Dopul de cerumen (ceara): Cauze, manifestari si optiuni de tratament
Ceara din urechi se numeste cerumen. Este produsa de organism pentru protectia urechilor, pentru ca cerumenul are proprietati lubrifiante, dar si antibacteriene. Acumularea de ceara poate duce la pierderea auzului, iritatie si dureri la nivelul urechilor, ameteala, zgomote in urechi si nu numai. Aceasta ceara din urechi poate fi indepartata in mai multe moduri, daca se aduna in cantitate prea mare.
Explicam in acest articol care sunt cauzele acumularii de ceara, cum se manifesta surplusul de cerumen, care sunt modalitatile corecte de indepartare a surplusului de ceara si cand trebuie mers la medicul specialist de la otorinolaringologie.
Tipuri de cerumen
Sunt 2 tipuri diferite de cerumen (5):
- ceara umeda: este ceara care contine grasimi, uleiuri, hormoni. Se gaseste mai ales la populatia europeana si la cea africana.
- ceara uscata: este un tip de ceara care contine o cantitate mai mica de lipide si se gaseste mai ales la populatiile asiatică, est-asiatică și amerindiană.
Ce este ceara din urechi
Ceara din urechi este o substanta de obicei cleioasa, in mai multe culori, care este secretata de glandele existente la nivelul canalului auditiv extern. Ceara respinge apa si are un rol protector. Cerumenul are proprietati lubrifiante si antibacteriene. Ceara din urechi este deplasata din canalul urechii prin miscari ale maxilarului (mestecatul). Atunci cand ceara ajunge in exteriorul urechii se poate spala, sau este eliminata de la sine.
Urechea sanatoasa este cea care secreta ceara, acesta este motivul pentru care urechea nu trebuie curatata cu betisoare de urechi. Atunci cand urechea este prea curata apare senzatia de mancarime in interiorul acesteia.
Principala cauza a formarii dopurilor de ceara o constituie folosirea betisoarelor de urechi care imping ceara catre timpan, nepermitandu-i acesteia sa se elimine in mod natural. Uneori, curatatul cu betisoarele de urechi poate duce la lezarea urechii interne.
Spunem ca ceara de urechi devine o problema atunci cand s-a acumulat in cantitate prea mare. Este bine de stiut ca foarte multi oameni nu au nevoie sa-si curete urechile, pentru ca acestea au capacitatea de a se curata singure (2).
Cauzele formarii dopului de ceara
Ceara din urechi este secretata de glandele din piele si astfel sunt captate praful si alte particule straine care, daca ar inainta pe canalul auditiv ar putea deteriora structurile mai profunde ale urechii (de exemplu timpanul). In cazul in care urechea secreta o cantitate excesiva de ceara, sau daca ceara de urechi nu este curatata in mod eficient, aceasta poate duce la blocarea canalului urechii. Dopurile de cerumen apar frecvent atunci când oamenii încearcă să-și curețe urechile pe cont propriu prin plasarea tampoanelor de bumbac, sau a altor elemente în urechi. Acest lucru de multe ori doar impinge ceara mai adanc in ureche, mai degraba decat sa o scoata (4).
Cauzele formarii dopului de ceara sunt (6):
- existenta unui mediu cu foarte mult praf;
- folosirea castilor intraauriculare;
- secretie de cerumen in exces (copiii si persoanele in varsta sunt mai expuse la riscul formarii de dopuri de ceara);
- afectiuni dermatologice;
- purtarea de proteze auditive;
- excesul de par si de foliculi pilosi la nivelul urechii externe;
- folosirea dopurilor de vata in urechi.
Care sunt simptomele de acumulare a cerumenului
Manifestarile prezentei dopului de cerumen sunt (3):
- senzatia de ureche infundata;
- dureri la nivelul urechii;
- dificultate auditiva (auzul se poate pierde progresiv);
- zgomote in urechi (tinitus);
- mancarime la nivelul urechii;
- ameteala;
- tuse.
In cazurile mai grave, acumularea de ceara poate duce la o infectie la nivelul urechii. Simptomele in acest caz pot fi:
- dureri agravate la nivelul urechii;
- mancarime;
- miros urat degajat de ureche;
- febra.
Intr-un asemenea caz este nevoie de consult medical de urgenta.
Cand este recomandat consultul medical la ORL
Trebuie consultat medicul specialist in cazul in care exista suspiciunea unei probleme la nivelul urechii. Trebuie mes la medic daca apar simptome precum (3):
- pierderi ale echilibrului, sau incapacitatea de a merge;
- varsaturi persistente;
- febra peste 38 grade Celsius;
- pierderi ale auzului.
Cum se stabileste diagnosticul de dop de ceara intraauricular
Diagnosticul de dop de ceara se stabileste in urma examinarii urechii de catre medicul orelist. Medicul specialist examineaza urechile cu ajutorul otoscopului. De asemenea, medicul evalueaza pierderea auzului cu ajutorul probelor Rinne si Weber (4). De asemenea, medicul trebuie sa elimine si alte cauze ale surditatii acute (de exemplu o disfunctie de tub eustachian, prezenta unui corp strain, sau otita externa).
