Transpiratii nocturne: ce afectiuni pot indica
Fie ca dormim intr-o camera prea calda sau folosim pijamale si paturi dintr-un material gros, cu totii putem avea de-a face cu transpiratii in timpul noptii. Insa, in momentul cand acestea apar in mod regulat, fara ca astfel de factori sa fie implicati, ar putea fi vorba de o problema.
Continutul articolului
Fie ca dormim intr-o camera prea calda sau folosim pijamale si paturi dintr-un material gros, cu totii putem avea de-a face cu transpiratii in timpul noptii. Insa, in momentul cand acestea apar in mod regulat, fara ca astfel de factori sa fie implicati, ar putea fi vorba de o problema. Afla ce pot ascunde transpiratiile nocturne si ce e de facut in aceasta situatie.
Ce sunt transpiratiile nocturne?
Hiperhidroza este termenul care descrie aparitia transpiratiei in mod excesiv, fiind cauzata de o activitate anormala a glandelor sudoripare care duce la o productie prea mare de secretii. Acest fenomen poate aparea si in timpul noptii. Insa, atunci cand transpiratiile apar in fiecare noapte, intr-o cantitate foarte mare, poate fi vorba de o serie de probleme.
Afectiuni asociate cu transpiratiile nocturne
Iata care sunt problemele ce pot fi semnalate de aparitia transpiratiilor nocturne.
Infectii virale si bacteriene
Deseori, transpiratiile in timpul noptii apar drept simptom al unor infectii. Una dintre cele mai comune astfel de infectii este tuberculoza, insa si alte afectiuni de natura bacteriana pot fi de vina. De exemplu, osteomielita si endocardita provoaca inflamatii la nivelul oaselor si, respectiv, a inimii. Acestea pot provoca, de asemenea, transpiratii nocturne. Dintre infectiile virale cele mai grave putem mentiona SIDA.
Cancer
Exista anumite tipuri de cancer care pot provoca transpiratie excesiva in timpul noptii. Limfomul este asociat cel mai des cu un astfel de simptom. De fapt, acesta poate fi unul dintre primele semne care poate fi resimtit de o persoana inainte de a avea un diagnostic.
Apnee
Apneea este termenul care determina oprirea temporara a respiratiei. Aceasta poate aparea in timpul somnului si, in general, este resimtita de mai multe ori de-a lungul noptii. Medicii au descoperit ca multe persoane care au de-a face cu apneea in somn se confrunta si cu probleme precum transpiratiile nocturne.
Tulburari de anxietate
Stresul poate avea un foarte mare impact asupra calitatii somnului si poate fi asociat cu numeroase simptome fizice. Asadar, un nivel ridicat de stres, care duce la aparitia tulburarilor de anxietate, poate cauza si transpiratii nocturne.
Tulburari hormonale
Dereglarile hormonale ne pot afecta foarte mult in viata de zi cu zi si pot provoca numeroase simptome care provoaca un grad ridicat de disconfort. Dintre tulburarile hormonale care pot provoca transpiratii in timpul noptii, hipertiroidismul se numara probabil printre cele mai comune.
Hipoglicemia
In momentul in care nivelul glucozei din sange scade prea mult, corpul transmite semnale de alarma printr-o serie de simptome, inclusiv aceste transpiratii. Glicemia poate scadea foarte mult in cazul persoanelor care sufera de diabet de tipul 1 dupa administrarea de insulina, dar si dupa administrarea unor medicamente care contribuie la scaderea glicemiei.
Boli neurologice
Desi se intampla destul de rar, este posibil ca si anumite afectiuni de ordin neurologic sa produca asemenea simptome in timpul noptii. Uneori, ele pot semnala o urgenta medicala, ele fiind asociate in anumite cazuri cu accidentul vascular cerebral.
Alte cauze ale transpiratiilor nocturne
Aceste simptome nu marcheaza intotdeauna o afectiune. Ele pot avea si alte cauze care nu depind de mediul in care dormi sau de alti factori exteriori.
Menopauza
Bufeurile, adica valurile bruste de caldura, reprezinta unul dintre simptomele principale ale menopauzei. Acestea pot fi resimtite oricand, atat in timpul zilei, cat si al noptii, si pot provoca transpiratii.
Anumite medicamente
Exista anumite medicamente, atat recomandate de medici cat si cele disponibile fara reteta, care pot cauza reactii sub forma de transpiratii nocturne. Acestea le includ pe cele pentru durere, cele pe baza de hormoni sau cele recomandate in cazul tratamentului depresiei.
De asemenea, este posibil ca si renuntarea la anumite medicamente sa produca astfel de senzatii. Daca substantele administrate au fost foarte puternice si cu potential de a crea dependenta, retragerea lor din administrare poate cauza simptome fizice.
Hiperhidroza idiopatica
Desi practic am putea include aceasta cauza printre afectiunile cauzatoare de transpiratii nocturne, nu se cunoaste exact ce determina glandele sudoripare sa produca mai multe secretii decat la alte persoane. In plus, nu este vorba doar de transpiratie in timpul noptii, persoanele in cauza au de-a face cu o abundenta a transpiratiei in orice moment al zilei.
Ce poti face in cazul transpiratiilor nocturne?
Temperatura camerei in care dormi ar trebui sa fie mai scazuta, pentru a asigura o calitate a somnului mai buna. Daca, totusi, nu poti mentine o temperatura confortabila, poti lua in considerare folosirea unor asternuturi si pijamale mai subtiri, dar si aerisirea camerei prin deschiderea unui geam sau folosirea unor echipamente de racire. Ai grija, insa, ca temperatura sa nu scada prea mult. Asigura-te ca ai mereu apa langa tine pentru a te putea hidrata pe timpul noptii.
Un alt lucru pe care il poti face este sa incerci sa limitezi factorii care te-ar putea face sa transpiri mult. Evita sa consumi seara alimente extrem de picante sau alcool in exces. De asemenea, alege sa nu faci sport prea tarziu, deoarece si acest lucru te-ar putea face sa transpiri in timpul noptii.
Cand ar trebui sa mergi la medic?
Daca transpiratiile nocturne persista, iti afecteaza calitatea somnului si nu dispar chiar daca iei masuri, este posibil sa fie cauzate de una dintre afectiunile prezentate mai sus. In plus, daca transpiratia este insotita de simptome ingrijoratoare, precum dureri de cap, tuse, febra sau pierdere in greutate, mergi imediat la medic.
Acesta va dori sa stie care sunt toate problemele pe care le resimti, va pune intrebari referitoare la istoricul tau medical si va realiza o serie de investigatii. Astfel, va putea descoperi cauza exacta a transpiratiei nocturne si va recomanda un tratament potrivit.
Transpiratiile nocturne care persista nu doar ca iti afecteaza somnul, dar pot marca prezenta unor afectiuni cu adevarat serioase. Daca sunt insotite de mai multe simptome, nu ezita sa te prezinti la medic.