Antrax: cauze, simptome, tratament
Antraxul este o boala infectioasa rara si grava, cauzata de bacteria Bacillus anthracis. Se transmite la om prin contactul direct cu animalele sau produsele acestora infectate. Simptomele sunt diferite, depind foarte mult de modul de contractare a bacteriei. Tratamentul cu antibiotice administrat in faza de debut a bolii poate vindeca cele mai multe infectii cu antrax.
Antraxul este o boala acuta infectioasa, cauzata de o bacterie ce are pori foarte rezistenti, capabili sa isi pastreze virulenta multi ani. Antraxul este cunoscut la nivel mondial si pentru ca poate fi utilizat ca potentiala arma biologica.
Ce este antraxul?
Bacteria Bacillus anthracis, gram-pozitiva, sub forma de tija este raspunzatoare de infectie in antrax. Bacterii se regasesc in sol, afecteaza animalele salbatice, dar si pe cele domestice precum vite, oi, capre, cai, catari. Transmiterea la om are loc in momentul in care acesta intra in contact direct cu animalele infectate.
Desi nu exista dovezi stiintifice care sa confirme ca transmiterea de la om la om este posibila, se crede ca leziunile cutanate cu antrax pot fi contagioase prin contact direct sau prin intermediul unui obiect contaminat - fomite.
Antraxul este o boala rar regasita in lumea moderna, insa, ramane o afectiune cu un potential infectios extrem de ridicat, cu forme ce sunt fatale uneori, un motiv de ingrijorare fiind in continuare bioterorismul in care este utilizata aceasta bacterie. (1)
Se pare ca au fost indentificate cazuri mai multe de antrax in zonele in care animalele nu sunt vaccinate periodic impotriva bolii. (2)
Cum are loc transmiterea antraxului de la animal la om?
Animalele domestice sau cele salbatice ingereaza sau inhaleaza sporii bacteriei din sol, de pe plante sau din apa contaminata. Oamenii se infecteaza cu antrax cand sporii bacteriei ajung in organismul lor. In interiorul corpului, sporii se reactiveaza, bacteriile se multiplica si se raspandesc in tot organismul produc toxine, ceea ce determina aparitia unor boli severe.
Contaminarea se poate realiza prin:
- inhalarea sporilor;
- ingerarea alimentelor sau prin consum de apa contaminata cu spori;
- taietura sau zgarietura la nivelul pielii;
- contact direct cu animale si produsele acestora - lana, piele, par, carcase;
- consum de carne cruda sau insuficient gatita de la animale infectate. (2)
Tipuri de antrax
Antrax cutanat
Acest tip de antrax este cel mai cunoscut si mai putin periculoasa forma, manifestata in 1 - 7 zile de la infectare. Bacteria ajunge in organismul uman prin intermediul unei taieturi sau al unei zgarieturi pe piele, prin manipularea animalelor sau a produselor acestora. Antraxul cutanat apare pe gat, cap, antebrate si maini, afecteaza locul de intrare si pielea din jur. Netratat, pana la 20% dintre persoanele infectate mor. Cu tratament adecvat, inca de la debutul infectiei, sansele de supravietuire sunt mari.
Antrax prin inhalare
Acest tip de antrax este mortal in procent mare. Manifestarile apar intr-o saptamana de la infectare, dar pot dura pana la 2 luni. Ajunge in organismul uman ca urmare a inhalarii sporilor bacteriei proveniti din lana, abatoare, tabacarii unde sunt produse ale animalelor bolnave. Sporii ajung in ganglionii limfatici din piept de unde se vor raspandi in tot corpul, provocand grave probleme respiratorii si soc. Cu tratament puternic, aproximativ 55% dintre persoanele infectate cu acest tip de antrax, supravietuiesc.
