Amenoreea: Cauze, manifestari si optiuni de tratament
Amenoreea inseamna lipsa perioadelor menstruale. Daca menstruatia nu s-a instalat in cazul fetelor care au deja 15 ani sau mai mult, este vorba despre amenoree primara. Amenoreea primara are drept cauza principala un dezechilibru hormonal. Exista insa si alte aspecte anatomice care pot provoca amenoreea primara (3).
Daca menstruatia dispare cateva luni este vorba despre amenoree secundara (in cazul in care trec 3 luni sau mai mult fara ciclu) (2). Sarcina este cea mai frecventa cauza a amenoreei secundare, dar si dezechilibrele hormonale pot provoca aceasta manifestare.
In ambele situatii, trebuie consultat medicul specialist, pentru ca amenoreea este semnul unei afectiuni. Daca pacienta primeste tratament adecvat, menstruatia se reia, in mod regulat (1). Tratamentul se recomanda in functie de cauza identificata (3).
Explicam in acest articol ce este amenoreea, care sunt tipurile afectiunii, cauzele, simptomele celor 2 tipuri de manifestare, cum se trateaza si ce se poate face pentru ca acest simptom sa fie prevenit.
Ce este amenoreea?
Femeile care nu au cel putin 3 perioade menstruale la rand sufera de ameenoree primara. In cazul in care perioadele menstruale nu incep pana la varsta de 15 ani, trebuie sa se solicite ajutor medical. Amenoreea primara nu este o afectiune foarte frecventa.
Amenoreea secundara este mult mai frecventa. In acest caz, perioadele menstruale apar, apoi inceteaza. Acest lucru este normal in timpul sarcinii sau alaptarii, dar de asemenea poate sa insemne ca exista o problema de sanatate. Lipsa unei perioade menstruale nu este, de cele mai multe ori, semnul unei probleme de sanatate, dar in multe cazuri se poate cere un test de sarcina, daca se intampla acest lucru. Amenoreea secundara este luata in considerare daca o persoana:
- avea perioade menstruale regulate si apoi acestea au disparut vreme de cel putin 3 luni.
- avea perioade menstruale neregulate si apoi acestea dispar.
Cauzele amenoreei
Amenoreea apare in mod natural atunci o femeie este insarcinata, sau alapteaza. Femeile care folosesc perioade indelungate anumite contraceptive, sau care au intrat in perimenopauza prematur pot experimenta luni in care se manifesta amenoreea secundara. Trecem in revista, in aceasta sectiune, cauzele producerii amenoreei (5).
Conditiile naturale ale producerii amenoreei
- alaptare;
- graviditate;
- menopauza;
- perimenopauza.
Cauzele conexe ale producerii amenoreei
- anorexie;
- bulimie;
- infertilitate;
- osteoporoza;
- rezistenta la insulina;
- insuficienta ovariana primara (prematura);
- tumora hipofizara;
- sindromul ovarului polichistic;
- tumora tiroidiana;
- diabet de tip 2.
Folosirea contraceptivelor
Unele femei care folosesc contraceptive sufera de amenoree. Poate fi vorba despre contraceptive orale, dar si despre contraceptive injectabile sau de alta natura.
Utilizarea unor medicamente
- antipsihotice;
- chimioterapia cancerului;
- antidepresive;
- medicamente pentru tensiunea arteriala;
- alergie la anumite medicamente.
Probleme structurale
Amenoreea poate fi cauzata si de probleme cu organele sexuale:
- organe de reproducere lipsa: pot aparea probleme in timpul dezvoltarii fetale, cum ar fi lipsa unor parti ale sistemului reproductiv (uter, col uterin, vagin). Daca sistemul reproducator nu este pe deplin dezvoltat, perioadele menstruale isi vor face aparitia mai tarziu (3).
Factori de risc
Factorii de risc care pot creste riscul de amenoree sunt (3):
- istoricul medical al familiei: daca unele femei din familie au fost diagnosticate cu amenoree, este posibil ca aceasta predispozitie sa fie mostenita.
