Taurina: beneficii, surse si rolul acesteia in organism

21. 10. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Taurina

 

Taurina este un aminoacid sintetizat in mod natural in organism, fiind implicata in numeroase procese metabolice. Exista numeroase suplimente alimentare cu taurina, insa, nu sunt cunoscute efectele utilizarii sale pe termen lung. Un consum mare de produse pe baza de taurina poate determina ritm cardiac accelerarat, cresterea tensiunii arteriale, somn agitat si anxietate. 

Taurina este recunoscuta astazi in principal in bauturile energizante sau produse destinate sportivilor. Insa, acest aminoacid natural se regaseste in corpul tau la nivelul creierului, al ochilor, in inima, muschi si devine esential pentru organism cand apar perioadele de suprasolicitare, stres sau boala. Pe piata exista numeroase suplimente alimentare si produse pe baza de taurina. Consulta medicul inainte de a le lua! Nu exista studii care sa fi identificat efectul acestora asupra organismului, mai ales daca sunt administrate o perioada indelungata. La primele simptome neplacute, mergi de urgenta la medic pentru un consult de specialitate si tratament adecvat! 

Ce este taurina?

Taurina a fost extrasa pentru prima data in anul 1827, din bila unui bou. Numele de “taurina” vine de la denumirea latineasca a boului - Bos taurus. 

Corpul uman poate sintetiza singur taurina, dar aceasta se regaseste si in anumite alimente, astfel ca nu exista multe cazuri de deficit de taurina (1). Doar nou-nascutii si sugarii nu pot produce la inceputul vietii taurina. O primesc, insa, din laptele matern si laptele praf formula, care o contin. 

Taurina este considerata de cercetatori un aminoacid semi-esential la oameni si un important agent terapeutic. In Japonia, taurina este utilizata in tratamentul insuficientei cardiace, iar rezultatele obtinute au dus la concluzia ca un astfel de produs poate fi de folos si in tratamentul bolilor sistemului nervos central si cardiovascular, dar si in protectia impotriva problemelor musculare (2). 

Beneficiile taurinei

Energie pentru organism

Taurina este utilizata in produse specifice de dieta si nutritie, care confera organismului un boost de energie pentru realizarea activitatilor fizice si sportive intense. Taurina are capacitatea de a imbunatati contractia musculara, concomitent cu intarzierea aparitiei oboselii musculare (1). 

Mergand mai departe, cercetatorii sustin ca taurina ar putea creste arderea grasimilor eficient, pe durata desfasurarii antrenamentelor sportivilor. Rezultatele obtinute pot fi mult mai bune (1) datorita unei absorbtii crescute de oxigen, la pachet cu putere si agilitate sporite, intarzierea aparitiei oboselii si timp mai bun pentru recuperare. Cu toate acestea, studiile efectuate pana in prezent nu sunt relevante, fiind nevoie de unele aprofundate. 

Sprijin pentru o inima sanatoasa

Cercetarile efectuate pentru a se stabili modul in care taurina actioneaza asupra organismului uman au scos la iveala o legatura intre lipsa taurinei si cardiomiopatie, o afectiune care isi pune amprenta asupra inimii si o determina sa lucreze mai mult decat in mod normal, ceea ce poate creste riscul de insuficienta cardiaca (3). 

In plus, taurina ar putea incetini progresia aterosclerozei, adica ar putea impiedica acumularea de placi in artere din cauza colesterolului ridicat, ceea ce se poate traduce in risc mai mic de aparitie pentru accidentul vascular cerebral, dar studiile sunt inca la inceput (3). 

De asemenea, oamenii de stiinta au aratat, prin lucrarile efectuate, ca suplimentele pe baza de taurina au sanse sa duca la o scadere a nivelului de colesterol in sange (1) si la reducerea inflamatiilor din muschi, la persoanele care realizeaza miscare fizica si folosesc, inainte, astfel de produse (3). 

Ajutor pentru creier

Taurina ar putea oferi beneficii si persoanelor cu afectiuni neurologice, asa cum este cazul celor cu epilepsie, autism (4) sau celor care au trecut printr-un eveniment traumatizant, o leziune cerebrala (3). Cel putin asta a reiesit prin primele studii realizate pe animale, cercetarile urmand sa fie extinse pentru a se verifica daca ipoteza este adevarata si la oameni. 

Imbunatatirea starii pentru diabetici

Taurina este o substanta care ar putea veni in sprijinul celor cu diabet zaharat, in ceea ce priveste reducerea nivelului de glucoza si colesterol, oferind si o imbunatatire a rezistentei la insulina (1), (3). Studiile la animalele cu diabet au rezultate promitatoare, motiv pentru care cercetatorii cred ca aceste beneficii ar putea fi extinse si la oameni. 

Taurina ar putea sa tina sub control nefropatia diabetica, o afectiune a rinichilor de care sufera unele persoane cu diabet, dar inca nu exista dovezi stiintifice care sa sustina acest lucru. 

Surse de taurina si precautii

 

Surse de taurina

 

Taurina este regasita in proteina animala - fructe de mare - stridii, peste, carne, lactate. Pentru ca nu exista in plante in cantitate considerabila, vegetarienii si veganii inregistreaza un nivel mai mic de taurina in organism (1). Daca esti in aceasta situatie, ai sanse sa cresti aportul acesteia prin suplimente si bauturi energizante care nu au derivate din proteina animala (1).  

Beneficiile taurinei asupra corpului pot fi mult extinse, inca nu sunt cunoscute efectele taurinei pe deplin. Daca achizitionezi produse pe baza de taurina din farmacii, consulta medicul inainte! Poti sa te trezesti cu efecte adverse de tipul varsaturi, greata, dureri de cap si dureri de stomac, dureri in zona ficatului (4). Pentru moment nu se stie daca doar taurina determina aceste simptome sau ea in asociere cu alt ingredient (1), motiv pentru care trebuie prudenta. 

Rolul taurinei asupra organismului uman

Taurina este aminoacidul existent in tesutul muscular, creier si in diverse organe ale corpului, organismul fiind capabil sa o sintetizeze. Totusi, necesarul de taurina pentru om ar putea sa fie mai mare in perioadele stresante sau in anumite boli (1). Cresterea aportului se poate realiza cu recomandare de specialitate. 

Printre rolurile taurinei in corp trebuie amintite: reglarea nivelului de calciu, crearea de saruri biliare, sustinerea dezvoltarii sistemului nervos, echilibrul electrolitic si metabolic (3), sanatatea sistemului imunitar si a functiei antioxidante (1). 

Taurina este un aminoacid important pentru corpul uman, cu numeroase beneficii pentru sanatate. Daca ingerezi o cantitate prea mare de suplimente sau bauturi energizante cu taurina, te poti confrunta cu simptome neplacute. Mergi la medic de urgenta, pentru un tratament adecvat!

Surse de informare:

1. What Is Taurine? Benefits, Side Effects, and More - https://www.healthline.com/nutrition/what-is-taurine

2. Effects and Mechanisms of Taurine as a Therapeutic Agent - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5933890/

3. How does taurine affect the body? - https://www.medicalnewstoday.com/articles/326714

4. What to know about taurine - https://www.medicalnewstoday.com/articles/326476

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice