Medicamente cu reteta

Yellox solutie picaturi oftalmice 0.9mg, 5ml, Bausch & Lomb

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Yellox solutie picaturi oftalmice 0.9mg, 5ml, Bausch & Lomb

7500453

Indicatii
Yellox este indicat in tratamentul inflamatiei oculare postoperatorii, in urma extractiei de cataracta, la adulti.

Dozaj
Doze

Utilizarea la adulti, inclusiv la varstnici

Doza este de o picatura de Yellox in ochiul/ochii afectat/afectati de doua ori pe zi, incepand cu ziua urmatoare operatiei de cataracta si continuand pe durata primelor 2 saptamani de perioada postoperatorie.

Tratamentul nu trebuie sa depaseasca 2 saptamani deoarece nu sunt disponibile date de siguranta privind o perioada de utilizare mai lunga.

Insuficienta hepatica si renala

Yellox nu a fost studiat la pacientii cu afectiune hepatica sau cu insuficienta renala.

Copii si adolescenti

Siguranta si eficacitatea bromfenac la copii si adolescenti nu a fost stabilita. Nu sunt disponibile date.

Mod de administrare Pentru utilizare oftalmica.

Daca sunt utilizate mai multe medicamente oftalmologice cu administrare topica, fiecare din acestea trebuie administrat la un interval de cel putin 5 minute unul de celalalt.

Pentru a preveni contaminarea varfului de picurare si a solutiei, trebuie avut grija sa nu se atinga pleoapele, zonele inconjuratoare sau alte suprafete cu varful de picurare al flaconului.

Contraindicatii
Hipersensibilitate la bromfenac, la oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1 sau la alte medicamente anti-inflamatorii nesteroidiene (AINS).

Yellox este contraindicat la pacientii la care crizele de astm, urticarie sau rinita acuta sunt precipitate de acidul acetilsalicilic sau de alte medicamente cu activitate de inhibare a prostaglandin-sintetazei.

Atentionari
Toate AINS cu administrare topica pot incetini sau intarzia procesul de vindecare, la fel ca si corticosteroizii topici.Utilizarea concomitenta a AINS si a steroizilor topici poate creste potentialul de aparitie a problemelor legate de procesul de vindecare.

Sensibilitatea incrucisata

Exista potential de sensibilitate incrucisata la acidul acetilsalicilic, derivatii acidului fenilacetic si alti AINS. Prin urmare, trebuie evitata administrarea la persoanele care au in antecedente episoade de sensibilitate la aceste medicamente (vezi pct. 4.3).

Persoane sensibile

La pacientii sensibili, utilizarea continua a AINS topici, inclusiv bromfenac, poate conduce la distrugere epiteliala, subtierea corneei, eroziune corneana, ulceratie corneana sau perforatie corneana.Aceste evenimente pot pune in pericol vederea pacientului.Pacientii care prezinta semne de distrugere epiteliala corneana trebuie sa intrerupa imediat utilizarea AINS topice si trebuie monitorizati indeaproape din punct de vedere al sanatatii corneei.Prin urmare, la pacientii cu risc, utilizarea concomitenta a corticosteroizilor oftalmologici cu AINS poate conduce la aparitia unui risc crescut de reactii adverse corneene.

Experienta ulterioara punerii pe piata

Experienta cu AINS topice ulterioara punerii pe piata sugereaza faptul ca pacientii care au suferit interventii chirurgicale oculare complicate, cei cu denervare corneana, defecte epiteliale corneene, cu diabet zaharat si boli ale suprafetei oculare, de exemplu, sindromul de ochi uscat, pacientii cu artrita reumatoida sau care au suferit interventii chirurgicale oculare repetate intr-o perioada scurta de timp, pot prezenta un risc crescut de reactii adverse corneene, care pot ajunge sa puna in pericol vederea pacientului. AINS topice trebuie utilizate cu precautie la acesti pacienti.

Au fost raportate cazuri in care este posibil ca AINS de uz oftalmologic, in asociere cu interventia chirurgicala oculara, sa fi cauzat o sangerare crescuta a tesuturilor oculare (inclusiv hifema).Yellox trebuie utilizat cu precautie la pacientii cu tendinte cunoscute la sangerare sau care primesc tratament cu alte medicamente ce pot prelungi timpul de sangerare.

In cazuri rare, a fost observat faptul ca, la intreruperea tratamentului cu Yellox, poate sa apara o acutizare a raspunsului inflamator, spre exemplu, sub forma de edem macular, din cauza operatiei de cataracta.

Infectia oculara

O infectie oculara acuta poate fi mascata de utilizarea topica a medicamentelor anti-inflamatorii.

Utilizarea lentilelor de contact

In general, nu se recomanda purtarea lentilelor de contact in perioada postoperatorie dupa operatia de cataracta.Prin urmare, pacientii trebuie sfatuiti sa nu poarte lentile de contact in timpul tratamentului cu Yellox.

Excipienti

Clorura de benzalconiu

Acest medicament contine 0,00185 mg clorura de benzalconiu in fiecare picatura ceea ce este echivalent cu 0,05 mg/ml.

Clorura de benzalconiu poate fi absorbita de lentilele de contact si poate modifica culoarea acestora. Pacientii rebuie sa indeparteze lentilele de contact inainte de utilizarea acestui medicament si sa le reaplice dupa 15 minute.

S-a raportat ca clorura de benzalconiu determina iritatie oculara, xeroftalmie si poate afecta filmul lacrimal si suprafata corneei. La pacientii cu xeroftalmie si la pacientii la care corneea poate fi compromise, trebuie administrat cu precautie.

In cazul utilizarii de lunga durata pacientii trebuie monitorizati.

Interactiuni
Nu s-au efectuat studii privind interactiunile. Nu au fost raportate interactiuni cu antibioticele sub forma de picaturi oculare utilizate in asociere cu interventiile chirurgicale.

Sarcina
Sarcina

Nu exista date adecvate privind utilizarea bromfenac la femeile gravide.Studiile la animale au evidentiat efecte toxice asupra functiei de reproducere (vezi pct. 5.3).Riscul potential pentru om este necunoscut.Intrucat expunerea sistemica la femeile negravide dupa tratamentul cu Yellox este neglijabila, riscul in cursul sarcinii poate fi considerat scazut.

Totusi, datorita efectelor cunoscute ale medicamentelor care inhiba biosinteza prostaglandinelor asupra sistemului cardiovascular fetal (inchiderea ductus arteriosus), utilizarea Yellox in cel de-al treilea trimestru de sarcina trebuie evitata.In general, utilizarea Yellox in timpul sarcinii nu este recomandata,cu exceptia cazului in care beneficiile depasesc riscurile potentiale.

Alaptarea

Nu se cunoaste daca bromfenac sau metabolitii acestuia se excreta in laptele uman.Studiile la animale au indicat excretia bromfenacului in lapte la sobolani in urma administrarii unor doze orale foarte mari (vezi pct. 5.3).Nu se anticipeaza aparitia de efecte asupra nou-nascutilor/sugarilor alaptati, deoarece expunerea sistemica la bromfenac a femeilor care alapteaza este neglijabila. Yellox poate fi utilizat in timpul alaptarii.

Fertilitatea

Nu au fost observate efecte ale bromfenacului asupra fertilitatii in cadrul studiilor la animale.In plus, expunerea sistemica la bromfenac este neglijabila; din acest motiv, nu sunt necesare teste de sarcina sau masuri contraceptive.

Condus auto
Yellow are o influenta minora asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje. Dupa instilare poate aparea incetosarea temporara a vederii.Daca apare incetosarea vederii dupa instilare, pacientilor trebuie sa li se recomande sa renunte sa conduca vehicule sau sa foloseasca utilaje pana cand vederea redevine clara.

Reactii adverse
Rezumatul profilului de siguranta

Conform datelor clinice disponibile, un total de 3,4% dintre pacienti au avut una sau mai multe reactii adverse. Cele mai frecvente sau mai importante reactii aparute in studiile cumulate au fost senzatia anormala la nivelul ochiului (0,5%), eroziunea corneana (usoara sau moderata) (0,4%), pruritul ocular (0,4%), durerea oculara (0,3%) si inrosirea ochiului (0,3%). Reactiile adverse corneene au fost observate numai la populatia de pacienti din Japonia.Reactiile adverse au condus rareori la retragerea din studiu, cu un total de 8 (0,8%) pacienti care au intrerupt prematur tratamentul in cadrul unui studiu din cauza unei reactii adverse.Acestia au cuprins 3 (0,3%) pacienti cu eroziune corneana usoara, 2

(0,2%), pacienti cu edem palpebral si cate 1 (0,1%) pacient cu senzatie anormala la nivel ocular, edem cornean sau prurit ocular.

Lista tabelara a reactiilor adverse

Reactiile adverse de mai jos au fost clasificate conform urmatoarei conventii:foarte frecvente (≥1/10), frecvente (≥ 1/100 si sub 1/10), mai putin frecvente (≥ 1/1000 si sub 1/100), rare (≥ 1/10000 si sub 1/1000) sau foarte rare (sub 1/10000).In cadrul fiecarei grupe de frecventa, reactiile adverse sunt prezentate in ordinea descrescatoare a gravitatii.

