Glicemie: ce este si care sunt valorile normale?
Glucoza este un cuvant de provenienta greceasca - glycos - , care inseamna “dulce”. Glucoza este un tip de zahar care se obtine din alimentele mancate, corpul uman folosindu-l pentru a produce energie. Glicemia reprezinta concentratia glucozei in sange. In cele ce urmeaza, va prezentam ce este glicemia, care sunt valorile normale ale acesteia in functie de conditia de sanatate a persoanei.
Continutul articolului
Ce este glicemia?
Glicemia reprezinta concentratia glucozei in sange, adica nivelul zaharului din sange. Substantele care intra in categoria zaharuri/zaharide sunt: fructoza, lactoza, galactoza, zaharoza, glucoza fiind cea mai importanta sursa de energie.
Digestia zaharului si a amidonului din alimentatie se face prin fermenti salivari, pancreatici si intestinali din a caror descompunere rezulta glucidul numit glucoza care traverseaza peretele intestinului, ajungand in sange ca glucoza necesara organismului.
Concentratia glucozei in sange - glicemia - este in mod normal 70-120 mg la 100 ml sau 70-120 mg/dl. Valorile pot varia in functie de metoda de laborator utilizata.
Cateva aspecte importante legate de variatiile valorilor glicemiei:
- Glicemia este mai ridicata in cazul seniorilor, ajungand pana la 180 mg/dl.
- Glicemia este cu 15-20% mai mica in cazul femeilor insarcinate.
- Glicemia poate sa scada sub 65 mg/dl, instalandu-se hipoglicemia.
- Glicemia poate sa creasca la valori de peste 125 mg/dl, instalandu-se hiperglicemia.
- Diabetul apare in cazul in care organismul elimina glucoza fara a o putea folosi eficient.
- Exista o legatura intre metabolismul glucidelor si al lipidelor, care trebuie bine inteleasa pentru a preveni aparitia diabetului si pentru a imbunatati sensibilitatea la insulina. Glucea, un supliment alimentar naturist, poate contribui, alaturi de un stil e viata sanatos si de alte recomandari ale medicului, la mentinerea acestui echilibru.
Care sunt valorile normale ale glicemiei?
Nivelul glucozei in sange poate varia in functie de:
- tipul de alimentatie,
- varsta persoanei,
- starea de sanatate,
- activitatea fizica desfasurata,
- factori genetici,
- nivelul de stres si oboseala,
- tratamente medicamentoase,
- momentul din zi la care se masoara – dupa masa se inregistreaza o crestere a valorilor.
Valorile normale ale glicemiei la adulti
In cazul adultilor, valorile normale ale glicemiei sunt urmatoarele:
Momentul zilei | Valori normale ale glicemiei pentru persoane sanatoase | Valori normale ale glicemiei pentru persoane cu diabet |
Pe nemancate (8 ore) | Sub 100 mg/dl (70–99 mg/dl) | Sub 100 mg/dl |
Inainte de masa | Sub 100 mg/dl (70–99 mg/dl) | 70–130 mg/dl |
1–2 ore dupa servirea mesei | Sub 140 mg/dl (intre 70-130 mg/dl) | Sub 180 mg/dl |
La culcare | 100-140 mg/dl |
Sursa: https://www.webmd.com/diabetes/guide/normal-blood-sugar-levels-chart-adults
Valorile normale ale glicemiei la femeile insarcinate
In cazul femeilor insarcinate, valorile normale ale glicemiei sunt urmatoarele:
Momentul zilei | Valori normale ale glicemiei pentru femei insarcinate sanatoase | Valori normale ale glicemiei pentru femei insarcinate cu diabet | Valori normale ale glicemiei in cazul diabetului de sarcina sau gestational |
Inainte de masa | 69-75 mg/dl | 60-99 mg/dl | 95 mg/dl |
1–2 ore dupa servirea mesei | 105-108 mg/dl | Sub 140 mg/dl | 120 mg/dl |
Valorile normale ale glicemiei la copiii diabetici
In cazul copiilor diabetici, valorile normale ale glicemiei sunt urmatoarele:
Momentul zilei | Valori normale ale glicemiei pentru copii diabetici sub 6 ani | Valori normale ale glicemiei pentru copii diabetici de 6-12 ani | Valori normale ale glicemiei pentru copii diabetici de 13-19 ani |
Pe nemancate (8 ore) | 80-100 mg/dl | 80-180 mg/dl | 70-150 mg/dl |
Inainte de masa | 100-180 mg/dl | 90-180 mg/dl | 90-130 mg/dl |
1–2 ore dupa servirea mesei | Aproximativ 150 mg/dl | Aproximativ 150 mg/dl |
Atentie! Prezentarea are un caracter informativ. In cazul in care va confruntati cu probleme legate de nivelul glicemiei in sange, trebuie sa va adresati unui medic care sa investigheze cazul dumneavoastra specific.
Cum se testeaza valoarea glicemiei?
Testarea glicemiei se poate efectua aleatoriu, prin probe de sange a jeun - pe stomacul gol sau dupa-masa, adica postprandial, valorile fiind interpretate in relatie cu declansarea posibila a unei forme de diabet. Testarea se face la recomandarea medicului.
Se pot recolta 4 tipuri de probe:
- Glucoza plasmatica/serica determinata a jeun,
- Glucoza serica determinata la 2 ore postprandial,
- Glucoza plasmatica/serica determinata dintr-o proba de sange recoltata aleatoriu,
- Glucoza plasmatica/serica determinata in cadrul testului de toleranta la glucoza - la 2 ore dupa administrarea a 75g glucoza.
In general, testul recomandat pentru screeningul diabetului este glicemia a jeun din sange venos - plasma sau ser.
Glucometrul este aparatul specific folosit pentru monitorizarea glicemiei in cazul persoanelor cu diabet.
De asemenea, se poate utiliza testul A1c - hemoglobina glicata, marker al controlului glicemic - de cel putin doua ori pe an, pentru a analiza media glicemiei in ultimele 2-3 luni. Testul A1c exprima indirect valoarea medie a glicemiei, acest fapt comportand limitari.
Frecventa de testare a nivelului glicemiei in sange depinde de starea de sanatate a persoanei.
In cazul persoanelor sanatoase recomandarile sunt:
- Pana la varsta de 45 de ani, nivelul glucozei in sange se masoara la recomandarea medicului.
- Analiza se efectueaza la fiecare trei ani dupa varsta de 45 de ani.
In cazul persoanelor care sufera de diabet recomandarile sunt:
- Tip 1, adult: se verifica cel putin de doua ori pe zi, de pana la 10 ori.
- Tip 1, copil: se verifica de cel putin patru ori pe zi.
- Tip 2, persoanele care iau insulina sau alte medicamente de management: Frecventa recomandata de testare variaza in functie de doza de insulina si utilizarea oricaror medicamente suplimentare.
- Tip 2, atunci cand exista un risc scazut de zahar din sange scazut: de cele mai multe ori testele zilnice nu sunt necesare.
- Gestational: persoanele care urmeaza un tratament cu insulina ar trebui sa efectueze teste pe nemancate, inainte de mese, si 1 ora dupa mese.
Ce informatii furnizeaza valoarea glicemiei despre starea de sanatate?
Interpretarea rezultatelor depinde mai ales de conditia de sanatate a persoanei si de varsta.
O persoana cu niveluri foarte mari sau scazute ale glicemiei ar trebui sa ia urmatoarele masuri:
Nivelul glicemiei pe nemancate | Nivel de risc si actiune |
Sub 50 mg/dl | Nivel foarte scazut, necesita interventie medicala |
70–90 mg/dl | Posibil prea scazut, consumati zahar sau consultati un medic |
90–120 mg/dl | Valori in limita normalului |
120–160 mg/dl | Nivel mediu ridicat, consultati un medic |
160–240 mg/dl | Nivel ridicat, incercati sa reduceti nivelul glicemiei |
240–300 mg/dl | Nivel foarte ridicat: necesita interventie medicala |
300 mg/dl sau peste | Nivel extrem de ridicat: consultati de urgenta un medic |
Sursa: https://www.medicalnewstoday.com/articles/317536#interpreting-the-results
Monitorizarea glicemiei este foarte importanta, in special in cazul persoanelor care sufera deja de diabet, deoarece arata cat de bine este gestionat acesta. In acest fel, sansele de a dezvolta alte probleme de sanatate, cum ar fi boli de rinichi, pierderea vederii sau piciorul diabetic, scad.
