Antibioticele in sarcina: ce trebuie sa stii?
Antibioticele sunt medicamente folosite pentru a trata infectiile bacteriene. In mod traditional, acestea sunt folosite in tratamentul unei varietati de boli, inclusiv in sarcina. Utilizarea corecta a antibioticelor in timpul sarcinii este importanta pentru sanatatea ta si a copilului tau. O cantitate nepotrivita poate creste riscurile pentru mama si fat, asa ca e important sa cunoastem efectele si complicatiile pe care le-ar putea provoca antibioticele in aceasta situatie. In acest articol, vom discuta despre cum afecteaza antibioticele dezvoltarea fatului, riscurile folosirii excesive a antibioticelor in sarcina si recomandarile medicilor pentru utilizarea corecta a acestora.
Antibioticele sunt frecvent prescrise in timpul sarcinii. Unele antibiotice pot fi luate in aceste luni, altele nu, iar siguranta antibioticului depinde de mai multi factori precum:
tipul de antibiotic;
luna/trimestrul in care se ia antibioticul;
cat timp se ia antibioticul;
cate zile se ia antibioticul;
care sunt potentialele efecte asupra sarcinii (1).
Iata antibioticele care sunt considerate sigure in timpul sarcinii:
penicilina si ampicilina;
cefalosporine;
clindamicina.
Unele antibiotice sunt considerate ca avand riscuri in timpul sarcinii. Tetraciclinele, de exemplu, pot afecta dezvoltarea oaselor si pot decolora dintii unui copil. De aceea, tetraciclina nu este recomandata dupa saptamana a cincea de sarcina. Sulfonamidele ar putea prezenta un risc de afectiuni cardiace si icter. Sulfonamidele sunt evitate in primul trimestru de sarcina si in apropierea nasterii. In cazul in care un antibiotic este cel mai bun mod de a trata afectiunea gravidei, medicul va prescrie cel mai sigur antibiotic si cel mai bun dozaj (1).
Antibioticele sunt grupate in categorii de risc pentru a ajuta la a determina daca acestea sunt sigure pentru a fi luate in timpul sarcinii. Iata care sunt categoriile:
categoriile A si B: sunt medicamente considerate sigure pentru gravide. Iata antibioticele care pot fi luate in siguranta in timpul sarcinii: penicilina, ampicilina, amoxicilina, clindamicina, eritromicina. Medicul de specialitate poate prescrie gravidei si alte tipuri de antibiotice, daca acestea sunt necesare sau daca organismul gravidei nu raspunde la tratament;
categoria C: medicamentele sunt considerate in general sigure, dar trebuie utilizate numai daca este necesar, pentru ca ar putea exista riscuri;
categoria D: sunt medicamente despre care se stie ca pot avea anumite riscuri, dar sunt recomandate daca beneficiul este mai mare decat riscul de vatamare.
categoria X: sunt medicamentele care nu trebuie utilizate in perioada sarcinii (3).
Definirea antibioticelor
Antibioticele sunt medicamente care ajuta la prevenirea si tratarea infectiilor bacteriene. Acestea actioneaza prin inhibarea cresterii sau chiar distrugerea bacteriilor. Unele tipuri de antibiotice actioneaza prin inhibitia productiei de proteine necesare cresterii microorganismelor, in timp ce alte tipuri pot actiona prin modificarea membranei celulare si a altor mecanisme. Rolul antibioticelor in timpul sarcinii este esential pentru a preveni si trata infectiile materne si ale fatului din uter. Acestea pot fi folosite pentru a preveni riscul de infectie la nivelul placentei, de exemplu, sau pentru a trata simptomele unei infectii precum raceala, bronsita sau pneumonie. De asemenea, acestea pot fi folosite pentru a preveni complicatiile la nastere, precum anemia sau icter neonatal.
In general, medicii recomanda administrarea antibioticelor pentru a preveni si trata infectiile specifice gravidei sau fatului din uter. Este important ca gravida sa urmeze recomandarile medicului in ceea ce priveste tratamentul optim in timpul sarcinii, pentru a reduce riscurile asociate folosirii excesive a antibioticelor pe termen lung.
Riscurile antibioticelor in sarcina
In timpul sarcinii, bebelusii isi primesc oxigenul, sangele si nutrientii prin intermediul placentei care actioneaza ca un filtru pentru bebelus, dar unele medicamente pot trece prin el si pot afecta modul in care bebelusul se dezvolta. In cazul in care gravida se imbolnaveste de o infectie bacteriana, medicul poate prescrie antibiotice, el este cel care evalueaza riscul pentru gravida si pentru bebelus.
Antibioticele sunt importante pentru a ajuta organismul gravidei in lupta împotriva infectiilor bacteriene. Unele tipuri de antibiotice ar putea fi nesigure in timpul sarcinii, inclusiv:
tetracicline;
fluorochinolone;
streptomicina;
kanamicina;
metronidazol.
Aceste antibiotice pot fi riscante pentru bebelus si ar putea produce efecte secundare (de pilda, dinti patati si crestere osoasa incetinita).
Exista si efecte secundare ale antibioticelor asupra stomacului si intestinelor:
greata;
balonare;
dureri de stomac;
pierderea apetitului.
Trebuie tinut cont si de reactiile alergice:
respiratie suieratoare;
tuse;
eruptii cutanate;
inflamatii;
senzatie de rau;
dificultate respiratorie.
In cazul in care apare o asemenea reactie alergica, este recomandat un consult medical de urgenta, mai ales daca apar manifestari precum inflamare sau dificultate respiratorie (semne de soc anafilactic). Socul anafilactic este o reactie alergica severa, iar pacienta trebuie sa ajunga foarte repede la spital.
Rezistenta la antibiotice
Utilizarea excesiva a antibioticelor sau administrarea lor altfel decat a prescris medicul poate face ca bacteriile sa devina rezistente la antibiotice, acest lucru inseamna ca antibioticele nu mai functioneaza la fel de bine cum ar trebui, ceea ce face ca infectia sa fie mai greu de tratat. Este posibil ca medicul sa nu prescrie antibiotice pentru infectii minore (infectie toracica, infectie a urechii, durere in gat). Antibioticele se recomanda sa fie prescrise in cazul in care starea gravidei este grava (3).
Beneficiile antibioticelor in timpul sarcinii
Sistemul imunitar al gravidei functioneaza diferit, in sensul ca infectiile din timpul sarcinii pot fi grave si pot pune viata bebelusului in pericol. Daca o infectie ramane netratata, aceasta ar putea de asemenea sa provoace un travaliu precoce, decesul bebelusului sau probleme grave de sanatate ale acestuia. Medicul poate prescrie antibiotice gravidei, in cazul anumitor infectii:
streptococ de grup B;
apendicita;
infectii ale vezicii biliare;
infectia lichidului amniotic;
infectie renala;
vaginita bacteriana;
listerie.
Cum se pot administra antibiotice gravidei in conditii de siguranta?
Este esential ca gravida sa urmeze instructiunile medicului privind administrarea antibioticelor. El ar putea avea in vedere:
evitarea antibioticelor in primul trimestru de sarcina;
testarea pentru confirmarea tipului de infectie;
administrarea celei mai mici doze posibile;
administrarea antibioticului pentru cel mai scurt timp posibil;
folosirea unui singur tip de antibiotic;
administrarea de antibiotice numai atunci cand este necesar (2).
In concluzie, folosirea corecta a antibioticelor in timpul sarcinii poate preveni complicatiile grave ale fatului si asigura un tratament optim pentru mama. Tratamentul optim poate include masuri preventive precum schimbarea stilului de viata, suplimente nutritive sau tratamente naturale pe baza de plante.
Concluzia este ca, in timpul sarcinii, antibioticele joaca un rol esential in mentinerea sanatatii mamei si a copilului. Utilizarea corecta si adecvata a acestora poate contribui la reducerea riscurilor asociate cu infectiile. Cu toate acestea, trebuie luata in considerare durata tratamentului propus si efectele secundare potentiale pentru fiecare medicament, pentru a se asigura ca nu exista niciun risc pentru mama sau fat. Sfatul general al medicilor este ca tratamentul optim cu antibiotice trebuie ales in functie de simptomele pacientei si trebuie sa fie urmat strict sub supravegherea medicului.
Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:
Mayo Clinic, Pregnancy week by week: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/expert-answers/antibiotics-and-pregnancy/faq-20058542
Grow by Web MD, Is it safe to take antibiotics while pregnant?: https://www.webmd.com/baby/safe-to-take-antibiotics-while-pregnant
Very well family, Can I take antibiotics while pregnant?: https://www.verywellfamily.com/can-i-take-antibiotics-while-pregnant-5203921