Indicatii
Tratamentul keratitelor superficiale herpetice in forma acuta (vezi pct. 4.4).
Dozaj
Doze
O picatura de 5 ori pe zi pana la reepitalizarea completa a corneei, apoi o picatura de 3 ori pe zi, timp de 7 zile.
Durata tratamentului nu depaseste, in general, 21 de zile.
Copii si adolescenti
Utilizarea medicamentului la copiii cu varsta sub 18 ani nu este recomandata deoarece nu au fost desfasurate studii clinice specifice.
Mod de administrare
Instilare oculara in fundul de sac conjunctival inferior al ochiului afectat.
Contraindicatii
Hipersensibilitate la ganciclovir, aciclovir sau la oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1. Copii cu varsta sub 4 ani.
Atentionari
Acest medicament nu este indicat in tratamentul infectiilor retiniene cu virus citomegalic (CMV). Eficacitatea in tratamentul altor tipuri virale de keratoconjunctivite nu a fost demonstrata
Nu au fost derulate studii clinice specifice la subiecti cu imunodepresie.
Acest medicament contine 0.375 mg clorura de benzalconiu per fiecare tub de 5g.
Clorura de benzalconiu poate fi absorbita de lentilele de contact si poate modifica culoarea acestora. Trebuie sa indepartati lentilele de contact inainte de utilizarea acestui medicament si sa le puneti la loc dupa 15 minute.
Clorura de benzalconiu poate determina iritatie la nivelul ochilor in special daca aveti senzatie de uscaciune la nivelul ochilor sau afectiuni ale corneei (invelisul transparent din zona din fata a ochiului). Daca dupa utilizarea acestui medicament aveti manifestari anormale, intepaturi sau durere la nivelul ochiului, adresati-va medicului dumneavoastra.
Interactiuni
Daca se utilizeaza mai multe medicamente cu administrare topica oculara, medicamentele trebuie administrate la intervale de cel putin 15 minute. Virgan trebuie instilat ultimul.
Sarcina
Experienta privind administrarea in timpul sarcinii si alaptarii este insuficienta pentru evaluarea sigurantei VIRGAN in aceste perioade.
In cadrul studiilor cu ganciclovir administrat pe cale orala sau intravenoasa la animale au fost observate teratogenitate si efecte asupra fertilitatii. In plus, ganciclovirul a demonstrat potential genotoxic cu o margine de siguranta redusa (vezi pct. 5.3).
In consecinta, administrarea in timpul sarcinii sau alaptarii nu este recomandata, cu exceptia cazurilor in care nu este disponibil un tratament alternativ. Femeile aflate la varsta fertila trebuie sa utilizeze masuri contraceptive.
Datorita efectului genotoxic observat in studiile la animale, barbatii care utilizeaza VIRGAN sunt sfatuiti sa utilizeze masuri contraceptive locale (cum este prezervativul) in timpul tratamentului si timp de pana la 3 luni dupa intreruperea acestuia.
Condus auto
In cazul aparitiei oricaror tulburari dupa aplicare, pacientii nu trebuie sa conduca vehiculel sau sa foloseasca utilaje.
Reactii adverse
Urmatoarele reactii adverse au fost raportate pe parcursul a patru studii clinice cu VIRGAN 1,5 mg / g gel oftalmic (trei studii de faza IIB si un studiu de faza III).
Urmatoarea clasificare in functie de frecventa este utilizata pentru a evalua reactiile adverse: Foarte frecvente: (≥1/10), Frecvente: (≥1/100 si sub 1/10), Mai putin frecvente: (≥1/1000 si sub 1/100),
Rare: (≥1/10000 si sub 1/1000), cu frecventa necunoscuta (nu poate fi estimata din datele disponibile)
Tulburari oculare
Foarte frecvente (≥1/10): Senzatie tranzitorie de arsura sau intepatura, iritatii oculare, vedere incetosata.
Frecvente (≥ 1/100 si sub 1/10): Keratita punctata superficiala, hiperemie conjunctivala.
