Pulbere de Turmeric obtinuta din rizomi macinati de Curcuma Longa. Turmericul este bogat in curcumina si antioxidanti cu beneficii valoroase pentru sanatate. Este un excelent imunostimulator si profilactic. Intareste sistemul imunitar si incetineste imbatranirea celulara. Se consuma ca atare, dizolvat in apa, sucuri, sub forma de ceai sau Turmeric latte. Praful de turmeric adauga un plus de culoare si savoare orezului, legumelor, omletelor, sosurilor.
Cunoscut inca din Antichitate si mentionat mai ales in stravechile tratate ale medicinii ayurvedice indiene, turmericul este un condiment, un colorant alimentar si textil natural si, totodata, un remediu eficient.
Turmericul mai este denumit si „sofran indian”, fiind un condiment popular, utilizat cu precadere in subcontinentul Indian. India este in prezent cel mai mare producator si exportator de turmeric, cuprinzand pana la 70-75% din totalul productiei mondiale de turmeric.
Beneficii:
- Contine cantitati mari de antioxidanti
- Efect antiinflamator
Ce este turmericul? - Pudra de turmeric este folosita in alimentatie, mai ales in traditiile culinare asiatice, fiind un ingredient de nelipsit al amestecurilor de curry, a mancarurilor de tip curry si a multor alte preparate. De asemenea, este folosita mai ales in India, pentru a fabrica unele vopsele cu care sunt colorate hainele.
- Apreciat pentru multiplele sale proprietati terapeutice, atat in medicina indiana, cat si in cea chineza, turmericul este inainte de toate un antioxidant si imunostimulator eficient.
Turmericul este o sursa bogata de micronutrienti, atat vitamine cat si minerale, din care amintim urmatoarele: vitamina E (in special), dar si vitamina C, vitamine din complexul B (B1, B2, B3, B5, B6), vitamina K. minerale: fier, magneziu si potasiu (in cantitati mari), dar si fosfor, calciu, mangan. - De asemenea, turmericul contine proteine si fibre, intr-o proportie considerabila, precum si compusi polifenolici (curcuminoide), dintre care cel mai important este curcuminul. Regasim in compozitia sa si unele uleiuri esentiale, precum si monoterpene si alcaloizi.
- Atunci cand integrezi turmericul in alimentatia ta sau il administrezi ca supliment alimentar, te vei bucura de multiplele beneficii pe care acesta le confera organismului. Dintre aceste beneficii, enumeram urmatoarele:
- actiune antiinflamatoare nesteroidiana – se datoreaza in special curcuminului din compozitia turmericului, care inhiba activitatea unor enzime. Turmericul contribuie la reducerea inflamatilor care sunt prezente in cele mai multe afectiuni cronice, precum: cancerul, bolile cardiovasculare, sindromul metabolic, Alzheimer si alte boli degenerative. Este eficient si in caz de artrita reumatoida sau boli inflamatorii intestinale. Amelioreaza durerile.
- antioxidant eficient – curcuminoidele (in special curcuminul) neutralizeaza radicalii liberi si stimuleaza sistemul enzimatic antioxidant endogen, protejand tesuturile de procesele oxidative. Astfel, consumul de turmeric combate stresul oxidativ si peroxidarea lipidica a membranelor celulare, ce reprezinta cauzele principale ale imbatranirii si aparitiei diverselor afectiuni sau boli.
- imunostimulent puternic – mentine buna functionare a sistemului imunitar.
- mentine sau imbunatateste sanatatea creierului – prin intermediul curcuminului, turmericul creste nivelul Factorului Neurotrofic Derivat al Creierului (BDNF), un tip de hormon de crestere ce actioneaza asupra creierului. Aceasta are ca efect reducerea proceselor degenerative ale creierului (intalnite in dementa sau Alzheimer), care sunt asociate cu un nivel scazut al acestui factor. imbunatateste functia memoriei si contribuie la dezvoltarea inteligentei, este regenerator si tonic nervos.
- protejeaza inima – consumul sau administrarea de turmeric imbunatateste functia endoteliului vascular si actioneaza ca un agent antiinflamator si antioxidant, avand rolul de a proteja organismul si de a previne aparitia bolilor cardiovasculare. Contribuie in special la tratarea cardiomiopatiei si a aritmiei.
- antitumoral – proprietatile anticanceroase ale turmericului, datorate curcuminului, aduc anumite modificari la nivel molecular, care pot ajuta la prevenirea sau tratarea cancerului. Unele studii au aratat faptul ca turmericul poate genera apoptoza (moartea celulelor canceroase) si poate suprima sau reduce angiogeneza tumorala (cresterea unor noi vase de sange in tumori) si aparitia metastazelor.
- calmeaza durerile reumatice si creste mobilitatea articulara – datorita proprietatilor antiinflamatorii ale turmericului, acesta contribuie la ameliorarea simptomelor specifice osteoartritei si artritei reumatoide, ce au la baza inflamatia articulatiilor. Aceasta are loc atat prin administrare interna, cat si externa, sub forma unor cataplasme aplicate local, in zonele afectate.
- antidepresiv eficient – curcuminul poate imbunatati activitatea neurotransmitatorilor, precum serotonina si dopamina.
