Virusul HIV si Sindromul Imunodeficientei Umane Dobandite

3. 10. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 9 minute de citit
HIV

 

HIV sau Virusul Imunodeficientei Umane ataca sistemul imunitar al organismului, astfel incat acesta nu se mai poate apara impotriva bolilor comune. Acest virus declanseaza SIDA sau Sindromul Imunodeficientei Umane Dobandite. Oamenii cu HIV au nevoie de tratament medical de specialitate pe viata. Testarea si tratamentul inceput la debutul bolii ofera sansa unei vieti indelungate si sanatoase.

SIDA este o afectiune cronica ce pune in pericol viata celor care au HIV. Modul in care Virusul Imunodeficientei Umane actioneaza asupra organismului si deterioreaza sistemul imunitar face ca cea mai simpla afectiune sa produca pagube majore, infectiile si bolile  fiind extrem de raspandite in randul persoanelor cu virusul HIV. 

Despre HIV putem spune ca uneori nu prezinta simptome specifice si de la momentul infectarii pana la cel al aparitiei primelor simptome pot trece si cativa ani. 

Ce este virusul HIV?

Virusul HIV este Virusul Imunodeficientei Umane, care infecteaza si distruge sistemul imunitar al organismului, astfel incat acesta nu mai poate lupta cu infectiile si bolile, iar persoanele cu HIV ajung vulnerabile in fata celor mai simple afectiuni. Cand rezistenta organismului este slabita de HIV apare SIDA. 

Trebuie facuta precizarea ca SIDA este o boala infectioasa transmisibila, provocata de virusul HIV, una dintre cele mai cunoscute boli si infectii cu transmitere sexuala

Totodata, aparitia virusului HIV in organism determina si dezvoltarea unor afectiuni asociate, pe fondul imunitatii scazute, motiv pentru care este bine sa fii in alerta la simptome considerate banale, asa cum sunt mancarimile in zona intima, care pot fi un semn al problemelor cu transmitere sexuala. 

Care sunt cauzele infectiei cu HIV?

HIV este cauzat de un virus. Virusul HIV ataca in special celulele T4 sau CD4, celule specifice din cadrul sistemului imunitar al organismului, exact cele care ajuta organismul sa lupte cu bolile. Mecanismul de actiune este simplu. Odata ce aceste celule sunt infectate, ele favorizeaza actiunea si raspandirea acestuia. In cele din urma, celulele mor si organismul este mult mai expus virusurilor si bolilor pentru ca imunitatea este redusa. 

Cum se transmite HIV?

Infectia HIV are mai multe cai de transmitere. 

Transmitere prin contact sexual neprotejat

Daca unul dintre parteneri este infectat cu HIV/SIDA poate transmite infectia prin contact sexual neprotejat. Raspandirea infectiei se face prin sange si lichide - secretii vaginale, material seminal. HIV poate ajunge in corpul uman si prin mici leziuni de la nivelul mucoasei bucale (1). Tot prin act sexual neprotejat se pot transmite si alte infectii, asa cum sunt gonoreea si sifilisul

Transmitere pe cale sangvina

Transfuziile de sange sunt cele mai frecvente cauze de transmitere a virusului HIV pe cale sangvina. Astazi se intampla mai rar sa apara aceasta cale de infectare, insa, in anii de inceput, in care nu se cunosteau foarte multe despre virusul HIV, au existat astfel de cazuri. 

Transmiterea de la mama la fat

Mamele infectate pot transmite virusul HIV fatului in perioada de crestere intrauterina a acestuia, la nastere si pe parcursul alaptarii. 

Transmiterea prin folosirea acelor infectate

Consumul de droguri ilicite, injectabile, este o cauza de transmitere a virusului HIV de la o persoana la alta, prin folosirea acelorasi ace, la comun. 

Cum nu se transmite infectia cu HIV?

Virusul HIV nu supravietuieste mult in afara corpului uman. Asadar, iata care sunt caile si modalitatile prin care virusul HIV nu se transmite (2):

  • prin intepaturile de insecte;
  • prin saliva, lacrimi sau transpiratie;
  • prin imbratisare, strangerea mainilor, folosirea aceleasi toalete, vesele si tacamuri;
  • prin folosirea la comun a piscinelor, salilor de sport sau de clasa, atingerea aceluiasi animal sau dormitul in acelasi pat;
  • prin sarutul cu o persoana infectata;
  • prin activitati sexuale de contact care nu implica schimbul de fluide corporale;
  • prin aer. 

