Cele mai frecvente boli si infectii cu transmitere sexuala

9. 5. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 9 minute de citit
Cele mai frecvente boli si infectii cu transmitere sexuala

Din ce in ce mai multe persoane sunt afectate de boli si infectii cu transmitere sexuala, deseori fara sa fie constiente de acest lucru. De aceea, este esential sa iei cat mai multe masuri de precautie, sa te testezi periodic si sa mergi la medic imediat cum observi ceva in neregula.

Mai mult, trebuie sa fii informat si sa discuti cat mai deschis cu partenerul. In cele ce urmeaza, vom prezenta pe scurt cele mai frecvente boli cu transmitere sexuala, astfel incat sa poti identifica din timp simptomele si sa stii ce e de facut in orice situatie.

Ce sunt bolile si infectiile cu transmitere sexuala?

Bolile cu transmitere sexuala pot fi cauzate de infectarea cu diverse virusuri, bacterii sau ciuperci, infectare care are loc in timpul contactului sexual. Acest fenomen duce la aparitia unor simptome specifice, insa nu intotdeauna. Asadar, afectiunile de acest gen sunt descrise mai bine utilizand termenul de infectie cu transmitere sexuala, intrucat nu sunt mereu prezente semne de boala.

Ambele sexe pot fi afectate de aceste infectii, insa felul in care se manifesta poate sa difere la femei si la barbati. Ele sunt depistate printr-o serie de investigatii si analize, iar medicul recomanda diferite tratamente specifice. In anumite situatii, nu exista un remediu care sa elimine complet parazitul ce provoaca afectiunea, insa simptomele pot deveni mai usor de gestionat.

Cauze si factori de risc pentru infectiile cu transmitere sexuala

Bolile si infectiile cu transmitere sexuala au trei cauze majore, mai precis trei tipuri de paraziti care pot patrunde in corp: virusuri, bacterii sau ciuperci. Orice persoana care si-a inceput viata sexuala are un anumit risc de a contracta o astfel de infectie. Insa, exista o serie de factori care cresc in mod semnificativ acest risc.

Principalul factor sunt contactele sexuale neprotejate. Utilizarea unui prezervativ poate scadea riscul de transmitere insa, in cazul anumitor afectiuni, acesta nu dispare complet. Un numar mai mare de parteneri semnifica, de asemenea, un risc mai crescut de infectare, precum si un istoric al infectarilor sau o varsta mai frageda (sub 25 de ani).

Este important de mentionat si faptul ca anumite infectii prezinta un risc crescut de a fi transmise in sarcina de catre mama. Acestea pot cauza probleme grave in cazul nou-nascutilor, de aceea testarea este importanta atat inainte, cat si in timpul sarcinii.

Cele mai des intalnite boli cu transmitere sexuala

Este important sa stii care sunt cele mai frecvente infectii de acest tip pentru a te putea proteja mai bine. Stiind cum se manifesta, vei putea merge la timp la medic pentru investigatii si analize.

Chlamydia

Chlamydia este cauzata de o bacterie ce se instaleaza la nivelul organelor genitale si, in prima faza, nu produce simptome. La maximum 3 saptamani dupa infectare, pot aparea simptome usoare, insa boala ramane in continuare greu de depistat.

Printre semnele tipice infectiei cu chlamydia se numara durerile in timpul urinarii si in zona pelviana insotite, la femei, de sangerari in afara menstruatiei, scurgeri vaginale si disconfort si durere in timpul actului sexual, iar la barbati de dureri testiculare si scurgeri din penis.

Infectarea cu HPV (human papillomavirus)

Aceasta infectie virala este foarte raspandita si se poate manifesta in moduri diferite. Afectiunea poate fi asimptomatica, situatie in care este mai periculoasa, crescand sansele de aparitie a cancerului de col uterin, insa poate si sa provoace aparitia unor negi.

Acesti negi sunt vizibili sub forma unor mici umflaturi si excrescente in zona vulvei, intre vagin si anus, pe colul uterin sau in zona penisului, a anusului si a scrotului. In cazul aparitiei mai multor negi, acestia pot forma conglomerate si pot lua aspectul unei conopide. 

Ei sunt deseori insotiti de mancarimi si pot sangera in timpul actului sexual. Daca are loc un contact sexual oral cu o persoana infectata cu HPV, negii pot aparea si in zona gurii sau in gat.

Gonoreea

Gonoreea reprezinta o infectie bacteriana cu transmitere sexuala, localizata cu precadere in zona organelor genitale, insa poate parazita si zona anusului, a gurii, gatului si chiar si a ochilor. De data aceasta, simptomele sunt mai pregnante, insa ele nu apar intotdeauna la scurt timp dupa infectare. Exista situatii in care primele semne devin vizibile in termen de cateva luni.

Simptomele specifice gonoreei includ durerile si usturimea in timpul urinarii, scurgerile cu consistenta vascoasa din vagin sau penis, mancarimile in zona anala, sangerarile vaginale in afara menstruatiei si inflamatia in zona testiculara.

Herpesul

Herpesul genital este cauzat de infectarea cu virusul herpes simplex, care este extraordinar de contagios. Testarea este foarte importanta in acest caz, deoarece este posibil ca virusul sa nu provoace niciun simptom. 

Daca, totusi, apar semne, ele se manifesta mai sever intr-un prim puseu, iar apoi este posibil sa nu isi mai faca aparitia niciodata. Totusi, puseuri viitoare pot avea loc mai rar, pe o perioada mai lunga de timp.

Principalul simptom al herpesului sunt vezicule rosii umplute cu lichid, care pot supura si pot provoca dureri si mancarimi. Ele pot aparea in zona vaginala, anala, pe penis, scrot, fese, coapse, dar si in interiorul colului uterin. Dupa perioada de supurare activa, formatiunile pot forma coji care se usuca si pica. In timpul puseului, pot aparea si simptome precum febra, dureri musculare si ganglioni inflamati.

