Ciuperca (micoza) unghiei: ce trebuie sa stii

4. 9. 2023 · 12 minute de citit

Micoza sau ciuperca unghiei este o infectie contagioasa care poate afecta degetele mainilor si picioarelor, mai frecvent intalnita in randul persoanelor in varsta si a celor care sufera de anumite afectiuni, inclusiv diabet sau psoriazis. Nu se rezolva fara tratament, ci, dimpotriva, poate continua sa se agraveze, ducand in cele din urma la caderea unghiei. De asemenea, exista riscul dezvoltarii la complicatii severe, in special in cazul persoanelor cu un sistem imunitar slabit. Toate aceste caracteristici, precum si impactul pe care il poate avea asupra calitatii vietii persoanei afectate fac din ciuperca unghiei o afectiune ce nu ar trebui ignorata. In cele ce urmeaza, iti spunem tot ceea ce trebuie sa stiti despre aceasta boala si modul in care o poti preveni.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Ciuperca (micoza) unghiei: ce trebuie sa stii

Ce este ciuperca (micoza) unghiei?

Micoza unghiei sau ciuperca unghiei (onicomicoza in termeni medicali) este o afectiune comuna care se manifesta initial sub forma unui punct alb sau galben sub varful unghiilor. De cele mai multe ori sunt afectate unghiile de la picioare. Pe masura ce infectia fungica se extinde, ciuperca poate provoca decolorarea, ingrosarea si caderea acestora. Micoza poate afecta mai multe unghii deodata. Cand ciuperca infecteaza zonele dintre degetele de la picioare si pielea picioarelor, se numeste piciorul atletului - tn latină termenul fiind „tinea pedis”.

Tipuri de infectii fungice ale unghiilor

Exista patru tipuri principale de micoza a unghiei, dupa cum urmeaza:

  • Onicomicoza subunghiala distal laterala - Acesta este cel mai comun tip si apare din cauza infectiei cu ciuperca numita dermatofit. Infectia apare in patul unghiilor, sub unghie. Se poate observa o zona de culoare galbuie care se extinde de la marginile unghiei pana la centru, cu locuri unde se desprinde de patul unghiilor.
  • Onicomicoza superficial alba – Aceasta este o forma mai putin frecventa si afecteaza numai suprafata unghiilor, in principal pe unghiile de la picioare. Se manifesta sub forma unor pete albe, care provoaca apoi caderea unghiei.
  • Onicomicoza subunghiala proximala – Aceasta apare mai intai sub forma unor pete albe in centrul patului unghiilor la cuticula. Infectia se extinde spre exterior pe masura ce unghia creste. Este o forma rara si afecteaza de obicei persoanele care sufera cu probleme ale sistemului imunitar, cum ar fi infectia cu HIV.
  • Onicomicoza candida - In cazul acestei infectii, zona din jurul unghiilor este adesea umflata si inflamata, iar unghiile se pot desprinde in intregime. Acet tip de infectie tinde sa afecteze unghiile deteriorate sau pe fondul unei alte infectii.

Cauzele ciupercii unghiei

Micoza unghiei este cauzata de trei clase principale de fungi:

  • dermatofiti;
  • ciuperci;
  • fungi nondermatofitici.

Dermatofitii sunt cele mai comune cauze ale onicomicozei, cu doi patogeni principali - Trichophyton rubrum si T. mentagrophytes.
Fungii nondermatofiti cei mai frecvent asociati micozei provin din speciile Fusarium, Scopulariopsis, Aspergillus.
Micoza unghiei cauzata de candida este rara si se manifesta cu precadere la copiii nascuti prematur, la persoane cu probleme de imunitate.

Printre cele mai frecvente cauze ale ciupercii unghiei se numara:

  • Varsta - la persoanele de peste 65 de ani, unghiile devin mai fragile si susceptibile sa se crape odata cu inaintarea in varsta.
  • Starea de sanatate - sunt afectate persoanele cu sistem imunitar slabit sau probleme de sanatate cronice, cum ar fi diabetul zaharat sau care sufera cu circulatia sangelui la picioare.
  • Incaltaminte inadecvata - apare la persoanele care poarta pantofi de strada sau sport, ce incalzesc picioarele si provoaca aparitia transpiratiei.
  • Contactul cu spatii neigienizate - afecteaza mai ales la persoane care merg desculte la dusuri comune, piscine si vestiare.
  • Viata sociala - se intalnesc micoze ale unghiei la persoane care coabiteaza cu alte persoane care sufera de o infectie fungica.
  • Practici inadecvate de igiena a mainilor - micoza sau ciuperca unghiei afecteaza si unele persoane care poarta manusi de plastic sau care pastreaza mainile in mediu umed pentru perioade lungi de timp.

Factorii de risc ai micozei unghiei

Factorii de risc ai ciupercii unghiei includ:

  • contactul cu persoane afectate;
  • transpiratia puternica;
  • istoricul medical al piciorului atletului;
  • leziuni minore anterioare ale a pielii sau ale unghiilor;
  • viata in climat cald si umed;
  • afectiuni a pielii, cum ar fi psoriazisul;
  • sanatatea si igiena deficitara.

Simptomele ciupercii unghiei 

Micoza poate afecta toate unghiile, dar este mai frecventa la unghiile de la picioare. Simptomele sunt diferite in functie de tipul de infectie fungica a unghiilor contractat. 

Unghiile sanatoase au culoarea roz si un aspect neted. Schimbarile de culoare si forma reprezinta principalele semne ce anunta existenta unei afectiuni la nivelul unghiei. La inceput, este posibil sa vezi doar un punct alb sau galben sub unghie. In timp, infectia se extinde si poate schimba starea intregii unghii, care devine alba, galbena, verde sau neagra.

Micoza unghiei se manifesta printr-o unghie:

  • Ingrosata si greu de taiat;
  • Decolorata si de culoare albicioasa pana la galben-maronie;
  • Fragila, crapata, cu tendinte de desprindere;
  • Opacizata si cu rugozitati;
  • Distorsionata ca forma;
  • Culoare inchisa, cauzata de resturile care se acumuleaza sub unghie;
  • Punga de puroi sub unghie;
  • Miros neplacut.

Atentie! Este usor sa ignori micoza unghiei la inceput, deoarece este posibil sa nu resimtiti durere. Insa daca ciuperca unghiei nu este tratata la timp, aceasta se agraveaza si poate crea chiar probleme la mers.

Cum se transmite micoza unghiei

Ciuperca este cauza a pana la jumatate din infectiile unghiilor. Este foarte frecventa in randul adultilor de peste 65 de ani, in timp ce doar 1 din 5 adulti mai tineri sunt afectati.

Persoanele care sufera de diabet de tip 2 prezinta un risc mai ridicat de infectare. Micoza unghiilor la picioare este de doua ori mai frecventa la picioarele diabeticilor, iar in cazurile grave, impreuna cu complicatiile, pot duce la amputari.

Atentie! Consulta intotdeauna medicul daca suferi de diabet si observi orice problema legata de unghii.

Oricine poate face insa ciuperca unghiei, chiar si in lipsa unor alte probleme de sanatate. Este suficient sa ai contact piele-pe-piele cu o persoana care are deja o infectie fungica, sa mergi descult prin spatii umede comune ori sa imprumuti o unghiera, o forfecuta sau alte instrumente pentru manichiura si pedichiura de la o persoana infectata. Chiar si folosirea in comun a unui prosop infectat poate reprezenta o modalitate de transmitere a infectiei. 

In plus, dupa cum am vazut mai sus, exista multe situatii ce pot permite acelor microorganisme responsabile de dezvoltarea ciupercii unghiei iti atace unghiile de la picioare sau maini, fara ca acestea sa implice neaparat contactul direct cu o persoana infectata ori obiectele folosite de aceasta.

Cum se diagnosticheaza micoza unghiei?

Micoza unghiei se poate manifesta asimptomatic. Controlul medical de specialitate include examinarea fizica a unghiilor si efectuarea unor teste de laborator pentru a identifica tipul de ciuperca responsabila pentru aparitia infectiei.

Tratamentele sunt stabilite in functie de tipologia infectiei si sunt urmate pe termen lung, uneori de la șase luni si pana la un an. Daca micoza unghiei nu este diagnosticata si tratata la timp, infectia se poate agrava si este posibil ca unghia sa fie indepartata prin interventie chirurgicala.

