Candidoza (Candida Albicans): cauze, simptome, tratament

30. 8. 2023 · 16 minute de citit

Candidoza este infectie vaginala, frecvent intalnita, cauzata de una dintre cele peste 200 de specii de Candida. Ea afecteaza 75% dintre femei si daca nu este tratata corect poate recidiva, prin urmare se poate spune ca tratamentul nu asigura intotdeauna vindecarea completa a bolii.

In acest articol iti spunem cate tipuri de candidoza exista, care sunt cauzele candidozei vaginale, cum se trateaza si desigur, cum poate fi prevenita. Pentru ca mai frecventa este candidoza vaginala ne vom referi in primul rand la ea, dar vom mentiona si alte tipuri pentru o informare completa. Citeste cu atentie si nu uita sa consulti medicul pentru stabilirea unui diagnostic corect si stabilirea unui tratament adecvat!

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Candidoza (Candida Albicans): cauze, simptome, tratament

Ce este candidoza?

La baza infectiei numita candidoza sta o ciuperca, Candida albicans, care se gaseste, in mod normal, in cantitati mici, in corpul uman, in cavitatea bucala, in intestine si in flora vaginala, fara sa creeze stari patologice.

Desi bacteriile bune din corpul tau controleaza echilibrul ciupercii, adesea drojdia creste necontrolat si duce la infectii. Cand aceasta ciuperca migreaza in organism si se inmulteste peste masura, atunci putem vorbi despre infectia numita candidoza. Candida este a patra cea mai intalnita cauza a infectiilor nosocomiale. (1)

Tipuri de candidoza

Pentru ca exista o varietate mare de Candida, sunt inregistrate si tipuri diferite de infectii. Candidoza poate fi clasificata tinand cont de mai multe elemente, principalul mijloc are in vedere zona in care apare aceasta. Iata care sunt cele mai intalnite tipuri de candidoza:

Candidoza orala

Acest tip de candidoza orala sau bucala este provocat de Candida albicans si presupune inmultirea ciupercii la nivelul cavitatii bucale. Poti sa-ti dai seama ca ai o infectie dupa aftele care apar pe limba, la nivelul mucoasei interne a obrajilor, pe cerul gurii, pe gingii, ajungand chiar la amigdale, in cazurile mai severe.

Orice persoana se poate confrunta cu candidoza orala, indiferent de varsta, dar sunt mai predispusi la aceasta problema bebelusii si varstnicii, pentru ca au un sistem imunitar incomplet dezvoltat sau slabit. Acest tip de candidoza se poate trata usor, cu conditia sa fie diagnosticata la timp, pentru a nu se ajunge la complicatii. 

Candidoza esofagiana/faringiana (orofaringiana)

Acest tip de candidoza se manifesta atunci cand infectia coboara spre gat. Persoanele afectate pot avea simptome sau pot fi asimptomatice. Boala se identifica in urma unui exudat faringian.

Candidoza esofagiana afecteaza pacientii cu HIV, pe cei cu diabet si bolnavii care au cancer, fiind una dintre cele mai frecvente infectii la persoanele diagnosticate cu HIV.

Candidoza vaginala (inghinala)

Desi nu este considerata o infectie cu transmitere sexuala, cu toate acestea exista un risc crescut de candidoza dupa primul contact sexual sau in cazul sexului oral. Tratamentul este eficient in cazul candidozei vaginale, numai ca, daca infectia apare de cateva ori pe an este nevoie de o terapie de lunga durata si o monitorizare atenta.

Se manifesta prin aparitia unor iritatii in zona inghinala. Infectia este insotita de prurit vulvar sau mancarime, inrosirea organelor genitale si aparitia senzatiei de usturime.

Candidoza gastrointestinala (digestiva)

Cauzele acestui timp de candidoză pot fi reprezentate de un sistem imunitar slabit, o dieta dezechilibrata, exces de antibiotice, diabet. Se manifesta prin stari de disconfort la nivel abdominal, diaree, constipatie, flatulenta, crampe, gaze. Dezvoltarea infectiei poate fi asociata cu o serie de boli ale tractului intestinal, precum colita ulcerativa sau boala Crohn.

Candidoza cutanata

Apare mai ales in cazul bebelusilor pe fondul scutecelor umede ce nu permit pielii sa respire, la persoanele care folosesc perioade indelungate manusi de cauciuc sau care petrec mult timp cu mainile in medii umede.

Candidoza cutanata poate aparea si la nivelul degetelor de la picioare, cu mentiunea ca exista diferente intre candidoze si micoze. De aceea este recomandat sa ceri sfatul farmacistului pentru a identifica cele mai bune produse de ingrijire a picioarelor.

Candidoza mamara

Candida mamara este o infectie localizata la nivelul sanului, in jurul mameloanelor si apare mai ales in timpul alaptarii. Sutienele si bluzele care nu sunt concepute pentru alaptare pot agrava aceasta problema prin retinerea transpiratiei si a umezelii in pliurile pielii.

Persoanele supraponderale si bolnavii de diabet au un risc mai mare de a dezvolta o astfel de infectie. De asemenea, daca nu clatesti sau nu usuci zona din jurul si de sub sani, poti declansa o infectie.

Candidoza in sarcina

Sarcina este o perioada cu multe schimbari hormonale, prin urmare exista o predispozitie pentru infectiile de acest tip. Cresterea nivelului de estrogen este unul din factorii care favorizeaza infectia cu Candida albicans.

Gravida poate transmite infectia la nastere copilului, asadar este necesar tratamentul pentru amandoi. Iata de ce este bine sa cresti imunitatea in timpul sarcinii.

Candidoza la bebelusi/copii

Bebelusii pot avea infectie cu candida la nastere sau pot prezenta o astfel de problema la putin timp dupa, pe fondul existentei candidozei in sarcina la mama. O pot lua de la mama sau se poate si invers, sa apara la copil si acesta sa o transmita mamei. Motivul este sistemul imunitar nedezvoltat al bebelusului.

Candidoza la bebelusi se vindeca fara probleme, dar este nevoie de monitorizare. Nu toti sugarii dezvolta simptome. Cei care au simptome prezinta pete albe pe limba si pe cerul gurii sau pete rosii care pot sangera usor. Copilul este agitat si poate refuza sa suga.

Daca nu este tratata corespunzator, candidoza se poate extinde la nivelul faringelui si poate da complicatii in ceea ce priveste capacitatea de respirare si ritmul cardiac.

In cazul bebelusilor se mai poate dezvolta o infectie, asa numita candidoza de scutec. Ciuperca este favorizata de medii umede, iar infectia se manifesta sub forma unor pete rosiatice, care creeaza in mod evident disconfort. (1), (2)

Cauzele candidozei vaginale

Candida devine periculoasa pentru organismul uman numai daca se multiplica peste masura. Candidoza poate avea cauze multiple, principalele sunt:

  • dezechilibrul florei bacteriene;
  • folosirea in exces a antibioticelor - poate crea dezechilibru la nivelul florei microbiene. Antibioticele ucid o serie de bacterii care provoaca infectii, dar sunt eliminate si unele bacterii esentiale pentru functionarea organismului. Acesta este motivul pentru care medicul sau farmacistul iti recomanda un probiotic pentru refacerea florei bacteriene si prevenirea infectiilor fungice;
  • dezechilibre hormonale - apar in mod normal in timpul unei sarcini. Acestea pot cauza infectii fungice, candidoza. Afectiunea poate aparea si in perioada premenstruala, pentru ca si atunci se manifesta dereglari hormonale;
  • tratamente hormonale/folosirea anticonceptionalelor - odata cu cresterea nivelului de estrogen din organism, creste si riscul de infectii fungice. (3)

Factorii de risc in candidoza vaginala 

Vaginul contine in mod natural bacterii si ciuperci, inclusiv Candida. Unele dintre bacterii, Lactobacillus, actioneaza tocmai pentru a preveni inmultirea in exces a ciupercilor, numai ca echilibrul acesta poate fi dat peste cap. Atunci cand dezvoltarea ciupercilor se face peste masura, apar simptomele infectiei fungice.

Exista factori de risc care favorizeaza dezvoltarea candidozei vaginale:

  • diabetul zaharat - femeile care isi tin glicemia sub control au risc scazut de infectii fungice;
  • bolile autoimune - afecteaza sistemul imunitar fie prin caracteristicile lor, fie prin tratamentul prescris;
  • sistemul imunitar deficitar - un sistem imunitar slabit pe fondul prezentei HIV sau al tratamentelor impotriva cancerului este un factor propice dezvoltarii candidei;
  • nivelul estrogenului - in sarcina, in timpul tratamentelor cu anticonceptionale sau al celor hormonale, in cazul femeilor aflate la menopauza;
  • purtarea de lenjerie intima din materiale sintetice - pielea trebuie ajutata sa respire, de aceea se recomanda lenjeria intima din materiale naturale, precum bumbacul;
  • purtarea unor haine stramte - candida este ajutata sa se dezvolte in medii calde si umede, pentru ca acolo se poate inmulti. De aceea nu se recomanda purtarea de haine stramte, pentru ca acestea nu lasa pielea sa respire si uneori pot provoca infectii;
  • Candida poate fi ajutata sa se dezvolte si cu ajutorul unor produse de ingrijire care au in componenta substante iritante, care afecteaza pH-ul natural. Astfel se poate ajunge la infectii fungice;
  • igiena precara - poate fi un factor de risc important, mai ales in cazul candidozei orale. Pot favoriza candidoza vaginala, fie folosirea indelungata a absorbantelor sau a tampoanelor intravaginale, fie purtarea de lenjerie prea stramta, fie o igiena deficitara care poate modifica echilibrul microbian de la nivelul vaginului. Exista o relatie foarte stransa intre sanatate si igiena. (3), (4)

Simptomele candidozei

Simptomele candidozei sunt evidente si se manifesta in functie de tipul de infectie. Candidoza nu reprezinta un pericol major, decat daca nu este tratata corespunzator. Ca orice afectiune, candidoza are o serie de simptome. Este bine sa stii care sunt acestea pentru a merge la medic rapid si a putea incepe tratamentul adecvat.

Simptomele candidozei orale:

  • depozite albicioase pe limba si pe mucoasa obrajilor, pe amigdale;
  • sangerarea unor leziuni;
  • pielea uscata si crapata la colturile gurii;
  • usturime si durere in timpul masticatiei;
  • posibile dureri in zona sternului, capul pieptului, dar si a abdomenului superior;
  • greata si varsaturi.

Simptomele candidozei mamare:

  • prurit si senzatia de arsura in jurul mamelonului, mai ales dupa alaptare;
  • aparitia de pete de culoare rosie sau albicioasa pe areole;
  • infectia se poate transmite copilului, tratamentul trebuie urmat de ambii. 

Simptomele candidozei cutanate:

  • eruptie cutanata in zona inghinala, la axila, sub sani, pe abdomen, intre degetele de la mana sau de la picioare, pe partea interioara a coapselor, intre fese. Persoanele supraponderale sunt mai dispuse la a dezvolta aceste infectii.
  • pustule cu lichid;
  • prurit;
  • usturime;
  • senzatia de caldura;
  • unghiile cresc deformat sau sunt fragile si ingrosate.

Simptomele candidozei vaginale:

  • prurit, mancarime si iritatie la nivelul vaginului si al vulvei;
  • senzatie de arsura, in special la contact sexual sau in timpul urinarii;
  • eritem, inrosire si edem, umflarea vulvei;
  • durere vaginala;
  • rash, eruptie vaginala;
  • leucoree - scurgere groasa, albicioasa, fara miros, cu aspect branzos;
  • scurgere vaginala apoasa.

