Medicamente cu reteta

Zencopan 20mg, 28 comprimate gastrorezistente, Zentiva

Brand: ZENTIVA

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Zencopan 20mg, 28 comprimate gastrorezistente, Zentiva

7493979

Indicatii
Adulti si adolescenti cu varsta de 12 ani si peste

Boala de reflux gastroesofagian simptomatica.

Tratament de intretinere de lunga durata si preventia recidivei pentru esofagita de reflux.

Adulti

Preventia ulcerelor gastro-duodenale induse de medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) la pacienti cu factori de risc, care necesita tratament continuu cu AINS (vezi pct. 4.4).
 
Dozaj
Doze

Adulti si adolescenti cu varsta de 12 ani si peste

Boala de reflux gastroesofagian simptomatica

Doza orala recomandata este un comprimat gastrorezistent Zencopan 20 mg pe zi. Ameliorarea simptomelor se obtine, in general, in decurs de 2-4 saptamani. Daca aceasta perioada nu este suficienta, ameliorarea simptomelor se va obtine, in mod normal, in urmatoarele 4 saptamani. Cand ameliorarea simptomatica a fost obtinuta, reaparitia simptomelor poate fi controlata utilizand regimul la nevoie cu 20 mg o data pe zi, administrand un comprimat atunci cand este necesar. In cazul in care controlul satisfacator al simptomelor nu poate fi mentinut utilizand tratamentul la nevoie, poate fi luata in considerare trecerea la tratamentul continuu.

Tratament de intretinere de lunga durata si preventia recidivei pentru esofagita de reflux Pentru tratamentul de lunga durata, se recomanda o doza de intretinere de un comprimat gastrorezistent Zencopan 20 mg pe zi, putand creste doza la 40 mg pantoprazol pe zi in caz de recidiva. Pentru aceasta situatie, este disponibil Zencopan 40 mg. Dupa vindecarea recidivei, doza poate fi redusa din nou la 20 mg pantoprazol.

Adulti

Preventia ulcerelor gastroduodenale induse de medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) la pacienti cu factori de risc, care necesita tratament continuu cu AINS

Doza orala recomandata este 1 comprimat gastrorezistent Zencopan 20 mg pe zi.

Insuficienta hepatica

La pacienti cu insuficienta hepatica severa, nu trebuie depasita doza de 20 mg pantoprazol pe zi (vezi pct. 4.4).

Insuficienta renala

Nu este necesara ajustarea dozei la pacientii cu insuficienta renala (vezi pct. 5.2).

Varstnici

Nu este necesara ajustarea dozei la pacientii varstnici (vezi pct 5.2).

Copii si adolescenti

Zencopan 20 mg nu este recomandat pentru utilizare la copiii cu varsta sub 12 ani din cauza datelor limitate privind siguranta si eficacitatea la aceasta grupa de varsta (vezi pct. 5.2).

Mod de administrareAdministrare orala.

Comprimatele nu trebuie mestecate sau zdrobite si trebuie inghitite intregi cu o cantitate suficienta de apa, cu o ora inainte de masa.
 
Contraindicatii
Hipersensibilitate la substanta activa, benzimidazoli substituiti, arahide, soia sau la oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1.
 
Atentionari
Insuficienta hepatica

La pacientii cu insuficienta hepatica severa, valorile plasmatice ale enzimelor hepatice trebuie monitorizate periodic in timpul tratamentului cu pantoprazol, in special in cazul utilizarii de lunga durata. In cazul in care valorile plasmatice ale enzimelor hepatice cresc, tratamentul trebuie intrerupt (vezi pct. 4.2).

Terapia asociata

In cazul terapiei asociate, trebuie respectate rezumatele caracteristicilor produsului respectivelor medicamente.