- mentine fluiditatea sangelui – normalizeaza fluxul sanguin, prin reducerea agregarii plachetare si normalizarea nivelului fibrinogenului. Turmericul previne formarea cheagurilor de sange care ar putea genera probleme de sanatate grave, precum accidentele vasculare cerebrale, tromboza venoasa profunda sau embolism pulmonar.
- depurativ – contribuie la detoxifierea organismului, prin amplificarea enzimelor detoxifiante. Sustine buna functionare a ficatului, previne aparitia tulburarilor hepatice.
regleaza nivelul de zahar din sange – mentine nivelul glicemiei serice prin cresterea nivelului de insulina (stimularea celulelor beta-pancreatice) si scaderea rezistentei periferice la insulina. Indicat in cazurile de diabet. - regleaza nivelul colesterolului si a trigliceridelor, scade nivelul colesterolului „rau” (LDL).
- sustine buna functionare a sistemului digestiv – turmericul imbunatateste digestia alimentelor si are un efect carminativ, de eliminare a gazelor intestinale. Mentine flora intestinala. Unele studii sustin faptul ca turmericul ar putea contribui la ameliorarea simptomelor colonului iritabil.
contribuie la tratarea simptomelor gripei si racelilor – pulberea de turmeric, extractele cu turmeric, pot trata afectiunile respiratorii, eliminand unele simptome ale acestora, inclusiv febra. - regenerator al pielii – imbunatateste sanatatea pielii, previne deteriorarea celulelor si a imbatranirii pielii, accelereaza procesul de absorbtie a colagenului. Adaugarea turmericului in mastile faciale, impreuna cu alte ingrediente, precum mierea si laptele, ajuta la eliminarea ridurilor si cearcanelor, lumineaza tenul, reintinereste pielea.
reduce edemele si diminueaza retentia de apa in organism - antiseptic natural – turmericul previne sau inlatura infectiile microbiene.
Mod de utilizare:
- Pentru a te bucura de spectrul divers de beneficii enumerat mai sus, poti folosi turmeric proaspat sau pulbere de turmeric macinat ori anumite suplimente cu turmeric, sub forma de capsule sau tinctura, in scop terapeutic.
- De asemenea, poti adauga pulbere de turmeric la unele mancaruri, fie ele dulci sau sarate, atat pentru proprietatile sale nutritive, cat si pentru aroma deosebita si culoarea aurie pe care o confera preparatelor in care este adaugat.
- Cel mai adesea, turmericul se combina cu piper negru sau piper lung (Pippali) pentru a putea fi asimilat mult mai bine curcuminul din compozitia turmericului. De asemenea, se dizolva foarte bine in uleiuri, fie ca vorbim de uleiuri vegetale, precum uleiul de cocos sau de grasimi animale, precum untul clarifiat (ghee). De asemenea, poate fi consumat cu lapte sau sucuri de fructe.
- Poti folosi turmericul si extern, in ritualurile cosmetice, fiind un ingredient potrivit pentru mastile faciale care vizeaza mentinerea sanatatii si frumusetii pielii. De asemenea, turmericul intretine igiena orala. Exista unele retete ayurvedice de pasta de dinti, in care turmericul se combina cu ulei de cocos si alte ingrediente, pentru albirea dintilor si tratarea unor afectiuni gingivale.
- Folosirea turmericului in alimentatie Aroma speciala a turmericului, dar si culoarea fascinanta, galben-portocalie, pe care o confera preparatelor, transforma turmericul intr-un ingredient ce nu poate lipsi din bucataria ta.
- Turmericul face parte din majoritatea amestecurilor de condimente denumite „curry” (garam masala). Poate fi presarat in macarurile de inspiratie indiana de tip curry, in sosuri, peste tocanitele de legume sau peste legume coapte la gratar, la mancarurile din leguminoase (de exemplu, la linte). Este excelent in combinatie cu cerealele, in special in preparatele cu orez (in retetele de pilaf sau risotto), in omlete, chiar si la supe, indeosebi la supele-creme (cum sunt cele din dovleac sau ciuperci).
- Poti adauga turmeric si in dressing-ul pentru salate, la unele pateuri (in special vegane sau raw-vegane), in marinadele pentru carne, in produsele de patiserie. Poti combina turmericul cu alte condimente, pentru un plus de savoare.
- De asemenea, turmericul poate fi adaugat la smoothie-uri sau sucuri din fructe, in special in cele care contin portocale, mango sau morcov, dar si in shake-uri, in ceaiuri, in limonada, in lapte sau alte combinatii de bauturi. in unele retete raw-vegane poti intalni destul de des praful de curcuma (turmeric) in compozitia cremelor pentru prajituri sau a unor diverse tipuri de bomboane.
- Folosit drept colorant alimentar, turmericul este folosit uneori pentru a da culoare lactatelor sau mustarului. Uneori, se foloseste si ca un conservant, iar turmericul proaspat poate fi murat, intocmai precum ghimbirul.
- intrucat aroma sa este intensa, recomandam folosirea unei cantitati mici de praf de turmeric peste preparatele preferate.
Forma de prezentare: 50g.