Raportarea reactiilor adverse suspectate
Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata la
Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1
Bucuresti 011478- RO
Tel: + 4 0757 117 259
Fax: +4 0213 163 497
e-mail: adr@anm.ro.
Supradozaj
Nu este cazul.
Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: Antiinfectioase, antivirale, codul ATC: S01AD09
Ganciclovirul, 9-[(1,3-dihidroxi-2-propoxi) metil] guanina sau DHPG, este un nucleozid care inhiba in vitro inmultirea virusurilor din grupul Herpes (Herpes simplex tip 1 si 2, virus citomegalic) si serotipurile de adenovirus 1, 2, 4, 6, 8, 10, 19, 22, 28.
Ganciclovirul este transformat in cadrul celulelor infectate in ganciclovir trifosfat, forma activa a substantei active.
Fosforilatia preferentiala are loc in celulele infectate, concentratiile de ganciclovir trifosfat fiind de 10 ori mai mici in celulele neinfectate.
Ganciclovirul trifosfat exercita o actiune antivirala prin inhibarea sintezei ADN-ului viral prin doua mecanisme: inhibitia competitiva a ADN-polimerazei virale si prin integrarea directa in ADN-ul viral, blocandu-i dezvoltarea.
Proprietati farmacocinetice
La om, dupa instilarea oculara de 5 ori pe zi timp de 11 pana la 15 zile in cadrul tratamentului keratitei herpetice superficiale, concentratiile plasmatice masurate printr-o metoda analitica de sensibilitate (limita de cuantificare: 0,005 micrograme/ml) sunt foarte reduse: in medie 0,013 micrograme/ml (0- 0,037).
Studiile farmacocinetice oculare la iepuri au evidentiat penetrarea rapida si relevanta a ganciclovirului in cornee si in segmentul anterior al ochiului, permitand concentratii mai ridicate decat dozele medii de eficacitate (ED50), timp de cateva ore.
Date preclinice de siguranta
Potential carcinogenic si genotoxic
Efectele carcinogenice la animale au fost observate doar in urma expunerii sistemice de lunga durata
(20 mg/kg pe cale orala) de 50 de ori mai mare decat expunerea sistemica la pacientii tratati cu VIRGAN.
Ganciclovirul a produs rezultate pozitive doar in trei din cinci tipuri diferite de teste de genotoxicitate. Rezultatele pozitive au fost obtinute in testul cu sensibilitatea cea mai mare (testul limfomului la soarece) la expuneri sistemice de 7500 de ori mai mari decat la pacientii tratati cu VIRGAN si in testul micronucleilor la soareci la doze de 50 mg/kg administrate intravenos, corespunzand unor concentratii plasmatice de 15.000 de ori mai mari decat cele obtinute in timpul tratamentului ocular cu VIRGAN.
Toxicitatea asupra functiei de reproducere si fertilitatea
Studiile cu ganciclovir administrat pe cale orala si intravenoasa la animale au dus la suprimare testiculara si ovariana urmata de efecte asupra fertilitatii. Toxicitatea asupra sistemului reproducator masculin a aparut in urma expunerii sistemice de 12 ori mai mari la caini si de 19 ori mai mari la soareci decat expunerea sistemica la pacientii tratati cu VIRGAN. La soareci masculi cu expunere sistemica de 60 de ori mai mare decat cea a pacientilor tratati cu VIRGAN a aparut afectarea performantelor reproductive. Afectarea performantelor reproductive la femelele de soarece a aparut la expuneri sistemice de 3.000 de ori mai mari decat cele de la pacientii tratati cu VIRGAN. Efectele teratogene la iepuri au aparut la expuneri sistemice de 100 de ori mai mari decat cele de la pacientii tratati cu VIRGAN.
Toxicitate oculara
Utilizarea oculara de VIRGAN timp de 28 de zile la iepuri, cu 5 instilari pe zi, nu a demonstrat nici un efect toxic la nivel local sau sistemic.