Apa alcalina: beneficii, recomandari, contraindicatii

1. 2. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Apa alcalina

 

Alcalinitatea apei este legata de nivelul pH-ului, apa alcalina fiind considerata cea care are pH-ul mai mare de 7 (mai ridicat decat apa plata). In plus, apa alcalina ar putea contine si alte elemente benefice precum: calciu, magneziu, siliciu (1). Apa alcalina are un gust usor amar sau, in orice caz, diferit fata de apa de la robinet. Acest gust poate schimba gustul cafelei sau ceaiului facut cu acest tip de apa.

In acest articol, detaliem beneficiile apei alcaline, iti spunem cand este recomandata si care sunt contraindicatiile.

Apa alcalina vs apa alcalina ionizata

Apa alcalina este apa care are un pH mai mare de 7 si se poate obtine fie din comert, fie cu ajutorul unui filtru de mineralizare/remineralizare/alcalinizare. PH-ul apei obtinut cu ajutorul unui filtru nu este foarte precis, fiind in functie de mai multi factori, precum: sursa de apa, debitul apei, perioada de viata a filtrului. De asemenea, este important de stiut ca durata de viata a unui asemenea filtru este de aproximativ 1 an.

Apa alcalina ionizata se obtine cu ajutorul unui ionizator de apa si este imbogatita cu hidrogen molecular. Multe surse sustin ca aceasta apa este detoxifianta si are efecte terapeutice.

Beneficiile apei alcaline

 

Beneficiile apei alcaline

 

Apa alcalina a devenit populara in ultimii ani, fiindca se crede ca ar putea fi benefica pentru functionarea optima a organismului:

  • asigura nivelul optim de lichide de care are nevoie organismal, adica un nivel corespunzator de hidratare;
  • detoxifica organismul, prin eliminarea toxinelor si rezidurilor;
    regenereaza celulele;
  • favorizeaza procesele respiratorii si circulatorii;
  • ajuta la reducerea tensiunii arteriale, a nivelului colesterolului si trigliceridelor;
  • regleaza apetitul.

Se crede, de asemenea, ca utilizarea apei alcaline ajuta la:

  • mentinerea sanatatii oaselor si prevenirea osteoporozei.
  • ameliorarea bolii de reflux gastroesofagian.
  • controlul tensiunii arteriale.
  • controlul diabetului.
  • o mai buna hidratare, mai ales dupa un antrenament sustinut.
  • reducerea acidului din sange.
  • imbunatatirea metabolismului.
  • cresterea energiei.
  • incetinirea imbatranirii.
  • reducerea pierderii osoase.
  • imbunatatirea digestiei.

Cu toate acestea, nu exista dovezi clare care sa sustina beneficiile pentru sanatate ale apei alcaline si nici nu exista o cantitate de apa recomandata care poate sa imbunatateasca sanatatea, in cazul anumitor afectiuni (3).

Ceea ce se stie sigur insa este legat de faptul ca organismul poate mentine nivelul pH-ului la un nivel optim. Rinichii sunt organele care au rolul de a echilibra nivelul acidului din corp. Daca sangele devine prea acid, corpul poate reduce nivelul respirand mai mult dioxid de carbon (2). Pe de alta parte, sucurile gastrice (o combinatie de enzime digestive si acid clorhidric) neutralizeaza toate alimentele si lichidele consumate.

Riscurile consumului de apă alcalină

Este bine de stiut ca apa prea alcalinizata poate avea efecte adverse. Cercetatorii care au analizat legatura dintre apa alcalina, o dieta alcalina si cancer considera ca dieta alcalina poate fi daunatoare, deoarece incurajeaza oamenii sa evite alimentele care contin substante nutritive importante. Astfel, promovarea dietei alcaline si a apei alcaline nu este justificata pentru tratamentul cancerului.

Nu este sigur ca pH-ul apei are prea mare importanta pentru sanatate, dar ceea ce se stie in acest moment  este faptul ca un nivel prea mare de acid al apei (agent coroziv) nu este benefic pentru sanatate, la fel un nivel prea mare de alcalinitate (1).  

Important de stiut

  • Cu exceptia cazului in care suferi de o boala de rinichi, apa alcalina nu prezinta riscuri grave pentru sanatate.
  • Apa alcalina poate face ca pielea sa se usuce si sa provoace mancarimi.
  • De asemenea, apa alcalina ar putea provoca un stomac deranjat, in functie de cantitatea de apa consumata.

Rezumat: apa alcalina

  • Pentru cei mai multi oameni, apa alcalina nu este superioara apei plate.
  • Apa alcalina din comert ar putea avea nutrienti adaugati pentru a obtine un pH alcalin.
  • Apa alcalina are un nivel al pH-ului mai ridicat decat al apei de la robinet.
  • Se crede ca apa alcalina poate ajuta la prevenirea unor afectiuni, dar studiile stiintifice nu sustin aceste concluzii optimiste. Este nevoie de cercetari suplimentare pentru a verifica aceste afirmatii.
  • Unele studii sugereaza, de asemenea, ca apa alcalina ar putea ajuta la incetinirea pierderii osoase. Dar sunt necesare studii suplimentare pentru a afla daca apa alcalina influenteaza cu adevarat densitatea minerala osoasa generala si daca beneficiul continua pe termen lung (2).

Disclaimer

Daca ai intrebari sau nelamuriri medicale, te rugam sa discuti cu medicul tau. Articolele noastre medicale contin informatii si cercetari medicale importante, oferite de entitati medicale de renume. Cu toate acestea, ele nu reprezinta un substitut pentru sfatul, diagnosticul sau tratamentul recomandat de medicul specialist.

Surse suplimentare de informare:

  1. Medical News Today, „Is alkaline water good for you?”: https://www.medicalnewstoday.com/articles/313681
  2. Nourish by WebMD, „What is alkaline water”: https://www.webmd.com/diet/what-is-alkaline-water
  3. Mayo Clinic, „Is alkaline water better for you than plain water?”: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/alkaline-water/faq-20058029

 

Iti recomandam si:

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor