Medicamente cu reteta

Kanamicina H 5 mg/10 mg/g unguent oftalmic, 6g, Antibiotice

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Kanamicina H 5 mg/10 mg/g unguent oftalmic, 6g, Antibiotice

1054603

Indicatii
Tratamentul infectiilor externe ale globului ocular si anexelor produse de germeni sensibili la kanamicina sau pentru orice alte situatii in care se recomanda o asociere glucocorticoid – antibiotic: conjunctivita, cheratita, cheratoconjunctivita, ulcer cornean (determinat de arsuri chimice, termice, radiatii sau corpi straini), blefarita, blefaroconjunctivita, dacriocistita.

Trebuie avute in vedere ghidurile oficiale referitoare la utilizarea corespunzatoare a substantelor antibacteriene.

Dozaj
Kanamicina H se aplica in sacul conjunctival de 3-4 ori pe zi.

Acest unguent oftalmic nu trebuie utilizat la copiii cu varsta sub 2 ani din motive legate de probleme referitoare la siguranta. (vezi pct. 4.8.).

Mod de administrare

Cu mainile curate, unguentul se va aplica in sacul conjunctival, asa cum este reprezentat in pictogramele de mai jos:

Se va respecta durata tratamentului recomandata de medicul curant. In mod obisnuit, se va continua tratamentul inca 2-3 zile dupa disparitia semnelor de infectie. Durata tratamentului nu trebuie sa depaseasca 14 zile. Daca nu se observa ameliorarea simptomatologiei, pacientii se vor adresa medicului pentru reevaluarea tratamentului.

Contraindicatii
Hipersensibilitate la kanamicina, hidrocortizona sau la oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1.

Cheratita herpetica si alte afectiuni virale ale corneei si conjunctivei.

Ulcer cornean activ sau infectii purulente netratate ale ochiului.

Infectiile fungice ale globului ocular si anexelor.

Infectii micobacteriene ale ochiului.

Atentionari
La unii pacienti poate sa apara hipersensibilitate dupa administrarea topica a aminoglicozidelor, care se manifesta de obicei prin prurit la nivelul pleoapelor, edem, eritem conjunctival.

Daca nu s-au obtinut rezultate terapeutice semnificative dupa o perioada relativ scurta de timp sau daca apar reactii de hipersensibilitate, se impune intreruperea tratamentului si reevaluarea atitudinii terapeutice.

Poate aparea sensibilitate incrucisata la alte aminoglicozide.

Administrarea indelungata sau cu frecventa crescuta a corticosteroizilor aplicati topic oftalmic poate duce la aparitia hipertensiunii intraoculare si/sau a glaucomului cu afectarea nervului optic si defecte ale acuitatii vizuale si ale campului vizual, precum si la formarea cataractei posterioare subcapsulare. La pacientii sensibili, cresterea presiunii intraoculare poate sa apara chiar dupa dozele uzuale. Se recomanda monitorizarea de rutina a presiunii intraoculare. Riscul de hipertensiune oculara indusa de corticosteroizi si/sau de formare a cataractei este mai mare la pacientii predispusi (de exemplu diabetici). La copii, riscul de hipertensiune oculara indusa de corticosteroizi poate fi mai mare si poate sa apara mai devreme comparativ cu adultii.

Administrarea repetata, timp indelungat poate determina absorbtia sistemica in proportie semnificativa a hidrocortizonei. Absorbtia sistemica a corticosteroizilor din compozitia medicamentelor topice poate determina inhibitia reversibila a axului hipotalamo-hipofizo-corticosuprarenalian cu posibilitatea sintezei insuficiente de glucocorticoizi dupa intreruperea tratamentului. Simptomele sindromului Cushing, hiperglicemia, glicozuria pot aparea, de asemenea, la unii pacienti prin absorbtia sistemica a corticosteroizilor din medicamentele topice in timpul tratamentului.

Corticosteroizii pot reduce rezistenta la infectii, pot favoriza aparitia infectiilor bacteriene, virale sau micotice si pot masca semnele clinice ale infectiei.

In acele afectiuni care produc subtierea corneei si a sclerei, pot sa apara perforatii dupa folosirea topica a corticosteroizilor.

Dupa utilizarea combinatiilor continand corticosteroizi si antibiotice se pot dezvolta infectii secundare (vezi si pct. 4.8.). Administrarea indelungata a antibioticelor precum kanamicina poate determina supradezvoltarea organismelor nesusceptibile, inclusiv fungi. In caz de suprainfectie trebuie administrat tratament adecvat.

In timpul tratamentului cu acest medicament nu se vor purta lentile de contact.

Acest medicament contine lanolina si poate provoca reactii adverse cutanate locale (de exemplu, dermatita de contact).

