Lapte praf bebelusi
Indiferent de momentul in care te decizi sau pur si simplu trebuie sa treci nou-nascutul de la alaptarea obisnuita (recomandata exclusiv pana la varsta de 6 luni) la formulele de lapte pentru bebelusi, este indicat sa te informezi temeinic pentru a alege cele mai bune formule de lapte praf.
Ce tipuri de formule de lapte praf pentru bebelusi exista?
Exista sase tipuri principale de lapte praf pentru bebelusi dupa cum urmeaza:
- Formula din lapte de vaca - este recomandata pentru majoritatea bebelusilor.
- Formula din lapte de capra - este recomandata in cazul intolerantei la laptele de vaca.
- Formula din lapte de soia - este un lapte praf fara lactoza, recomandat pentru bebelusii care sufera de intoleranta la lactoza sau la laptele de vaca.
- Formula hipoalergenica - denumit si lapte praf hidrolizat, laptele praf hipoalergenic este conceput special pentru bebelusii care dezvolta alergii la proteinele prezente in lapte sau in laptele din soia.
- Formula specializata - formula de lapte praf pentru prematuri (lapte praf hipercaloric) pentru bebelusii cu greutate foarte mica la nastere, lapte cu un continut special de substante nutritive.
- Formula bio/organica - este facuta din aceleasi ingrediente de baza, cu diferenta ca provin de la animale carora nu li s-au administrat niciodata antibiotice.
Cum alegi formula de lapte praf pentru nou nascuti?
Exista doua criterii dupa care trebuie sa te ghidezi atunci cand alegi formula de lapte praf pentru nou nascuti: varsta si compozitia laptelui.
In functie de varsta bebelusului:
- Formula de inceput (1 luna - 3 luni - 6 luni) - pentru bebelusii care sunt trecuti pe formula de lapte inca de la nastere, exclusiv sau in completarea alimentatiei cu laptele matern. Exista si variatii de la anumiti producatori care recomanda formule speciale (cu adaos de substante nutritive) pentru prematuri sau bebelusi cu greutate foarte mica la nastere.
- Formula dupa 6 luni (4 luni la anumiti producatori) - pentru bebelusii care au fost exclusiv alaptati o perioada, dar si pentru cei care primesc formula drept supliment alimentar. Este evident mai satioasa decat formula de inceput, avand mai multe substante nutritive.
- Formula dupa 12 luni (10 luni la anumiti producatori) - pentru bebelusii care au nevoie de o completare a alimentatiei, care la aceasta varsta trebuie sa contina deja si alimente solide. Calificata drept formula de crestere, poate fi pastrata in meniu pana la 2-3 ani pentru un aport semnificativ la mentinerea sanatatii si dezvoltarea armonioasa.
In functie de compozitie
Formula de lapte praf trebuie sa aiba o compozitie cat mai apropiata de cea a laptelui matern si in consecinta trebuie sa contina: fier, acizi grasi, probiotice si prebiotice si de asemenea sa nu contina zahar.
Cei mai cunoscuti producatori de formula de lapte praf sunt: Hipp, NaN, Milupa si Aptamil. De asemenea, poti gasi si lapte praf antireflux sau lapte praf anticolici.