Adenomioza: cauze, manifestari si optiuni de tratament

7. 11. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 8 minute de citit
Adenomioza

 

Exista mai multe afectiuni uterine cu care femeile se confrunta de-a lungul perioadei menstruale. Una dintre aceste afectiuni este adenomioza si se refera la o crestere anormala a tesutului care aliniaza uterul.

Desi adenomioza este considerata o afectiune benigna (adenomioza nu este un cancer care pune viata in pericol), durerea frecventa si sangerarile abundente asociate pot avea un impact negativ asupra calitatii vietii.

Descopera care sunt cauzele, manifestarile si optiunile de tratament pentru adenomioza in articolul urmator!

Ce este adenomioza?

Adenomioza apare atunci cand tesutul endometrial (care aliniaza uterul) se dezvolta in peretele muscular al uterului. Astfel, tesutul deplasat continua sa actioneze normal in procesele sale de ingrosare, descompunere si sangerare in timpul ciclului menstrual (1).

Din cauza acestei cresteri anormale in peretele muscular, perioadele de ciclu pot fi foarte dureroase si cu o sangerare puternica (1).

Specialistii nu sunt siguri ce cauzeaza cu adevarat adenomioza, dar conditia incepe sa se rezolve de la sine dupa menopauza.

Adenomioza vs. endometrioza: care este diferenta?

Atat adenomioza, cat si endometrioza sunt tulburari ale tesutului endometrial care aliniaza interiorul uterului (2). Cu toate acestea, afectiunile se dezvolta in alt mod si pot avea unele simptome diferite.

In adenomioza, celulele endometriale cresc in muschii uterului. Aceste celule deplasate urmeaza ciclul menstrual, sangerand lunar. Din aceasta cauza, peretele uterului se ingroasa si poate provoca dureri menstruale si sangerari abundente.

Adenomioza este cunoscuta ca afectand, de obicei, persoanele in varsta. Studiile recente asociaza adenomioza cu infertilitatea (3).

In cazul endometriozei, celulele endometriale cresc in afara uterului. Tesutul este frecvent intalnit pe ovare si in cavitatile pelvisului. Acolo urmeaza ciclul menstrual, sangerand lunar. Acest lucru poate provoca durere si poate afecta fertilitatea (2).

De obicei, endometrioza apare la persoanele de sex feminin la varsta adolescentei sau la varsta reproductiva.

De-a lungul vietii, o persoana se poate confrunta cu una sau ambele afectiuni. Un studiu din 2017 realizat pe un esantion de 300 de femei diagnosticate cu adenomioza a constatat ca 42,3% dintre acestea au avut si endometrioza (4).

Adenomioza: cauze si factori de risc

Cauze

Adevaratele cauze ale adenomiozei sunt inca necunoscute. Cu toate acestea, exista mai multe teorii cu privire la ce cauzeaza aparitia acestei afectiuni (1):

  • Cresterea invaziva a tesuturilor. Inciziile uterine efectuate in timpul unei interventii chirurgicale, cum ar fi o operatie cezariana, ar putea promova invazia directa a celulelor endometriale in peretele uterului, provocand adenomioza.
  • Anomalie la nastere. Se suspecteaza ca tesutul endometrial este depus in muschiul uterin in momentul in care uterul se formeaza pentru prima data la fat.
  • Inflamatie uterina legata de nastere. Exista posibilitatea sa fie o legatura intre adenomioza si nastere. Inflamatia mucoasei uterine in timpul perioadei postpartum ar putea provoca o intrerupere a nivelului normal al celulelor care aliniaza uterul.
  • Originile celulelor stem. Exista posibilitatea ca celulele stem din maduva osoasa sa invadeze muschiul uterin, provocand adenomioza.

Dar, indiferent de modul in care apare adenomioza, dezvoltarea acesteia depinde de estrogenul circulant al organismului (1).

Factori de risc

Factorii de risc pentru adenomioza includ (1):

  • o chirurgie uterina anterioara, cum ar fi cezariana, indepartarea fibromului sau dilatarea si chiuretajul;
  • nasterea;
  • varsta mijlocie.

Majoritatea cazurilor de adenomioza care depind de estrogen privesc femeile cu varsta cuprinsa intre 40 si 50 de ani. In aceste situatii, adenomioza s-ar putea referi la o expunere mai mare la estrogeni comparativ cu femeile mai tinere (1).

Cu toate acestea, cercetarile curente sugereaza ca adenomioza poate fi o conditie la fel de comuna si in randul femeilor mai tinere de 40 de ani.

Cum se manifesta adenomioza? Simptome

In timp ce unele persoane de sex feminin diagnosticate sau nu cu adenomioza nu prezinta simptome, afectiunea se poate manifesta prin (5):

  • uter marit;
  • senzatii frecvente de balonare abdominala, plenitudine sau greutate;
  • sangerari abundente in timpul ciclului menstrual (menoragie);
  • senzatii dureroase in timpul activitatilor sexuale;
  • dureri pelvine in timpul menstruatiei;
  • crampe puternice in timpul ciclului menstrual (dismenoree).

Cum se diagnosticheaza adenomioza?

Unele afectiuni uterine se manifesta asemanator cu adenomioza, ceea ce poate face aceasta conditie dificil de diagnosticat. Dintre aceste afectiuni, amintim: tumori fibroase (leiomioame), endometrioza si polipi endometriali (cresterea mucoasei uterine) (1).

