Ce sunt bufeurile si cum le poti gestiona mai usor
Desi este temuta, criticata si judecata, menopauza este doar o alta etapa din viata oricarei femei. Iar bufeurile si transpiratiile nocturne sunt doua dintre cele mai frecvente inconveniente atunci cand vine vorba despre ea. Ele afecteaza aproximativ 75% dintre femeile aflate in premenopauza si pot continua intre 6 luni si 5 ani, sau chiar mai mult dupa instalarea definitiva a menopauzei [1].
Ce sunt bufeurile?
Bufeul descrie o senzatie acuta de caldura puternica ce nu are nici o justificare externa. Bufeurile pot aparea brusc sau treptat si pot fi insotite si de alte simptome:
- Furnicaturi la nivelul degetelor;
- Frecventa cardiaca crescuta;
- Pielea pare, brusc, fierbinte;
- Fata se inroseste;
- Apare transpiratie abundenta in special in jumatatea superioara a corpului [2].
Bufeurile apar brusc, dar durata fiecarui episod poate varia in limite relativ largi. Unele dureaza cateva secunde, altele pot persista mai mult de 10 minute. In medie, un bufeu dureaza aproximativ 4 minute [1].
Frecventa cu care apar bufeurile este, de asemenea, variabila. Unele femei au parte de cateva asemenea episoade pe saptamana, in timp ce altele se confrunta cu ele de cateva ori intr-o singura ora. Fiind determinate de schimbari hormonale, bufeurile isi pot schimba frecventa de aparitie odata cu evolutia spre menopauza. In plus, exista medicamente si remedii naturale care pot ameliora simptomele si te pot ajuta sa te simti mai bine [3].
Care este cauza bufeurilor?
Cauza bufeurilor nu este foarte clar determinata, desi e evident ca ele sunt declansate de schimbarile hormonale care incep in premenopauza. Exista, insa, ipoteze ca ar exista o legatura intre bufeuri si alte afectiuni, de pilda diabet. Obezitatea si sindromul metabolic par sa creasca frecventa episoadelor [2].
E important sa stii ca unele femei abia daca remarca aceste simptome, in timp ce altele considera ca ele le afecteaza calitatea vietii.
Factorii declansatori care sunt implicati in aparitia bufeurilor pot face parte din lista urmatoare:
- Consumul de alcool;
- Consumul de produse cu cofeina;
- Consumul de alimente picante;
- Temperatura crescuta a mediului ambiant;
- Stresul si anxietatea;
- Imbracamintea stramta;
- Fumatul sau expunerea la fum de tigara [4].
Pentru unele persoane, un jurnal in care se mentioneaza durata episoadelor, frecventa lor si circumstantele in care au aparut poate fi de folos pentru identificarea factorilor declansatori si evitarea acestora pe viitor.
Cum poti preveni bufeurile?
Odata ce reusesti sa identifici care sunt factorii declansatori, prevenirea bufeurilor prin evitarea lor devine ceva mai simpla. Probabil ca nu vei scapa pe de-a-ntregul de ele, dar episoadele se vor rari si vor fi mai usor de gestionat.
Nu exista nici un tratament care sa garanteze disparitia completa a bufeurilor, dar exista variante care sa te ajute sa gestionezi mai usor simptomele. Scopul tratamentului este de a reduce intensitatea si frecventa episoadelor [5].
Ce sa faci in timpul unui bufeu?
Unele femei reusesc sa gestioneze bufeurile prin tehnici si metode simple si la indemana oricui. Printre ele amintim:
- Purtarea de imbracaminte in straturi, astfel incat sa te poti imbraca / dezbraca in functie de cum te simti pe moment;
- Bautul de apa cu gheata la debutul unui bufeu poate ameliora simptomele;
- Hainele si lenjeria de pat din bumbac contribuie la un confort sporit peste noapte;
- O rezerva pentru lada frigorifica tinuta la indemana poate aduce confort pe timp de noapte [2].
