Candidoza in timpul sarcinii: cauze, manifestari si optiuni de tratament

29. 11. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Candidoza in timpul sarcinii

 

Candidoza in timpul sarcinii este comuna. Cresterea nivelului de estrogen poate duce la un dezechilibru al bacteriilor si ciupercilor microscopice (fungi), iar in acest mod, organismul femeii insarcinate este predispus la cadidoza vaginala.

Ce cauzeaza candidoza in timpul sarcinii?

 

Candidoza

 

Cel mai frecvent, cauza care duce la aparitia candidozei in sarcina este infectia cu ciuperca numita Candida albicans, dar in unele cazuri pot fi de vina infectiile cu Candida glabrata sau Candida tropicalis. [1]

Candidoza creeaza disconfort sporit, dar nu pune in pericol sanatatea mamei sau pe a copilului. Este usor de tratat, de regula, cu o crema ce are actiune topica, prescrisa sau recomandata de medic. 

Infectia cu candida apare pe fondul dezechilibrului florei vaginale, ce are, la randul sau, mai multe cauze, de exemplu: 

  • administrarea unor medicamente precum antibiotice sau corticosteroizi;
  • diabetul zaharat, in cazul in care nu se respecta tratamentul dat de specialist;
  • afectiuni care afecteaza sistemul imunitar;
  • sexul vaginal neprotejat, cu un partener infectat cu candida.

Simptome

Candidoza la gravide are urmatoarele simptome:

  • prurit (mancarime) in zona vaginala;
  • senzatia de arsura, care apare cu precadere in momentul urinarii sau la contactul sexual;
  • inrosire sau inflamare a vulvei;
  • eliminarea unei secretii vaginale albe, abundente, cu textura densa, anormala.

Cum se stabileste diagnosticul de candidoza in timpul sarcinii?

Este foarte important sa respecti indicatiile medicului ginecolog si sa faci controalele de rutina in perioada sarcinii. In cazul in care sesizezi simptome ce pot fi asociate cu candidoza vaginala, cu atat mai mult trebuie sa mergi la consult. 

Pentru a putea identifica aceasta infectie, medicul efectueaza examen fizic pelvin si solicita test pentru verificarea secretiei vaginale. In unele cazuri, poate cere si un alt tip de test de laborator, o analiza a culturilor secretiilor vaginale.

Consult si anamneza

Pentru a identifica infectia cu Candida albicans sau orice alt tip de Candida, medicul va face o examinare fizica in zona pelvina insotita de anamneza, adica iti va adresa o serie de intrebari cu privire la simptomele pe care le ai. 

Analiza secretiei vaginale

Pentru a recolta mostra de secretii vaginale, medicul utilizeaza un instrument specific. Dupa recoltare, va trimite mostra la un laborator de analize, unde va fi observata la microscop, procedura ce poarta denumirea de „examen microbiologic pentru secretie vaginala”. 

Cultura secretii vaginale

Acasta analiza de laborator consta tot in recoltarea unei mostre din secretiile vaginale, dar are ca scop verificarea altor tipuri de fungi fata de cele care se pot identifica prin examenul microbiologic precizat anterior. Cultura secretii vaginale se efectueaza cu antifugigrama.

Tratament pentru candidoza in timpul sarcinii

Pentru candidoza in timpul sarcinii, medicul poate prescrie creme vaginale sau ovule pe baza de substante antifungice. Cu toate ca unele dintre ele se pot achizitiona si fara prescriptie medicala, automedicatia nu este recomandata.

Numai un medic este in masura sa acorde tratamentul corect, in functie de mai multi factori ce tin de situatia pacientului. 

Atentionari

Femeile insarcinate nu trebuie sa ia medicamente pe cale orala pentru tratarea candidozei, intrucat unele pot duce la probleme congenitale sau la avort spontan. [1] Iata ce mai trebuie sa ai in vedere:

  • In cazul in care suspectezi ca ai candidoza, mergi la un consult medical. Unele medicamente, inclusiv creme, sunt contraindicate viitoarelor mame, motiv pentru care doar un medic poate prescrie schema de tratament care sa nu le puna in pericol;
  • Evita si orice tip de remediu naturist, daca nu este recomandat de medicul ginecolog. Chiar daca unele pot parea sigure la prima vedere, pot duce la efecte secundare nedorite;
  • Exista si suplimente alimentare cu probiotice care pot fi recomandate pe langa antifungice. Unele sunt create special pentru femei, cu scopul de a contribui la restabilirea echilibrului microflorei vaginale. Insa si in cazul acestora este necesar acordul medicului inainte de a fi administrate. 

Masuri de prevenire

Exista unele masuri pe care le poti lua pentru a preveni candidoza vaginala in sarcina. De pilda, poarta lenjerie intima de bumbac lejera, care sa permita pielii sa respire. 

Evita purtarea lenjeriei intime stramte si a dresurilor mulate si asigura-te ca te schimbi in haine uscate dupa ce ai mers la piscina sau la sala de sport, ori dupa ce ai depus efort fizic. Iata ce mai poti face:

  • Cand folosesti toaleta, sterge-te din fata spre spate, niciodata invers si evita servetelele intime parfumate, hartia igienica parfumata si produsele de igiena care contin parfum;
  • Evita spalaturile intravaginale. Spala-te in zona intima numai la exterior, de preferinta, cu un produs de igiena hipoalergenic;
  • Mentine controlul glicemiei, in cazul in care te confrunti cu diabet zaharat. 

In cazul in care prezinti semne care ar putea semnala candidoza in timpul sarcinii, mergi la un consult ginecologic. Numai medicul poate stabili cu certitudine diagnosticul si tratamentul adecvat, in urma efectuarii testelor de laborator.

Sursa de referinta:

1. “Yeast Infections during Pregnancy: What to Do.” WebMD, WebMD, www.webmd.com/baby/yeast-infection, accesat la 27 octombrie 2022.

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor