Ardeiul iute - beneficii, proprietati, contraindicatii
Cunoscut sub denumirea stiintifica de Capsicum annuum, ardeiul iute reprezinta fructul plantei Capsicum. Exista multe varietati de ardei iute, cum ar fi chilli, cayenne sau jalapeño. Condimentul sub forma de pudra obtinut din aceasta planta poarta numele de paprika.
Gustul intens iute se datoreaza compusilor activi din compozitia acestui tip de ardei, care poate fi adaugat in multe preparate culinare. Ardeiul iute este, de asemenea, ingredientul unor creme sau unguente.
Descopera totul despre ardeiul iute!
Compozitie nutritionala
O lingura de ardei rosu iute proaspat, maruntit, contine doar 6 calorii, 88% din compozitia sa fiind apa. Cantitatile de proteine, grasimi, carbohidrati si fibre sunt nesemnificative, avand valori aproape 0 (1).
In schimb, ardeiul iute contine o cantitate importanta de vitamine, minerale si compusi biologic activi (1):
- Vitamina K – esentiala in coagulare, dar si pentru sanatatea oaselor.
- Vitamina B6 – implicata in metabolism.
- Vitamina C – rol in imunitate si vindecarea ranilor.
- Potasiu – sustine functia cardiovasculara.
- Cupru – important pentru sanatatea oaselor si sistemului nervos.
- Acid sinapic si acid ferulic – substante antioxidante, care pot oferi protectie impotriva bolilor cronice.
- Beta-caroten – pigment cu actiune antioxidanta, pe care organismul il transforma in vitamina A.
- Capsaicina – cel mai abundent compus bioactiv din ardeiul iute, responsabil de majoritatea beneficiilor si de gustul iute.
- Capsantina – principalul carotenoid din ardeiul iute rosu, responsabil de culoarea acestuia. In plus, acesta are actiune antioxidanta.
- Violaxantina – carotenoidul cel mai abundent din ardeiul iute galben, cu efecte antioxidante.
- Luteina – principalul compus din ardeiul iute verde, benefic pentru sanatatea ochilor.
Proprietati si beneficii
Atunci cand este inclus intr-o alimentatie echilibrata si sanatoasa, ardeiul iute poate avea o serie de beneficii importante pentru sanatate, cum ar fi:
Poate scadea riscul de boli cardiovasculare
Datorita compusilor antioxidanti si antiinflamatori, ardeiul iute ar putea contribui la scaderea riscului de boli cardiovasculare (2). Un nivel anormal al grasimilor din sange (profil lipidic) creste riscul cardiovascular. Capsaicina poate imbunatati profilul lipidic, prin efectul de scadere a trigliceridelor si de crestere a colesterolului bun (HDL) (3).
Se asociaza cu longevitatea
Studiile au aratat ca un consum regulat de ardei iute se asociaza cu un risc de mortalitate mai scazut cu 26%, comparativ cu cei care consuma rar acest aliment. De asemenea, riscul de deces cauzat de cancer este cu 23% mai mic in cazul acestora. Mai mult decat atat, mortalitatea de orice cauza este mai scazuta cu 25%. Aceste efecte sunt puse tot pe seama continutului de capsaicina (4).
Poate ameliora durerea
Capsaicina se leaga de receptorii pentru durere (terminatii nervoase care receptioneaza senzatia dureroasa). Compusul activ provoaca senzatia de arsura si desensibilizeaza celula nervoasa, ceea ce reduce durerea (1).
Aceasta s-a dovedit eficienta in ameliorarea temporara a durerilor de cap, atunci cand se utilizeaza spray nazal care contine capsaicina. Compusul ar amorti nervul trigemen (5).
De asemenea, aplicarea unguentelor care au in compozitie capsaicina poate ameliora durerile cronice cauzate de diferite afectiuni, cum ar fi artrita (5, 6).
Ar putea promova scaderea in greutate
Ardeiul iute rosu ar promova arderea grasimilor si ar putea reduce apetitul. Astfel, consumul regulat de capsaicina se asociaza cu un aport caloric mai redus. Totusi, rezultatele studiilor sunt in contradictie (1).
Este important de mentionat ca masurile principale pentru o slabire sanatoasa sunt dieta echilibrata si sportul. Capsaicina ar putea avea doar rol adjuvant.
Poate distruge celulele canceroase
Anumite cercetari sugereaza ca celulele canceroase pot fi distruse de catre capsaicina, prin mecanisme genetice (5). In asociere cu tratamentul chimioterapeutic sau radioterapeutic, capsaicina ar creste sensibilitatea acestor terapii si ar putea reduce efectele adverse asociate lor (7).
Cu toate acestea, subiectul este unul controversat. Anumite studii sugereaza ca un consum ridicat de ardei iute ar creste riscul de a dezvolta cancer (1).
