Medicamente cu reteta

Vigantoletten 1000UI, 30 comprimate, P&G Health

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Vigantoletten 1000UI, 30 comprimate, P&G Health

17535307

Indicatii
- profilaxia rahitismului la copii si a osteomalaciei la adulti
profilaxia deficitului de vitamina D la copii si adulti in cazul in care exista un risc identificat

profilaxia deficitului de vitamina D la copii si adulti in cazul malabsorbtiei (de exemplu afectiuni cronice

intestinale, ciroza biliara, rezectie gastro-intestinala)

tratamentul rahitismului la copii si a osteomalaciei la adulti determinate de deficitul de vitamina D

tratamentul de intretinere al osteoporozei la adulti.

Dozaj
Doze

Profilaxia rahitismului la copii: doza recomandata este de 500 UI vitamina D3 pe zi. La prematuri, doza recomandata este de 1000 UI vitamina D3 pe zi. Tratamentul va fi initiat din a doua saptamana de viata pana la implinirea varstei de 1 an. In al doilea an de viata se recomanda doze de 500 UI/1000 UI, in special pe parcursul lunilor de iarna.

Tratamentul rahitismului si osteomalaciei determinate de deficitul de vitamina D: doza

recomandata este de 1000 - 5000 UI vitamina D3 UI pe zi. Tratamentul poate fi initiat cu o doza unica de 200000 UI vitamina D3.

Durata tratamentului va fi de 1 an.

Tratamentul de intretinere in osteoporoza: se administreaza 1000 - 3000 UI vitamina D3 UI pe zi.

Tratamentul profilactic in afectiunile in care exista un risc crescut de hipovitaminoza D: se administreaza 500 - 1000 UI vitamina D3 UI pe zi.

Tratamentul profilactic al simptomelor datorate absorbtiei digestive deficitare a vitaminei D: se administreaza 3000 - 5000 UI vitamina D3 UI pe zi.

Valorile calcemiei si calciuriei trebuie controlate la inceput la fiecare 4- 6 saptamani, iar mai tarziu la fiecare 3-6 luni, iar doza trebuie adaptata in functie de acesti parametri.

Mod de administrare

Comprimatele se vor administra dupa dispersare intr-o lingurita de apa sau lapte. Aceasta ar putea sa dureze ceva timp.

Pentru a evita complicatiile nedorite, cum ar fi aspirarea comprimatului la nivelul cailor respiratorii, comprimatul nu trebuie administrat nedispersat la sugari si copii mici.

Trebuie avut grija ca intreaga doza sa fie ingerata.

Adultii pot lua, de asemenea, comprimatele cu putina apa.

Contraindicatii
Vigantoletten nu trebuie administrat la pacientii cu:

- hipersensibilitate la vitamina D sau la oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1,

- hipercalcemie,

- hipercalciurie,

- calculi renali prezenti sau in antecedente,

- imobilizare prelungita.

Atentionari
Se recomanda o atentie deosebita:

la pacientii cu antecedente de litiaza renala

la pacientii cu sarcoidoza, deoarece conversia vitaminei D in metabolitii sai activi poate fi crescuta

in cazul asocierii altor medicamente care contin vitamina D, pentru a se evita supradozajul.

In timpul tratamentului pe termen lung cu o doza zilnica mai mare de 1000 UI vitamina D3, trebuie monitorizate valorile calcemiei si calciuriei.

Se recomanda prudenta la administrare in timpul sarcinii.

Vigantoletten 500 UI si Vigantoletten 1000 UI contin zahar. Pacientii cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la fructoza, sindrom de malabsorbtie la glucoza sau insuficienta a zaharazei-izomerazei nu trebuie sa utilizeze acest medicament.

Interactiuni
Fenitoina si barbituricele (de ex. fenobarbital): concentratiile plasmatice ale 25- hidroxicolecalciferol pot fi scazute si poate fi crescuta metabolizarea la metaboliti inactivi.

Corticosteroizi: efectele colecalciferolului pot fi contracarate siabsorbtia calciului scazuta.

Digitalice (glicozide tonicardiace): administrarea orala de vitamina D3 poate sa creasca eficacitatea si potentialul toxic al digitalicelor. Este necesara supravegherea medical periodica, incluzand monitorizarea ECG, nivelului calciului seric si, eventual, concentratii plasmatice ale digoxinei sau digitoxinei.

Diuretice tiazidice (de exemplu benzotiadizine): poate fi redusa excretia urinara de calciu si poate creste riscul de hipercalcemie. Este necesara monitorizarea periodica a calcemiei.

Metaboliti sau analogi ai vitaminei D (de exemplu calcitriol): se recomanda asocierea cu Vigantoletten numai in cazuri exceptionale si cu monitorizarea calcemiei.

Rifampicina si izoniazida: pot creste metabolizarea vitaminei D3, scazand astfel eficacitatea acesteia.

Alte interactiuni medicamentoase pot aparea in cazul utilizarii in asociere a antiacidelor continand aluminiu sau magneziu, anticonvulsivantelor, hidantoinei, primidonei, calcitoninei, etidronatului, nitratului de galiu, pamidronatului, plicamicinei, colestiraminei, colestipolului, uleiurilor minerale, inhibitorilor de enzime hepatice, preparatelor care contin fosfor.

Sarcina
In timpul sarcinii si alaptarii este necesar aportul adecvat de vitamina D. Sarcina

Experienta clinica pare sa excluda un efect malformativ sau fetotoxic al vitaminei D.

Supradozajul (hipercalcemie, transfer transplacentar al metabolitilor vitaminei D la fat) pot conduce la urmatoarele riscuri teratogene: intarziere dezvoltarii fizice si mentale, forme speciale de stenoza aortica. si a hipercalcemiei idiopatice la nou nascut. De asemenea, au fost raportate anomalii la nivelul fetei, strabism, defecte ale smaltului dentar, craniosinostoza, stenoza aortica supravalvulara, stenoza pulmonara, hernie inghinala, criptorhidism la baieti, precum si dezvoltarea prematura a caracteristicilor sexuale la fete. In concluzie, vitamina D poate fi prescrisa cu prudenta in timpul sarcinii, daca este absolut necesar,

dupa evaluarea raportului beneficiu matern/risc potential fetal. Alaptarea

Vitamina D si metabolitii se excreta in laptele matern. La sugari nu s-a raportat insa supradozaj determinat de alaptare.

Condus auto
Vigantoletten nu are nicio influenta asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.

Reactii adverse
Reactiile adverse pot sa apara in special in conditiile supradozajului manifestat prin hipercalcemie.

In functie de doza si de durata tratamentului, poate sa apara hipercalcemie severa si persistenta, cu manifestari acute (aritmii cardiace, greata, varsaturi, simptome psihice, tulburari de constienta) sau cronice (poliurie, polidipsie, inapetenta, pierdere in greutate, formare de calculi renali, nefrocalcinoza, calcificare extraosoasa).

In cazuri izolate, evolutia acestor fenomene a fost fatala.

Tulburari gastro-intestinale:

Tulburari gastro-intestinale cum ar fi constipatie, flatulenta, greata, dureri abdominale sau diaree.

Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat:

Reactii de hipersensibilitate ca prurit, eritem sau urticarie.

Tulburari metabolice si de nutritie:

Hipercalcemie si hipercalciuria in caz de administrare prelungita de doze crescute.

Raportarea reactiilor adverse suspectate

Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro.

Supradozaj
Supradozajul acut sau cronic cu vitamina D3 poate determina hipercalcemie care poate fi deseori persistenta si care poate pune viata in pericol.

Simptomele sunt putin caracteristice si se pot manifesta sub forma de aritmie, anorexie, cefalee, varsaturi, greata, constipatie, pierdere in greutate, stagnarea cresterii, sete, poliurie, polidipsie, astenie, adinamie, alterarea starii de constienta, deshidratare. Pot aparea: hipertensiune arteriala, litiaza calcica, calcificari tisulare in special renale si vasculare, insuficienta renala. Analizele de laborator arata hipercalcemie, hipercalciurie precum si concentratii plasmatice crescute ale 25-hidroxicolecalciferol, hiperfosfatemie, hiperfosfaturie.

Abordare terapeutica

In supradozajul cu vitamina D3 tratamentul trebuie intrerupt si trebuie facuta rehidratare. Tratamentul ulterior este adresat simptomatologiei si consta in dieta saraca in calciu sau fara calciu, reechilibrare hidrica, diureza fortata si administrarea de calcitonina, bifosfonati, glucocorticoizi.

Nu exista antidot specific.

Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: vitamine, vitamine D si analogi. codul ATC: A11CC05.

Colecalciferolul (vitamina D3) se sintetizeaza in piele prin expunere la radiatii ultraviolete si se transforma in forma sa activa biologic, 1,25-dihidroxicolecalciferol, in doua etape de hidroxilare: prima in ficat (in pozitia 25) si a doua in tesutul renal (in pozitia 1).

In forma sa activa biologic, vitamina D3 stimuleaza absorbtia intestinala a calciului, incorporarea calciului in matricea osoasa si mobilizarea calciului din oase. Avand in vedere modalitatea de producere, reglarea fiziologica pe care o realizeaza si mecanismul de actiune, vitamina D3 poate fi considerata ca precursor al unui hormon steroid.

In plus fata de producerea fiziologica din piele, colecalciferolul poate sa fie suplimentat prin dieta sau sub forma medicamentoasa. Deoarece in ultima situatie sinteza cutanata a vitaminei D3 nu mai este inhibata, poate sa apara intoxicatia vitaminica.

Deficienta de vitamina D este asociata cu mineralizarea defectuoasa a cartilajelor si oaselor. Statusul vitaminei D nu poate fi izolat prin absobtia intestinala de calciu, in special cand concentratia calciului este scazuta, asa cum se intalneste frecvent la persoanele in varsta.

Deficienta de calciu si/sau vitamina D induce hipersecretie de parathormon (PTH).

Acest paratiroidism secundar este urmat de cresterea turnover ului osos, responsabil de fragilitate osoasa si fracturi.

Administrarea de calciu si vitamina D3 in dozele recomandate produce reducerea secretiei de PTH.

Proprietati farmacocinetice
Absorbtie

Vitamina D3 este absorbita aproape complet (80%) din tractul gastro-intestinal, dupa administrarea orala, atata timp cat absorbtia lipidelor este normala..

Dozele mai mari sunt absorbite in proportie de 66%, restul fiind eliminat prin materiile fecale.

Distributie

La nivel plasmatic, vitamina D3 este transportata legata de proteine, pana la nivel hepatic unde are loc prima etapa de hidroxilare. Nivelul circulant de 25-hidroxicolecalciferol (calcifediol) este indicatorul statusului vitaminei D.

Vitamina D3 este depozitata in tesutul adipos si, in consecinta, are un timp de injumatatire biologic lung.

Metabolism

La nivel renal, 25-hidroxicolecalciferol este hidroxilat la 1,25-hidroxicolecalciferol (calcitriol). Colecalciferolul si metabilitii sai pot fi depozitati la nivelul muschior si tesutului adipos timp de mai multe luni.

Eliminare

Calcitriol mai sufera o hidroxilare inainte de a fi eliminat. Eliminare a vitaminei D si a derivatilor ei hidroxilati si sulfonati se face in principal la nivel biliar si cel putin 2% se elimina prin urina.

Date preclinice de siguranta
Supradozajul vitaminei D3 in timpul sarcinii induce malformatii la sobolani, soareci si iepuri (defecte ale scheletului, microcefalie, malformatii cardiace).

Datele non-clinice nu au evidentiat un risc special pentru om pe baza studiilor conventionale farmacologice privind toxicitatea dupa doze unice si genotoxicitatea. Nu sunt disponibile date provenite din studii conventionale privind toxicitatea dupa doze repetate si carcinogenitatea.

Studiile toxicologice cu doze mari de vitamina D3 au evidentiat anomalii ale embrionului, unele dintre ele fiind legate de depozitele excesive de calciu.

Toxicitatea acuta

Doza letala acuta DL50 a colecalciferol dupa o singura administrare la sobolan este de 1680000 UI/kg, echivalent a 42 mg/kg. La soareci dupa injectare intraperitoneala DL50 este de 125,4 mg/kg. Doza letala acuta administrata oral la caine variaza intre 10-80 mg/kg.

Toxicitatea cronica

Supradozarea cronica cu vitamina D3 si asimilarea combinata de calciu poate produce hipercalcemie si/sau hipercalciurie si depuneri de calciu la nivelul tesuturilor moi, cu afectare renala si cardiaca.

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Data ultimei actualizari: 14.03.2023

Categorii de produse

checkout.warnings.Notice