Poate fi vorba despre o candidoza vaginala complicata, severa sau recidivanta, daca:

  • prezinti semne si simptome severe, precum inrosire extinsa, edem si prurit care determina fisuri, crapaturi sau ulceratii;
  • ai mai mult de 4 infectii, episoade de candida pe an;
  • infectia este produsa de un tip mai putin specific de ciuperca;
  • esti insarcinata;
  • ai diabet;
  • ai sistemul imunitar slabit - imunodeficienta - din cauza unor medicamente sau afectiuni precum infectia cu HIV.

Simptomele candidozei esofagiene/faringiene:

  • pete albe pe interiorul obrazului, limba, cerul gurii si gat;
  • roseata sau durere;
  • senzatie de gura uscata;
  • pierderea gustului;
  • durere sau disconfort in timp ce mananci;
  • crapaturi si roseata la colturile gurii;
  • senzatia de arsura sau mancarime in gat;
  • greata;
  • reflux gastroesofagian;
  • durere in piept;
  • febra. (1), (2), (4)

Simptomele candidozei intestinale:

  • diaree;
  • dureri abdominale;
  • mucus in scaun;
  • febra;
  • oboseala;
  • sange in scaun - foarte rar;
  • greata;
  • flatulenta;
  • balonare.

Simptomele candidozei in sarcina

O oarecare crestere a cantitatii de secretii vaginale este firesc sa apara in timpul sarcinii. Atunci cand este subtire, transparenta sau de culoare alba si cu miros slab, leucoreea este normala.
Cand ai candidoza, aceste secretii sunt mai abundente, au culoarea alba, consistenta groasa si aspect branzos. Alte simptome pe care le mai poti experimenta sunt:

  • mancarimi si senzatii de arsura in zona vulvei;
  • zona respectiva poata parea rosie si umflata;
  • senzatia de durere la urinare;
  • disconfort in timpul rapoartelor sexuale. (5), (6), (7)

Simptomele candidozei la bebelusi si copii

In cazul copiilor, simptomele candidozei pot varia in functie de localizarea infectiei:

  • pliurile pielii sau buric - eczeme, pustule cu lichid, cosuri, mancarimi si senzatia de arsura;
  • vagin - secretii albe sau galbene, mancarime, roseata in zona exterioara a vaginului, senzatia de arsura;
  • penis - roseata, eruptie cutanata dureroasa;
  • gura - pete albe pe limba, partea superioara a gurii si in interiorul obrajilor, durere;
  • colturile gurii - crapaturi sau taieturi mici la colturile gurii;
  • unghii - zona este umflata si dureroasa, apare un saculet cu puroi, unghia este alba sau galbena si se desparte de patul unghial.

Simptomele candidozei generalizate

Infectia cu Candida Albicans, lasata netratata poate patrunde in fluxul sanguin si se extinde la nivelul intregului organism, provocand un tip mai grav de infectie, cunoscuta sub denumirea de candidemie.
Acest tip de infectie se dezvolta de obicei la persoanele care sufera deja de alte boli, ceea ce face simptomele sa fie mai greu de identificat. Acestea pot varia si in functie de partea corpului care a fost afectata. Printre ele se pot numara:

  • febra sau frisoane dupa un tratament cu antibiotice;
  • eczeme;
  • oboseala;
  • dureri musculare si slabiciune;
  • tensiune arteriala scazuta;
  • dureri de cap;
  • dureri abdominale. (8), (9)

Cand trebuie sa mergi la medic?

Este indicat sa-ti faci o programare la medicul specialist in urmatoarele situatii:

  • este prima data cand ai simptomele unei infectii fungice;
  • nu esti sigura ca ai o infectie fungica;
  • simptomele nu se amelioreaza, se agraveaza chiar;
  • apar si alte semne neplacute. (3)

Diagnosticarea candidozei 

Diagnosticul candidozei este stabilit de medicul specialist, cu cat mai repede, cu atat mai bine, pentru ca se poate incepe tratamentul adecvat. Este nevoie sa se identifice specia de Candida Albicans care a provocat infectia, pentru ca in functie de tipul ciupercii se stabileste tratamentul. Nu exista un ajutor unic, pentru toate tipurile de infectie.

