Argintul coloidal: ce este si cum sa il utilizezi?
Argintul coloidal este un lichid alcatuit din particule minuscule de argint si apa.
Continutul articolului
Argintul coloidal poate ucide anumiti germeni prin distrugerea proteinelor, motiv pentru care a fost folosit in trecut la pansarea ranilor. In prezent este comercializat ca supliment alimentar.
Ce este argintul coloidal?
Argint coloidal este termenul folosit pentru a descrie particule minuscule de argint suspendate intr-un lichid. Dimensiunea particulelor de argint din argintul coloidal variaza, dar unele sunt atat de mici, incat sunt numite nanoparticule. Acest lucru inseamna ca acestea au o dimensiune de sub 100 nanometri in diametru si sunt invizibile cu ochiul liber [1], [2].
Din punct de vedere istoric, argintul a fost folosit ca remediu pentru diferite infectii si boli datorita proprietatilor sale antimicrobiene. Cea mai veche indicatie de utilizare inregistrata a argintului ca tratament medical dateaza din dinastia Han din China (1500 i.Hr.). Cu toate acestea, utilizarea argintului coloidal a fost abandonata in jurul anilor 1940, odata cu descoperirea antibioticelor in tratarea ranilor. Incepand din anii 1990, argintul coloidal a inceput sa-si recapete popularitatea ca tratament alternativ, sustinatorii sai pretinzand ca poate inlocui antibioticele sau alte terapii medicale pentru a trata infectiile bacteriene, virale si fungice [3].
Un numar mai mic de oameni afirma ca argintul coloidal poate ajuta la tratarea unor afectiuni precum boala Lyme, tuberculoza, HIV si chiar cancerul. Cu toate acestea, nicio cercetare nu sprijina aceste afirmatii [1].
Cum functioneaza argintul coloidal?
Nu se stie exact cum functioneaza argintul coloidal. Cu toate acestea, cercetarile sugereaza ca acesta se ataseaza de proteinele de pe peretii celulari ai bacteriilor, daunand membranelor lor celulare. Acest lucru permite ionilor de argint sa treaca in celulele bacteriene, unde interfereaza cu procesele metabolice si dauneaza ADN-ului, ducand la moartea celulei [1].
Totusi, nanoparticulele de argint si ionii de argint care sunt ingerate se pot acumula in organe. Utilizarea prelungita si expunerea la argint coloidal poate duce la o afectiune cunoscuta sub numele de argiroza, ceea ce duce la transformarea pielii albastru-gri din cauza unei depuneri intradermice de argint [3].
Proprietatile argintului coloidal
Proprietati antibacteriene si antiseptice
Argintul coloidal poate avea unele efecte antibacteriene si antiseptice atunci cand este administrat local pentru a trata o leziune.
Cercetarile sugereaza ca efectele argintului coloidal variaza in functie de marimea si forma particulelor de argint, precum si de concentratia lor intr-o solutie [1], [2].
In teorie, un numar mare de particule mici are o suprafata mai mare decat un numar mai mic de particule mari. Ca urmare, o solutie care contine mai multe nanoparticule de argint poate elibera mai multi ioni de argint. Ionii de argint sunt eliberati din particulele de argint atunci cand intra in contact cu umiditatea, cum ar fi fluidele corporale. Acestea sunt considerate a fi partea biologic activa a argintului coloidal care-i confera proprietatile sale antimicrobiene.
Argintul este un ingredient folosit cu succes in anumite tratamente topice, cum ar fi cosmetice, creme si unguente cu care trateaza arsuri, rani sau infectii ale pielii.
Proprietati antivirale
Argintul coloidal poate interfera cu proteinele gasite in virusuri, ceea ce poate impiedica replicarea virusului.
Proprietati antifungice
Argintul coloidal ar putea fi utilizat impotriva diferitelor manifestari unor infectii cauzate de fungi precum Trichophyton, care determina aparitia infectiilor de piele si Candida albicans, care declanseaza candidoza [7].
