Acid boric: beneficii, proprietati, utilizari

23. 6. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
Acid boric

Un ingredient des intalnit in numeroase produse cu utilizari in ingrijirea pielii, dar si in combaterea unor infectii de natura microbiana, acidul boric aduce o serie de avantaje. Pentru a putea beneficia din plin de efectele acestui compus, este important sa stii cand se poate utiliza si cum poate fi de ajutor. De aceea, ne-am decis sa punem laolalta un mic ghid despre beneficiile acidului boric, proprietatile sale fizice si chimice si cum poate fi folosit.

Ce este acidul boric?

Acidul boric, cunoscut uneori si sub denumirea de hidrogen borat, acid boracic sau acid ortoboric, este un acid monobazic slab al borului (element cu simbolul chimic B, cu proprietati situate la granita dintre metale si nemetale, motiv pentru care a fost descris drept metaloid). Pe langa bor, acidul mai are in compozitie hidrogen si oxigen, asadar formula sa chimica este H3BO3. Acesta este un solid inodor, fie sub forma de pudra de culoare alba, solubila in apa, fie de cristale incolore.

De obicei, acesta este utilizat in diferite procese de productie si fabricatie, dar se gaseste si in numeroase produse farmaceutice, in produse de ingrjire a pielii, lotiuni, sapunuri, apa de gurapasta de dinti, produse astringente sau de curatare.

Beneficiile acidului boric

Acidul boric prezinta o buna activitate antimicrobiana, avand efecte impotriva bacteriilor, virusurilor si, mai ales, impotriva unor tulpini fungice. Astfel, acesta poate da rezultate cand vine vorba de infectii cauzate de acesti patogeni, cu utilizari frecvente in cazul micozelor si a infectiilor fungice. Datorita actiunii sale antiseptice, acest produs este deseori intalnit pe lista de ingrediente a produselor cosmetice, mai ales a celor destinate ingrijirii pielii.

Acest acid actioneaza prin crearea unui mediu mai putin prietenos pentru proliferarea a numeroase microorganisme. Astfel, poate avea loc o incetinire sau inhibare a agentilor patogeni, ceea ce poate contribui la prevenirea sau combaterea mai multor tipuri de infectii.

Insa, aceasta actiune nu se limiteaza doar la organismele microscopice. Acidul boric poate impiedica si dezvoltarea insectelor daunatoare atat pentru sanatatea omului, cat si a celor care au efecte distructive asupra recoltelor, a produselor alimentare sau a tesaturilor si materialelor textile. Din acest motiv, acest acid se gaseste deseori in componenta multor tipuri de insecticide.

Proprietatile acidului boric

Proprietatile fizice ale acestui acid pot varia in functie de forma in care se gaseste, in special cand vine vorba de aspect. Daca se afla sub forma de praf, acesta are o culoare albicioasa, insa culoarea dispare atunci cand este prezent sub forma de cristale. Substanta nu are miros, iar gustul este usor amarui. Punctul de fierbere este situat la 300 de grade Celsius, iar cel de topire la 171 de grade Celsius. 

Gradul de solubilitate al acestuia este afectat de temperatura apei. De exemplu, acidul boric este solubil in apa calda, dar doar partial solubil in apa rece. Textura sa este usor onctuoasa, iar compusul este volatil in prezenta aburului. Valoarea pH-ului este, bineinteles, una acida (5.1) si putem vorbi despre un compus stabil pana la 100 grade Celsius. Asadar, se poate pastra bine in conditii normale. 

Utilizari

Dupa cum am observat, un beneficiu important al acidului boric este actiunea sa antiseptica si eficacitatea impotriva mai multor tipuri de microorganisme, cu precadere ciupercile. Asadar, o utilizare frecventa a acidului boric sau a produselor care il contin este aceea de tratare a infectiilor fungice.

Infectii fungice ale picioarelor

Pudra cu continut de acid boric poate fi recomandata in cazul tulpinilor fungice prezente in zona piciorului, care afecteaza zone precum calcaiul, talpa, zona dintre degete sau unghiile. Astfel, substanta ar putea da rezultate in cazul ciupercii piciorului sau micozei unghiei. Ea contribuie la modificarea pH-ului pielii piciorului, astfel creand un mediu neprietenos pentru aceste ciuperci. Drept rezultat, dezvoltarea lor va fi incetinita, iar simptomele se vor putea ameliora.

Infectii fungice vaginale

Una dintre cele mai frecvente utilizari ale acestei substante este aceea a variantei de tratament in cazul infectiilor vaginale. Se pare ca aceasta are o buna actiune in cazul unor tulpini specifice ale ciupercilor asociate deseori cu astfel de afectiuni, Candida albicans si mult mai rezistenta Candida glabrata.

Printr-un studiu realizat in anul 2011, cercetatorii au luat in considerare rezultatele altor 14 studii asupra utilizarii acestui acid in tratamentul candidozei vulvo-vaginale recurente. Acestia au putut observa o rata de vindecare cuprinsa intre 40% si 100% si nicio diferenta majora a ratelor de recurenta a infectiilor. Astfel, au ajuns la concluzia ca acidul boric reprezinta o alternativa sigura de tratament si care ofera o varianta de a adresa mai mult de o tulpina fungica.

Tratamentul in sine poate consta in administrarea unor ovule cu acid boric. Referitor la durata tratamentului, nu au existat diferente majore intre studiile care au verificat efectele dupa doua sau trei saptamani. Asadar, urmeaza indicatiile specialistului. Este foarte important sa apelezi la o astfel de metoda doar la recomandarea unui medic si doar dupa ce ai primit un diagnostic. Nu exista anumite indicatii speciale, insa ar fi recomandat sa realizezi tratamentul la aceeasi ora.

Primele rezultate ar putea fi vizibile dupa doar o zi, insa este recomandat sa completezi o cura completa de tratament. Frecventa la care ovulele cu acid boric ar trebui administrate difera de cazul fiecarei paciente, in cazul infectiilor acute fiind de obicei necesara realizarea terapiei de doua ori pe zi. Insa, toate aceste recomandari vor fi oferite de catre un specialist.

Alte utilizari

Proprietatile antiseptice ale acidului l-au transformat intr-o componenta des intalnita a produselor de ingrijire, in special a lotiunilor si unguentelor. Acesta ar putea da rezultate in cazul iritatiilor sau a altor infectii microbiene ale pielii.

Precautii si siguranta in utilizarea acidului boric

Atunci cand acidul este sub forma de pudra, nu au fost depistate efecte adverse in caz de inhalare, insa acesta este absorbit prin membranele mucoase. Ingerarea unei cantitati mai mari de 5 grame ar putea provoca iritatii ale tractului gastrointestinal si ar putea chiar sa afecteze sistemul nervos central. Pot aparea iritatii ale ochilor in urma contactului cu pudra sau cu o solutie apoasa de acid boric. Asadar, ar trebui evitat contactul cu compusul sub aceste forme.

Cand vine vorba de contactul cu pielea, riscurile sunt mai mici, deoarece acesta nu poate fi absorbit, indiferent de starea de agregare in care se afla. Insa, el poate fi absorbit prin rani deschise, asa ca ar trebui evitat contactul cu substanta daca ai suferit leziuni cutanate.

Cu alte cuvinte, este recomandat sa utilizezi produse care contin acid boric si sa eviti acidul in stare pura.

Referitor la tratamentul cu ovule, riscurile sunt destul de mici. Pot aparea mici efecte adverse, sub forma rosetii in regiunea vaginala, o usoara scurgere apoasa sau senzatie de arsura in momentul inserarii. Ai grija, insa, la contraindicatii. Daca ai mici leziuni in regiunea vaginala, evita acest tratament. Nu este recomandat nici femeilor insarcinate, deoarece acidul boric poate fi extrem de toxic pentru fat.

Acidul boric este o substanta intalnita in numeroase produse cu utilizari diverse (de la produse de ingrijire a pielii pana la insecticide), dar este recunoscuta in special pentru proprietatile sale antifungice si pentru rezultatele oferite in cazul infectiilor. Atentie! Acest articol are scop strict informativ. Este recomandat sa eviti contactul cu substanta in forma pura si sa recurgi la tratamente doar in urma unui diagnostic si la sfatul unui medic specialist.

 

Surse:

“Boric Acid.” National Center for Biotechnology Information. PubChem Compound Database, U.S. National Library of Medicine, pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Boric-acid. Accessed 22 June 2023.

Marcin, Ashley. “Can You Use Boric Acid for a Yeast Infection?” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/womens-health/boric-acid-for-yeast-infection. Published 18 April 2023. Accessed 22 June 2023.

ME;, Iavazzo C;Gkegkes ID;Zarkada IM;Falagas. “Boric Acid for Recurrent Vulvovaginal Candidiasis: The Clinical Evidence.” Journal of Women’s Health (2002), U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21774671/. Published 20 July 2011. Accessed 22 June 2023.

Russell S. Fisher, M.d. “The Use of Boric Acid In Dermatologic Practice.” A.M.A. Archives of Dermatology, JAMA Network, jamanetwork.com/journals/jamadermatology/article-abstract/524623. Published 1 April 1956. Accessed 22 June 2023.

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor
checkout.warnings.Notice