Administrarea concomitenta cu AINS

Utilizarea de pantoprazol 20 mg ca tratament de preventie a ulcerelor gastroduodenale induse de medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene neselective (AINS) trebuie limitata la pacientii care necesita tratament continuu cu AINS si prezinta risc crescut de aparitie a complicatiilor gastrointestinale. Riscul crescut trebuie evaluat in functie de factorii de risc individuali, de exemplu varsta inaintata (mai mare de 65 de ani), antecedente de ulcer gastric sau duodenal sau hemoragie digestiva superioara.

Malignitati gastrice

Raspunsul simptomatic la pantoprazol poate masca simptomele malignitatilor gastrice si poate intarzia diagnosticul acestora. In prezenta oricarui simptom de alarma (de exemplu scadere ponderala semnificativa neintentionata, varsaturi recurente, disfagie, hematemeza, anemie sau melena) sau in cazul in care se suspicioneaza sau este diagnosticat un ulcer gastric, trebuie exclusa prezenta malignitatii.

Daca, simptomele persista in pofida tratamentului adecvat, trebuie avuta in vedere efectuarea de investigatii suplimentare.

Administrarea concomitenta cu inhibitori de proteaza HIV

Nu este recomandata administrarea concomitenta de pantoprazol cu inhibitori de proteaza HIV a caror absorbtie depinde de pH-ul acid intragastric, cum este atazanavir, din cauza reducerii semnificative a biodisponibilitatii acestora.

Influentarea absorbtiei vitaminei B12

Similar tuturor blocantelor secretiei acide, pantoprazolul poate sa reduca absorbtia vitaminei B12 (ciancobalamina) din cauza hipo- sau aclorhidriei. Acest lucru trebuie avut in vedere la pacientii cu depozite scazute de vitamina B12 sau cu factori de risc pentru o absorbtie scazuta de vitamina B12 in cazul tratamentului de lunga durata sau in cazul in care sunt observate simptome clinice corespunzatoare.

Tratament de lunga durata

In cazul tratamentului de lunga durata, in special in cazul tratamentelor a caror durata depaseste 1 an, pacientii trebuie monitorizati periodic.

Infectii bacteriene gastro-intestinale

Tratamentul cu pantoprazol 20 mg poate sa determine o crestere usoara a riscului de infectii gastro- intestinale cauzate de bacterii precum Salmonella si Campylobacter sau C. Difficile.

Hipomagneziemie

Hipomagneziemia severa a fost raportata la pacientii tratati cu IPP, cum este pantoprazolul, timp de cel putin trei luni si, in cele mai multe cazuri, timp de un an. Pot sa apara manifestari grave de hipomagneziemie, cum sunt fatigabilitate, tetanie, delir, convulsii, ameteli si aritmie ventriculara, dar acestea pot debuta insidios si sa fie trecute cu vederea. La cei mai multi dintre pacientii afectati, hipomagneziemia s-a ameliorat dupa suplimentarea de magneziu si intreruperea tratamentului cu IPP.

Pentru pacientii la care este de asteptat un tratament prelungit sau care iau IPP impreuna cu digoxina sau medicamente care pot determina hipomagneziemie (de exemplu, diuretice), profesionistii din domeniul sanatatii trebuie sa ia in considerare masurarea concentratiei de magneziu in sange inainte de inceperea tratamentului cu IPP si periodic in timpul tratamentului.

Fracturi osoase

Inhibitorii pompei de protoni, mai ales daca se utilizeaza in doze mari si pe perioade lungi (mai mult de 1 an), pot creste modest riscul de fractura la nivelul soldului, incheieturii mainii sau coloanei vertebrale, mai ales la varstnici sau in prezenta altor factori de risc recunoscuti. Studiile observationale sugereaza ca inhibitorii pompei de protoni pot creste riscul global de fracturi cu 10-40%. O parte din aceasta crestere poate fi cauzata de alti factori de risc. Pacientii cu risc de osteoporoza trebuie sa primeasca ingrijiri in conformitate cu ghidurile clinice actuale si trebuie sa aiba un aport adecvat de vitamina D si calciu.

Lupus eritematos cutanat subacut (LECS)

Inhibitorii de pompa de protoni sunt asociati cu cazuri foarte rare de LECS. Daca apar leziuni, mai ales in zonele expuse la soare ale pielii, si daca acestea sunt insotite de artralgie, pacientul trebuie sa se adreseze imediat medicului, iar profesionistul in domeniul sanatatii trebuie sa ia in considerare oprirea administrarii Zencopan 20 mg. Aparitia LECS dupa tratamentul anterior cu un inhibitor de pompa de protoni poate creste riscul de LECS in cazul utilizarii altor inhibitori de pompa de protoni.

Lecitina din soia

Acest medicament contine lecitina din soia. Daca pacientul este alergic la arahide sau soia, acest medicament nu trebuie utilizat.

Intoleranta la fructoza

Pacientii cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la fructoza nu trebuie sa utilizeze acest medicament.

Sodiu

Acest medicament contine sodiu mai putin de 1 mmol (23 mg) per comprimat, deci practic nu contine sodiu.

Interferente cu testele de laborator

Cresterea valorilor concentratiilor plasmatice ale cromograninei A (CgA) poate interfera cu investigatiile pentru tumorile neuroendocrine. Pentru a evita aceasta interferenta, tratamentul cu Zencopan 20 mg trebuie oprit temporar, pentru cel putin cinci zile inainte de evaluarea CgA (vezi pct. 5.1). Daca, dupa evaluarea initiala, valorile concentratiilor plasmatice ale CgA si gastrinei nu revin la valorile din intervalul de referinta, trebuie repetate evaluarile la 14 zile de la intreruperea tratamentului cu inhibitor de pompa de protoni.
 
Interactiuni
Medicamente cu farmacocinetica absorbtiei dependenta de pH

Ca urmare a inhibarii accentuate si de lunga durata a secretiei acide gastrice, pantoprazolul poate interfera cu absorbtia altor medicamente pentru care pH-ul gastric este un factor determinant important pentru biodisponibilitate in urma administrarii pe cale orala, de exemplu unele antifungice de tip azoli cum sunt ketoconazolul, itraconazolul, posaconazolul si alte medicamente cum este erlotinibul.

Inhibitori de proteaza HIV

Nu este recomandata administrarea concomitenta de pantoprazol cu inhibitori de proteaza HIV a caror absorbtie depinde de pH-ul acid intragastric, cum este atazanavir, din cauza reducerii semnificative a biodisponibilitatii acestora.

Daca administrarea concomitenta a inhibitorilor de proteaza HIV cu un inhibitor de pompa de protoni se considera a fi inevitabila, se recomanda monitorizare clinica atenta (de exemplu incarcatura virala). Nu trebuie depasita o doza de 20 mg de pantoprazol pe zi. Poate fi necesara modificarea dozei inhibitorului de proteaza HIV.

Anticoagulante cumarinice (fenprocumona sau warfarina)

Administrarea concomitenta de pantoprazol cu warfarina sau fenprocumona nu a afectat farmacocinetica warfarinei, fenprocumonei sau valorile INR. Cu toate acestea, s-au raportat cresteri ale valorii INR si ale timpului de protrombina la pacientii care au primit concomitent IPP si warfarina sau fenprocumona. Cresterea valorilor INR si ale timpului de protrombina pot sa duca la sangerari anormale si chiar la deces. Pacientii tratati cu pantoprazol si warfarina sau fenprocumona pot necesita monitorizare pentru cresterea valorilor INR si a timpului de protrombina.

Metotrexat

In timpul utilizarii concomitente de doze mari de metotrexat (de exemplu 300 mg) si inhibitori de pompa de protoni, la unii pacienti s-au raportat cresteri ale concentratiei plasmatice a metotrexatului. De aceea, in situatiile in care se folosesc doze mari de metotrexat, de exemplu pentru tratamentul cancerelor sau al psoriazisului, trebuie luata in considerare intreruperea temporara a administrarii de pantoprazol.

Alte studii de interactiune

Pantoprazolul este metabolizat in proportie mare la nivel hepatic prin intermediul izoenzimelor citocromului P450. Calea metabolica principala este reprezentata de demetilarea pe calea CYP2C19, iar alte cai metabolice includ oxidarea pe calea CYP3A4.

Studiile de interactiune cu medicamente care sunt, de asemenea, metabolizate pe aceste cai metabolice, cum sunt carbamazepina, diazepamul, glibenclamida, nifedipina si un contraceptiv oral care contine levonorgestrel si etinilestradiol nu au evidentiat interactiuni semnificative clinic.

Nu poate fi exclusa interactiunea pantoprazolului cu alte medicamente sau substante care sunt metabolizate utilizand acelasi sistem enzimatic.

Rezultatele provenite dintr-o serie de studii de interactiune au demonstrat ca pantoprazolul nu influenteaza metabolizarea substantelor active metabolizate pe calea izoenzimelor CYP1A2 (cum sunt cafeina, teofilina), CYP2C9 (cum sunt piroxicamul, diclofenacul, naproxenul), CYP2D6 (cum este metoprololul), CYP2E1 (cum este alcoolul etilic) si nu influenteaza absorbtia digoxinei legata de glicoproteina-P.

Nu au existat interactiuni in cazul administrarii concomitente cu antiacide.

Au fost efectuate, de asemenea, studii de interactiune administrand concomitent pantoprazol cu anumite antibiotice (claritromicina, metronidazol, amoxicilina). Nu au fost observate interactiuni relevante clinic.

Medicamente care inhiba sau induc CYP2C19

Inhibitorii CYP2C19 cum este fluvoxamina pot sa creasca expunerea sistemica la pantoprazol. Trebuie luata in considerare scaderea dozei la pacientii tratati pe termen lung cu doze mari de pantoprazol, sau la cei cu insuficienta hepatica. Inductorii enzimatici care afecteaza CYP2C19 si CYP3A4 cum sunt rifampicina si sunatoarea (Hypericum perforatum) pot scadea concentratiile plasmatice ale IPP care sunt metabolizate pe calea acestor sisteme enzimatice.
 
Sarcina
Sarcina

O cantitate moderata de date la femei gravide (intre 300-1000 de rezultate ale sarcinilor) nu indica toxicitate malformativa sau feto/neonatala legata de pantoprazol. Studiile la animale au aratat toxicitate asupra functiei de reproducere (vezi pct. 5.3). Ca masura de precautie, este de preferat evitarea utilizarii pantoprazolului in timpul sarcinii.

Alaptarea

Studiile la animale au demonstrat excretia pantoprazolului in laptele matern. Sunt disponibile informatii insuficiente cu privire la excretia pantoprazolului in laptele uman, dar excretia in laptele uman a fost raportata. Nu poate fi exclus riscul pentru nou-nascut/sugar. Prin urmare, trebuie luata decizia fie de a intrerupe alaptarea, fie de a intrerupe/nu incepe tratamentul cu Zencopan 20 mg, avand in vedere beneficiul alaptarii pentru copil si beneficul tratamentului cu Zencopan 20 mg pentru femeie.

Fertilitatea

In studiile la animale nu au fost dovezi de afectare a fertilitatii in urma administrarii de pantoprazol (vezi pct. 5.3).
 
Condus auto
Pantoprazolul nu are nicio influenta sau are influenta neglijabila asupra abilitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje. Pot sa apara reactii adverse precum ameteli si tulburari vizuale (vezi pct. 4.8).

Daca apar astfel de simptome, pacientii un trebuie sa conduca vehicule sau sa foloseasca utilaje.
 
Reactii adverse
Aproximativ 5% dintre pacienti pot prezenta reactii adverse la medicament (RAM). Cel mai frecvent raportate RAM sunt diareea si cefaleea, ambele aparand la aproximativ 1% dintre pacienti.

In tabelul de mai jos sunt enumerate reactiile adverse raportate pentru pantoprazol, clasificate utilizand urmatoarele frecvente: foarte frecvente (mai mare sau egal 1/10); frecvente (mai mare sau egal 1/100 si mai mic 1/10); mai putin frecvente (mai mare sau egal 1/1000 si mai mic 1/100); rare (mai mare sau egal 1/10000 si mai mic 1/1000); foarte rare (mai mic 1/10000), cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile).

Pentru toate reactiile adverse raportate din experienta dupa punerea pe piata a medicamentului, nu este posibila atribuirea niciunei frecvente reactiilor adverse si, ca urmare, acestea sunt mentionate ca avand frecventa necunoscuta.

In cadrul fiecarei grupe de frecventa, reactiile adverse sunt prezentate in ordinea descrescatoare a gravitatii.

Tabelul 1. Reactii adverse la pantoprazol raportate in cadrul studiilor clinice si al experientei dupa punerea pe piata a medicamentului

Frecventa

Clasificare pe aparate, sisteme si organe

Frecvente 

Mai putin frecvente

Rare

Foarte rare

Cu frecventa

necunoscuta

Tulburari hematologice si limfatice

 

 

Agranulocitoza

Trombocitopenie

Leucopenie

Pancitopenie

 

Tulburari ale sistemului imunitar

 

 

Hipersens ibilitate (incluzand reactii anafilactice si soc anafilactic)

 

 

Tulburari metabolice si de nutritie

 

 

Hiperlipidemie si cresteri ale

concentratiei lipidelor (trigliceri de, colesterol);

Modificari ale greutatii corporale

 

Hiponatremie

Hipomagneziemie

Hipocalcemie asociată cu hipomagneziemie;

Hipokaliemie

Tulburari psihice

 

Tulburari ale somnului

Depresie

(si toate

agravarile)

Dezorientare (si toate agravarile)

Halucinatii

Confuzie (in special la pacientii predispusi si agravarea acestor

simptome in cazul existentei anterioare)

Tulburari ale sistemului nervos

 

Cefalee

Ameteli

Tulburari ale simţului gustativ

 

Parestezii

 

Frecventa

Clasificare  pe aparate, sisteme si organe

Frecvente 

Mai putin frecvente

Rare

Foarte rare

Cu frecventa

necunoscuta

Tulburari oculare

 

 

Tulburari vizuale/vedere incetosata

 

 

Tulburari gastrointestinale

Polipi ai glandelor fundice (benigni)

Diaree

Greata

Varsaturi Distensie abdominala si

balonare Constipatie

Xerostomie

Durere abdominala si disconfort

 

 

Colita microscopica

Tulburari hepatobiliare

 

Cresterea valorilor serice ale enzimelor hepatice (transaminaze,

gama-GT)

Cresterea valorilor bilirubine miei

 

Leziuni hepatocelulare, Icter, 

Insuficienta hepatocelulara

Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat

 

Eruptie cutanata

tranzitorie

/

exantem/ eruptie Prurit

Urticarie Angioede m

 

Sindrom

StevensJohnson 

Sindrom

Lyell Eritem

polimorf Fotosensibilitate

Lupus eritematos cutanat subacut.

Frecventa

 

 

Clasificare  pe aparate, sisteme si organe

Frecvente 

Mai putin frecvente

Rare

Foarte rare

Cu frecventa

necunoscuta

Tulburari

musculo-scheletice si ale tesutului conjunctiv

 

Fractura la nivelul soldului, incheietur ii mainii sau coloanei vertebrale

Artralgie

Mialgie

 

Spasme musculare consecutive tulburarilor electrolitice.

Tulburari renale si ale cailor urinare

 

 

 

 

Nefrita interstitiala

(cu posibilitate de evolutie catre insuficienta renala)

Tulburari ale aparatului genital si ale sanului

 

 

Ginecomastie

 

 

Tulburari generale si la nivelul locului de administrare

 

Astenie, fatigabilitate si stare generala de rau 

Crestere a

temperaturii

corporale,

edeme periferice

 

 

Raportarea reactiilor adverse suspectate

Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata la Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1

Bucuresti 011478- RO e-mail: adr@anm.ro Website: www.anm.ro
 
Supradozaj
Nu se cunosc simptome ale supradozajului la om.

Expuneri sistemice la doze de pana la 240 mg administrate intravenos in decurs de 2 minute au fost bine tolerate.

Deoarece pantoprazolul se leaga in proportie mare de proteinele plasmatice, nu este usor dializabil. In caz de supradozaj cu semne clinice de intoxicatie, nu se pot face recomandari terapeutice specifice in afara de tratamentul simptomatic si de sustinere.

Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: inhibitori ai pompei de protoni, codul ATC: A02BC02.

Mecanism de actiune

Pantoprazolul este un benzimidazol substituit care inhiba secretia acidului clorhidric la nivel gastric prin blocarea specifica a pompelor de protoni de la nivelul celulelor parietale.

Pantoprazolul este convertit la forma sa activa, in mediul acid al celulelor parietale, unde inhiba enzima H+/K+ ATP-aza, adica faza finala de producere a acidului clorhidric in stomac.

Inhibarea este dependenta de doza si afecteaza atat secretia acida bazala, cat si secretia acida provocata. La majoritatea pacientilor, simptomele dispar in decurs de 2 saptamani. Similar altor inhibitori ai pompei de protoni si inhibitori ai receptorilor H2, tratamentul cu pantoprazol reduce aciditatea la nivelul stomacului si creste astfel gastrinemia proportional cu reducerea aciditatii. Cresterea gastrinemiei este reversibila. Deoarece pantoprazolul se leaga de enzima distal fata de receptorul celular, poate inhiba secretia de acid clorhidric independent de stimularea cu alte substante (acetilcolina, histamina, gastrina). Efectul este acelasi, indiferent daca medicamentul este administrat oral sau intravenos.

Efecte farmacodinamice

Valorile gastrinemiei in conditii de repaus alimentar cresc la administrarea pantoprazolului. In cazul utilizarii de scurta durata nu depasesc, in majoritatea cazurilor, limita superioara a valorilor normale. In timpul tratamentului de lunga durata, valorile gastrinemiei se dubleaza in majoritatea cazurilor. Cu toate acestea, numai in cazuri izolate se produce o crestere excesiva. Ca urmare, in timpul tratamentului de lunga durata se observa o crestere usoara pana la moderata a numarului de celule endocrine specifice (ECL) din stomac (hiperplazie simpla pana la adenomatoida). Cu toate acestea, conform studiilor efectuate pana in prezent, formarea leziunilor preneoplazice (hiperplazie atipica) sau a tumorilor carcinoide gastrice observate in experimentele la animale nu au fost observate la om.

Avand in vedere rezultatele studiilor la animale, nu poate fi exclusa complet influenta tratamentului de lunga durata cu pantoprazol, de peste un an, asupra parametrilor endocrini tiroidieni.

Pe durata tratamentului cu medicamente antisecretorii, concentratia plasmatica a gastrinei creste, ca reactie la secretia scazuta de acid. Valorile concentratiilor plasmatice ale CgA cresc si ca urmare a aciditatii gastrice scazute. Valoarea crescuta a concentratiilor plasmatice ale CgA poate interfera cu investigatiile pentru tumorile neuroendocrine.

Dovezile publicate disponibile sugereaza ca tratamentul cu inhibitori de pompa de protoni trebuie intrerupt cu 5 zile pana la 2 saptamani inainte de evaluarile CgA. Astfel, valorile CgA fals crescute ca urmare a tratamentului cu IPP au posibilitatea sa revina la valorile din intervalul de referinta.
 