Pana la stabilirea unui diagnostic medicul specialist trebuie sa stie istoricul tau medical si familial, daca ai urmat recent un tratament cu antibiotice sau ai avut o schema de tratament care ar fi putut slabi sistemul imunitar. In cazul unei candidoze cutanate, medicul poate intreba ce produse de ingrijire a pielii folosesti.

Diagnosticarea candidozei se poate face doar pe baza examinarii fizice, daca este vorba despre infectia la nivelul cavitatii bucale, a pielii, a zonei genitale. Cu toate acestea, pentru confirmare, medicul specialist poate solicita un set de analize si teste suplimentare precum:

  • examen bacteriologic - se recolteaza inainte de prima urina de dimineata. Este analizata secretia uretrala sau vaginala;
  • cultura de secretie uretrala sau vaginala - se recolteaza inainte de prima urina de dimineata; 
  • biopsie - se prevaleaza tesut si este trimis la analiza la laborator;
  • endoscopie, in cazul candidozei esofagiene;
  • analize de sange - daca medicul suspecteaza alte boli care cresc riscul de infectie fungica;
  • o antibiograma sau antifungigrama. (1), (3)

Tratamentul candidozei vaginale

Nu este foarte clar de ce femeile sunt mai predispuse sa faca infectia numita candidoza vaginala, in comparatie cu barbatii, si nici ce anume determina recidiva. Exista desigur factorii de risc deja mentionati, care contribuie destul de mult. Chiar daca aceasta este o infectie care afecteaza mai mult femeile, nu inseamna ca barbatii nu pot suferi de candidoza genitala.

Barbatii se pot confrunta cu candidoza, la fel ca femeile, insa incidenta in randul lor este, intr-adevar, mai scazuta. In cazul barbatilor, simptomele candidozei genitale sunt asemanatoare cu cele ale femeilor:

  • iritatie;
  • roseata;
  • prurit;
  • disconfort in timpul urinarii;
  • usturime in zona genitala;
  • aparitia unor pete mici albe la nivelul penisului.

Candidoza genitala poate fi lipsita de simptome pentru barbat, dar, daca afectiunea este transmisa partenerei, aceasta poate determina aparitia unor simptome suparatoare. Din acest motiv, atunci cand unul dintre parteneri este diagnosticat cu candidoza genitala, ambii trebuie sa urmeze tratament pentru aceasta afectiune.

Dupa ce diagnosticul a fost stabilit, medicul poate recomanda o schema de tratament care poate contine antifungice:

  • cu administrare locala - creme, geluri, care se aplica direct pe piele;
  • orale - capsule, tablete, lichide;
  • intravenoase - se administreaza in spital;
  • intravaginale - ovule introduse in vagin. 

Durata tratamentului

Durata tratamentului se stabileste in functie de gravitatea afectiunii si recurenta infectiilor:

  • tratament de scurta durata este de 3 - 7 zile cu tratament local cu creme, unguente;
  • tratament oral cu sau fara folosirea produselor locale precum unguentele;
  • tratament oral pe termen lung, in cazul infectiilor severe si recurente, timp de 14 zile, apoi o data pe saptamana, timp de 6 luni. (1), (2), (3), (4)

Complicatiile candidozei

Candidoza nu este o infectie cu riscuri majore pentru organism, insa, netratata, aceasta poate cauza probleme grave de sanatate.