Care sunt simptomele infectiei cu HIV SIDA?

Infectia cu virusul HIV SIDA are o gama variata de simptome, care tin cont de etapele de evolutie si de modificarile produse la nivel fiziologic. 

Infectia primara (Infectia acuta HIV)

Simptomele virusului HIV se pot manifesta in primele saptamani de la infectare, la unele persoane, in timp ce altele nu prezinta manifestari specifice. Iata care sunt principalele simptome, asemanatoare unei raceli, ce pot sa se mentina cateva saptamani (1):

  • febra;
  • dureri de cap sau migrene;
  • dureri musculare si articulare;
  • iritatii sau eruptii pe piele, eczeme;
  • glande limfatice umflate la nivelul gatului, dureri in gat si leziuni dureroase la nivelul cavitatii bucale;
  • tuse;
  • pierdere rapida in greutate;
  • transpiratii nocturne;
  • diaree.

Infectia clinica latenta (Infectia cronica HIV)

In aceasta etapa a evolutiei virusului HIV in organismul uman, nu toate persoanele au simptome, desi infectia este destul de raspandita. Perioada se poate intinde pe parcursul mai multor ani daca persoana este diagnosticata si primeste tratament antiretroviral (1). 

Infectia simptomatica HIV

Raspandirea infectiei in organism si lezarea celulelor care confera imunitate corpului determina aparitia primelor afectiuni, manifestarile HIV in acest caz fiind asemanatoare infectiilor comune: 

  • febra;
  • inflamarea ganglionilor;
  • oboseala persistenta;
  • diaree;
  • pierdere accentuata in greutate;
  • afte si herpes;
  • zona zoster;
  • pneumonie. 

Infectia simptomatica SIDA

Tratamentele antivirale acordate bolnavilor HIV/SIDA au dus la scaderea ratei de deces, dar si la ameliorarea simptomelor specifice bolii. 

Odata cu aparitia SIDA, organismul uman trece deja intr-o noua etapa a infectarii. Simptomele SIDA se manifesta agresiv, corpul nu mai poate lupta impotriva infectiilor, care in alte imprejurari nu ar fi semnalat probleme. Astfel apar „infectiile oportuniste” si „cancerele oportuniste” (1). 

Manifestarile specifice ce apar in aceasta perioada vizeaza (1), (3):

  • febra, transpiratii si frisoane;
  • glande limfatice inflamate;
  • diaree cronica;
  • oboseala persistenta;
  • pete albe pe limba si in gura, leziuni dureroase in cavitatea bucala;
  • slabiciune musculara;
  • pierdere accentuata in greutate;
  • eruptii cutanate sau alte leziuni anormale la nivelul pielii. 

Exista doua tipuri de virusuri HIV. Diferenta intre HIV 1 si HIV 2 se refera atat la localizarea si modul de actiune la nivelul organismului, cat si la transmitere. Diagnosticarea si tratamentul acordat fiecarui tip in parte de HIV este diferit (4). 

Cum se diagnosticheaza infectia cu HIV?

 

Test HIV

 

Virusul HIV poate fi diagnosticat prin teste de sange sau de saliva (1), (3):

  • teste antigen/anticorpi;
  • teste de anticorpi HIV;
  • teste de acid nucleic. 

Medicul va decide care este cea mai buna varianta de test pentru fiecare pacient in parte si, in situatia in care rezultatul este neconcludent sau negativ, dar suspiciunile exista, acesta va fi refacut dupa o perioada. 

Medicul trebuie sa cunoasca informatii detaliate despre pacient si istoricul medical. Intrebarile in astfel de cazuri pot fi considerate delicate, dar sunt parte din stabilirea unui diagnostic corect si complet. 

Rezultatul pozitiv poate determina medicul sa recomande si alte investigatii pentru clarificarea starii pacientului (3): hemoleucograma completa,  screening pentru hepatita virala, radiografie toracica, test Babes-Papanicolau, teste pentru tuberculoza si determinarea raportului CD4/CD8 pentru urmarirea infectiei cu virusul HIV. 

Teste HIV se pot realiza si acasa. Acestea exista si pe piata din Romania, iar un astfel de kit de testare este pe baza de picaturi de sange. Cu toate acestea, este important diagnosticul realizat de un medic specialist, pentru a beneficia si de un tratament adecvat nevoilor. 

Cum se trateaza infectia cu HIV?

Nu exista in acest moment niciun tratament si niciun vaccin pentru vindecarea HIV/SIDA, ci doar pentru ameliorarea simptomelor si posibilitatea desfasurarii unei vieti normale, in conditiile convietuirii cu acest virus. 

Tratament medicamentos

 

Tratament medicamentos pentru HIV

 

Toate persoanele diagnosticate cu HIV/SIDA trebuie sa urmeze un tratament medical, indiferent de stadiul bolii. Exista o multitudine de medicamente care sunt utilizate pentru pacientii cu HIV/SIDA. Medicul poate prescrie un tip sau mai multe, in combinatii diferite. Pastilele sunt, de regula, recomandate celor aflati la inceput de tratament HIV (2). 

Uneori apar si efecte adverse ale tratamentului administrat (1): greata, varsaturi, boli de inima, afectiuni ale rinichilor si ficatului, glicemie mare, nivel anormal al colesterolului, probleme cognitive, pierderea densitatii osoase sau probleme de somn. Medicul specialist va decide in aceste cazuri daca mergi in continuare cu tratamentul sau daca opresti administrarea medicamentelor total sau temporar. 

Medicul poate recomanda medicamente specifice sau suplimente alimentare. Daca decizi sa iei remedii naturiste pentru intarirea imunitatii, intreaba medicul care sunt variantele potrivite si respecta indicatiile de administrare! In cazul in care observi reactii adverse, mergi de urgenta la spital pentru a beneficia de tratament adecvat! 

Tratament injectabil

Uneori persoanele diagnosticate cu HIV/SIDA pot primi indicatie din partea medicului sa urmeze un tratament injectabil o data pe luna sau o data la doua luni, in functie de schema de tratament (2). 

Monitorizarea si vizitele regulate la medic sunt esentiale, pentru ca fiecare persoana are un metabolism unic si raspunsul din partea organismului la tratamentul administrat este diferit. Schimbarea schemei de tratament este frecvent intalnita la persoanele cu HIV. 

Modificarea stilului de viata

Infectia HIV poate duce la dependenta de droguri sau alcool, dar si la stari depresive, motiv pentru care este nevoie de sprijin de specialitate si pe partea psihica. 

Schimbarile in stilul de viata al persoanei diagnosticate cu HIV trebuie sa vizeze atat dieta alimentara echilibrata si renuntarea la vicii, cat si miscarea regulata, precum si evitarea posibilelor cauze de contractare a unor raceli si infectii, pentru a nu supune organismul unui stres suplimentar. 

Atentie la animalele de companie! Unele pot determina aparitia unor infectii cu potential devastator pentru un organism cu deficiente majore de imunitate. Vorbeste cu medicul despre acestea si fa analizele recomandate! 

Masuri de prevenire a contaminarii

Folosirea prezervativului pentru partenerii ocazionali, utilizarea acelor de unica folosinta la injectii, testarea la cele mai mici suspiciuni ca ceva este in neregula, sunt doar cateva dintre masurile care pot preveni contaminarea cu HIV/SIDA. 

Daca te numeri printre persoanele infectate cu HIV/SIDA mergi periodic la medic, urmeaza tratamentul administrat si nu te sfii sa duci o viata normala! Produsele administrate astazi pentru aceasta afectiune sunt mult mai eficiente decat cele de la inceputuri, asadar ai sanse mari sa duci o viata indelungata si normala. 

Virusul HIV afecteaza in continuare multe persoane la nivel global. Infectia care isi pune amprenta puternic asupra sistemului imunitar poate duce la aparitia SIDA si la alte afectiuni grave pentru organism. Testarea si diagnosticarea corecta duc la administrarea unui tratament adecvat.

Acesta este un articol cu rol informativ si nu reprezinta o sursa suficienta pentru autodiagnosticare! De aceea, daca te confrunti cu anumite simptome ce pot fi asociate acestei infectii, consulta un medic specialist si urmeaza indicatiile acestuia!

Surse de informare:

1. HIV/AIDS - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hiv-aids/symptoms-causes/syc-20373524

2. About HIV - https://www.cdc.gov/hiv/basics/hiv-transmission/not-transmitted.html

3. HIV & AIDS - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4251-hiv-aids

4. Differences between HIV-1 and HIV-2 - https://www.medicalnewstoday.com/articles/323893

 

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor
checkout.warnings.Notice