Candidoza bucala (candidoza orala): cauze, simptome, tratament
Candidoza bucala apare atunci cand o ciuperca se inmulteste necontrolat in cavitatea bucala. Desi este mai frecventa la bebelusi si copiii mici, ea poate afecta persoane de orice varsta. In acest articol poti afla ce este candidoza bucala, cum se manifesta si de ce e important sa fie tratata adecvat.
Continutul articolului
- Ce este candidoza bucala?
- Tipuri de candidoza bucala
- Cauzele candidozei bucale
- Care sunt simptomele candidozei bucale?
- Candidoza bucala - bebelusi
- Candidoza bucala - copii
- Afectiuni asociate candidozei bucale
- Complicatii in cadidoza bucala
- Candidoza bucala este contagioasa?
- Cum se diagnosticheaza candidoza orala?
- Cum se trateaza candidoza bucala?
- Remedii casnice impotriva candidozei orale
- Candidoza bucala si alaptarea
- Cum poate fi prevenita candidoza bucala?
- Candidoza bucala si alimentatia
Ce este candidoza bucala?
Candidoza este o infectie cu o ciuperca denumita Candida albicans. De cele mai multe ori discutam despre o infectie usoara, care rareori determina aparitia complicatiilor. Totusi, la persoanele cu un sistem imunitar slab, se poate extinde si la alte zone ale corpului si poate declansa simptome grave.
Un alt lucru care merita stiut este ca acesti fungi sunt prezenti in mod normal in flora orala a persoanelor sanatoase. Uneori, insa, pe fondul unei imunosupresii temporare sau al unui dezechilibru al florei, ciuperca se poate inmulti necontrolat.
Desi poate afecta pe oricine, candidoza orala este mai frecventa la bebelusi si la adultii in varsta - ambele fiind categorii de persoane cu o imunitate scazuta [1] .
Tipuri de candidoza bucala
Uneori, medicii clasifica infectia orala determinata de Candida in 3 categorii:
Candidoza pseudomembranoasa - pacientul dezvolta placi albicioase - galbui pe limba. Depozitele seamana, ca aspect, cu branza de vaci;
Candidoza eritematoasa sau atrofica - zonele cu leziuni apar rosii, nu albe;
Candidoza hiperplastica - denumita si candidoza nodulara, apare sub forma unor depozite albe foarte aderente si dificil de indepartat. Este cea mai rara forma de boala si apare in general la pacientii cu HIV/SIDA [2].
Cauzele candidozei bucale
Candidoza bucala este declansata de inmultirea necontrolata a coloniilor de Candida albicans care se gasesc in mod normal in cavitatea orala. Atunci cand sistemul imunitar functioneaza normal, flora bacteriana benefica reuseste sa tina ciuperca sub control [3].
Dar daca sistemul imunitar este suprasolicitat sau inhibat, sau daca echilibrul florei orale este dat peste cap, ciuperca se poate inmulti in mod necontrolat, determinand aparitia de probleme. Cand vine vorba despre candidoza bucala, cauze frecvente sunt:
- Antibioticele reduc numarul de bacterii benefice din organism si pot determina, indirect, episoade de candidoza;
- Tratamentele impotriva cancerului, inclusiv chimioterapia si tratamentul cu radiatii, pot distruge celulele sanatoase, crescand susceptibilitatea de a dezvolta candidoza;
- Bolile care afecteaza sistemul imunitar, de tipul leucemiei sau HIV/SIDA pot creste riiscul de dezvoltare a candidozei;
- Diabetul contribuie la aparitia candidozei, mai ales in formele sale necontrolate, care slabesc sistemul imunitar si conduc la mentinerea unei glicemii ridicate [4].
Factori de risc pentru candidoza bucala
Bebelusii, copiii mici si adultii in varsta au un risc de a dezvolta candidoza bucala mai mare decat populatia generala. Unele boli, medicamente si elemente care tin de stilul de viata pot favoriza aparitia candidozei prin slabirea sistemului imunitar sau prin declansarea unui dezechilibru la nivelul florei bacteriene normale:
- Afectiunile care determina uscaciunea gurii sunt un factor predispozant pentru candidoza;
- Diabetul, anemia, leucemia si infectia HIV sunt factori de risc;
- Tratamentele cu antibiotice, corticosteroizi sau imunosupresoare declanseaza candidoza;
- Fumatul;
- Protezele dentare;
- Unele carente alimentare de vitamina A, magneziu, seleniu, zinc, acid folic sau acizi grasi esentiali [5].
Care sunt simptomele candidozei bucale?
In fazele incipiente, candidoza bucala nu determina nici un fel de simptome. Dar pe masura ce infectia avanseaza, pot aparea urmatoarele semne:
- Depozite albicioase sau alb-galbui pe fata interna a obrajilor, pe limba, amigdale, gingii sau buze;
- O usoara sangerare in momentul indepartarii depozitelor;
- Durere sau senzatie de arsura la nivelul mucoasei bucale;
- O senzatie de uscaciune in interiorul gurii;
- Piele uscata si crapata in colturile gurii;
- Dificultati la inghitire din cauza gatului uscat;
- Un gust neplacut in gura;
- Pierderea sau atenuarea simtului gustului [6].
In cazuri rare, dar severe, candidoza bucala se poate extinde si la nivelul esofagului. Aceeasi ciuperca poate determina infectii si in alte zone ale corpului: in intestin, pe piele, in zona genitala si asa mai departe.
Candidoza bucala - bebelusi
La bebelusi, candidoza bucala este o afectiune frecvent intalnita, lucru perfect explicabil daca avem in vedere imaturitatea sistemului imunitar al celor mici. Principala cauza a candidozei bucale la bebelusi este tratamentul cu antibiotice, dar ea poate aparea si ca urmare a unei flore intestinale inca dezechilibrata. De multe ori, la bebelusi, candidoza orala este insotita de candidoza in zona scutecului.
Simptomele candidoei bucale la bebelusi includ:
- Depozite albicioase la nivelul limbutei si al gurii;
- Zone de roseata in cavitatea orala;
- Sangerare usoara la indepartarea depozitelor caracteristice;
- Agitatie;
- Dificultati de hranire din cauza durerilor locale.
Candidoza bucala - copii
Candidoza bucala poate aparea si la copiii mai mari, fiind considerata o infectie fungica frecventa. La multi dintre copii, evolutia este asimptomatica, iar infectia este eliminata in mod natural de catre organism.
Cel mai adesea, cauza candidozei bucale este reprezentata de tratamentele cu corticosteroizi si antibiotice sau de un sistem imunitar slabit. Diabetul de tip 1 sau 2, necontrolate, pot de asemenea sa determine candidoza orala persistenta.
In cazul in care copilul manifesta simptome caracteristice candidozei care ii creeaza dificultati in a se alimenta, sau daca depozitele persista pentru o perioada de ma mult de doua saptamani, e recomandat sa discuti cu medicul pediatru, care va examina copilul pentru a exclude eventuale alte cauze ale candidozei.
Afectiuni asociate candidozei bucale
Exista si alte leziuni care le pot insoti pe cele de candidoza bucala. Unele dintre acestea pot fi produse de bacteriile din flora orala. Printre acestea, enumeram:
- Stomatita asociata purtarii protezelor dentare: specialistii descriu aceasta forma de boala cu denumirea de candidoza cronica atrofica. Ea afecteaza intre 50 - 65% dintre persoanele care poarta proteza. Zonele in care se sprijina proteza sunt inflamate si, desi leziunile sunt in general asimptomatice, pacientul poate trai o senzatie de arsura locala;
- Cheilita angulara reprezinta inflamatia si craparea colturilor gurii;
- Glosita mediana este o umflatura mare, rosie si asimptomatica in zona centrala a alimbii;
- Eritemul gingival linear este o zona liniara de inflamatie de-a lungul gingiilor;
- Ulcere bucale [7].
Complicatii in cadidoza bucala
La persoanele cu un sistem imunitar sanatos, candidoza bucala poate fi inconfortabila, dar nu creeaza nici un fel de probleme.
Daca sistemul imunitar este slabit, riscul de aparitie a complicatiilor este mai mare. In absenta unui tratament adecvat, ciuperca poate patrunde in circulatia sangvina si se poate raspandi catre alte organe. Afectiunea este cunoscuta cu denumirea de candidoza sistemica sau candidoza invaziva si poate declansa soc septic, care pune viata in pericol [8].
Candidoza bucala este contagioasa?
Daca suferi de candidoza orala, poti transmite ciuperca prin sarut la alte persoane care, in functie de activitatea sistemului imunitar, pot dezvolta (sau nu) candidoza.
Transmiterea candidozei bucale nu se limiteaza la cavitatea orala; ciuperca poate fi transmisa si in alte zone ale corpului.
Candidoza orala, vaginala sau peniana poate fi transmisa prin sex oral, vaginal sau anal [3].
In timpul nasterii, mamele care sufera de o infectie vaginala o pot transmite copilului.
Candidoza mamelonului poate determina candidoza orala bebelusului, in timpul alaptarii [1].
Avand in vedere cat de raspandita este Candida in mediu si ca face parte din flora normala a organismului, infectia se poate produce natural, fara sa se puna problema transmiterii [2].
Cum se diagnosticheaza candidoza orala?
Candidoza orala poate fi diagnosticata prin simpla examinare, de cele mai multe ori. In unele cazuri, medicul poate decide sa preleveze o biopsie din zona afectata, pentru a confirma diagnosticul. Pentru asta, e suficienta raclarea unei leziuni, proba recoltata fiind ulterior trimisa unui laborator.
Daca medicul suspecteaza o infectie candidozica esofagiana, un exsudat faringian sau o endoscopie pot confirma diagnosticul. Candidoza bucala a amigdalelor se poate diagnostica clinic [4].
Cum se trateaza candidoza bucala?
Exista mai multe medicamente care pot trata candidoza bucala, printre care: fluconazol, nistatina, itraconazol sau amfotericina B. In candidoza bucala, medicamentele au un nivel crescut de toxicitate si se administreaza doar la recomandarea medicului [3].
O problema importanta, care atrage atentia medicilor, este legata de rezistenta ciupercii la antimicotice. Exista tulpini care au dezvoltat rezistenta la majoritatea antimicoticelor obisnuite, ceea ce ridica probleme importante legate de tratament, mai ales la persoanele cu imunitatea compromisa. Prin urmare, persoanele care se intreaba cu ce se trateaza candidoza bucala sunt incurajate sa se adreseze medicului, care ar trebui sa recomande un tratament numai dupa examene de laborator [5].
Remedii casnice impotriva candidozei orale
In cazurile usoare sau medii, candidoza bucala poate fi tinuta sub control acasa, cu cateva remedii simple, insotite si de schimbarea stilului de viata:
- Periajul dentar se va face cu o periuta moale, evitandu-se indepartarea depozitelor;
- Periuta dentara trebuie schimbata la finalul tratamentului pentru candidoza bucala,
- Apa de gura trebuie evitata pe perioada tratamentului [8].
Printre tratamentele naturiste pentru candidoza bucala enumeram solutiile care modifica pH-ul local si creeaza un mediu nefavorabil dezvoltarii micozei:
- Solutia de apa cu bicarbonat de sodiu pentru clatirea gurii si gargara;
- Amestecul de apa si suc de lamaie;
- Amestecul de apa si otet de mere;
- Consumul de iaurt, bogat in bacterii benefice;
- Administrarea unui probiotic [1].