Antrax gastrointestinal
Infectia debuteaza la 1 - 7 zile de la expunere, dupa ingererarea carnii crude sau insuficient gatita de la animalele bolnave. Sporii afecteaza tractul gastrointestinal - gatul, esofagul, stomacul, intestinele. Cu tratament 60% dintre bolnavi reusesc sa supravietuiasca.
Antrax injectat
Tipul este de regula prezent la consumatorii de droguri injectabile de heroina din nordul Europei. Se raspandeste adanc sub piele si in muschi. Dupa injectare, antraxul ajunge mult mai rapid in organism, motiv pentru care poate fi mai greu de recunoscut si de tratat. (2)
Cauze de aparitie ale antraxului
Bacteria Bacillus anthracis cauzeaza antraxul, sporii acesteia trec din stare latenta in stare activa cand patrund in organism. Atentie: antraxul poate fi transmis si non-animal, in atacurile teroriste s-a folosit antrax trimis prin posta! (1)
Simptome ale antraxului
Simptome in antrax cutanat
- Umflatura cutanata asemanatoare cu cea din intepatura unei insecte, se va transforma rapid intr-o rana de mari dimensiuni, nedureroasa, cu centru de culoare neagra;
- Inflamatie la nivelul glandelor limfatice si a celor din apropierea acestora;
- Dureri de cap;
- Febra.
Simptome in antrax gastrointestinal
- Greata;
- Varsaturi;
- Durere abdominala;
- Durere de cap;
- Pierderea poftei de mancare;
- Gat umflat;
- Durere in gat si dificultati la inghitire;
- Febra;
- Inrosirea fetei si ochi rosii;
- Diarere severa, cu sange in stadii avansate;
- Lesin;
- Distensie abdominala.
Simptome in antrax prin inhalare
- Dureri in gat;
- Febra usoara;
- Oboseala;
- Dureri musculare;
- Durere abdominala;
- Dificultati respiratorii usoare, senzatie de disconfort in piept;
- Greata;
- Durere in gat la inghitire;
- Febra mare;
- Ameteli;
- Probleme respiratorii pe masura ce boala avanseaza;
- Tuse cu sange;
- Meningita;
- Colapsul sistemului circulator - soc.
Simptome in antrax injectabil
- Roseata in zona de injectare, rapid apare o inflamatie cutanata extinsa cu o regiune neagra in centru;
- Umflare masiva a zonei afectate;
- Insuficienta de organe multiple;
- Meningita;
- Soc. (1), (2), (3)
Tratamentul in antrax
Tratamentul vizeaza prescrierea unor antibiotice sau a unei antitoxine. Cei aflati in stare grava necesita internare si tratament sub supraveghere cu drenajul continuu de lichid acumulat in organism, precum si cu ventilatie mecanica.
Tratamentul poate fi uneori acordat preventiv celor care au fost expusi bacteriei, dar la care nu au fost observate primele simptome. (2)
Antraxul dobandit prin injectare a fost tratat cu succes prin indepartarea chirurgicala a tesutului afectat.
In unele tipuri de antrax prin inhalare este posibil ca alaturi de antibiotice si ventilatie mecanica sa fie administrate medicamente pentru a creste tensiunea arteriala si a strange vasele de sange. (1)
Corticosteroizii sunt uneori utili in ceea ce priveste tratarea meningitei si a edemului mediastinal sever, singuri sau in combinatie cu antibiotice. De asemenea, imunoglobulina umana cu antrax IV poate fi administrata in combinatie cu antibiotice pentru a trata antraxul prin inhalare. (3)
Informatiile despre antrax din acest material sunt generale si nu pot inlocui un control medical adecvat. Daca ai unele suspiciuni, mergi la medic si respecta indicatiile acestuia!
Surse de informare:
1. Anthrax - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/anthrax/symptoms-causes/syc-20356203
2. Anthrax - https://www.cdc.gov/anthrax/index.html
3. Anthrax - https://www.msdmanuals.com/professional/infectious-diseases/gram-positive-bacilli/anthrax