Interactiuni
Selectati medicamentele si identificati interactiunile.
Nu se va administra acest medicament concomitent cu alte aminoglicozide. Se recomanda evitarea asocierii aminoglicozidelor, chiar si cu administrare locala, cu polimixine, cefalotina, furosemid, acid etacrinic, amfotericina B, ciclosporina, cisplatina sau cu alte medicamente cu potential nefrotoxic si ototoxic (creste riscul oto- si nefrotoxicitatii).

Se va evita administrarea acestui medicament impreuna cu blocanti neuromusculari (tubocurarina, suxametoniu, pancuroniu) si eter.

Antibioticele aminoglicozidice nu trebuie amestecate cu alte medicamente, in special cu antibiotice beta- lactamice (studii in vitro au demonstrat ca se inactiveaza reciproc).

Utilizarea concomitenta a steroizilor si a antiinflamatoarelor nesteroidiene administrate in sacul conjunctival poate creste riscul de probleme la vindecarea leziunilor corneene.

Sarcina
Sarcina

Kanamicina traverseaza bariera placentara, ajunge in tesutul fetal si in lichidul amniotic. Aminoglicozidele administrate pe cale generala pot determina surditate congenitala la copiii a caror mame au fost tratate cu aceste medicamente in timpul sarcinii.

Corticosteroizii administrati topic sunt teratogeni la iepuri. Nu exista studii bine controlate care sa demonstreze acest efect la femeile gravide.

Acest medicament se va administra in timpul sarcinii cu precautie si numai dupa evaluarea raportului beneficiu matern/risc potential fetal.

Alaptarea

Kanamicina se excreta in cantitate mica in laptele matern.

Administrarea sistemica a corticosteroizilor determina aparitia acestora in laptele matern, ceea ce genereaza la sugar tulburari de crestere, interferarea cu productia endogena de corticosteroizi si alte efecte nedorite.

Acest medicament se va administra in timpul alaptarii cu precautie si numai dupa evaluarea raportului beneficiu matern/risc potential fetal.

Fertilitatea

Studii realizate pe sobolani si iepuri nu au demonstrat efecte asupra fertilitatii in urma tratamentului cu kanamicina. Nu s-au realizat studii pe termen lung la animale pentru a evalua efectul corticosteroizilor administrati topic asupra fertilitatii.

Condus auto
Unguentul oftalmic cu kanamicina si hidrocortizona nu are nici o influenta sau are o influenta neglijabila asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Ca si in cazul administrarii altor produse oftalmologice, poate insa aparea incetosarea tranzitorie a vederii sau alte tulburari de vedere.

Daca dupa administrarea in sacul conjunctival al acestui medicament apare incetosarea tranzitorie a vederii, pacientul trebuie atentionat sa astepte pana cand acuitatea vizuala revine la normal inainte de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse
Terminologia de mai jos este folosita pentru a clasifica incidenta reactiilor adverse: Foarte frecvente (≥1/10)

Frecvente (≥1/100 si mai mic 1/10)

Mai putin frecvente (≥1/1000 si mai mic 1/100) Rare (≥1/10000 si mai mic 1/1000)

Foarte rare (mai mic 1/10000)

Cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile).

Tulburari ale sistemului imunitar

-rare: reactii de hipersensibilitate (febra, prurit, eruptii cutanate, eozinofilie, edem angioneurotic, dermatita de contact, urticarie).

Tulburari oculare

-mai putin frecvente: cresterea presiunii intraoculare, dureri oculare.

Tulburari generale si la nivelul locului de administrare:

-cu frecventa necunoscuta: iritatii oculare trecatoare si usoare.

Daca in timpul tratamentului apar fenomene de iritatie la locul aplicarii sau reactii alergice, tratamentul trebuie intrerupt.

In cazul pacientilor carora li s-au administrat sistemic aminoglicozide au fost raportate reactii adverse severe, inclusiv oto- si nefrotoxicitate, in special daca se administreaza la copii (vezi pct. 4.2.).

Dupa utilizarea combinatiilor continand corticosteroizi si antibiotice pot sa se dezvolte infectii secundare. Dezvoltarea infectiilor micotice ale corneei este favorizata de aplicarea pe termen lung a corticosteroizilor (vezi pct. 4.4.).

Raportarea reactiilor adverse suspectate

Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata la

Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1

Bucuresti 011478- RO

Tel: + 4 0757 117 259

Fax: +4 0213 163 497

e-mail: adr@anm.ro.

Supradozaj
Datorita concentratiei mici a substantei active si administrarii locale, aparitia supradozajului acut este putin probabila. Totusi, daca apar astfel de simptome, trebuie sa va adresati imediat medicului dumneavoastra sau departamentului de primire urgente. In cazul ingestiei accidentale se instituie tratament simptomatic.

Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: produse oftalmologice; antiinflamatoare si antiinfectioase in combinatie; corticosteroizi si antiinfectioase in combinatie; codul ATC : S01CA03.

Mecanism de actiune

Aminoglicozidele actioneaza bactericid prin inhibarea sintezei proteinelor bacteriene. Au eficienta optima in intervalul de pH cuprins intre 7,5-8. Aceste antibiotice patrund in celulele bacteriene prin transport activ si prin difuziune. Transportul activ este dependent de oxigen, ceea ce explica rezistenta naturala a bacteriilor anaerobe. In interiorul celulelor, moleculele de aminoglicozide se fixeaza de subunitatile ribozomale bacteriene 30S, avand drept consecinta inhibarea sintezei proteice. Aminoglicozidele au efect postantibiotic, care se mentine cateva ore dupa ce concentratia plasmatica scade sub valoarea concentratiei minime inhibitorii (CMI). Efectul postantibiotic creste odata cu concentratia si durata expunerii la substanta activa; de asemenea, este favorizat de prezenta leucocitelor

(efect postantibiotic leucocitar). Actiunea antibacteriana este redusa in prezenta puroiului, in conditii locale de anaerobioza si in mediu acid.

Spectrul de actiune al kanamicinei cuprinde indeosebi bacili Gram-negativ aerobi: Specii sensibile: stafilococi sensibili la meticilina, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Enterobacter aerogenes, Listeria monocytogenes, Haemophilus influenzae, Branhamella catarrhalis, Campilobacter, Pasteurella, Yersinia pestis, Shigella, Salmonella, Citrobacter diversus, Mycobacterium tuberculosis.

Streptococii sunt in mare parte rezistenti. Rezistenta bacteriana la kanamicina este frecventa si larg raspandita. Mecanismul implicat obisnuit in rezistenta consta in inactivarea antibioticului prin adenilare sau fosforilare de catre enzime specifice, mediate plasmidic.

Glucocorticoizii actioneaza primar la nivelul unor receptori intracelulari specifici. Complexul glucocorticoid – receptor trece in nucleu, se fixeaza de ADN la nivelul unui situs specific si functioneaza ca factor de transcriptie, realizand activarea sau inhibarea expresiei genelor afectate. Glucocorticoizii administrati topic impiedica procesul exsudativ, reduce infiltratia celulara, hiperemia conjunctivala si inhiba proliferarea celulara.

Proprietati farmacocinetice
Kanamicina

Absorbtia kanamicinei dupa administrare orala este scazuta. Dupa injectare intramusculara se absoarbe repede si aproape complet, realizand concentratia plasmatica maxima dupa circa 1 ora.

Volumul aparent de distributie corespunde compartimentului lichidian extracelular (0,20-0,40 l/kg).

Traverseaza bariera placentara si se excreta in cantitati mici in laptele matern. Difuziunea in lichidul cefalorahidian este mica.

Kanamicina nu este metabolizata in organism.

Timpul de injumatatire plasmatic este de 2,5 ore la adulti cu functie renala normala; este mai lung la pacientii cu insuficienta renala si la nou-nascuti. Se elimina sub forma nemodificata pe cale renala prin filtrare glomerulara. Kanamicina poate fi epurata prin hemodializa si dializa peritoneala.

Hidrocortizona

Glucocorticoizii sunt absorbiti in umoarea apoasa, cornee, iris, coroida, corpul ciliar si retina. Are loc si o absorbtie sistemica ce devine semnificativa numai la doze mari sau in cazul administrarii prelungite in special la copii.

Nu s-a demonstrat daca administrarea topica a corticosteroizilor determina cantitati detectabile in laptele uman.

Date preclinice de siguranta

Kanamicina

Studii preclinice de toleranta locala (oculara) dupa administrare unica si dupa administrari repetate au demonstrat ca kanamicina este bine tolerata.

Administrarea topica indelungata (180 de zile) a produsului nu a provocat fenomene iritative locale, modificari histologice, ponderale sau fetotoxice. La o ora dupa administrare oculara realizeaza concentratii in umoarea apoasa peste concentratia minima inhibitorie.

La iepuri, concentratia kanamicinei in umoarea apoasa este mai mare daca epiteliul cornean a fost lezat anterior. Antibioticul nu a fost detectat in umoarea vitroasa.

Hidrocortizona

Teste de toxicitate subcronica si cronica au evidentiat o crestere a incidentei efectelor adverse locale, cum ar fi infectii secundare si sistemice, cunoscute ca fiind induse de glucocorticoizi.

Nu exista studii preclinice pentru evidentierea potentialului carcinogen sau mutagen al glucocorticoizilor.

Experientele pe animale au aratat o incidenta marita a avortului, insuficientei placentare si alte efecte la doze mari de steroizi. La sobolani au aparut anomalii minore la nivelul craniului, gurii si limbii.

Administrarea unor doze zilnice de 10-15 mg/kg pe durata gestatiei a determinat modificari histologice la nivelul placentei si ficatului fatului. Cresterea fatului a fost intarziata.

Studii preclinice au dovedit o toleranta oftalmica buna dupa administrare repetata la intervale scurte de timp, precum si dupa administrari repetate timp indelungat.

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Categorii de produse

checkout.warnings.Notice