceRare 
Tulburari ale sistemului nervosFoarte frecvente- vertij
Frecvente 
Rare 
Tullburari metabolice si de nutritieCu frecventa necunoscuta- hipoglicemie
Tulburari oculareRare- vedere încețoșată
Tulburari cardiaceMai putin frecvente- afectarea ritmicitătii cardiace: palpitatii, tahicardie, stare de lesin, colaps cardiovascular
Rare 
Tulburari respiratorii, toracice si mediastinaleRare- dispnee
Tulburari gastro-intestinaleFoarte frecvente- greata
Frecvente 
Mai putin frecvente-ragaiala, diaree, discomfort gastric
Tulburari hepatobiliareFoarte rare- cresterea transaminazelor
Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanatFrecvente- transpiratii
Rare- mancarime, rash, flushing
Tulburari musculo-scheletice si ale tesutului conjunctivRare- scaderea fortei musculare

modificari de dispozitie (disforie)

modificari de activitate (crestere sau supresie)

modificari ale capacitatii senzoriale si cognitive (capacitate decizionala, tulburari de perceptie)

halucinatii

confuzie

tulburari ale somnului

anxietate

cosmaruri

dependenta

cefalee

somnolenta

modificarea apetitului

parestezii

tremuraturi

depresie respiratorie

convulsii epileptiforme

contractii musculare involuntare

coordonare anormala

sincopa

bradicardie

cresterea tensiunii arteriale

varsatura

constiptie

xerostomie

Tulburari renale si ale cailor urinareRare- disurie si reducerea diurezei
Tulburari generale si la nivelul locului de administrareFrecvente- fatigabilitate
Rare

reactii alergice (dispnee, bronchospasm, wheezing, edem angioneurotic, edem cutanat)

anafilaxie

Pot apare urmatoarele simptome de intrerupere, asemanatoare celor de intrerupere ale opiaceelor: agitatie, anxietate, nervozitate, insomnie, hiperkinezie, tremor si simptome gastrointestinale. Alte simptome, care au fost observate foarte rar in cazul intreruperii tratamentului cu tramadol, includ: atacuri de panica, anxietate severa, halucinatii, parestezii, tinitus si simptome neobisnuite ale sistemului nervos central.

Raportarea reactiilor adverse suspectate
Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro.

Supradozaj 
Utilizarea unor doze ce depasesc cu mult valoarea celor recomandate poate sa cauzeze urmatoarele semne ale intoxicatiei: tulburari ale starii de constienta (de asemenea, coma), convulsii generalizate de etiologie cerebrala, scaderea tensiunii arteriale, tahicardie, mioza sau midriaza, deprimare a respiratiei.

In cazul intoxicatiei severe cu pierdere a starii de constienta si respiratii superficiale trebuie administrata naloxona; in cazul producerii convulsiilor trebuie administrat diazepam intravenos.

Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: alcaloizi naturali din opiu, alte opioide, tramadolum, codul ATC: N02AX02 Actiunea analgezica a tramadolului se realizeaza pe 2 cai: prin inducerea unei stimulari slabe a sistemului central de inhibitie a durerii ca urmare a legarii de receptorii opioizi de tip μ, diminuand astfel senzatia de durere, si prin intermediul sistemului monoaminergic descendent, producand cresterea inhibitiei transmisiei durerii la nivel medular. Efectul analgezic este rezultatul sinergismului celor 2 actiuni. Intensitatea efectului analgezic este comparabila cu cea a petidinei sau codeinei si de 10 ori mai scazuta decat cea a morfinei.

Atunci cand este administrat in doze terapeutice, tramadolul nu exercita, practic, nici un efect asupra sistemului cardiovascular (nu are efect deprimant, nu produce cresterea presiunii in artera pulmonara), nu produce spasmul musculaturii netede si nici eliberare de histamina, de aceea, reactiile anafilactice sunt foarte rare. Efectele asupra respiratiei sunt minime si apar doar in cazul utilizarii dozelor mari. Exista, de asemenea, un potential redus de aparitie a tolerantei si dependentei.

Proprietati farmacocinetice
Absorbtie

Dupa administrare orala, tramadolul este absorbit rapid si aproape complet la nivelul tractului gastro- intestinal. Biodisponibilitatea medie dupa administrarea orala este de aproximativ 75%. Ingestia concomitenta de alimente nu influenteaza in mod semnificativ viteza si proportia absorbtiei. Concentratia plasmatica de 100 mg/l (cea mai mica valoare la care se observa efect analgezic) este atinsa dupa aproximativ 0,7 ore si dureaza aproximativ 9 ore.

Distributie

Volumele aparente de distributie, in urma administrarii orale si intravenoase la voluntari tineri sanatosi au fost de 306 l si, respectiv, 203 l. Tramadolul se leaga de proteinele plasmatice in proportie de 20%. Traverseaza placenta, realizand concentratii in sangele din cordonul ombilical de aproximativ 80% din valoarea celor atinse in sangele matern.

Metabolizare

Aproximativ 85% din cantitatea absorbita de tramadol este metabolizata. Tramadolul este metabolizat prin N- si O-demetilare. Cu exceptia metabolitului O-demetilat (M1), toti metabolitii sunt lipsiti de activitate farmacologica. Desi studiile efectuate la animale au indicat o afinitate pentru receptorii opioizi de tip μ mai crescuta a metabolitului M1 decat a tramadolului, studiile efectuate la voluntari tineri sanatosi nu au evidentiat efectul analgezic al acestuia.

Eliminare

Tramadolul si metabolitii sai sunt eliminati in proportie de 90% pe cale renala si de 10% prin fecale. Timupl de injumatatire prin eliminare este de 5-6 ore atat pentru tramadol cat si pentru metabolitii acestuia. Afectarea functiei renale reduce viteza si proportia eliminarii, de aceea este recomandata reducerea dozelor administrate si prelungirea intervalului de timp dintre administrari la pacientii cu un clearance al creatininei sub 30 ml/min.

Metabolizarea tramadolului si a M1 este redusa la pacientii cu ciroza hepatica severa, de aceea se recomanda ajustarea dozelor ce trebuie administrate.

La pacientii cu varste peste 75 ani, concentratiile plasmatice maxime si timpul de injumatatire prin eliminare sunt putin crescute, de aceea se recomanda ajustarea dozelor.

Date preclinice de siguranta 
Dupa administrare unica la animalele de laborator, s-a observat ca tramadolul este o substanta relativ toxica. Valoarea DL50 este de aproximativ 200 mg/kg in urma administrarii orale si de sub 100 mg/kg in urma administrarii intravenoase. La sobolani si caini, administrarile repetate orale si parenterale de tramadol nu au produs modificari atribuibile medicamentului. Scaderea greutatii si efectele neurologice centrale (diminuarea activitatii de curatare, agitatie, hipersalivatie si convulsii) au fost observate doar in cazul utilizarii unor doze ce depaseau cu mult nivelul celor utilizate in cadrul tratamentului.

Testele de mutagenitate in vitro si in vivo nu au demonstrat posibila activitate mutagena a tramadolului. Tramadolul nu a produs efect carcinogen la animalele de laborator. In plus, nu a fost evidentiat vreun efect asupra functiei de reproducere.

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Data ultimei actualizari: 20.12.2022

Categorii de produse

checkout.warnings.Notice