  • o candidoza netratata poate patrunde in sange - candidoza invaziva - si poate ajunge astfel la organele vitale ale corpului precum plamani, ficat, valvele inimii;
  • candidoza se poate extinde si asupra tractului urinar. Candidoza renala este o complicatie rara a infectiior si include simptome precum dureri abdominale si lombare, iar in unele cazuri poate aparea si febra;
  • se poate ajunge si la inrosirea pielii pe suprafete mari;
  • fisurarea pielii;
  • inflamare severa;
  • oboseala cronica;
  • modificari ale dispozitiei;
  • infectii ale sinusurilor;
  • dezechilibre hormonale;
  • dureri de cap si dureri musculare sau ale articulatiilor. (3), (5), (7), (8)

Cum previi candidoza?

Candidoza se trateaza, dar se poate si preveni. Pentru asta ar trebui sa ai in vedere urmatoarele masuri:

  • una dintre principalele cauze ale candidozei este reprezentata de dezechilibrul de la nivelul florei microbiene. Tocmai de aceea trebuie ca prin alimentatie sa sprijini activitatea bacteriilor bune: consuma iaurt sau branzeturi fermentate;
  • opteaza pentru o alimentatie care sustine sistemul imunitar, crearea de anticorpi - legumele si fructele proaspete, alimentele cu proprietati antifungice precum usturoiul;
  • ingrijeste corect pielea;
  • mentine sanatatea tractului uro-genital;
  • evita expunerea prelungita la medii umede;
  • nu folosi antibiotice vreme indelungata sau fara recomandare medicala;
  • foloseste probiotice atunci cand iei antibiotice;
  • foloseste lenjerie intima de bumbac;
  • nu purta haine stramte;
  • pastreaza o buna igiena orala;
  • spala-te pe maini cat mai des pentru a te proteja de infectii;
  • nu alege contraceptive cu un procent ridicat de estrogen;
  • evita spalaturile prelungite de vagin care indeparteaza bacteriile bune;
  • renunta la produsele de ingrijire parfumate - geluri de dus, absorbante, tampoane interne;
  • fara bai prelungite si fierbinti;
  • nu sta in haine ude sau jilave vreme indelungata - costum de baie, echipament de sala;
  • in timpul menstruatiei, schimba absorbantul sau tamponul des;
  • tine diabetul sub control si respecta indicatiile medicului:
  • dupa ce folosesti toaleta, sterge-te intotdeauna dinspre fata inspre spate;
  • pastreaza pielea copiilor cat mai curata si uscata;
  • schimba scutecul celor mici frecvent;
  • educa copilul asupra regulilor de igiena corecte si supravegheaza modul in care acesta se ingrijeste. (1), (2), (3), (5), (9)

Informatiile din acest articol despre candidoza nu tin loc de consult medical specializat. Concluziile si referintele pot varia de la individ la individ si depind de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate si de alti factori. Tocmai de aceea, aceste date despre Candida Albicans sunt strict informative. De la primele simptome, mergi la medic si respecta indicatiile specialistului!

Surse de informare: 

1. Candida Albicans - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22961-candida-albicans, Accesat 30.08.2023

2. Types of Fungal Diseases - https://www.cdc.gov/fungal/diseases/index.html, Accesat 30.08.2023

3. Yeast infectional (vaginal) - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/yeast-infection/symptoms-causes/syc-20378999, Accesat 30.08.2023

4. Candidiasis - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/23198-candidiasis, Accesat 30.08.2023

5. Candida Fungus Skin Infection - https://www.healthline.com/health/skin/candida-fungus, Accesat 30.08.2023

6. What to know about esophageal thrush - https://www.medicalnewstoday.com/articles/323282, Accesat 30.08.2023

7. What Are the Symptoms of Candida Infection? - https://www.verywellhealth.com/symptoms-of-candida-5205172#toc-frequent-symptoms-of-candida-infection, Accesat 30.08.2023

8. Yeast Infections During Pregnancy - https://www.whattoexpect.com/pregnancy/yeast-infection/#signs, Accesat 30.08.2023

9. Candidiasis in Children - https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?ContentTypeID=90&ContentID=P01888, Accesat 30.08.2023

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor
checkout.warnings.Notice