Totodata, monitorizarea glicemiei va permite sa identificati cauzele care duc la cresterea sau scaderea nivelurilor acesteia. De exemplu, puteti descoperi ca stresul sau anumite alimente va fac glicemia sa creasca. La fel de bine, puteti identifica motivele pentru care aceasta scade; poate fi vorba de anumite medicamente sau, pur si simplu, de faptul ca sunteti activ.
Controlul stresului este foarte important pentru sanatatea generala a organismului, inclusiv pentru controlul glicemiei. de multe ori, metodele de gestionare a stresului pt fi completate de psihoterapie si de administrarea de suplimente de magneziu cu asimilabilitate crescuta.
Este cea mai buna modalitate de a identifica ce masuri pot fi luate pentru a mentine nivelul glicemiei in limitele normale.
Cand trebuie sa mergeti la medic
Oricare dintre urmatoarele simptome poate indica ca ar trebui sa mergeti la medic si sa va testati valoarea glicemiei:
- Urinarile frecvente, in special in timpul noptii,
- Setea excesiva,
- Pierderea neastepta in greutate,
- Vedere incetosata,
- Senzatie de amorteala sau furnicaturi in maini sau picioare,
- Senzatia intensa de oboseala,
- Piele foarte uscata,
- Rani care se vindeca foarte greu,
- O crestere a numarului de infectii.
Hipoglicemia
Hipoglicemia sau nivelul scazut al glicemiei se instaleaza la valori de sub 65 mg/dl. Acest lucru se intampla cand organismul nu este alimentat corespunzator sau a fost supus unui efort fizic intens.
Sansele a dezvolta aceasta afectiune sunt mai mari daca:
- Aveti diabet de tip 1;
- Luati insulina sau alte medicamente pentru diabet;
- Aveti cel putin 65 de ani;
- Ati mai suferit astfel de episoade;
- Aveti alte probleme de sanate (ex. boli de rinichi, boli de inima, tulburari cognitive).
Simptomele hipoglicemiei tind sa apara brusc si pot varia de la o persoana la alta; acestea pot fi usoare sau severe.
Printre simptomele usoare sau moderate ale hipoglicemiei se numara:
- Tremuraturile,
- Senzatia de foame,
- Oboseala,
- Ameteala,
- Confuzia,
- Iritabilitatea,
- Tulburarile ritmului inimii,
- Durerile de cap,
- Incapacitatea de a vedea sau vorbi clar.
Atentie! Scaderea concentratiei glucozei in sange la valori foarte mici poate duce la pierderea cunostintei si instalarii starii de coma hipoglicemica.
Nivelul glicemiei poate scadea inclusiv in timpul somnului si se poate mentine scazut timp de cateva ore, ceea ce poate cauza probleme grave. Pe lista simptomelor ce indica hipoglicemia nocturna pot fi incluse:
- Cosmarurile,
- Transpiratia abundenta (va treziti cu pijamalele si asternuturile umede),
- Stari de oboseala, iritabilitate sau confuzie dupa somn.
Chiar daca nu experimentati niciunul dintre aceste simptome, hipoglicemia nocturna va poate afecta somnul, ceea ce, in consecinta, va va afecta calitatea vietii, starea de spirit si capacitatea de munca. De asemenea, poate face dificila depistarea simptomelor scaderii glicemiei in timpul zilei.
In cazul in care aveti vreunul dintre simptomele de mai sus, verificati-va nivelul glicemiei. Daca acesta este sub valorile normale:
- Mancati sau beti 15-20 grame de glucoza sau carbohidrati (ex. 4 tablete de glucoza, un tub de gel de glucoza, o jumatate de cana de suc de fructe sau o jumatate de doza de suc acidulat, o lingura de zahar, miere sau sirop de porumb);
- Asteptati 15 minute si verificati-va din nou nivelul glicemiei; daca este inca scazut, mancati sau beti alte 15-20 de glucoza sau carbohidrati;
- Verificati din nou nivelul glicemiei;
- Repetati acesti pasi pana cand acesta revine la limitele normale.
Hiperglicemia
Cresterea glicemiei sau hiperglicemia apare la persoanele sanatoase si la persoanele care sufera de boli cronice si se instaleaza la valori de peste 125 mg/dl.
Nivelul de glucoza creste atunci cand corpul nu dispune de suficienta insulina sau nu este capabil sa utilizeze corespunzator insulina si se poate manifesta inclusiv pe fondul unui consum excesiv de dulciuri sau al stresului.
O glicemie marita se intalneste in bolile glandelor endocrine.
Cea mai mare crestere a glicemiei se intalneste in diabetul zaharat sau diabetul pancreatic.
Atata timp cat nivelul glicemiei nu devine extrem de periculos, exista modalitati de a reveni la intr-un interval normal atunci cand valorile devin prea mari.
Dieta reprezinta o varianta pentru scaderea glicemiei. Medicii nutritionisti recomanda dieta si stilul de viata echilibrat pentru a reduce nivelul de zahar din sange:
- limitarea aportului de carbohidrati,
- reducerea portiilor de mancare sau excluderea anumitor alimente din regim,
- cresterea aportului de apa pentru a mentine hidratarea si pentru diluarea excesului de zahar din sange,
- consumul de fibre,
- aportul de fructe, legume si zarzavaturi,
- aportul de vitamine si minerale,
- consumul echilibrat de proteine din surse animale si vegetale,
- reducerea consumului de zahar, utilizarea alternativa a unor indulcitori,
- consumul de produse fara zahar,
- reducerea consumului de alcool si a mancarurilor fast-food,
- activitate fizica in special dupa masa pentru a arde excesul de zahar din sange.
Exista si unele suplimente alimentare care contribuie la controlul glicemiei si mentinerea acesteia in limite normale. De pilda, Nervea este un supliment alimentar pe bază de extract de frunze de Moringa, care include și o serie de vitamine și minerale atent selecționate și care contribuie la menținerea unui metabolism energetic normal.
Plantele medicinale pot fi un adjuvant important in controlul glicemiei si cresterea eficientei insulinei. Discuta cu farmacistul despre suplimente naturiste pe baza de plante potrivite pentru pacientii cu diabet sau cu prediabet - te va ajuta cu o recomandare! Atentie: suplimentele nu trebuie sa inlocuiasca tratamentul recomandat de catre medic ci pot sa il completeze sau sa il potenteze.
Daca valorile glicemiei par neobisnuite sau neasteptate, consultati un medic.
Atentie! Cresterea glicemiei la valori foarte mari poate duce la complicatii grave si pana la coma diabetica.
Tipuri de diabet
Cand glicemia este crescuta, se poate instala diabetul cu simptome specifice de foame si sete intense, urinare frecventa.
Riscul de a imbolnavi de diabet este mai mare daca:
- Exista sau au existat astfel de cazuri in familia dumneavoastra;
- Aveti un stil de viata sedentar;
- Sunteti supraponderal;
- Ati avut diabet gestational sau prediabet.
Diabet de tip 2
Cel mai frecvent tip de diabet este diabetul de tip 2. Acesta se caracterizeaza printr-un nivel ridicat al glucozei din sange cauzat de faptul ca insulina produsa nu este eficienta. Afectiunea este de obicei diagnosticata la varste adulte, fiind asociata de multe ori cu obezitatea, sedentarismul, stilul de viata nesanatos.
Diabet zaharat de tip 1
Diabetul zaharat de tip 1 este determinat de incapacitatea pancreasului de a produce insulina si este in general diagnosticat in copilarie si sub varsta de 35 de ani, nefiind asociat cu obezitatea.
Diabet gestational
In sarcina se poate instala o forma de diabet gestational care se monitorizeaza in sarcina si dupa nastere. De obicei, glicemia revine la normal la 6 saptamani dupa nastere, insa exista riscul de instalare a unui diabet tip 2, in interval de cativa ani. Diabetul gestational poate provoca o serie de complicatii pe perioada sarcinii, motiv pentru care se recomanda supravegherea atenta a gravidelor diagnosticate. De asemenea, daca ati avut un diagnostic de diabet gestational la o sarcina anterioara, este important ca medicul sa cunoasca acest lucru, deoarece aveti un risc mare ca situatia sa se repete.
Cum poate fi mentinuta glicemia in parametri normali?
O dieta sanatoasa, ce include fructe si legume, exercitiile fizice regulate, dar si mentinerea greutatii corporale in limitele normale pot contribui la reducerea riscului aparitiei unor probleme legate de nivelul glicemiei in sange.
Tot in acest scop se recomanda:
- Monitorizarea nivelului glicemiei
- Mese la ore regulate
- Consumul de alimente sarace in calorii, grasimi saturate sau trans, zahar si sare
- Limitarea consumului de bauturi alcoolice
- Inlocuirea dulciurilor cu fructe
- Controlul portilor de mancare.
Nivelul glicemiei poate sa creasca sau sa scada temporar in cazul copiilor sau al adultilor sanatosi pe fondul unor factori care tin de alimentatie, stil de viata, efort fizic sustinut. Daca insa va confruntati cu fluctuatii periodice ale glicemiei sau aveti o varsta de peste 45 de ani, este necesar sa efectuati un control de specialitate si teste specifice de sange. In cazul in care nu aveti probleme legate de nivelul glicemiei in sange, urmati o dieta sanatoasa si un regim de viata echilibrat pentru a va pastra conditia de sanatate pe termen lung.
Resurse suplimentare de informare:
- American Diabetes Association. “Glycemic Targets: Standards of Medical Care in Diabetes.”, 2020 Diabetes Care 43(Supplement 1): S66-S76, https://diabetesjournals.org/care/article/43/Supplement_1/S66/30598/6-Glycemic-Targets-Standards-of-Medical-Care-in Accesat in 16.03.2021.
- American Diabetes Association. “The Big Picture: Checking Your Blood Glucose.” Diabetes, 2021 https://www.diabetes.org/healthy-living/medication-treatments/blood-glucose-testing-and-control/checking-your-blood-glucose, Accesat in 16.03.2021.
- Campbell, Amy. “Blood Sugar Chart: What’s the Normal Range for Blood Sugar?” diabetes Self Management, 2020, https://www.diabetesselfmanagement.com/managing-diabetes/blood-glucose-management/blood-sugar-chart/, Accesat in 16.03.2021.
- Huizen, Jennifer. Rev. Deborah Weatherspoon. “What are the ideal blood sugar levels?” Medical News Today, 2019 https://www.medicalnewstoday.com/articles/317536 Accesat in 16.03.2021.
- Webmd. “Normal Blood Sugar Levels for Adults With Diabetes.” Webmd, https://www.webmd.com/diabetes/guide/normal-blood-sugar-levels-chart-adults, Accesat in 16.03.2021.
- National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases, “Know Your Blood Sugar Numbers: Use Them to Manage Your Diabetes | NIDDK.”, www.niddk.nih.gov/health-information/diabetes/overview/managing-diabetes/know-blood-sugar-numbers. Accessed 28 Jan. 2022.
- CDC. “Diabetes Symptoms”, Centers for Disease Control and Prevention, www.cdc.gov/diabetes/basics/symptoms.html. Accessed 28 Jan. 2022.
- NIDDK, “Low Blood Glucose (Hypoglycemia)”, National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases, www.niddk.nih.gov/health-information/diabetes/overview/preventing-problems/low-blood-glucose-hypoglycemia. Accessed 28 Jan. 2022.
- Healthline, “Types of Diabetes: Causes, Identification, and More”, www.healthline.com/health/diabetes/types-of-diabetes#prevention. Accessed 28 Jan. 2022.
- Centers for Disease Control and Prevention, “Blood Sugar and Diabetes”, www.cdc.gov/diabetes/managing/manage-blood-sugar.html. Accessed 28 Jan. 2022.