Alergie la antibiotic: cauze, simptome, recomandari
Alergia la antibiotice reprezinta o problema ce nu trebuie ignorata. In cele ce urmeaza, vei afla tot ceea ce trebuie sa stii despre aceasta problema de sanatate. Iti spunem care sunt cauzele care duc la aparitia alergiilor la antibiotice, simptomele care ar trebui sa te trimita la medic si ce poti face pentru a gestiona eficient un episod alergic sau un soc anafilactic. In plus, vei primi o serie de recomandari generale pentru prevenirea acestor tipuri de reactii alergice.
Continutul articolului
Ce este o alergie la antibiotice?
Sunt mai multe tipuri de alergie, dar o alergie la antibiotice este o reactie la acest medicament. Reactia poate incepe la scurt timp dupa ce antibioticul a fost luat, sau la cateva zile sau saptamani dupa aceea. Medicul nu poate sti dinainte daca pacientul are sau nu o reactie alergica. Este posibil ca sistemul imunitar sa devina sensibil la antibiotic prima data cand acesta este administrat si astfel reactia alergica poate aparea data viitoare cand se administreaza acelasi medicament. Antibioticele cele mai susceptibile de a provoca o reactie alergica sunt penicilinele si cefalosporinele.
Alergiile la antibiotice sunt fenomene frecvente si pot aparea la orice varsta, dar sunt mai raspandite in randul copiilor si persoanelor care au un istoric de alergii sau reactii adverse la medicamente. Impactul alergiilor la antibiotice este semnificativ. Pe de o parte, reactiile alergice pot varia de la simptome usoare (cum ar fi eruptii cutanate) la reactii severe (cum ar fi anafilaxia). Pe de alta parte, aceste reactii alergice pot afecta tratamentul bolilor infectioase, obligand medicii sa aleaga alternative mai scumpe sau mai putin eficiente.
Ce cauzeaza alergiile la antibiotice?
Alergiile la antibiotice sunt cauzate de o serie de factori, printre care:
- reactiile imunitare: organismul poate considera anumite antibiotice ca substante straine si potential periculoase. Drept urmare, sistemul imunitar reactioneaza producand anticorpi, ceea ce declanseaza reactii alergice.
- predispozitia genetica: daca parintii sau rudele de sange au avut alergii la antibiotice, exista o sansa mai mare ca si tu sa dezvolti o astfel de alergie.
- expunerea repetata sau prelungita la antibiotice: utilizarea excesiva sau repetata a antibioticelor poate duce la sensibilizarea organismului la aceste medicamente si la dezvoltarea unei reactii alergice.
- sensibilitatea individuala la anumite substante: fiecare persoana este unica, iar sensibilitatea la anumite substante variaza de la individ la individ. Astfel, unele persoane pot dezvolta o alergie la un anumit antibiotic, in timp ce altele pot lua acelasi medicament fara niciun efect secundar (2).
Cum sa recunosti o reactie alergica la antibiotice?
Reactiile alergice dupa administrarea unui antibiotic pot fi diferite:
- simptomele usoare includ piele rosie, mancarime, piele descuamata sau umflata. Este posibil sa apara o zona plata, rosie pe piele, acoperita cu mici umflaturi. De asemenea, este posibil sa apara urticaria.
- simptomele severe includ piele care face vezicule sau piele descuamata, probleme de vedere si umflaturi sau mancarimi severe. Reactiile severe includ afectiuni precum necroliza epidermica toxica.
- simptomele de soc anafilactic includ probleme de respiratie, furnicaturi, ameteli si respiratie suieratoare. Anafilaxia este o reactie brusca, ce pune viata in pericol si necesita tratament imediat.
Factori de risc
Pot exista anumiti factori declansatori ai alergiei ca urmare a administrarii antibioticelor:
- alte alergii, cum ar fi la pisici;
- un istoric familial de alergii la antibiotice;
- utilizarea frecventa a antibioticelor;
- o boala pe termen lung care sensibilizeaza sistemul imunitar.
Diagnosticarea alergiei la antibiotice
Medicul va intreba pacientul despre istoricul medical si despre alergii. Este posibil sa fie nevoie de teste suplimentare:
- analizele de sange;
- un test patch: o cantitate mica de antibiotic este pusa pe piele. Zona este acoperita cu un plasture care se pastreaza timp de 2 zile. Apoi, medicul va verifica pielea pentru a vedea daca exista o reactie.
- un test de intepatura cutanata: se pune o picatura mica de antibiotic pe antebrat si pielea este intepata cu un ac. Medicul va urmari daca organismul are o reactie.
- un test intradermic: o cantitate mica de lichid antibiotic este pusa sub suprafata pielii. Medicul va urmari daca apare o reactie.
- un test de provocare medicamentoasa: medicul va administreaza doze crescande de medicament antibiotic si urmareste o reactie.
Cum se trateaza o reactie alergica la un antibiotic?
Exista mai multe optiuni pentru a trata alergia la antibiotice:
- antihistaminicele diminueaza simptomele usoare, cum ar fi mancarimea sau o eruptie cutanata.
- Epinefrina este un medicament utilizat pentru a trata reactiile alergice severe, cum ar fi anafilaxia.
- Steroizii reduc inflamatia.
- Desensibilizarea: poate fi facuta dupa ce ai avut o reactie, daca trebuie sa fii tratat din nou cu antibiotic. Medicul va administra doze mici de antibiotic pe parcursul a cateva ore (1).
O data ce ai avut o reactie alergica la un antibiotic, este important sa inveti semnele de avertizare ale reactii alergice. Unele masuri pot include:
- purtarea unei bratari de alerta medicala care indica alergia la antibiotice;
- informarea medicilor cu privire la alergie;
- invatarea simptomelor reactiei alergice.
Recomandari generale pentru prevenirea alergiilor la antibiotice
Prevenirea alergiilor la antibiotice incepe prin informarea corecta si comunicarea deschisa cu medicul. Este esential sa informezi medicul despre orice reactie alergica anterioara la antibiotice sau alte medicamente.
Un alt aspect important il constituie evitarea auto-medicatiei. Fara un diagnostic si o prescriptie medicala, nu este recomandat sa iei antibiotice. Utilizarea necorespunzatoare a antibioticelor poate duce la dezvoltarea rezistentei la antibiotice, care poate provoca reactii alergice.
Daca un antibiotic a fost prescris, este crucial sa urmezi exact instructiunile medicului cu privire la dozaj si durata tratamentului. Intreruperea prematura a tratamentului sau modificarea dozei fara consultarea medicului pot creste riscul de reactii alergice. Astfel, respectarea instructiunilor medicului este un pas crucial in prevenirea alergiilor la antibiotice. In cazul in care exista suspiciunea unei alergii la anumite antibiotice, este util sa se efectueze un test de alergie. Aceste teste pot ajuta la identificarea antibioticului la care persoana este alergica, prevenind astfel expunerea ulterioara la acesta.
Iata cand ar trebui sa soliciti asistenta medicala imediata:
- apare o eruptie cutanata cu mancarimi, pete rosii.
- apar vezicule sau pielea se descuameaza.
- pacientul prezinta probleme de inghitire sau vocea este ragusita.
- apar batai rapide sau puternice ale inimii.
- pielea sau albul ochilor se ingalbeneste.
Alergiile la antibiotice sunt o problema de sanatate serioasa, care pot fi cauzate de o varietate de factori si pot provoca o serie de simptome neplacute. Recunoasterea timpurie a simptomelor si gestionarea corespunzatoare a acestora sunt esentiale pentru a preveni complicatiile. Este important sa urmezi recomandarile generale pentru prevenirea alergiilor la antibiotice, care pot include evitarea anumitor medicamente si informarea medicului despre orice istoric de alergii.
Important de retinut!
Informatiile din acest articol nu inlocuiesc consultatia din cabinetul medical, mai ales in cazul unei reactii alergice. Manifestarile unor probleme medicale difera de la pacient la pacient. Nu ezita sa mergi la medicul de familie, sau la medicul specialist pentru consult si tratament, ori de cate ori ai o problema de sanatate.
Articolul a fost realizat în baza informațiilor preluate din:
(1) Drugs.com, „Antibiotic Medication Allergy”: https://www.drugs.com/cg/antibiotic-medication-allergy.html
(2) Government of South Australia, „Antibiotic allergies”: https://www.sahealth.sa.gov.au/wps/wcm/connect/public+content/sa+health+internet/clinical+resources/clinical+programs+and+practice+guidelines/medicines+and+drugs/antibiotic+allergies/antibiotic+allergies