Proprietati farmacocinetice
Absorbtie

Pantoprazolul se absoarbe rapid, iar concentratia plasmatica maxima este atinsa chiar si dupa administrarea orala a unei doze unice de 20 mg. Concentratiile plasmatice maxime de aproximativ 1-1,5 micrograme/ml se ating in medie la 2,0-2,5 ore dupa administrare si aceste valori raman constante dupa administrari repetate. Parametrii farmacocinetici nu variaza dupa administrarea unei

doze unice sau dupa administrari repetate. In intervalul de doze de 10 pana la 80 mg, farmacocinetica pantoprazolului este liniara atat dupa administrare orala, cat si dupa administrare intravenoasa.

Biodisponibilitatea absoluta a comprimatului a fost de aproximativ 77%. Consumul concomitent de alimente nu a influentat ASC, concentratia plasmatica maxima si, astfel, biodisponibilitatea. Consumul de alimente intarzie numai absorbtia.

Distributie

Legarea de proteinele plasmatice a pantoprazolului este de aproximativ 98%. Volumul de distributie este aproximativ 0,15 l/kg.

Metabolizare

Substanta activa este metabolizata aproape exclusiv la nivel hepatic. Calea metabolica principala este demetilarea prin intermediul izoenzimei CYP2C19, urmata de sulfoconjugare; o alta cale metabolica include oxidarea pe calea izoenzimei CYP3A4.

Eliminare

Timpul de injumatatire plasmatica prin eliminare este de aproximativ o ora, iar clearance-ul este aproximativ 0,1 l/kg si ora. Au fost cateva cazuri de subiecti la care eliminarea a fost intarziata. Avand in vedere legarea specifica a pantoprazolului de pompele de protoni de la nivelul celulelor parietale, timpul de injumatatire plasmatica prin eliminare nu se coreleaza cu durata de actiune mult mai lunga (inhibarea secretiei acide).

Excretia renala reprezinta principala cale de eliminare (aproximativ 80%) a metabolitilor pantoprazolului, restul eliminandu-se prin materiile fecale. Principalul metabolit plasmatic, cat si urinar este demetil-pantoprazolul, care este conjugat cu sulfat. Timpul de injumatatire plasmatica a metabolitului principal (aproximativ 1,5 ore) nu este mult mai lung comparativ cu cel al pantoprazolului.

Grupe speciale de pacienti

Metabolizatori cu activitate enzimatica lenta

La aproximativ 3% din populatia europeana lipseste o izoenzima functionala CYP2C19 si sunt numiti metabolizatori cu activitate enzimatica lenta. La aceste persoane, metabolizarea pantoprazolului este catalizata probabil, in principal, de izoenzima CYP3A4. Dupa administrarea unei doze unice de 40 mg pantoprazol, valoarea medie a ariei de sub curba concentratiei plasmatice in functie de timp a fost de aproximativ 6 ori mai mare la metabolizatorii cu activitate enzimatica lenta decat la subiectii la care izoenzima CYP2C19 este functionala (metabolizatori cu activitate enzimatica extensiva). Valorile medii ale concentratiilor plasmatice maxime au crescut cu aproximativ 60%. Aceste observatii nu influenteaza dozele de pantoprazol.

Insuficienta renala

Nu se recomanda reducerea dozei atunci cand pantoprazolul este administrat la pacientii cu insuficienta renala (incluzand pacienti care efectueaza sedinte de dializa). Ca si in cazul subiectilor sanatosi, timpul de injumatatire plasmatica al pantoprazolului este scurt. Numai cantitati foarte mici de pantoprazol sunt dializate. Desi principalul metabolit are un timp de injumatatire plasmatica usor prelungit (2-3 ore), eliminarea este totusi rapida si, astfel, nu se produce acumulare.

Insuficienta hepatica

Desi la pacientii cu ciroza hepatica (Clasele A si B conform clasificarii Child-Pugh) valorile timpului de injumatatire plasmatica au crescut pana la 3-6 ore, iar valorile ASC au crescut de 3-5 ori, concentratia plasmatica maxima a crescut numai usor, de 1,3 ori fata de subiectii sanatosi.

