Apa oxigenata: ce este, beneficii, utilizari
Daca ar fi sa intocmim o lista cu produsele ce nu ar trebui sa lipseasca din nicio casa, unul dintre ele ar fi apa oxigenata. Poate fi gasita cu usurinta in magazine si farmacii, este ieftina si, cel mai important, are multiple utilizari. Care sunt acestea vei descoperi in randurile de mai jos.
Ce este apa oxigenata?
Apa oxigenata este denumirea comuna a peroxidului de hidrogen (HO), un lichid incolor, cu miros intepator, putin mai vascos decat apa, folosit de zeci de ani ca dezinfectant si inalbitor. Este disponibil in diverse concentratii, cu efecte mai slabe sau mai puternice, dar, de regula, cea mai intalnita in magazine si farmacii este cea de 3%.[2] Concentratiile mai mari pot fi folosite in procese industriale sau cercetare stiintifica.
Beneficiile apei oxigenate
Apa oxigenata sau peroxidul de hidrogen este cunoscuta pentru proprietatile sale bactericide, virucide, sporicide si fungicide.[1] Asta inseamna ca, folosita corect, poate ucide bacteriile, virusurile si fungii, acele microorganisme ce uneori ne pot imbolnavi. Unul dintre cele mai cunoscute beneficii ale sale este acela ca ajuta la dezinfectarea si sterilizarea a diverse suprafete. De asemenea, este eficienta in lupta impotriva mucegaiurilor si drojdiilor si un inalbitor natural. Are si efect antiseptic, putand ajuta la prevenirea a diverse infectii.[5]
Utilizarile apei oxigenate
Apa oxigenata poate avea multiple utilizari si nu doar in scop medicinal. In continuare iti vom vorbi despre cateva dintre situatiile in care ai putea sa o folosesti.
Pentru a scapa de dopul de cerum (ceara) din ureche
Apa oxigenata este unul dintre agentii cerumenolitici folositi pentru dizolvarea dopurilor de ceara care se formeaza in ureche. Sunt suficiente cateva picaturi, care pot fi aplicate cu ajutorul unei pipete. Exista, de asemenea, numeroase picaturi pentru urechi care contin si peroxid de hidrogen. Se recomanda totusi sa ceri sfatul unui medic inainte de a folosi apa oxigenata pentru a-ti curata urechile. Lista posibilelor efecte adverse include pierderea temporara a auzului si ameteala.[3][5]
Pentru ameliorarea disconfortului provocat de gingiile inflamate
Clatirea gurii cu un amestec de peroxid de hidrogen (o parte) si apa (doua parti) poate ajuta la ameliorarea simptomelor asociate cu inflamatia gingiilor, o probleme destul de frecvent intalnita, adesea din cauza unei igienei orale precare. Clateste-ti gura cu amestecul mentionat mai sus timp de aproximativ 30 de secunde, o data sau de doua ori pe zi. Ai grija sa nu inghiti solutia.[3]
Pentru albirea dintilor
Arunca o privire pe eticheta produselor destinate albirii dintilor si vei constata ca multe dintre ele contin si peroxid de hidrogen. Evident, rezultatele nu vor fi la fel de bune ca cele pe care le-ai putea obtine in urma unui tratament de albire dentara profesional, dar, pe termen lung, pot ajuta la imbunatatirea aspectului dintilor. Atentie insa ce fel de produse folosesti si cat timp le lasi sa actioneze.[3][5]
Pentru ameliorarea aftelor bucale
Asa cum oricine s-a confruntat cel putin o data cu aceasta problema stie, aftele bucale pot fi foarte dureroase. Amesteca apa si apa oxigenata in parti egale si aplica solutia obtinuta direct pe afta, cu ajutorul unui betisor pentru urechi. Ajuta la ameliorarea durerii si sustine procesul de vindecare. Exista, de asemenea, si ape de gura care contin peroxid de hidrogen.[3]
Pentru dezinfectarea suprafetelor
Apa oxigenata este folosita ca dezinfectant inclusiv in spitale, deci cu siguranta o poti utiliza si tu in acest scop in casa. In baie, de exemplu, poate fi folosita pentru a curata si dezinfecta toaleta si chiuveta sau pentru a scapa de mucegaiul si igrasia care apar atat de des in aceasta incapare a casei. Ca si mod de utilizare, se aplica apa oxigenata 3% direct pe suprafata afectata, nediluata, si se lasa sa actioneze 30 de minute, dupa care se poate clati.
