Medicamente cu reteta

Tramadol supozitoare 100mg, 5 supozitoare, KRKA

Brand: KRKA

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Tramadol supozitoare 100mg, 5 supozitoare, KRKA

1060471

Indicatii 
Tramadolul este indicat pentru tratamentul durerilor de intensitate moderata – severa, acute si cronice.

Dozaj
Doza trebuie ajustata in functie de intensitatea durerii si sensibilitatii individuale ale fiecarui pacient. In general, pentru analgezie se utilizeaza cea mai mica doza eficace.

Adulti si adolescenti cu varsta peste 14 ani: 1 supozitor de 100 mg. Dozele se pot repeta la interval de 3 - 5 ore.

Doza maxima pentru adulti este de 400 mg.

Pacienti varstnici

In general, la pacientii cu varsta pana la 75 ani fara insuficienta hepatica sau renala clinic manifesta nu este necesara ajustarea dozei. La pacientii varstnici de peste 75 ani, timpul de eliminare poate fi prelungit. De aceea, daca este necesar, se poate mari si intervalul dintre doze.

Doza zilnica administrata pacientii varstnici de peste 75 ani nu trebuie sa depaseasca 300 mg.

Insuficienta renala/dializa si insuficienta hepatica

La pacientii cu insuficienta renala si/sau hepatica, timpul de eliminare este prelungit. La acesti pacienti trebuie luata in considerare cresterea intervalului dintre dozele administrate, conform necesitatilor individuale.

Tramadolul nu va fi utilizat mai mult decat este necesar.

Tratamentul indelungat cu Tramadol trebuie efectuat numai sub supraveghere medicala.

Contraindicatii
Hipersensibilitate la clorhidratul de tramadol sau la oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1.

Intoxicatie acuta cu deprimante ale sistemului nervos central (alcool etilic, antidepresive, neuroleptice, sedative, anxiolitice, hipnotice).

Copii cu varsta sub 14 ani.

Tratament cu inhibitori de monoaminoxidaza IMAO.

Atentionari
Tramadol trebuie utilizat cu precautie la pacientii cu sensibilitate crescuta la opioide.

Administrarea tramadolului la pacientii cu predispozitie la dependenta (alcoolism, dependenta la medicamente) trebuie evitata.

Pacientii cu convulsii trebuie monitorizati atent in timpul si dupa intreruperea tratamentului. Tramadolul nu trebuie utilizat ca substituent la persoanele dependente de morfina sau alteopioide.

La pacientii cu insuficienta renala (clearance-ul creatininei sub 30 ml/min), timpul de injumatatire prin eliminare este prelungit, de aceea se recomanda dublarea intervalului dintre doua doze succesive, cel putin la inceputul tratamentului.

La pacientii cu insuficienta hepatica, concentratiile plasmatice sunt crescute, iar timpul de injumatatire prin eliminare este prelungit din cauza scaderii eliminarii pe cale hepatica. De aceea, la acesti pacienti se recomanda scaderea dozelor sau dublarea intervalului dintre doze.

Tramadolul poate fi utilizat cu precautie la pacientii cu presiune intracraniana crescuta (de exemplu, in caz de traumatism cranio-cerebral) sau boli pulmonare severe.

Interactiuni
Tramadolul nu trebuie utilizat in asociere cu inhibitorii de monoaminoxidaza IMAO.

In caz de administrare in asociere cu medicamente care actioneaza asupra sistemului nervos central (anestezice, antidepresive, neuroleptice, sedative, anxiolitice, hipnotice) sau consum de alcool etilic, exista posibilitatea instalarii unei actiuni sinergice, manifestata prin potentarea sedarii sau a efectului analgezic.

Administrarea in asociere cu carbamazepina creste metabolizarea tramadolului, de aceea este necesara cresterea dozei de tramadol.

Tramadolul poate sa induca convulsii si sa creasca potentialul de a cauza convulsii pentru inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei (ISRS), inhibitorii recaptarii serotonin-norepinefrinei (ISRSN), antidepresive triciclice, antipsihotice si alte medicamente care scad pragul convulsiv (precum bupropiona, mirtazapina, tetrahidrocanabinol).

Utilizarea tramadolului in asociere cu medicamentele serotoninergice precum inhibitorii selectiviai recaptarii serotoninei (ISRS), inhibitorii recaptarii serotonin-norepinefrinei (ISRSN), inhibitorii MAO (vezi pct 4.3), triptanii, antidepresivele triciclice si mirtazapina pot cauza toxicitate serotoninergica. Sindromul serotoninergic este probabil daca se observa unul dintre urmatoarele simptome:

Clonus spontan

Clonus inductibil sau ocular cu agitatie sau diaforeza

Tremor si hiperreflexie

Hipertonie si temperatura corporala peste 38°C si clonus inductibil sau ocular

Intreruperea medicamentelor serotoninergice de obicei duce catre o ameliorare rapida. Tratamentul depinde de tipul si severitatea simptomelor.

Sarcina
Sarcina

Nu a fost stabilita siguranta utilizarii in timpul sarcinii. Dozele mari pot avea efecte nocive asupra fatului si nou-nascutului. Administrare este permisa numai sub supraveghere medicala stricta, in cazuri urgente individuale, daca beneficiul potential pentru mama justifica riscul pentru fat.

Alaptarea

Trebuie retinut ca in timpul alaptarii aproximativ 0,1% din medicament este excretat in laptele matern. In general, administrarea unei doze unice de Tramadol nu necesita intreruperea alaptarii.

Condus auto
Medicamentul determina o influenta majora asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje, in special in cazul consumului concomitent de alcool etilic. De aceea, in timpul tratamentului se interzice condusul vehiculelor si folosirea utilajelor.

Reactii adverse 
Foarte frecvente (≥1/10)

- Frecvente (≥1/100 la sub 1/10)

Mai putin frecvente (≥1/1000 la sub 1/100)

- Rare (≥1/10000 la sub 1/1000)

- Foarte rare (sub 1/10000),

Cu frecventa necunoscuta (nu poate fi estimata din datele disponibile).

Reactiile adverse la tramadol au fost observate cel mai frecvent la nivelul tractului gastro-intestinal si sistemului nervos central. Acestea au aparut la aproximativ 5% pana la 30% dintre pacientii tratati cu tramadol, in doze recomandate.

 Foarte frecventeFrecventeMai putin frecventeRareFoarte rare
Tulburari metabolice si de nutritie  anorexie  
Tulburari psihice  anxietate, confuzie, somnolentaeuforie, labilitate emotionala, tulburari ale somnului, tulburari cognitive, halucinatii,amnezie 
Tulburari ale sistemului nervosametelivertij, cefalee tulburari ale coordonarii motorii, convulsii, parestezii, tremor, tulburari aleconcentrării 
Tulburari oculare    tulburari vizuale
Tulburari cardiace   tahicardie, palpitaţii, colapscardiovascular 
Tulburari vasculare  vasodilatatiesincopa, hipotensiune arterialăortostatica,
 Foarte frecventeFrecventeMai putin frecventeRareFoarte rare
    hipertensiunearteriala 
Tulburari gastro- intestinalegreataconstipatie, varsaturi, diaree,xerostomiedispepsie, durere abdominala,flatulentatulburari de deglutitie 
Tulburari hepatobiliare     
Afectiuni cutanate si ale tesutuluisubcutanat sudoratieeruptie cutanata tranzitorie,pruritangioedem, urticarie 
Tulburari musculo- scheletice si ale tesutului conjunctiv   cresterea tonusului muscular 
Tulburari renale si ale cailor urinare  retentie urinara,polakiuriedisurie 
Tulburari ale aparatului genital si sanului  semne de menopauza, tulburari menstruale  
Tulburari generale si la nivelul loculuide administrare   mers anormal, astenie 
Investigatii diagnostice   scaderea greutatii corporale 

Pot aparea urmatoarele simptome de intrerupere, similare celor care apar la intreruperea opiaceelor: agitatie, anxietate, nervozitate, insomnie, hiperkinezie, tremor si simptome gastro-intestinale. Alte simptome care au fost foarte rar observate la intreruperea tramadolului includ: atacuri de panica, anxietate severa, halucinatii, parestezii, tinitus si simptome SNC neobisnuite.

Raportarea reactiilor adverse suspectate

Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro.

Supradozaj 
Simptome

Dozele care depasesc considerabil pe cele recomandate pot determina urmatoarele semne de intoxicatie: tulburari ale constientei (inclusiv coma), convulsii cerebrale generalizate, scaderea tensiunii arteriale, tahicardie, pupile ingustate sau dilatate, insuficienta respiratorie.

Tratament

In cazurile severe de intoxicatie cu pierderea constientei si respiratie superficiala, trebuie administrata naloxona, iar in convulsii cerebrale, diazepam intravenos.

Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: analgezice opioide, codul ATC: N02AX02. Mecanism de actiune

Tramadolul are o actiune analgezica prin doua mecanisme: produce o stimulare slaba a sistemului central

al inhibitiei durerii prin legarea de receptorii opioizi μ, ceea ce diminua senzatia de durere si prin sistemul monoaminergic descendent, prin cresterea inhibitiei transferului durerii in maduva spinarii. Efectul analgezic rezulta din activitatea sinergica a celor doua mecanisme. Intensitatea efectului analgezic este comparabil cu cel al petidinei si codeinei si este de 10 ori mai slab decat efectul morfinei.

In doze terapeutice tramadolul nu are, practic, efect asupra sistemului cardiovascular (nu are efect depresiv si nu creste presiunea in artera pulmonara), nu produce spasme ale musculaturii netede si nici eliberarea de histamina; de aceea, reactiile anafilactice apar in mod exceptional. Efectul asupra respiratiei este minim si apare numai la doze mari. Dependenta si toleranta se dezvolta, de asemenea, foarte rar.

Proprietati farmacocinetice
Absorbtie

Dupa administrarea rectala, tramadol este rapid si aproape complet absorbit. Biodisponibilitatea medie dupa administrare rectala este de aproximativ 80%. Dupa administrare, concentratia plasmatica de 100 mg/l (valoarea minima a actiunii analgetice) apare dupa aproximativ 0,8 ore si persista cca. 6 ore.

Distributie

La voluntarii tineri si sanatosi, volumele de distributie dupa administrare orala si i.v. sunt de 306 si, respectiv, 203 l. Tramadolul se leaga de proteinele plasmatice in procent de 20%. Trece bariera placentara. Concentratiile din sangele ombilical reprezinta 80% din cele materne.

Metabolizare

Aproximativ 85% din tramadol este metabolizat. Tramadolul este metabolizat prin N- si O-demetilare. In afara de metabolitul O-demetilat (M1), toti ceilalti metaboliti sunt inactivi din punct de vedere farmacologic. Cu toate ca studiile la animale au aratat o mai mare afinitate a metabolitului M1 la receptorii µ-opioizi, comparativ cu tramadolul, la voluntarii sanatosi nu s-a evidentiat prezenta unui efect analgezic al metabolitului M1.

Eliminare

90% din tramadol si metabolitii sai se excreta pe cale renala; restul se excreta prin fecale. Timpul de injumatatire prin eliminare este de 5 - 6 ore, acelasi pentru tramadol si pentru metabolitii sai.

Insuficienta renala

Insuficienta renala determina scaderea vitezei si a cantitatii de substanta eliminate; de aceea, la pacientii cu clearance-ul creatininei sub 30 ml/min, se recomanda reducerea dozei si prelungirea intervalului dintre doze.

Insuficienta hepatica

Metabolizarea tramadolului si M1 este scazuta la pacientii cu ciroza hepatica severa, de aceea dozele trebuie ajustate corespunzator.

Varstnici

La pacientii peste 75 ani, concentratiile plasmatice maxime sunt usor crescute, iar timpul de injumatatire prin eliminare este prelungit; de aceea este necesara ajustarea dozelor.

5.3 Date preclinice de siguranta 
Studiile de toxicitate cu doza unica la animalele de laborator au demonstrat toxicitatea relativ crescuta a tramadolului. Valorile DL50 sunt de aproximativ 200 mg/kg dupa administrare orala si sub 100 mg/kg dupa administrare i.v. Studiile de toxicitate la doze repetate administrate oral si parenteral, efectuate pe sobolani si caini, nu au evidentiat efecte ce tin de medicament. Numai la doze ce au depasit cu mult pe cele terapeutice, s-au observat scaderea greutatii corporale si efecte asupra SNC (scaderea activitatii de igienizare, agitatie, hipersalivatie si convulsii).

Testele de mutagenitate in vitro si in vivo nu au evidentiat vreun potential mutagenic al tramadolului.La animalele de laborator, nu s-au observat efecte carcinogene si nici influente asupra activitatii de reproducere.

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Data ultimei actualizari: 27.12.2022

Categorii de produse

checkout.warnings.Notice