In tabelul de mai jos sunt prezentate reactiile adverse pe aparate, sisteme si organe, si in functie de frecventa de aparitie.

Clasificarea MedDRA pe aparate, sisteme şi organeFrecventaReactii adverse
Tulburari oculareMai putin frecventeReducerea acuitatii vizuale Retinopatie hemoragica Defect epitelial cornean**Eroziune corneana (usoara sau moderata) Tulburare epiteliala corneanaEdem cornean Exsudate retiniene Durere oculara Sangerare palpebrala Vedere incetosata FotofobieEdem palpebral Scurgere oculara Prurit ocular Iritatie oculara Inrosirea ochiuluiHiperemie conjunctivala Senzatie anormala la nivel ocularDisconfort ocular
RarePerforatie corneana* Ulcer cornean*Eroziune corneana severa* Scleromalacie*Infiltrate corneene* Tulburare corneana*Cicatrice corneana*
Tulburari respiratorii, toracice si mediastinaleMai putin frecventeEpistaxis TuseDrenaj al sinusului nazal
RareAstm*
Tulburari generale si la nivelul locului de administrareMai putin frecventeTumefierea fetei

*Raportari de reactii severe, provenite din experienta ulterioara punerii pe piata la mai mult de 20 de milioane de pacienti

** Observat la doza de patru ori pe zi

Pacientii care prezinta semne de distrugere epiteliala corneana trebuie instruiti sa intrerupa imediat utilizarea Yellox si trebuie monitorizati indeaproape din punct de vedere al sanatatii corneei (vezi pct. 4.4).

Raportarea reactiilor adverse suspectate

Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata prin intermediul

sistemului national de raportare, asa cum este mentionat in Anexa V.

Supradozaj
Nu au fost observate anomalii sau reactii adverse de interes clinic la administrarea a doua picaturi a cate 2 mg/ml de solutie, de patru ori pe zi, timp de pana la 28 zile. Administrarea accidentala a mai mult de o picatura nu ar trebui sa determine expunerea topica crescuta deoarece volumul in exces ar iesi din ochi din cauza capacitatii limitate a sacului conjunctival.

Nu exista, practic, niciun risc de aparitie a reactiilor adverse din cauza ingerarii accidentale. Ingerarea continutului unui flacon de 5 ml corespunde unei doze orale de mai putin de 5 mg bromfenac, ceea ce reprezinta de 30 ori mai putin decat doza zilnica a formulei orale de bromfenac utilizata anterior.

Daca Yellox este ingerat in mod accidental, trebuie administrate lichide pentru a dilua medicamentul.

Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica:Produse oftalmologice, medicamente antiinflamatoare, nesteroidiene, cod ATC:S01BC11.

Mecanism de actiune

Bromfenac este un medicament anti-inflamator nesteroidian (AINS) care are activitate

anti-inflamatorie considerata ca fiind urmarea capacitatii sale de a bloca sinteza prostaglandinelor prin inhibarea, in principal, a ciclooxigenazei 2 (COX-2).Ciclooxigenaza 1 (COX-1) este inhibata numai intr-o mica masura.

In conditii in-vitro, bromfenacul a inhibat sinteza prostaglandinelor in corpul ciliar al irisului la iepure.Valorile IC50 au fost mai mici pentru Bromfenac (1,1 μM) decat pentru indometacin (4,2 μM) si pranoprofen (11,9 μM).

La concentratiile de 0,02%, 0,05%, 0,1% si 0,2%, bromfenacul a inhibat aproape toate semnele de inflamatie oculara in cadrul unui model experimental de uveita la iepure.

Eficacitate clinica

Au fost efectuate doua studii de faza II, multicentrice, randomizate, in regim dublu-orb, pe grupuri paralele in Japonia, si alte doua studii de faza III, multicentrice, randomizate (2:1), in regim dublu-orb, pe grupuri paralele, controlate fata de placebo in SUA, pentru a evalua siguranta si eficacitatea clinica a Yellox, administrat de doua ori pe zi, in tratamentul inflamatiei postoperatorii la pacientii care au suferit o operatie de cataracta.In aceste studii, substanta de studiu a fost administrata la aproximativ

24 de ore dupa operatia de cataracta si s-a continuat administrarea pana la 14 zile. Efectul tratamentului a fost evaluat pe o perioada de pana la 29 de zile.