In candidoza bucala, tratamentul cu bicarbonat este foarte simplu, practic si lipsit de efecte adverse. Candidoza bucala la barbati se trateaza similar celei de la femei.
Candidoza bucala si alaptarea
Micetul care determina aparitia candidozei bucale poate fi cauza candidozei mamelonului. Cel mai adesea, infectia determinata de Candida este transmisa de la mama la bebelus si inapoi in timpul alaptarii [4].
Candidoza mamelonului poate evolua asimptomatic sau poate determina:
- Durere in timpul si dupa alaptare;
- Senzatie de arsura sau mancarimi;
- Puncte albicioase in jurul mamelonului;
- Pielea apare stralucitoare in zona afectata;
- Pielea din jurul mamelonului se descuameaza [3].
Candidoza bucala la bebelusi, respectiv candidoza mamelonara, impune tratament adecvat:
- Medicul va recomanda creme speciale pentru san si pentru badijonajul cavitatii bucale a lui bebe;
- Suzetele, tetinele, jucariile pentru dentitie si orice alte obiecte pe care bebelusul le baga in gura trebuie sterilizate frecvent;
- Mameloanele trebuie pastrate uscate si cat mai mult expuse la aer intre supturi. Se recomanda evitarea sutienelor din materiale sintetice si tampoanele pentru sani [1].
Candidoza bucala la copii se trateaza in general cu badijonaj local, in paralel cu administrarea de probiotice. In cazul lor, administrarea pentru candidoza bucala de remedii naturiste trebuie facuta cu prudenta [6].
Cum poate fi prevenita candidoza bucala?
Pentru a reduce riscul de aparitie a candidozei bucale poti incerca sa aplici urmatoarele masuri:
- Consuma o dieta sanatoasa si adopta un stil de viata sanatos, care sa sustina functionarea corecta a sistemului imunitar;
- Stabileste obiceiuri corecte de igiena personala: periaj dentar de minim doua ori pe zi, utilizarea atei dentare zilnic, vizitarea medicului dentist o data la fiecare 6 luni;
- Daca suferi de uscaciunea gurii, contacteaza medicul care iti poate prescrie un tratament adecvat;
- Daca porti proteza, scoate-o inainte de culcare, spal-o in fiecare zi și asigura-te ca sta corect;
- Daca folosesti un inhalator oral, clateste gura si periaza dintii dupa fiecare utilizare;
- Daca ai diabet, ia masurile adecvate pentru mentinerea glicemiei in limite normale [1].
Candidoza bucala si alimentatia
Desi sunt necesare mai multe studii pentru a stabili care este legatura directa intre candidoza bucala si dieta, cercetarile efectuate pana in prezent au aratat ca un consum regulat de alimente probiotice sau administrarea unui supliment probiotic ajuta la controlul dezvoltarii candidozei.
Unele persoane cred ca limitarea sau evitarea consumului unor anumite alimente poate ajuta la controlul inmultirii Candida. Este vorba despre carbohidratii rafinati si zaharuri [4].
Desi nu este neaparat o afectiune grava, candidoza bucala poate fi incomoda si deranjanta, prin urmare tratarea ei este considerata importanta. Intotdeauna apeleaza la sfatul specialistului, inainte de a incepe orice tratament medicamentos.
Bibliografie:
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/178864#summary afisat la 23.06.2022
- https://www.cdc.gov/fungal/diseases/candidiasis/thrush/ afisat la 23.06.2022
- https://www.nhs.uk/conditions/oral-thrush-mouth-thrush/ afisat la 23.06.2022
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6441600/ afisat la 23.06.2022
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK545282/ afisat la 23.06.2022
- https://dermnetnz.org/topics/oral-candidiasis afisat la 23.06.2022
- https://www.healthline.com/health/thrush#diet afisat la 23.06.2022
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/oral-thrush/diagnosis-treatment/drc-20353539 afisat la 23.06.2022