Herpesul este extrem de contagios si cauzeaza primele simptome dupa aproximativ 10 zile de la contactul sexual. Chiar si in cazurile asimptomatice este posibil ca afectiunea sa fie transmisa cu usurinta.

Sifilisul

Aceasta infectie cu transmitere sexuala si este extrem de grava. Daca, in prima faza, aceasta afecteaza doar zona genitala, orala sau anala (in functie de modul de transmitere), aceasta evolueaza treptat si poate cauza complicatii serioase, afectand si alte organe.

Initial, sifilisul se manifesta prin aparitia uneia sau mai multor leziuni mici in zona unde a avut loc contactul sexual. Acestea nu provoaca dureri si pot disparea de la sine insa, in lipsa tratamentului, boala evolueaza. Urmatorul stadiu presupune inflamarea ganglionilor, aparitia de dureri, febra si eruptii de culoare rosie, de forma circulara. In faza finala, sunt afectate si alte organe, iar viata este pusa in pericol.

Este important de mentionat ca, si in fazele incipiente, bacteria ce provoaca sifilisul poate afecta sistemul nervos. Pot aparea manifestari precum dureri de cap, dificultati de miscare, dar si schimbari de comportament. De aceea, este absolut esential ca pacientul sa primeasca un tratament. In plus, boala poate fi transmisa de catre mama in timpul sarcinii.

HIV

Infectarea cu virusul imunodeficientei umane (HIV) duce la aparitia afectiunii numite SIDA si este probabil cea mai grava boala cu transmitere sexuala. Virusul este extrem de periculos deoarece afecteaza sistemul imunitar, iar organismul nu se mai poate lupta cu eventualii paraziti sau germeni veniti din exterior. Asadar, aceasta infectie poate pune viata in pericol, mai ales ca primele semne pot aparea chiar si dupa 10 ani.

Unul dintre cele mai comune simptome ale infectiei HIV este inflamarea ganglionilor, insa pot aparea si durerile de cap, oboseala, febra si durerile in gat. Pe masura ce afectiunea progreseaza, apar problemele respiratorii si scaderea brusca in greutate, iar in ultimul stadiu pacientul are o stare permanenta de oboseala si devine vulnerabil la orice alta infectie. Deoarece sistemul sau imunitar nu mai functioneaza, orice afectiune ii poate pune viata in pericol.

Diagnostic si investigatii

Deoarece multe dintre aceste afectiuni nu prezinta simptome si sunt mai greu de depistat, este recomandat sa ceri sfatul medicului ginecolog, urolog sau dermatolog pentru testari periodice. Daca prezinti simptome ingrijoratoare, atunci mergi imediat la un control.

Anumite infectii cu transmitere sexuala pot fi depistate printr-un examen clinic care presupune examinarea zonei genitale, insa medicul va recomanda si alte investigatii. Acestea includ analizele de sange, analizele realizate pe baza unor probe biologice (recoltarea de secretie vaginala si a altor fluide din zona genitala) sau examenul de urina. 

Nu exista o analiza standard pentru toate tipurile de infectii, medicul iti va recomanda investigatiile necesare in functie de situatie (simptome, posibil contact cu o persoana infectata etc). In general, orice persoana activa sexual care a avut mai multi parteneri ar trebui sa realizeze anual aceste analize.

Tratament

In functie de afectiunea pe care o ai, medicul poate recomanda mai multe tipuri de tratament. Infectiile bacteriene sunt mai usoare si in general necesita un tratament cu antibiotic, administrat deseori intr-o singura doza.

In schimb, infectiile virale dispar mai greu din organism. Este necesara urmarea unei scheme de tratament mai complexe, bazata pe medicamente antivirale, iar testarea periodica este necesara pentru a verifica nivelurile virusului din organism. Desi acesta nu poate fi eliminat complet, tratamentul ii poate reduce nivelurile pana la momentul in care acesta nu mai poate fi detectat.

Atentie, tratamentul trebuie administrat numai la recomandarea medicului si conform indicatiilor oferite de catre acesta!

Prevenirea bolilor si infectiilor cu transmitere sexuala

Cea mai buna metoda prin care poti evita complet orice afectiune de acest gen este abstinenta, insa exista si alte moduri de a limita si scadea riscurile de infectare. Utilizarea prezervativului si contactul sexual cu un singur partener pe termen lung reprezinta, de asemenea, metode eficiente de preventie.

Este important sa fii deschis cu partenerul tau despre acest subiect si sa nu ascunzi o astfel de infectie. Pentru a va asigura ca totul este in regula, puteti realiza impreuna un set de analize.

Este posibila si vaccinarea impotriva anumitor virusuri care produc astfel de infectii, ca de exemplu HPV. Aceasta se realizeaza in general la varsta de 11-12 ani atat la fete, cat si la baieti, insa vaccinarea este recomandata pana la 26 de ani.

Bolile si infectiile cu transmitere sexuala reprezinta un subiect sensibil si pot fi periculoase, mai ales ca multe dintre acestea sunt asimptomatice. De aceea, se recomanda intotdeauna contactul sexual protejat si analizele anuale, astfel incat orice problema sa fie depistata la timp si sa se poata administra tratamentul potrivit.

  • Testul Veneris de clamidioza este un test precis, rapid si simplu de facut acasa, care depisteaza prezenta bacteriei Chlamydia Trachomatis in secretii
  • Testul Veneris depisteaza rapid, prin analiza unei picaturi de sange, prezenta anticorpilor Treponema pallidum, agentul cauzal al infectiei cu transmi
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor