Hiperlipidemie: cauze, simptome, tratament
Multi ii spun „colesterol ridicat”. Medicii folosesc termenul de „hiperlipidemie”. Oricum o numim insa, problema este aceeasi. Termenul medical acopera mai multe tulburari care au ca rezultat grasimi suplimentare (lipide) in sange. Unele cauze pot fi controlate, altele nu. Hiperlipidemia poate fi tratata, dar in cele mai multe cazuri este vorba despre o afectiune care dureaza toata viata, iar pacientilor li se recomanda sa fie atenti la dieta si sa faca periodic exercitii fizice. De asemenea, este posibil sa le fie prescrise medicamente, scopul fiind acela de a scadea nivelul colesterolului. Un colesterol mai mic inseamna reducerea riscului de boli de inima si accident vascular cerebral (1).
Continutul articolului
In acest articol vorbim despre hiperlipidemie, o afectiune cunoscuta dar cu simptome, cauze si tratament inca neclare. Vei afla care este diferenta intre dislipidemie si hiperlipidemie, precum si impactul pe care aceasta din urma il poate avea asupra sanatatii. Vei afla care sunt tipurile de hiperlipidemie si semnalele de alarma pe care organismul le trimite in cazul unui nivel ridicat de colesterol. Spre final iti spunem cum se poate trata hiperlipidemia.
Ce este hiperlipidemia?
Lipidele (colesterolul si trigliceridele) sunt un tip de grasime din sange. Organismul are nevoie de lipide pentru a functiona, dar o cantitate prea mare din aceste grasimi poate creste riscul de a dezvolta anumite probleme de sanatate. Persoanele cu prea mult colesterol si trigliceride au hiperlipidemie, asadar prezinta un risc crescut de:
- boli cardiovasculare;
- accident vascular cerebral;
- boala arteriala (2).
Dislipidemie vs. hiperlipidemie
Dislipidemia si hiperlipidemia sunt in mare parte termeni interschimbabili care au legatura cu valorile anormale ale colesterolului. Colesterolul poate fi „disfunctional” (in sensul ca poate exista un echilibru anormal intre nivelurile de colesterol rau si bun) fara a fi neaparat ridicat. Atat un nivel ridicat de colesterol, cat si o inflamatie crescuta pot expune o persoana la un risc crescut de boli de inima. Medicul poate folosi ambii termeni pentru a defini o problema cu nivelul colesterolului si in ambele situatii pacientul trebuie sa faca ceva pentru a reduce nivelul grasimilor in sange.
Hiperlipidemia poate fi foarte grava daca nu este gestionata. Atata timp cat colesterolul ridicat nu este tratat, el se acumuleaza la nivelul vaselor de sange. Acest lucru poate duce la un atac de cord sau la un accident vascular cerebral, deoarece fluxul sanguin are dificultati in a trece prin vasele de sange, ceea ce inseamna ca inima si creierul nu mai beneficiaza de aceeasi cantitate de nutrientii de care au nevoie pentru a functiona (3).
Tipuri de hiperlipidemie
Literatura medicala recunoaste mai multe tipuri de hiperlipidemie:
- hiperlipidemia dobandita (secundara): poate proveni din anumite comportamente nesanatoase (dieta dezechilibrata, sedentarism, stres). Alteori, medicamentele sau alte probleme de sanatate pot cauza boala.
- hipercolesterolemia familiala (primara): este un tip de hiperlipidemie genetica. O modificare a genei care deplaseaza colesterolul in afara organismului face ca acesta sa se acumuleze in schimb pe peretii arterelor.
- hipertrigliceridemia familiala: este un alt tip de hiperlipidemie genetica. Aceasta face ca nivelul trigliceridelor sa devina prea ridicat (2).
Cauzele hiperlipidemiei
Sunt mai multe cauze ale hiperlipidemiei:
- fumat;
- abuz de alcool;
- consum de alimente care au multe grasimi saturate sau grasimi trans;
- sedentarism;
- stres;
- componentă genetică;
- supraponderalitate.