Cu toate acestea, este demn de remarcat faptul ca produsele de argint coloidal nu sunt standardizate si pot avea efecte secundare. Datorita capacitatii lor de a provoca oxidarea si deteriorarea celulelor, acestea pot dauna si celulelor umane sanatoase.
Argint coloidal: beneficii pentru organism
Printre beneficile pentru organism ale argintului coloidal cu aplicare topica includ [2], [5]:
Proprietati antimicrobiene
Produsele topice din argint coloidal pot avea efecte antimicrobiene, fiind considerate agenti de combatere a germenilor. Particulele de argint pot contribui la ameliorarea simptomelor in cazul unor leziuni ale pielii precum:
- ulcere diabetice;
- grefe de piele;
- rani la pat;
- fasciita necrozanta.
Ajuta la vindecarea ranilor pielii
Argintul coloidal poate contribui la vindecarea ranilor pielii, inclusiv ale scalpului. Pansamentele pentru rani care contin argint sunt o bariera eficienta impotriva infectiilor. Pentru pielea capului, produsul poate fi folosit sub forma unui balsam de par.
Posibil tratament pentru acnee
Argintul coloidal este un ingredient folosit in unele tratamente pentru acnee si dermatocosmetice. Crema pe baza de argint poate reduce inflamatia pielii in procesul de vindecare si poate ajuta pielea sa se regenereze mai repede.
Ajutor in tratamentul conjunctivitei la nou nascuti
Argintul coloidal poate fi folosit sub forma de picaturi de ochi pentru a preveni conjunctivita la nou-nascuti.
Utilizarea pe termen scurt a produselor care contin argint pe piele poate ajuta la tratarea tenului acneic, a infectiilor si ulcerelor pielii. Atata timp cat argintul coloidal este utilizat local si in cantitati mici, nu prezinta un risc mare de argiroza.
Aportul de suplimente alimentare nu inlocuieste insa un stil de viata sanatos si un regim alimentar echilibrat. Daca te confrunti cu unele efecte adverse, intrerupe imediat administrarea acestora si consulta medicul curant.
Argint coloidal: mod de administrare si DZR
Esti expus la cantitati extrem de mici de argint in fiecare zi provenite din mediul inconjurator. Acesta este prezent in cantitati foarte mici in apa potabila si chiar in aerul pe care-l respiri.
De obicei, produsele din argint coloidal sunt comercializate ca remedii homeopate. Homeopatia se bazeaza pe premisa ca dozele foarte mici de substanta pot produce beneficii pentru sanatate.
Desi este descurajat pentru uz oral, argintul coloidal poate fi gasit in forma lichida si spray. De obicei, il vei gasi etichetat ca [1], [5]:
- spray coloidal de argint;
- hidrosol de argint;
- nebulizator de argint coloidal;
- apa de gura;
- sapun;
- lotiuni de corp;
- apa de argint coloidal.
In plus, argintul coloidal ionic este de obicei adaugat in creme, unguente, bandaje si pansamente pentru a ajuta la vindecarea ranilor si arsurilor.
De asemenea, argintul se gaseste in alte produse comerciale, cum ar fi agenti de curatare, tratamente agricole si produse de igiena personala, cum ar fi geluri de dus si deodorante [1].
Cea mai comuna forma comerciala de argint coloidal este ca tinctura lichida. Acesta poate fi utilizat si ca o pulbere de aplicat pe piele.
Majoritatea produselor contin doze foarte mici de argint coloidal, de obicei variind de la 10-30 parti pe milion (ppm). Potrivit Agentiei pentru Protectia Mediului din Statele Unite, ar trebui sa mentii expunerea zilnica de argint fie topica, orala sau de mediu la nu mai mult de 5 micrograme pe kilogram de masa corporala [1], [2].
Atentie! Argintul nu este o vitamina sau un mineral care apare in mod natural in organism. Nu este necesar sa consumi o doza adecvata de argint sau sa faci ceva pentru a compensa faptul ca nu esti expus la aceasta substanta [4].
Argint coloidal: contraindicatii
Utilizarea argintului coloidal de uz intern, adica luat pe cale orala, nu poate fi recomandata [4]. In timp, argintul coloidal se poate acumula in tesuturile corpului si poate da membranelor mucoase si pielii un aspect albastru cenusiu. Acesta este un simptom al argirozei, afectiune care nu este reversibila. Boala in sine nu este periculoasa si este definita ca fiind “benigna din punct de vedere medical” [1], [2].
Argintul coloidal interfereaza cu absorbtia in organism a anumitor medicamente. Acestea includ antibioticele si tiroxina din medicamentele pentru tratarea problemelor tiroidiene. In cazul unor persoane s-a demonstrat ca poate provoca declansarea anemiei [6]. Consumul de argint coloidal este asociat cu multe riscuri grave pentru sanatate cum ar fi leziuni neurologice, leziuni hepatice si renale [1], [2]. Argintul coloidal este probabil nesigur atunci cand este ingerat sau aplicat pe piele in sarcina si alaptare. Nivelurile crescute de argint in timpul sarcinii au fost legate de dezvoltarea anormala a urechii, fetei si gatului la copil [1]-[3].
Orice produs de argint coloidal destinat utilizarii orale este considerat nesigur si nu este recomandat.
Ca si compus, argintul din mediul inconjurator este considerat a fi destul de sigur pentru oameni.
Cum alegi corect produsele cu argint coloidal?
Solutiile de argint coloidal disponibile in comert variaza foarte mult in metodele lor de productie, precum si in numarul si dimensiunea particulelor lor de argint.
Este recomandat sa alegi doar produsele pe baza de argint coloidal produse de firme care detin certificatele necesare de comercializare.
De asemenea, alege produsul in functie de dimensiunea nanoparticulelor, informatii pe care le gasesti scrise pe eticheta produsului. Argintul coloidal este cu atat mai eficient cu cat particulele de argint sunt mai mici, astfel ca dimensiunea nanoparticulei reprezinta o dovada a calitatii produsului.
Atentie! Acest articol are un scop strict informativ si nu inlocuieste un consult medical de specialitate.
Argintul coloidal are proprietati antibacteriene si antiinflamatorii atunci cand este aplicat pe piele si poate fi util pentru tratarea infectiilor si ulceratiilor pielii. Daca ai nevoie de sfaturi cu privire la aportul corect de argint coloidal, consulta un medic specialist si urmeaza sfaturile medicale ale acestuia.
Surse de informare:
- Davidson, Katey. “What Is Colloidal Silver, and Is It Safe?”, Healthline, 2022, https://www.healthline.com/nutrition/colloidal-silver Accesat in 10.11.2022.
- Watson Kathryn. “What Is Colloidal Silver?.”, Healthline, 2019, https://www.healthline.com/health/colloidal-silver Accesat in 10.11.2022.
- Hanley, Sharita . “Colloidal Silver: Is It Safe?” WebMd, 2022, https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/colloidal-silver-safe Accesat in 10.11.2022.
- WebMD. “Colloidal Silver - Uses, Side Effects, and More.”, WebMd, 2022, https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-779/colloidal-silver Accesat in 10.11.2022.
- Wang, Cathy. “What Is Colloidal Silver?.”, VeryWellHealth, 2022, https://www.verywellhealth.com/colloidal-silver-what-you-need-to-know-89555 Accesat in 10.11.2022.
- Huzar, Timothy. “Colloidal silver: Does it work and is it safe?” Medical News Today, 2019, https://www.medicalnewstoday.com/articles/324793 Accesat in 10.11.2022.
- Zhang XF, Liu ZG, Shen W, Gurunathan S. “Silver Nanoparticles: Synthesis, Characterization, Properties, Applications, and Therapeutic Approaches”. Int J Mol Sci. 2016 Sep 13;17(9):1534. doi: 10.3390/ijms17091534. Accesat in 10.11.2022.