Contraindicatii si precautii
Ardeiul iute poate provoca si unele efecte adverse, cum ar fi (1, 6, 8):
- diaree, senzatia de arsura la nivelul tractului digestiv si crampe abdominale. Acestea sunt comune mai ales la pacientii cu sindrom de intestin iritabil, motiv pentru care ar trebui sa evite alimentul;
- transpiratie;
- rinoree (secretii nazale);
- cresterea tensiunii arteriale – persoanele hipertensive ar trebui sa evite ardeiul iute;
- cremele cu ardei iute/capsaicina – pot provoca mancarimi, iritatii cutanate, edem local (umflaturi), inrosirea pielii. Se recomanda testarea inainte de utilizare. Nu se aplica in apropierea ochilor sau pe rani deschise! Nu se utilizeaza in cazul copiilor mici!
- spray-urile nazale cu ardei iute – ar putea produce durere, senzatia de arsura, rinoree si lacrimarea ochilor.
De aceea, nu este indicat consumul de ardei iute in cantitati mari sau pentru perioade lungi(6).
Ardeiul iute poate creste riscul de sangerare. Astfel, ar trebui evitat de persoanele cu tulburari de sangerare sau cele care sunt programate pentru interventie chirurgicala (6).
Femeile care alapteaza ar trebui sa excluda acest aliment din dieta, deoarece poate provoca dermatita la sugar (6).
Consumul de alimente iuti, inclusiv de ardei iute, nu este recomandat pacientilor cu boala de reflux gastroesofagian (9). Acestea pot agrava simptomele de arsura retrosternala. De asemenea, consumul de ardei iute este contraindicat pacientilor cu gastrita (10).
Persoanele care sufera de astm trebuie sa fie precaute cand vine vorba de acest aliment, deoarece acestea pot prezenta sensibilitate (8).
De asemenea, este important de stiut ca un consum regulat de ardei iute nu inlocuieste o dieta echilibrata.
Prin urmare, ardeiul iute poate avea numeroase efecte pozitive asupra organismului. Totusi, nu este un aliment recomandat tuturor. Nu uita ca este indicat sa ai o alimentatie variata si sanatoasa pe termen lung.
Referinte:
- Arnarson, Atli. “Chili Peppers 101: Nutrition Facts and Health Effects.” Healthline, Healthline Media, 13 May 2019, www.healthline.com/nutrition/foods/chili-peppers. Accessed 23 Aug. 2022.
- “Health Benefits of Chili, Chili Peppers, and Chili Powder.” WebMD, WebMD, 5 Sept. 2020, www.webmd.com/diet/health-benefits-chili-peppers. Accessed 23 Aug. 2022.
- Qin, Yu, et al. “Capsaicin Supplementation Improved Risk Factors of Coronary Heart Disease in Individuals with Low HDL-C Levels.” Nutrients, vol. 9, no. 9, 20 Sept. 2017, p. 1037, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5622797/, 10.3390/nu9091037. Accessed 23 Aug. 2022.
- Shmerling, Robert H. “Will Eating More Chilis Help You Live Longer? - Harvard Health.” Harvard Health, Harvard Health, 10 Dec. 2020, www.health.harvard.edu/blog/will-eating-more-chilis-help-you-live-longer-2020121021555. Accessed 23 Aug. 2022.
- “Health Benefits of Hot Peppers.” WebMD, 2020, www.webmd.com/food-recipes/ss/slideshow-foods-hot-peppers-benefits. Accessed 23 Aug. 2022.
- “CAPSICUM: Overview, Uses, Side Effects, Precautions, Interactions, Dosing and Reviews.” Webmd.com, 2012, www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-945/capsicum. Accessed 23 Aug. 2022.
- Zhang, Shengping, et al. “Application of Capsaicin as a Potential New Therapeutic Drug in Human Cancers.” Journal of Clinical Pharmacy and Therapeutics, vol. 45, no. 1, 23 Sept. 2019, pp. 16–28, onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/jcpt.13039#:~:text=Capsaicin%20exhibits%20strong%20anti%2Dcancer,of%20patients%20to%20cancer%20treatment., 10.1111/jcpt.13039. Accessed 23 Aug. 2022.
- Chang, Andrew, et al. “Capsaicin.” Nih.gov, StatPearls Publishing, 29 May 2022, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459168/. Accessed 24 Aug. 2022.
- Madell, Robin. “What Foods Should You Avoid with Acid Reflux (Heartburn)?” Healthline, Healthline Media, 7 Sept. 2021, www.healthline.com/health/gerd/foods-to-avoid. Accessed 24 Aug. 2022.
- “Gastritis Diet.” Verywell Health, 2019, www.verywellhealth.com/gastritis-diet-what-to-eat-for-better-management-4767967#:~:text=What%20spices%20should%20be%20avoided,products%2C%20onions%2C%20and%20sugar.. Accessed 24 Aug. 2022.