Apa de mare: ce beneficii are pentru piele
Marea este o entitate vie, care, in mod perpetuu, creeaza, sustine si regenereaza viata. Soarele, namolul, algele si aerul marin au fost utilizate, inca din timpuri stravechi, in terapii de regenerare, vindecare, intinerire si infrumusetare.
Continutul articolului
Marea si beneficiile ei terapeutice
Cunoscute si aplicate din antichitate pana in zilele noastre, baile de soare sunt recomandate pentru prevenirea si vindecarea multor afectiuni ca: rahitismul, osteoporoza, anemia, hiper-tensiunea arteriala, bronsita, artrita reumatismala, depresia precum si diverse boli dermatologice. Specialistii recomanda celor aflati la cura heliomarina, ca in intervalul orar 11-16, sa se protejeze de razele ultraviolete care atunci pot fi nocive pentru organism.
Principalul beneficiu al baii de soare este stimularea transformarii provitaminei D, care se gaseste in stratul superior al pielii, in calciferol (vitamina D). Calciferolul este o vitamina liposolubila cu rol fundamental in resorbtia si fixarea calciului in oase si dinti, de asemenea, ajuta la asimilarea fosforului, fiind, totodata, si catalizator in transformarea fosforului organic in fosfor anorganic. Pentru a sintetiza o cantitate suficienta de vitamina D, este necesara o expunere la soare a cel putin 40% din suprafata pielii, aproximativ 10-15 minute pe zi. Trebuie mentionat faptul ca o piele mai inchisa la culoare necesita un timp mai mare de expunere pentru a se forma o cantitate suficienta de vitamina D. Radiatiile care actioneaza asupra organismului in timpul expunerii la soare sunt: radiatiile calorice, care sustin energia necesara proceselor esentiale organismului, radiaþiile luminoase, care stimuleaza siste-mul nervos central si radiatiile ultraviolete, care contribuie la asimilarea calciului si a fosforului, dar si la intensificarea numarului de globule rosii si a hemoglobinei.
Rolul aerosolilor marini
Aerosolii marini joaca un rol extrem de important avand capacitatea de a neutraliza majoritatea acizilor si a substantelor nocive emanate in atmosfera. Aerosolii marini se formeaza prin spargerea valurilor in larg sau in zonele de stanci si di-guri, avand loc constituirea unor microparticule obtinute din combinarea unui mediu gazos cu o substanta lichida fin dispersata. Aceste microparticule contin in special magneziu, cloruri de sodiu, iod, bromuri si substante alcaline. Marea, prin aerosoli, asigura o tonifiere a cailor respiratorii si o scadere a hipersensibilitatii alergice reprezentand o metoda adjuvanta de tratament in cazul astmului bronsic si a rinitelor alergice. in cazul astmului bronsic, aerosolii marini atenueaza tendinta de bronhospasm, desfunda bronhiile si fluidifica secretiile, reduc inflamatia si cresc amplitudinea respiratiei.
Prin efectuarea de respiratii profunde, aerosolii marini dilata vasele de sange si imbunatatesc vasomotricitatea acestora. Astfel, intregul organism se oxigeneaza mai bine, iar procesele cerebrale sunt accelerate, obtinandu-se rezultate in tratarea depresiei, asteniei nervoase sau a anexietatii.
Apa de mare si beneficiile ei asupra pielii
Superioritatea terapiei dermatologice cu apa de mare consta in modul de asimilare a elementelor esentiale pe care aceasta le contine. Datorita compozitiei similare a apei de mare cu cea a plasmei sanguine substantele minerale necesare sunt absorbite foarte repede de piele si intra direct in fluxul sanguin, prin porii acesteia. Magneziul, potasiul, calciul, sodiul precum si diversi sulfati, in combinatie cu diferite oligoelemente, vindeca si revigoreaza eficient pielea.
Terapia cu dusuri de apa marina, aplicatiile de namol sau pasta de alge au efecte in stimularea circulatiei sanguine si limfatice, accelerand metabolismul si eliminand toxinele. Jeturile de inalta presiune, cu apa de mare, curata pielea si porii, tonificand muschii. Apa de mare are efecte curative si in cazul anumitor dermatite, eliminand senzatiile de prurit. Testele au identificat rezultate pozitive chiar si pentru psoriazis si artrita psoriazica. Pentru un astfel de tratament, insa, este indicata utilizarea sarii marine de mare adancime care este mult mai saraca in bacterii. Unele studii clinice au relevat ca in urma terapiei cu apa de mare se obtin imbunatatiri substantiale in cazul bolilor reumatice inflamatorii cronice, in special in cazul poliartritei cronice evolutive. O cura eficienta impune ca apa de mare sa fie aplicata la o temperatura apropiata corpului, pentru a permite trecerea eficienta a substantelor minerale in sange si pentru a ajuta la eliminarea toxinelor.
Combaterea vergeturilor si a celulitei cu ajutorul terapiei cu valuri
Terapia cu valuri marine este un tratament medical alternativ si, totodata, un mijloc de relaxare, reducere a stresului, precum si o metoda populara anti-imbatranire. Principalul obiectiv al talasoterapiei este cresterea circulatiei sangelui, redusa de epuizarea minera-lelor vitale ori cauzata de stres, dieta saraca sau poluare. Cura cu valuri este, practic, un masaj, deoarece, in momentul contactului, energia valului preseaza muschii, activand circulatia. Țesuturile primesc, astfel, mai mult oxigen si substante nutritive, avand loc totodata si eliminarea toxinelor.
Cauzele celulitei sunt, in general, atribuite unei circulatii deficitare si acumularii de toxine, asadar un tratament cu valuri poate fi un remediu excelent. Un rezultat foarte important al tratamentului cu apa este hidratarea celulelor, care atunci cand sunt insuficient hidratate, isi pierd robustetea si nu mai sunt in masura sa reziste presiunii exercitate de celulele adipoase care, asfel, isi fac aparitia in straturile vizibile ale pielii.
Rezultatul final al acestei terapii consta in diminuarea stratului adipos subcutanat si, deci, in intarirea musculaturii, obtinandu-se, astfel, o piele ferma si elastica.