Varstnici

O usoara crestere a ASC si Cmax la voluntarii varstnici comparativ cu cei mai tineri, nu prezinta, de asemenea, importanta clinica.

Copii si adolescenti

Dupa administrarea pe cale orala a unei doze unice de 20 sau 40 mg pantoprazol la copii si adolescenti cu varsta cuprinsa intre 5 si 16 ani, valorile ASC si Cmax au fost cuprinse in intervalul valorilor observate la adulti.

Dupa administrarea intravenoasa de doze unice de 0,8 sau 1,6 mg/kg pantoprazol la copii si adolescenti cu varsta cuprinsa intre 2 si 16 ani, nu s-a observat o legatura semnificativa intre clearance-ul pantoprazolului si varsta sau greutate. Valorile ASC si volumului de distributie au corespuns celor observate la adulti.

Date preclinice de siguranta
Datele non-clinice nu au evidentiat niciun risc special pentru om pe baza studiilor conventionale farmacologice privind evaluarea sigurantei, toxicitatea dupa doze repetate si genotoxicitatea.

In studiile de carcinogenitate cu durata de doi ani la sobolan, s-au observat neoplasme neuroendocrine. In plus, s-au evidentiat papiloame cu celule scuamoase la nivelul portiunii care continua esofagul, lipsita de glande, a stomacului sobolanilor. Mecanismul care determina formarea de tumori carcinoide gastrice dupa administrarea benzimidazolilor substituiti a fost atent investigat si a dus la concluzia ca este o reactie secundara la cresterea masiva a gastrinemiei care apare la sobolan in timpul tratamentului de lunga durata cu doze mari. In studiile la rozatoare cu durata de 2 ani, s-a observat o crestere a numarului de tumori hepatice la sobolan si femele de soarece, observatie care s-a interpretat ca fiind cauzata de rata de metabolizare crescuta a pantoprazolului la nivelul ficatului.

La un grup de sobolani carora li s-a administrat cea mai mare doza (200 mg/kg), s-a observat o crestere usoara a modificarilor neoplazice la nivelul tiroidei. Aparitia acestor neoplasme este asociata cu modificarile induse de pantoprazol asupra degradarii tiroxinei in ficatul sobolanilor. Avand in vedere ca doza terapeutica la om este mica, nu se anticipeaza efecte nocive asupra tiroidei la om.

In cadrul unui studiu peri-postnatal asupra functiei de reproducere, efectuat la sobolani, conceput in scopul evaluarii dezvoltarii osoase, au fost observate semne de toxicitate la pui (mortalitate, greutate corporala medie mai redusa, crestere medie mai redusa a greutatii corporale si crestere osoasa redusa) la expuneri (Cmax) de aproximativ 2 ori mai mari decat expunerea clinica la om. Pana la finalul fazei de recuperare, parametrii ososi au fost similari in toate grupurile, iar greutatile corporale au prezentat de asemenea o tendinta de reversibilitate dupa o perioada de recuperare fara administrarea medicamentului. Mortalitatea crescuta a fost raportata numai la puii de sobolan inainte de intarcare (varsta pana la 21 zile), ceea ce se estimeaza ca ar corespunde varstei de pana la 2 ani la sugari.

Relevanta acestei constatari pentru copii si adolescenti nu este clara. Un studiu peri-postnatal anterior efectuat la sobolani, cu doze usor mai scazute, nu a relevat efecte adverse la doze de 3 mg/kg comparativ cu o doza redusa de 5 mg/kg in acest studiu.

Studiile nu au evidentiat afectarea fertilitatii sau efecte teratogene.

Traversarea placentei a fost studiata la sobolan si s-a observat ca aceasta creste odata cu varsta gestationala. Ca urmare, concentratia de pantoprazol la fetus este crescuta cu putin timp inainte de nastere.

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Data ultimei actualizari: 21.02.2023

Categorii de produse

checkout.warnings.Notice