Tratament pentru ciuperca unghiei

Infectiile fungice ale unghiilor pot fi dificil de tratat. Tratamentul depinde de starea de sanatate a persoanei, gravitatea afectiunii si de tipul de ciuperca. Tratamentele sunt de cele mai multe ori urmate pe termen lung pentru a obtine rezultate. Chiar daca starea unghiilor se imbunatateste, infectiile repetate sunt frecvente.

  • Medicamente

Medicul poate prescrie medicamente antifungice ce se pot administra pe cale orala sau medicamente topice, pe care le vei aplica direct pe unghie.

Medicamentele antifungice orale ajuta la cresterea unghiei sanatoase, inlocuind incet partea infectata. Tratamentul poate dura doua luni, pentru o infectie la unghiile de la maini, sau peste trei luni, daca micoza afecteaza unghiile de la picioare.

Atentie! Medicamente antifungice orale pot provoca efecte secundare, variind de la eruptii cutanate, la leziuni hepatice. Acestea nu sunt recomandate persoanelor cu boli de ficat sau insuficienta cardiaca congestiva.

Antifungicele topice sunt disponibile sub forma de picaturi, creme, unguente ce se aplica direct pe unghie si pot fi de ajutor in cazul unei infectii usoare. Antifungicele topice sunt realizate pe baza de naftifina, clotrimazol, terbinafina, tolnaftat, preparat keratolitic, in combinatie cu antimicotice. Medicul mai poate prescrie si aplicarea unui lac de unghii antifungic numit ciclopirox, cu care se acopera in fiecare zi unghia si pielea din jurul acesteia. Tratamentul se efectueaza pe o durata lunga de timp.

  • Terapia cu laser sau fotodinamica

Aceasta este o forma de terapie alternativa care consta in distrugerea termica a sporilor si eliminarea ciupercii.

  • Chirurgie

Medicul poate recomanda indepartarea temporara a unghiilor, astfel incat tratamentul antifungic sa poata fi aplicat direct pe infectia de sub unghie.

Unele infectii fungice nu raspund la tratamentul cu medicamente. Medicul poate sugera indepartarea definitiva a unghiilor daca infectia este severa sau extrem de dureroasa.

  • Stilul de viata si remediile la domiciliu

Iata cateva sfaturi utile pentru acasa:

  • Igienizeaza permanent unghiile, imbracamintea, incaltamintea si asternuturile.
  • Incearca sa folosesti medicamente fara reteta topice - creme si unguente antifungice - zilnic, dupa ce speli si inmoi unghiile in apa.
  • Taie si subtiaza unghiile pentru a reduce presiunea asupra acestora, in special inainte de aplica un tratament local antifungic.
  • Inmoaie unghiile cu creme care contin uree.
  • Exfoliaza-ti pielea pentru a indeparta celulele moarte.
  • Evita infectiile cutanate.

Produse recomandate

Solutie tratament pentru micoza unghiei, 3,3 ml, Excilor

Tratament pentru micoza unghiei

Excilor este indicat pentru tratamentul micozei unghiei care controleaza micromediul unghiei acidificand patul unghial. Datorita tehnologiei unice TransActive™, poate penetra unghia, asigurand astfel tratarea acesteia de la interior catre exterior si poate reduce imediat pH-ul unghiei, creand un mediu ostil dezvoltarii fungilor. Produsul este imbogatit cu glicerol, o molecula care atrage apa. De asemenea, acesta contine si lipide speciale care protejeaza unghia si biotina. Aceasta combinatie inmoaie, hidrateaza si hraneste placa unghiala.

 Exoderil solutie, 10 ml, Sandoz

Exoderil solutie

Exoderil este un medicament folosit impotriva fungilor, cu utilizare la nivelul pielii. Este recomandat in tratamentul urmatoarelor infectii:
- infectii micotice ale pielii sau ale pliurilor cutanate;
- infectii micotice ale piciorului, in special la nivel interdigital, la nivelul talpii si la nivelul unghiilor (onicomicoze);
- infectii micotice ale mainii, localizate la nivel interdigital si la nivelul unghiilor (onicomicoze);
- infectii cutanate cu Candida;
- Pitiriasis versicolor.