Doctorul poate presupune un caz de adenomioza doar dupa excluderea tuturor celorlalte cazuri posibile.

Diagnosticarea cu adenomioza se poate face prin (1):

  • un examen fizic pelvian care releva un uter marit si delicat;
  • imagistica cu ultrasunete asupra uterului;
  • imagistica prin rezonanta magnetica (RMN).

In unele cazuri, medicul ar putea colecta o mostra de tesut uterin pentru o biopsie endometriala. Acest lucru se face pentru inlaturarea posibilitatii unei afectiuni mai grave.

Cu toate acestea, o biopsie endometriala nu va ajuta prea mult medicul sa confirme un diagnostic de adenomioza.

Imagistica pelviana (ultrasunetele si RMN-ul) ar putea fi singura metoda pentru detectarea semnelor de adenomioza. Confirmarea semnelor se poate face prin examinarea uterului dupa o histerectomie (1).

Optiuni de tratament pentru adenomioza

Un plan de tratament pentru adenomioza poate include contraceptive hormonale, medicamente, remedii naturiste si interventii chirurgicale. 

Unele femei cu simptome usoare aleg sa gestioneze adenomioza in mod nechirurgical pana cand intra la menopauza (5). Femeile cu simptome severe aleg histeroctomia.

Optiunile de tratament pentru adenomioza sunt:

Tratament hormonal

Tratamentul hormonal poate include fie medicamente fie dispozitive intrauterine cu eliberare de progesteron. 

Femeile trebuie sa urmeze un tratament hormonal medicamentos timp de trei pana la sase luni sau sa aiba un dispozitiv intrauterin timp de sase luni pana la un an pentru a vedea daca optiunile ajuta la reducerea sangerarilor abundente si a crampelor in timpul ciclului (5).

Acid tranexamic

La randul sau, acidul tranexamic este un medicament nonhormonal care poate ajuta la reducerea sangerarilor abundente in timpul ciclului (5). 

Aceasta optiune este indicata in mod special femeilor care nu pot sau aleg sa nu aiba tratamente hormonale din mai multe motive.

Histerectomie

Histerectomia este o interventie chirurgicala pentru indepartarea uterului. De aceea, histerectomia este considerata singura modalitate de a opri complet adenomioza.

Prin aceasta interventie se poate indeparta doar uterul sau uterul si colul uterin simultan (5), in functie de preferintele pacientului si de recomandarea chirurgului. Ovarele si trompele uterine pot ramane in aceeasi pozitie.

Histerectomia poate fi efectuata in diferite moduri:

  • Abdominal: efectuarea unei incizii mari la nivelul abdomenului;
  • Laparoscopic: efectuarea catorva incizii mici in abdomen pentru eliminarea uterului. In acest caz, procedura este vizualizata printr-un laparoscop (telescop special prevazut cu o camera video);
  • Vaginal: eliminarea uterului prin vagin. Cu toate acestea, histeroctomia vaginala nu este o optiune daca vaginul este ingust sau daca uterul este foarte marit (5).

Ablatie endometriala

Pentru pacientele care nu doresc o histeroctomie, aleg varianta de rezerva: ablatia endometriala.

Aceasta procedura foloseste caldura pentru a distruge mucoasa uterului. Desi tratamentul poate ajuta la reducerea sangerarilor menstruale abundente, se poate ca problema de baza sa nu fie tratata (5).

Ablatia endometriala nu arde tesutul deplasat, deci nu este un tratament recomandat in mod normal.

Remedii naturiste pentru ameliorarea simptomelor adenomiozei

Adenomioza in sine nu poate fi tratata prin remedii naturiste la domiciliu. In schimb, tratamentul naturist poate fi util pentru ameliorarea durerilor pelvine si a crampelor legate de adenomioza (1):

Adenomioza si fertilitatea

Desi o asociere intre adenomioza si infertilitate nu a fost pe deplin stabilita in cercetarile stiintifice, studiile recente sugereaza ca afectiunea poate avea un impact negativ asupra fertilitatii feminine (3).

Mai multe studii necontrolate cu date limitate au sugerat, de asemenea, ca tratarea corespunzatoare a adenomiozei poate imbunatati fertilitatea in randul femeilor (3).

Disclaimer: Nu exista suficiente dovezi stiintifice care sa confirme efectele pozitive ale ceaiurilor naturale si altor remedii naturiste farmaceutice asupra gestionarii simptomelor adenomiozei. Consulta un medic specialist pentru cele mai bune optiuni de tratament si preventie.

Bibliografie:

  1. Mayo Clinic Staff. Adenomyosis. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/adenomyosis/symptoms-causes/syc-20369138
  2. Hecht, M. (2021). Endometriosis vs. Adenomyosis: Similarities and Differences. Medically Reviewed by MD Kay, C. https://www.healthline.com/health/womens-health/adenomyosis-vs-endometriosis
  3. Harada, T. et al. (2016). The Impact of Adenomyosis of Women’s Fertility. Obstetrical & Gynecological Survey. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5049976/
  4. Antero, M.F. et al. (2017). High prevalence of endometriosis in patients with histologically proven adenomyosis. In “65th Annual Meeting of the Pacific Coast Reproductive Society”. https://www.fertstert.org/article/S0015-0282(17)30169-3/fulltext
  5. MD Chernofsky, M.R. Adenomyosis. https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/adenomyosis

 

    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor