Herpes oral: cauze, simptome, tratament

11. 10. 2024 · 6 minute de citit

Herpesul oral reprezinta o infectie comuna care apare la nivelul buzelor sau al cavitatii bucale. Afla din acest articol cum se transmite acesta, care sunt simptomele pe care le au persoanele infectate, cum se stabileste diagnosticul si daca se poate preveni.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Herpes oral: cauze, simptome, tratament

 

Ce este herpesul oral?

Acesta reprezinta o infectie care erupe in zona buzelor si a gurii, motiv pentru care este cunoscut si ca „herpes bucal” sau „herpes in gura”. Sursa care il provoaca este un virus numit „herpes simplex”, mai exact, prin doua tulpine ale acestuia, HSV-1 si HSV-2. Cea raspunzatoare de circa 80% dintre leziunile bucale este HSV-1, restul de 20% fiind leziuni genitale, in vreme ce forma HSV-2 duce la aparitia in proportie de 20% a leziunilor orale si la 80% dintre cele de tip genital. [1]

Potrivit studiilor, 90% dintre persoane ajung sa aiba anticorpi contra HSV-1 pana la varsta de 50 de ani, fapt ce inseamna ca este o afectiune foarte des intalnita. Unele pot fi asimptomatice, astfel ca doar transmit virusul, fara sa se manifeste in mod activ in cazul lor. [1] 

Infectia cu herpes primar are trei stadii de evolutie: primara, latenta si recurenta:

  • In stadiul primar, virusul intra in mucoasa ori in piele, apoi se reproduce, ducand la aparitia leziunilor in zona gurii si instalarea febrei. Unele persoane pot fi asimtomatice.
  • In etapa de evolutie latenta, virusul se retrage si se deplaseaza spre celulele nervoase, unde se reproduce iarasi, de data aceasta, fara ca persoana afectata sa manifeste simptome; virusul devine inactiv si ramane in acest mod pana cand organismul il reactiveaza in urma contactului cu unii factori declansatori.
  • Atunci cand virusul se afla in stadiul recurent, se reactiveaza si au loc noi manifestari, ce pot dura doua sau trei saptamani.

Modalitati de transmitere a acestuia

barbat isi da cu crma pe herpesul bucal

Exista doua cauze de aparitie a herpesului oral, si anume, formele HSV-1 si HSV-2 ale virusului herpes simplex. Orice persoana se poate infecta, indiferent de varsta pe care o are. Virusul HSV-1 are incidenta crescuta, fiind principalul responsabil pentru infectarea cu herpes oral, cel de tip HSV-2 fiind mai des intalnit in cazul celei cu herpes genital. [1]

Cele doua forme de herpes simplex sunt foarte contagioase si se transmit in mai multe moduri:

  • prin intermediul aparatelor de ras, a veselei si tacamurilor care sunt folosite la comun fara a fi igienizate corespunzator in prealabil;
  • atunci cand exista contact cu pielea sau cu mucoasele care sunt infectate;
  • prin sarut;
  • prin contact de natura sexuala.

Factori de risc pentru herpes oral 

Pe langa cauzele propriu-zise de infectare si transmitere a herpesului oral, exista si alti factori ce cresc riscul de reactivare a acestuia. Iata ce poate favoriza reaparitia afectiunii, mai exact, trecerea sa din fata latenta in cea recurenta:

  • Schimbari de tip hormonal (de pilda, in contextul prezentei menstruatiei sau a sarcinii);
  • Factori de mediu, de exemplu, temperaturile scazute si expunerea la raze UV, in special cand nu ai aplicat produse ce contin factor de protectie solara;
  • Starile de oboseala cronica sau de stres major;
  • Atunci cand sistemul imunitar este compromis si au loc, de exemplu, infectii virale, raceala sau gripa insotita de febra;
  • Alimente la care persoana in cauza poate face alergie, consumul de alcool in cantitati mari;
  • Prezenta unor leziuni tegumentare, extractii dentare sau interventii chirurgicale ori estetice la nivelul fetei, printre care si procedurile cosmetice dermoabrazive;
  • Afectiuni precum dermatita atopica.

Simptome caracteristice herpesului oral

Persoanele care se confrunta cu herpesul oral au simptome pe care le resimt la nivelul gurii, obrajilor, iar in unele cazuri chiar si la fata sau la gat. Manifestarile au loc, in principal, pe suprafata buzelor, gingiilor si limbii. In plus, pot simti si senzatie de oboseala cronica, dureri musculare si febra.

Simptomele ce pot indica herpesul oral constau in senzatii de mancarimi asemanatoare cu arsurile, usturimile sau furnicaturile ce au loc la nivelul buzelor. Se formeaza ulceratii (basici, blistere) ce pot avea o nuanta de galben albicios sau sunt gri/rosiatice, iar la cateva zile dupa aparitia lor se formeaza o crusta galbuie pe ele. Acestea pot duce la dificultati in a manca si a bea, pe toata durata in care sunt vizibile.

Blisterele sunt un semn al infectiei cu tulpina HSV-1 si, de regula, apar unele langa altele, ca intr-un buchet sau sunt marunte, la coluturile gurii ori de-a lungul buzelor. In interiorul lor se afla un lichid, iar in zona respectiva se simte mancarime, usturime sau furnicaturi. Unele persoane pot simti, pe langa aceste simptome, si febra, ganglionii limfatici se pot inflama, poate aparea si durere in gat.

Stabilirea diagnosticului

herpes buza inferioara

In general, medicul recunoaste herpesul oral in urma examenului fizic, datorita aspectului pe care il au blisterele. Acesta poate solicita, pentru confirmare, analize asupra unui esantion de lichid din blistere, pentru a identifica ce tip de cultura virala au.

Specialistul mai poate cere si analize de sange, in cazul in care doreste sa determine daca in organismul pacientului exista anticorpi contra tulpinei HSV-1 sau a celei HSV-2. 

Herpesul oral se poate trata?

In cazul herpesului la buza, tratamentul vizeaza reducerea simptomelor si luarea masurilor necesare pentru a se limita transmiterea sau recidiva. Nu exista tratament pentru virusul herpes simplex. Este posibil ca blisterele sa dispara de la sine, pe masura ce trece timpul, in decursul a doua sau trei saptamani. In ceea ce priveste reducerea simptomelor, este posibil ca medicul dermatolog sa recomande creme antivirale cu aplicare topica si medicamente antivirale care se administreaza pe cale orala. 

Atunci cand exista infectii bacteriene secundare, medicul prescrie tratament cu antibiotice. Alegerea produselor pe care le recomanda dermatologul, dozajul si frecventa acestora se fac in functie de varsta, sex, stadiul infectarii si starea generala a pacientului. In plus, o recomandare generala este ca zona infectata sa fie mentinuta curata si uscata.

Important de retinut! Nu folosi niciun produs fara sa consulti medicul inainte, deoarece unele componente pot avea efecte secundare nedorite in cazul tau. Medicul face recomandari personalizate, tinand cont de mai multi factori in legatura cu sanatatea ta si cu particularitatile organismului tau.

Masuri de prevenire

Exista unele masuri pe care le poti lua pentru a preveni herpesul oral sau reaparitia acestuia. Printre lucrurile pe care le poti face sunt urmatoarele:

  • Respecta cu strictete regulile de igiena!
  • Evita sau limiteaza, pe cat posibil, contactul direct cu persoanele infectate sau cu obiectele pe care le-au folosit!
  • Consuma multe lichide, pentru a nu ajunge la deshidratare!
  • Evita saruturile si contactul sexual neprotejat cu parteneri multipli!
  • Foloseste balsam de buze ce contine un filtru UV (produs cu factor de protectie solara - SPF)!
  • Aplica in zonele infectate comprese cu apa rece sau termala!
  • Discuta cu medicul de familie sau, dupa caz, cu un imunolog in legatura cu ceea ce poti face pentru a-ti stimula sistemul imunitar! In general, se recomanda consumul de alimente bogate in vitamina C si fier, precum si respectarea orelor de odihna.

Herpesul bucal se transmite usor si este o afectiune comuna. In cazul in care suspectezi ca ai putea avea herpes oral, adreseaza-te medicului dermatolog, pentru un consult de specialitate si recomandari de produse ce pot ameliora simptomele in functie de caracteristicile organismului tau!

Pentru realizarea acestui articol s-au utilizat urmatoarele surse de informare:

  1. Raypole, Crystal. “Herpes: Symptoms, Causes, Treatment, and More.” Healthline, Healthline Media, 26 Jan. 2022, www.healthline.com/health/herpes-simplex, accesat la 26 septembrie 2022;
  2. “Oral Herpes.” WebMD, WebMD, www.webmd.com/a-to-z-guides/oral-herpes, accesat la 26 septembrie 2022.
  • Compresa calda/rece este un sistem de incalzire sau racire cu gel. Este destinat utilizarii repetate.
  • Compresa rece instant este un dispozitiv medical ideal pentru ameliorarea durerilor si umflaturilor cauzate de arsuri, entorse, echimoze, tumefieri, dureri dentare si intepaturi de insecte.
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor
    checkout.warnings.Notice