Tratamentul bufeurilor
Exista mai multe solutii pentru ca bufeurile sa nu ajunga sa iti afecteze viata, solutii pe care le vom detalia in continuare.
Bufeurile si suplimentele alimentare
Multe dintre femei apeleaza la remedii naturale pentru a gestiona disconfortul bufeurilor. Indiferent ce suplimente iei, daca sunt extracte din plante sau vitamine si minerale, este important sa i le mentionezi medicului sau farmacistului, deoarece ele pot interactiona cu medicamentele prescrise la un moment dat.
Exista plante si uleiuri esentiale ale caror prezentari sustin ca ar contribui la reechilibrarea hormonala si, consecutiv, la ameliorarea bufeurilor. Studiile in acest domeniu sunt limitate, iar un remediu care a functionat la o persoana poate fi absolut inutil la alta [6].
Bufeurile si terapia de substitutie hormonala
Terapia de substitutie hormonala a fost mai mult sau mai putin populara de-a lungul timpului. Tratamentul cu hormoni sintetici poate fi o optiune pentru unele femei, in cazul in care frecventa si intensitatea bufeurilor le face sa devina un element care altereaza grav calitatea vietii.
Suplimentele pe baza de estrogeni contribuie la rarirea episoadelor, care devin mai usor de gestionat. Estrogenul se administreaza in asociere cu progestin, pentru a reduce riscul de cancer de endometru. Medicul specialist este cel mai in masura sa iti prezinte avantajele si riscurile acestui tip de terapie, adaptat situatiei tale specifice si istoricului medical [3].
Tratamente nehormonale
Exista si alte medicamente care par sa le ajute pe pacientele care se lupta cu disconfortul bufeurilor, chiar daca nu au fost special create in acest scop. Medicul este singurul in masura sa decida daca este sau nu recomandata vreuna dintre aceste variante de tratament, in functie de starea ta de sanatate, riscurile individuale si alte tratamente urmate [2].
Terapii alternative
Acupunctura poate fi eficienta in cazul bufeurilor, fara a avea efectele adverse ale medicamentelor. Exista studii care demonstreaza faptul ca acele femei care merg la sedinte de acupunctura depasesc cu mai multa usurinta perioada menopauzei.
Meditatia este utila in gestionarea nivelului de stres care este, la randul lui, un factor declansator frecvent incriminat in aparitia bufeurilor. Tehnicile de gestionare a stresului pot fi stapanite de oricine [1].
Schimbari ale stilului de viata
Alegerile pe care le facem in ceea ce priveste stilul de viata au un impact la fel de mare ca si medicatia sau suplimentele alimentare pe care le luam. Un stil de viața sanatos amelioreaza situatia bufeurilor si reduce riscul de boala cardiaca sau de osteoporoza. Cele mai bune lucruri pe care le poti face pentru tine sunt:
- Consuma o dieta echilibrata si ai grija la dimensiunile portiilor;
- Fa sport de macar 3 - 4 ori pe saptamana;
- Renunta la fumat si evita fumatul pasiv [4].
Incomode, stanjenitoare si uneori generatoare de panica, bufeurile sunt caracteristice unei etape din viata oricarei femei. Din fericire, ele pot fi gestionate astfel incat sa nu afecteze calitatea vietii.
Bibliografie:
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hot-flashes/symptoms-causes/syc-20352790#:~:text=Overview,you%20might%20feel%20chilled%20afterward.
- https://www.healthline.com/health/menopause/hot-flash-causes#natural-remedies
- https://www.healthline.com/health/menopause/understanding-hot-flashes#lifestyle-changes
- https://my.clevelandclinic.org/health/articles/15223-hot-flashes
- https://www.nia.nih.gov/health/hot-flashes-what-can-i-do
- menopause.org/for-women/sexual-health-menopause-online/causes-of-sexual-problems/hot-flashes