Exista unele medicamente care pot face ca nivelul colesterolului sa fluctueze, cum ar fi:
- beta-blocantele;
- diureticele;
- anticonceptionale hormonale;
- steroizi;
- antiretrovirale pentru HIV.
Sunt si afectiuni medicale care pot influenta, de asemenea, cantitatea de colesterol din organism:
- boala de ficat;
- boala pancreasului;
- mielom multiplu;
- sindromul ovarelor polichistice;
- hipotiroidism;
- colangita biliara primara;
- boala cronica de rinichi;
- diabet;
- lupus;
- apnee in somn.
- HIV (3).
Semne de avertizare in cazul colesterolului ridicat
Cele mai multe persoane nu prezinta simptome atunci cand colesterolul lor este ridicat. Persoanele care au o problema genetica de eliminare a colesterolului si determina niveluri foarte ridicate de colesterol pot avea xantoame (placi ceroase si grase pe piele) sau arcuri corneene (inele de colesterol in jurul irisului ochiului). Afectiuni, precum obezitatea, au o legatura cu colesterolul ridicat, iar acest lucru poate determina medicul sa evalueze nivelul colesterolului pacientului (3).
Pot exista unele semne de avertizare care nu ar trebui ignorate, de exemplu simptome nespecifice, precum:
- oboseala persistenta;
- durerile de cap frecvente;
- confuzia.
Acestea sunt semne ca organismul nu mai poate gestiona eficient nivelul de lipide din sange.
Cum se trateaza hiperlipidemia?
Schimbarea stilului de viata
Modificarile stilului de viata care pot reduce colesterolul includ o dieta sanatoasa, pierderea in greutate si exercitiile fizice. Ar trebui sa:
- alegi alimente cu continut scazut de grasimi trans si grasimi saturate;
- consumi mai multe alimente bogate in fibre, cum ar fi fulgi de ovaz, mere, banane, pere, prune uscate, fasole boabe, naut, linte;-
- consumi peste de doua ori pe saptamana;
- eviti bauturile zaharoase si zaharurile adaugate;
- eviti carnea prajita si carnea procesata;
- limitezi alcoolul;
- faci sport periodic (aproximativ 30 de minute de activitate de intensitate moderata, cum ar fi o plimbare rapida, in majoritatea zilelor saptamanii).
Medicamente
Medicamentele care impiedica ficatul sa produca colesterol sunt cunoscute sub numele de statine. Acestea sunt o alegere populara pentru a reduce cantitatea de colesterol din sange. Exista si un tip mai nou de medicament care blocheaza colesterolul preluat din alimentatie. Se numeste inhibitor de absorbtie a colesterolului si actioneaza in combinatie cu statinele. Daca medicul prescrie un medicament pentru a controla nivelul colesterolului, probabil ca va trebui sa il iei pe termen lung (1).
In concluzie, hiperlipidemia, o afectiune caracterizata prin niveluri ridicate de lipide in sange, poate fi influentata de o varietate de factori si poate avea consecinte semnificative asupra sanatatii inimii. Informatiile prezentate in acest articol ofera informatii despre cauzele, simptomele si optiunile de tratament pentru hiperlipidemie.
Important de retinut!
Informatiile din acest articol nu inlocuiesc consultatia din cabinetul medical. Daca ai colesterolul ridicat intreaba medicul care sunt optiunile tale pentru a avea o viata sanatoasa. Manifestarile hiperlipidemiei difera de la pacient la pacient. Nu ezita sa mergi la medicul de familie, sau la medicul specialist pentru consult si tratament, ori de cate ori ai o problema de sanatate.
Articolul a fost realizat in baza informatiilor preluate din:
(1) WebMD, „What is hyperlipidemia?”: https://www.webmd.com/cholesterol-management/hyperlipidemia-overview
(2) University of Pittsburgh Medical Center, „Familial hyperlipidemia”: https://www.upmc.com/services/heart-vascular/conditions-treatments/hyperlipidemia
(3) Cleveland Clinic, „Hyperlipidemia”: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21656-hyperlipidemi