- exercitii fizice intense: in acest caz se combina trei factori. Este vorba o greutate redusa, stres, o cheltuiala mare de energie.
- greutate corporala scazuta: o greutate corporala scazuta intrerupe multe din functiile hormonale ale organismului, ceea ce ar putea opri ovulatia. Femeile care prezinta o tulburare de alimentatie (anorexie, bulimie) prezinta un risc crescut.
- stres crescut: stresul poate modifica functionarea hipotalamusului, acesta fiind o zona a creierului care regleaza menstruatia. Pe cale de consecinta, ovulatia si menstruatia pot inceta. In general, in astfel de cazuri, perioadele menstruale se reiau dupa ce stresul se reduce.
Simptome amenoree
Principalul simptom al amenoreei este absenta perioadei menstruale. Acest simptom semnifica o problema de sanatate. Pot exista si simptome asociate (4):
- cefalee;
- tulburari de vedere;
- greata;
- hirsutism;
- modificari ale dimensiunii sanilor.
Complicatii amenoree
Cauzele amenoreei pot conduce si la alte probleme de sanatate (3):
- infertilitate si probleme cu sarcina: in lipsa ovulatiei si a menstruatiei, o femeie nu poate sa ramana insarcinata. Daca dezechilibrul hormonal este cauza amenoreei, acest lucru poate provoca un avort spontan sau alte probleme (in cazul aparitiei unei sarcini).
- stres psihologic: lipsa perioadelor menstruale reprezinta un motiv de stres suplimentar. Suplimentele alimentare pot fi de folos intr-un asemenea caz, dar se recomanda prescriptia medicala.
- osteoporoza si bolile cardiovasculare: aceste 2 afectiuni pot fi cauzate de un nivel insuficient de estrogen. Osteoporoza constituie o fragilizare a oaselor. Afectiunile cardiovasculare pot include atac de cord si probleme cu vasele de saage si muschiul inimii.
- dureri pelvine: daca amenoreea este cauzata de o problema anatomica, aceasta poate provoca de asemenea dureri in zona pelvina.
Diagnosticul amenoreei
Amenoreea este un simptom, nu o afectiune. Doctorul specialist trebuie sa identifice motivul lipsei perioadei menstruale. Daca o persoana nu a avut menstruatie pana la varsta de 16 ani, medicul poate cere informatii despre istoricul familial, poate face un examen fizic si poate efectua o serie de teste, inclusiv teste care evalueaza nivelurile de hormoni:
- hormon foliculostimulant;
- hormon luteinizant;
- hormon de stimulare tiroidiana.
Medicul poate pune intrebari pacientei despre:
- varsta inceperii menstruatiei;
- activitatea sexuala;
- posibilitatea existentei unei sarcini;
- posibilitatea fluctuatiilor de greutate;
- lungimea si regularitatea ciclului menstrual.
Medicul poate recomanda teste precum (6):
- test de sarcina;
- test al functiei tiroidiene;
- test al functiei ovarului;
- teste hormonale;
- teste imagistice (RMN, CT, scanare cu ultrasunete);
- histeroscopie: se examineaza uterul cu o camera.
Ce intrebari ajuta pacienta daca sunt puse medicului specialist (1):
- Care este cauza amenoreei?
- Care sunt optiunile de tratament si care sunt riscurile si beneficiile in cazul fiecarui tratament?
- Daca se recomanda consult endocrinologic pentru tratamentele hormonale?
- Daca poate ramane insarcinata daca are amenoree?
Optiuni de tratament pentru amenoree
Tratamentul recomandat de medicul specialist depinde in cazul amenoreei de cauza care a declansat acest simptom. In general, daca amenoreea a fost cauzata de disfunctii tiroidiene sau hipofizare, se poate recomanda un tratament medicamentos. In cazul in care amenoreea este declansata de un blocaj structural poate sa fie nevoie de o interventie chirurgicala (4).
Tratamentul in cazul amenoreei primare
Tratamentul pentru amenoreea primara poate presupune o asteptare pentru a se vedea evolutia, in functie de varsta persoanei si de rezultatul testului functiei ovariene. Este posibil ca perioadele menstruale sa reapara. Daca exista probleme genetice sau sunt probleme fizice care impiedica functionarea normala a organelor de reproducere, poate fi necesara o interventie chirurgicala. Nu intotdeauna insa interventia chirurgicala garanteaza o reluare a perioadelor menstruale.
Tratamentul in cazul amenoreei secundare
In cazul amenoreei secundare, tratamentul depinde de cauza care sta la baza manifestarilor. Poate fi vorba despre (6):
- stil de viata: poate ajuta o schimbare a tipului de exercitii, sau a dietei de exemplu;
- stres: daca stresul este o problema, consilierea psihologica poate ajuta;
- pierderea excesiva in greutate: daca exista o tulburare de alimentatie, tratamentul poate include un regim de crestere in greutate si de asemenea sesiuni de consiliere cu un psihiatru, sau nutritionist;
- hipotiroidism: in acest caz medicul poate prescrie un tratament cu un hormon tiroidian;
- sindromul ovarului polichistic: necesita tratament adecvat. De asemenea, daca afectiunea a dus la cresterea in greutate, medicul poate recomanda o dieta;
- insuficienta prematura a ovarului: uneori, terapia de substitutie hormonala poate provoca revenirea perioadelor menstruale.
- menopauza: incepe in jurul varstei de 50 de ani, dar uneori poate sa se declanseze si in jur de 40 de ani. Daca menopauza incepe prea repede (premenopauza), exista un risc crescut de osteoporoza. Este posibil ca pacienta sa aiba nevoie de tratament pentru a preveni aceasta complicatie. In unele cazuri, medicul poate recomanda suplimente alimentare.
Important de retinut
Suplimentele alimentare nu inlocuiesc stilul de viata sanatos si regimul alimentar echilibrat. Suplimentele alimentare trebuie administrate in baza indicatiilor medicale. Administrarea suplimentelor alimentare in exces sau in lipsa unei informari corecte poate fi daunatoare sanatatii.
Cum previi amenoreea?
Pentru reglarea ciclului menstrual, poate ajuta daca tii seama de urmatoarele aspecte:
- mentine o greutate corporala sanatoasa;
- fa exercitii fizice zilnic;
- adopta o dieta sanatoasa;
- pastreaza o evidenta a perioadelor menstruale;
- du-te regulat la consultatiile ginecologice;
- odihneste-te suficient;
- redu pe cat posibil stresul.
Important de retinut
- Daca esti adolescenta (ai mai mult de 15 ani) si nu au aparut inca perioadele menstruale este recomandat un control medical. Odata ce medicul afla mai multe informatii si face consultul, poate recomanda un tratament adecvat. Amenoreea este semnul unei afectiuni tratabile. Poate fi nevoie de modificari ale stilului de viata, sau de tratament hormonal pentru a ajuta la reluarea perioadelor menstruale.
- Informatiile din acest articol nu inlocuiesc consultatia din cabinetul medical. Tratamentele pentru amenoree (primara sau secundara) pot fi urmate numai la recomandarea unui medic specialist. Manifestarile unor probleme medicale difera de la pacient la pacient. Nu ezita sa mergi la medicul de familie, sau la medicul specialist pentru consult si tratament, ori de cate ori ai o problema de sanatate.
Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:
- Cleveland Clinic, „Amenorrhea”: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/3924-amenorrhea#:~:text=Common%20causes%20of%20primary%20amenorrhea,parts%20of%
- Familydoctor, „Amenorrhea”: https://familydoctor.org/condition/amenorrhea/
- Mayo Clinic, „Amenorrhea”: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/amenorrhea/symptoms-causes/syc-20369299
- Mayo Clinic, „Amenorrhea, Diagnostic”: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/amenorrhea/diagnosis-treatment/drc-20369304
- Everyday Health, „What is amenorrhea? Symptoms, Causes, Diagnosis, Treatment, and Prevention”: https://www.everydayhealth.com/amenorrhea/guide/
- Medical News Today, „Amenorrhea”: https://www.medicalnewstoday.com/articles/215776#causes