Este un ajutor de nadejde si in bucatarie, unde poate fi folosita pentru dezinfectarea a diverse suprafete, inclusiv cosul de gunoi, dar si pentru a spala bine legumele inainte de consum.[4]
Pentru a albi hainele si a scapa de petele incapatanate
Poti utiliza fara griji apa oxigenata si atunci cand iti doresti sa redai rufelor tale albul stralucitor sau sa scapi de petele de iarba, sange, fructe, suc ori vin. Este totusi indicat sa testezi mai intai solutia pe o zona mica a articolului de imbracaminte, pentru a fi sigura ca nu va avea un efect nedorit.[4]
Apa oxigenata in ingrijirea plagilor deschise
Daca ai o trusa de prim ajutor prin casa sau masina, sunt sanse mari ca in ea sa se gaseasca si o sticluta cu apa oxigenata. Datorita abilitatii sale de a ucide germenii, ea a devenit cunoscuta ca un posibil agent de curatare si dezinfectare a plagilor deschise, taieturilor si zgarieturilor. Ajuta, intra-adevar, la curatarea zonei afectate si a pielii moarte, dar, in prezent, se considera ca nu reprezinta cea mai buna alegere cand vine vorba de rani deschise. Potrivit expertilor, peroxidul de hidrogen poate irita pielea si chiar incetini procesul de vindecare, prin uciderea celulelor responsabile de procesul de regenerare a pielii.[6][2]
Nu te grabi insa sa o scoti din trusa de prim ajutor. Poate fi utila in cazul in care nu ai acces la apa calda si sapun sau la o alta solutie antiseptica. Curatarea corecta a unei rani, chiar si a uneia superficiale, este foarte importanta pentru prevenirea infectiilor.
Apa oxigenata are numeroase proprietati si beneficii si o gama larga de utilizari. Totusi, daca nu este folosita corect, poate avea si efecte adverse. Respecta intotdeauna instructiunile de utilizare oferite de producator sau de catre medic!
Bibliografie:
- Chemical Disinfectants, 2023, CDC, www.cdc.gov/infectioncontrol/guidelines/disinfection/disinfection-methods/chemical.html. Accessed 27 Mar. 2023.
- Hydrogen Peroxide for Skin: Is It Safe?, Verywell Health, 2021, www.verywellhealth.com/hydrogen-peroxide-for-skin-5104959. Accessed 27 Mar. 2023.
- Health Uses for Hydrogen Peroxide, WebMD, 2022, www.webmd.com/drug-medication/ss/slideshow-hydrogen-peroxide-health-uses. Accessed 27 Mar. 2023.
- Joy, Rebecca. 22 Healthy Uses for Hydrogen Peroxide (and a Few You Should Avoid), Healthline, 13 Nov. 2019, www.healthline.com/health/hydrogen-peroxide-uses. Accessed 27 Mar. 2023.
- West, Mary. What to Know about Hydrogen Peroxide, Medical News Today, 21 July 2021, www.medicalnewstoday.com/articles/hydrogen-peroxide. Accessed 27 Mar. 2023.
- What Is Hydrogen Peroxide Good For?, Cleveland Clinic, Dec. 2021, health.clevelandclinic.org/what-is-hydrogen-peroxide-good-for/. Accessed 27 Mar. 2023.