Exoderil are si o activitate antibacteriana asupra diferitelor microorganisme gram-pozitiv si gram-negativ, care pot sa apara frecvent asociate infectiilor fungice. 

Gel pentru unghii Xerial 40, 10ml, SVR

Gel pentru unghii Xerial

Datorita tehnologiei sale Pure Urea (40%), acest gel reduce grosimea unghiilor, netezeste, protejeaza unghia de agresivitatea externa, igienizand flora fungica. Protejeaza , subtiaza si netezeste unghia, o protejeaza de agresiuni externe si asaneaza flora fungica. Produsul poate fi folosit pentru unghii deteriorate mecanic, ingrosate, pentru tratarea micozei unghiei.

Clotrimazol solutie cutanata 10 mg/g, 25 g, Biofarm

Clotrimazol solutie cutanata

Clotrimazol solutie cutanata se utilizeaza pentru tratamentul infectiilor determinate de fungi la nivelul pielii piciorului, intre degetele de la maini sau de la picioare, la nivelul pielii din jurul unghiei, la nivelul pielii corpului, candidoze superficiale la nivelul pielii.

Tratament pentru micoza unghiilor, 3.8 ml, Scholl

Tratament pentru micoza unghiilor

Tratamentul cu Scholl Fungal Nail distruge ciuperca unghiilor, previne raspandirea si recurenta infectiei si imbunatateste aspectul unghiilor. Este un sistem cu doua etape de tratament, eficient, discret si usor de utilizat.

Cum poti preveni micoza unghiei?

Urmatoarele practici pot ajuta la prevenirea micozei unghiei:

  • Igiena adecvata a mainilor si a picioarelor – spalarea regulata a mainilor si a picioarelor, hidratarea unghiilor dupa spalare.
  • Efectuarea corecta a manichiurii si a pedichiurii – unghiile se taie drept, se netezesc marginile, se elimina portiunile ingrosate. Se dezinfecteaza instrumentarul folosit inainte si dupa fiecare folosire.
  • Purtarea unor piese adecvate de imbracaminte – se poarta sosete care absorb transpiratia sau se schimba sosetele pe tot parcursul zilei.
  • Purtarea unor piese adecvate de incaltaminte – se aleg pantofi din materiale care respira, se arunca pantofii vechi sau se trateaza cu dezinfectanti.
  • Evitarea mersului descult in zonele cu piscina si vestiare.
  • Alegerea unui salon de infrumusetare care foloseste instrumente de manichiura sterilizate pentru fiecare client.
  • Renuntarea la lacul de unghii.
  • Renuntarea la manichiura si pedichiura cu unghiile artificiale.
  • Alegerea unor produse de frumusete si ingrijire adecvate.

Atentie! Prezentarea are un caracter strict orientativ. Pentru orice probleme de sanatate si tratamente medicale, adreseaza-te unui medic.

Concluzie

Micoza unghiei este o infectie contagioasa frecventa la adulti, care poate fi tratata prin administrarea de medicamente si creme aplicate la nivel local. Totusi, procesul de vindecare a ciupercii unghiei poate dura luni intregi si exista posibilitatea ca infectia sa recidivize sau sa apara anumite complicatii. Ca in cazul multor afectiuni, este de preferat si mai usor sa previi decat sa tratezi ciuperca unghiei. Iar acest lucru este posibil prin respectarea unor reguli de igiena si a unor practici de viata sociala adecvate.

Referinte suplimentare: 

  1. „Toenail Fungus”, Cleveland Clinic, 2021, https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/11303-toenail-fungus
  2. Khan, April. „Fungal Nail Infection”, Healthline, 2019, https://www.healthline.com/health/fungal-nail-infection
  3. „Nail fungus”, Mayo clinic, 2021, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/nail-fungus/diagnosis-treatment/drc-20353300
  4. „Fungal nail infection” NHS, 2021, https://www.nhs.uk/conditions/fungal-nail-infection/
  5. „Mycotic Nails: What Is It, Symptoms, Causes & Treatment”, Cleveland Clinic, 2021, https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21712-mycotic-nails 
  6. „Nail Fungus: Who Gets and Causes”, American Academy of Dermatology Association, 2016, https://www.aad.org/public/diseases/a-z/nail-fungus-causes 
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor
checkout.warnings.Notice