Anevrismul de aorta abdominala: cauze, manifestari si optiuni de tratament
Aorta este cel mai mare vas de sange din corp si reprezinta principala sursa de sange din organism. In cazul aparitiei unui anevrism, vorbim deja despre o problema critica. Este important sa stii sa recunosti simptomele anevrismului de aorta abdominala, dar si cauzele acestuia, pentru a sti ce este de facut si cand ar trebui sa intervii.
Ce este un anevrism de aorta abdominala?
Un anevrism reprezinta o umflatura la nivelul unui vas de sange. In acest caz, este vorba despre partea inferioara, din zona abdominala, a aortei. Formarea unui anevrism poate fi o problema critica, deoarece acesta se poate rupe. Deoarece aorta este un vas de sange foarte mare, un astfel de fenomen ar cauza o sangerare considerabila, lucru care poate pune viata in pericol.
Insa, nu intotdeauna este necesara o interventie de urgenta. Acest lucru depinde de dimensiunea anevrismului. Daca acesta este mic, acesta va trebui tinut sub observatie pentru a se observa cum evolueaza dar, daca este mare, va fi necesara o interventie chirurgicala.
Cauze
Anevrismele pot aparea in orice regiune a aortei, insa majoritatea se formeaza in zona abdominala. Printre cauzele cele mai des intalnite, putem mentiona:
- Ateroscleroza - acumularea de grasime si alte substante pe peretii vaselor de sange;
- Hipertensiunea arteriala - aceasta poate deteriora si slabi peretii aortei;
- Afectiuni vasculare, care duc la inflamarea vaselor de sange;
- Rareori, pot aparea si infectii fungice sau bacteriene ale aortei;
- Traumatisme, precum accidentele de masina, pot fi de asemenea implicate.
Pe langa cauzele propriu-zise, putem vorbi si despre alti factori de risc implicati:
- Fumatul este principalul factor de risc in cazul acestui tip de anevrism, deoarece acesta contribuie la slabirea peretilor vaselor de sange si creste riscul de ruptura;
- Varsta - afectiunea este mai raspandita la persoanele cu varsta peste 65 de ani;
- Sexul - afectiunea este mai des intalnita la barbati;
- Istoria familiala;
- Alte anevrisme - pacientii care au avut de-a face cu astfel de probleme in alte zone ale corpului au un risc mai crescut.
Manifestari
Deseori, anevrismul de aorta abdominala se dezvolta intr-un ritm lent si poate fi greu de depistat, iar unele pot ramane la o dimensiune redusa. In schimb, altele pot creste intr-un ritm alert. Principalele simptome includ durere constanta in zona abdominala, durere de spate si o senzatie de pulsare in apropierea buricului.
Principalele complicatii care pot aparea sunt deteriorarea peretilor aortei sau ruperea anevrismului. Semnalele la care ar trebui sa fii atent includ durere brusca si puternica, atat in zona abdomenului, cat si a spatelui, tensiune arteriala scazuta si puls accelerat. In aceste situatii, trebuie sa te prezinti de urgenta la medic.
Diagnostic
Anevrismul de aorta abdominala este de cele mai multe ori depistat in timpul altor investigatii, in special atunci cand acesta are o dimensiune redusa si nu prezinta simptome persistente. Acestea includ de obicei investigatiile imagistice, precum ecografii, CT sau RMN.
Optiuni de tratament
In urma depistarii unui anevrism de aorta abdominala, medicul va lua masuri pentru a preveni ruperea acestuia. Aceste masuri variaza in functie de dimensiunea sa si de riscul de aparitie a unei rupturi.
Monitorizare
Daca nu apar simptome si anevrismul este mic, medicul poate recomanda aceasta optiune. Va fi necesar ca pacientul sa vina la controale regulate si sa urmeze o serie de investigatii imagistice, pentru a verifica starea si a depista o eventuala crestere. Se pot lua masuri si pentru a trata alte afectiuni care pot creste riscul de ruptura.
Metode chirurgicale
Daca anevrismul are mai mult de 4.8 centimetri sau creste intr-un ritm accelerat, va fi necesara o interventie chirurgicala. Acelasi lucru este recomandat si daca apar simptome deranjante si persistente. In functie de localizarea exacta, de varsta pacientului si de starea sa de sanatate, se pot realiza doua tipuri de proceduri.
Una dintre ele poarta numele de reparare endovasculara si presupune introducerea unui cateter printr-o artera din zona picioarelor si ghidarea ei catre aorta. In capatul cateterului se afla un stent-graft care se va fixa pe locul anevrismului, pentru a intari peretii vasculari si a preveni ruperea.
Daca aceasta procedura nu este posibila, se va apela la o metoda chirurgicala mai clasica. Aceasta necesita realizarea unor incizii, indepartarea zonei afectate a aortei si inlocuirea sa cu un stent-graft.
Prevenire
Printr-o ingrijire corespunzatoare si un stil de viata sanatos, este posibil sa previi formarea unui anevrism de aorta abdominala sau sa previi agravarea acestuia. Pe langa o dieta sanatoasa, va fi necesar sa te mentii cat mai activ si sa renunti la fumat. De asemenea, asigura sanatatea sistemului cardiovascular verificand periodic nivelul colesterolului si al tensiunii arteriale.
Anevrismul de aorta abdominala este o afectiune care poate fi tinuta sub control, insa aceasta poate deveni rapid o urgenta medicala. Tine cont de sfaturile de ingrijire pentru o viata sanatoasa si mergi la medic oricand observi simptome ingrijoratoare.
Nu uita! Acest articol are rol informativ si nu ar trebui utilizat pentru a diagnostica afectiuni sau pentru a alege tratamente. Urmeaza doar recomandarile specialistului si nu ezita sa mergi la controale periodice!
Surse:
1. “Abdominal Aortic Aneurysm.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/abdominal-aortic-aneurysm/symptoms-causes/syc-20350688. Published August 27, 2021. Accessed November 3, 2022.
2. “Abdominal Aortic Aneurysm.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/abdominal-aortic-aneurysm/diagnosis-treatment/drc-20350693. Published August 27, 2021. Accessed November 3, 2022.