O proportie semnificativ mai mare de pacienti din grupul tratat cu Yellox, 64% fata de 43,3% in grupul tratat cu placebo (p sub 0,0001), au inregistrat o disparitie completa a inflamatiei oculare in ziua de studiu 15. A existat o incidenta semnificativ mai redusa a prezentei celulelor in camera anterioara si a recurentelor in primele 2 saptamani dupa operatie (85,1% dintre pacienti au avut scorul de recurenta

≤1) comparativ cu placebo (52%). Diferenta in ceea ce priveste rata de eliminare a inflamatiei a devenit evidenta din ziua 3.

In cadrul unui studiu de dimensiuni mari, bine controlat, efectuat in Japonia, s-a constatat ca Yellox este la fel de eficient ca si pranoprofen solutie oftalmica.

Copii si adolescenti

Agentia Europeana a Medicamentului a acordat o derogare de la obligatia de depunere a rezultatelor studiilor efectuate cu Yellox la toate subgrupele de copii si adolescenti in tratamentul inflamatiei oculare postoperatorii (vezi pct. 4.2 pentru informatii privind utilizarea la copii si adolescenti).

Proprietati farmacocinetice
Absorbtie

Bromfenac penetreaza in mod eficient corneea la pacientii cu cataracta. Administrarea unei doze unice a condus la obtinerea unor valori medii ale concentratiilor maxime in umoarea apoasa de 79±68 ng/ml la 150-180 de minute dupa administrare.Concentratiile s-au mentinut timp de 12 ore in umoarea apoasa, iar niveluri masurabile au fost inregistrate timp de pana la 24 de ore in tesuturile oculare principale, inclusiv in retina.In urma administrarii bromfenac de doua ori pe zi sub forma de picaturi oculare, concentratiile plasmatice nu au fost cuantificabile.

Distributie

Bromfenacul prezinta un grad inalt de legare de proteinele plasmatice.In conditii invitro, 99,8% din cantitate s-a legat de proteinele din plasma umana.

In conditii in-vitro, nu a fost observata legarea de melanina intr-o masura relevanta din punct de vedere biologic.

Studiile la iepuri, cu utilizarea de bromfenac marcat radioactiv, au demonstrat faptul ca cele mai mari concentratii dupa administrarea topica au fost observate la nivelul corneei, urmata de conjunctiva si de umoarea apoasa.La nivelul cristalinului si umorii vitroase au fost observate concentratii scazute.

Metabolizare

Studiile efectuate in conditii invitro indica faptul ca bromfenacul este metabolizat, in principal, de catre CYP2C9, care este absent atat in corpul iridio-ciliar, cat si in retina/coroida, iar nivelul acestei enzime in cornee este mai mic de 1% fata de nivelul acesteia in ficat.

La pacientii umani tratati oral, compusul parental nemodificat reprezinta componenta principala in plasma.Au fost identificati cativa metaboliti conjugati si neconjugati, amida ciclica fiind principalul metabolit in urina.

Eliminare

Dupa administrarea oculara, timpul de injumatatire al bromfenacului in umoarea apoasa este de 1,4 ore, ceea ce indica o eliminare rapida.

Dupa administrarea orala de bromfenac marcat cu 14C la voluntari sanatosi, s-a constatat ca excretia urinara reprezinta principala cale de excretie a substantei radioactive, reprezentand aproximativ 82% din doza, in timp ce excretia fecala reprezinta aproximativ 13% din doza.

Date preclinice de siguranta
Datele non-clinice nu evidentiaza niciun risc special pentru om pe baza studiilor conventionale farmacologice privind evaluarea sigurantei, toxicitatea dupa doze repetate, genotoxicitatea si carcinogenitatea.Cu toate acestea, doza de 0,9 mg/kg/zi administrata oral la sobolan (de 900 de ori mai mare decat doza oftalmologica recomandata) a cauzat mortalitate embrio-fetala, cresterea mortalitatii neonatale si reducerea cresterii postnatale.La femelele gestante de iepure, doza orala de 7,5 mg/kg/zi (de 7.500 de ori mai mare decat doza oftalmologica recomandata) a cauzat o crestere a incidentei fenomenului de pierdere a sarcinii dupa implantare (vezi pct. 4.6).

Studiile la animale au indicat prezenta excretiei de bromfenac in laptele matern in cazul administrarii dozei orale de 2,35 mg/kg, care este de 2.350 de ori mai mare decat doza oftalmologica recomandata.Cu toate acestea, in urma administrarii oculare, nivelurile plasmatice nu au fost detectabile (vezi pct. 5.2).

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Data ultimei actualizari: 06.02.2023

Categorii de produse