Medicamente cu reteta

Triamcinolon S Atb 1 mg/30 mg/g crema, 15 g, Antibiotice SA

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Triamcinolon S Atb 1 mg/30 mg/g crema, 15 g, Antibiotice SA

1053898

Indicatii:

infectii cutanate (impetigo, acnee, furunculoza, sicozis stafilococic);

dermatita atopica, dermatita de contact, lichen plan;

dermatomicoze (dermatofitie interdigitala si palmo-plantara, eritrasma, sicozis tricofitic);

eczeme infectate in stadiul acut sau subacut al bolii.

Dozaj:

Triamcinolon S Atb este destinat exclusiv uzului extern. Doze

Adulti

Triamcinolon S Atb se aplica pe zona afectata in strat subtire, de 2 - 3 ori pe zi, timp de 2 - 7 zile.

Copii

Triamcinolon S Atb nu trebuie utilizat la copiii cu varsta sub 2 ani din motive legate de probleme referitoare la siguranta. (vezi pct. 4.4., 4.8.)

Varstnici

Medicamentul Triamcinolon S Atb se poate administra cu prudenta si la varstnici, in dozele recomandate la adulti.

Formatted: Font: 11 pt
Mod de administrare

Formatted: Font: 11 pt
Acest medicament nu se va administra pe suprafete cutanate mari, o perioada lunga de timp sau sub pansament ocluziv.

In infectiile cutanate pe suprafete mari, tratamentul local se poate asocia cu administrarea orala sau parenterala a unui antibiotic cu spectru larg.

Pentru consolidarea rezultatelor terapeutice se recomanda aplicarea cremei de 1 - 2 ori pe zi, timp de cateva zile dupa vindecarea clinica.

Contraindicatii:

Hipersensibilitate la substantele active sau la oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1.;

Tuberculoza cutanata, dermatoze luetice, infectii virale (varicela, vaccina, herpes);

Rani sau tegument care prezinta ulceratii;

Aplicare palpebrala (risc de glaucom);

Acnee vulgara, acnee rozacee;

Dermatita periorala;

Atrofie cutanata.

Atentionari: 

In cazul in care, in urma aplicarii acestui medicament, apare iritatie sau reactie de sensibilizare, se recomanda intreruperea tratamentului si instituirea unui tratament adecvat.

Absorbtia sistemica a corticosteroizilor din compozitia medicamentelor topice poate produce inhibitia reversibila a axului hipotalamo-hipofizo-corticosuprarenalian cu posibilitatea producerii insuficiente de glucocorticoizi dupa intreruperea tratamentului. Simptomele sindromului Cushing, hiperglicemia, glicozuria pot fi de asemenea determinate la unii pacienti prin absorbtia sistemica a corticosteroizilor din medicamentele topice in timpul tratamentului. Pacientii care aplica pe suprafete intinse medicamente topice cu steroizi sau folosesc pansamente ocluzive trebuie evaluati periodic pentru a supraveghea inhibitia axului hipotalamo-hipofizo-corticosuprarenalian.

Copiii pot fi mai susceptibili la toxicitate sistemica la doze echivalente din cauza suprafetei cutanate mai mari in raport cu greutatea corporala.

Toxicitatea sistemica si locala apare mai frecvent datorita tratamentului de lunga durata pe suprafete cutanate afectate mari, la nivelul zonelor de flexie si sub pansament ocluziv.

Tratamentul continuu pe termen lung trebuie evitat la toti pacientii indiferent de varsta.

Se vor aplica masurile de igiena locala si prevenire a reinfectarii. In cazul aparitiei unei infectii trebuie instituit un tratament antimicrobian adecvat.

Utilizarea glucocorticoizilor topici poate fi riscanta in psoriazis, avand in vedere ca se pot produce recaderi ale bolii, dezvoltarea tolerantei, psoriazis pustulos generalizat, precum si efecte toxice locale sau sistemice. Este necesara supravegherea atenta a pacientilor in acest caz.

Asemeni altor glucocorticoizi topici, aplicarea acestui medicament la nivelul tegumentului fetei, poate determina modificari atrofice.

Se va evita contactul medicamentului cu ochii, din cauza riscului de iritatie locala sau de glaucom.

Tratamentul topic cu glucocorticoizi se instituie cu precautie pacientilor cu dermatita de staza si alte afectiuni cutanate datorate insuficientei circulatorii, precum si pacientilor cu glaucom.

Triamcinolon S Atb contine alcool cetostearilic si poate provoca reactii adverse cutanate locale (de exemplu, dermatita de contact).

Triamcinolon S Atb contine propilenglicol si poate provoca iritatie cutanata.

Formatted: Font: 11 pt Formatted: Font: 11 pt
Triamcinolon S Atb contine p-hidroxibenzoat de metil (E 218) si poate provoca reactii alergice (chiar intarziate).

Sarcina:

Deoarece glucocorticoizii aplicati topic pot fi absorbiti sistemic, utilizarea acestui medicament in timpul sarcinii se va face numai dupa evaluarea raportului beneficiu terapeutic matern/risc potential fetal.

Alaptarea

In cazul aplicarii cutanate, pasajul transdermic si riscul excretiei corticosteroizilor in lapte depinde de suprafata tratata, gradul alterarii epidermice si de durata tratamentului.

Se recomanda evitarea aplicarii acestui medicament pe sani in timpul alaptarii, din cauza riscului de ingestie de catre nou-nascut si sugar.

Condus auto:

Triamcinolon S Atb nu are nici o influenta sau are influenta neglijabila asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse:

In cadrul fiecarei grupe de frecventa, reactiile adverse sunt prezentate in ordinea descrescatoare a gravitatii: foarte frecvente (mai mare decat 1/10), frecvente (mai mare decat 1/100, mai mic decat 1/10), mai putin frecvente (mai mare decat 1/1000, mai mic decat 1/100), rare (mai mare decat 1/10000, mai mic decat 1/1000), foarte rare (mai mic decat 1/10000) si cu frecventa necuonscuta (frecventa nu poate fi estimata din datele disponibile).

Infectii si infestari

-cu frecventa necunoscuta: infectii oportuniste.

Tulburari ale sistemului imunitar:

-cu frecventa necunoscuta: reactii de hipersensibilitate (alergice). In acest caz, utilizarea acestui medicament trebuie intrerupta imediat.

Tulburari endocrine:

-cu frecventa necunoscuta: sindrom Cushing. (vezi si cap. 4.4. Atentionari si precautii speciale pentru utilizare). Acest tip de reactie poate aparea mai ales la copii si daca este utilizat un pansament ocluziv.

Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat:

-cu frecventa necunoscuta: hiperemie locala si prurit. Mai pot sa apara: atrofie cutanata, vergeturi, ridarea pielii, vasodilatatie la nivelul vaselor superficiale, hipertricoza si hipopigmentare.

Tratamentul cu glucocorticoizi al psoriazisului sau intreruperea brusca a acestui tratament pot determina aparitia formei pustuloase a bolii.

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Data ultimei actualizari: 03.01.2023

Categorii de produse

checkout.warnings.Notice