Cum se trateaza dopul de ceara
Daca dopul de ceara este cauza problemei auditive, atunci medicul este cel care trebuie sa indeparteze dopul de cerumen. Nu incerca sa elimini ceara din ureche prin dispozitive plasate in canalul urechii.
Tratamentul cerumenului la domiciliu
Daca situatia nu este grava, se poate incerca eliminarea dopului de ceara acasa:
- se pot pune cateva picaturi de ulei pentru copii in canalul urechii afectate. Ar putea fi suficient pentru eliminarea cerumenului. Cele mai bune solutii pentru dizolvarea dopului de ceara sunt: ulei mineral, ulei pentru copii, glicerina, ser fiziologic.
- urechea se poate spala cu apa calduta, acest lucru ar putea ajuta la eliminarea surplusului de ceara.
- exista spray-uri auriculare, care ajuta la indepartarea cerumenului.
Daca aceste metode nu functioneaza, trebuie apelat la medicul specialist.
Complicatiile netratarii dopului de cerumen
Daca surplusul de ceara din ureche nu este indepartat cu atentie si corect, pot aparea complicatii (3):
- timpan perforat;
- infectia urechii medii;
- infectia urechii externe;
- pierderea permanenta a auzului.
Cum previi acumularea de ceara de urechi
Exista cateva masuri de care trebuie sa tii seama pentru a mentine urechile sanatoase:
- pentru curatarea urechilor foloseste tampoane de bumbac pe care le folosesti doar pentru pavilionul urechii.
- in cazul in care crezi ca ai dopuri de ceara, poti incerca sa le elimini acasa, dar daca ceara nu este eliminata trebuie sa mergi la medicul specialist, acesta poate elimina foarte repede si corect dopul de ceara, dupa un consult medical (2).
- aminteste-ti intotdeauna ca ceara din ureche are rol de protectie. Este important ca urechile sa nu se infecteze. Daca ceara se acumuleaza poate provoca iritarea urechilor si chiar afecta auzul.
In concluzie, iata ce trebuie sa faci si ce trebuie sa nu faci atunci cand este vorba despre dopurile de cerumen:
Ce trebuie sa faci
- Trebuie sa stii ca prezenta cerumenului este normala la nivelul urechii. Ceara din urechi care nu provoaca simptome este benefica sanatatii urechii.
- Este important sa intelegi simptomele prin care se manifesta dopul de cerumen: scaderea auzului, zgomote in urechi, mancarime, iritatii.
- Informeaza-te care sunt modalitatile prin care poti scapa acasa de surplusul de ceara. Daca banuiesti ca ai anumite afectiuni ale urechii trebuie sa mergi la medicul specialist.
- Solicita consult medical daca ai dureri de urechi, sau alte simptome suparatoare. Este posibil ca unele dintre ele sa nu aiba legatura cu dopul de ceara, cu atat mai mult trebuie consultat medicul.
- Consulta medicul daca apar simptome de pierdere a auzului. De asemenea, trebuie sa stii ca prezenta dopului de ceara poate duce la dezvoltarea otitei medii, otitei externe, sau poate duce la pierderea brusca a auzului urechii.
Ce trebuie sa nu faci
- Nu curata in exces urechea. Prea multa curatare a urechii afecteaza canalul auditiv si poate provoca infectii.
- Nu folosi la curatarea urechii scobitori, bețisoare, alte instrumente, pentru ca acestea pot rani urechea, ceea ce ar putea duce la pierderea auzului, la ameteala si la prezenta unor zgomote.
- Nu trebuie ignorate simptomele daca acestea se manifesta dupa incercarea de eliminare a dopului de ceara. Solicita asistenta medicala daca simptomele nu dispar.
- Nu utiliza conuri auriculare incorect. Folosirea acestora intr-un mod incorect poate afecta grav canalul urechii (1).
- Nu uita sa cureti proteza auditiva, daca o folosesti.
- Mergi la medicul ORL ori de cate ori ai o problema la nivelul urechii.
Important de retinut!
Informatiile din acest articol nu inlocuiesc consultatia din cabinetul medical. Tratamentele pot fi urmate numai la recomandarea unui medic specialist. Manifestarile unor probleme medicale difera de la pacient la pacient. Nu ezita sa mergi la medicul de familie, sau la medicul specialist pentru consult si tratament, ori de cate ori ai o problema de sanatate.
Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:
- Entnet.org, „Patient information, Dos and Don’ts of earwax (cerumen)”: https://www.entnet.org/wp-content/uploads/2021/04/Cerumen_Dos-Donts_CoBranded-v2.pdf
- Cleveland clinic „Earwax buildup &blockage”, https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/14428-ear-wax-buildup--blockage
- WebMD, „Earwax buildup”, https://www.webmd.com/a-to-z-guides/ear-wax
- Patient, „Earwax, Causes, symptoms and treatment”: https://patient.info/doctor/earwax-pro
- Mayo Clinic, „Earwax blockage”, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/earwax-blockage/symptoms-causes/syc-20353004
- Verywellhealth, „What you need to know about earwax”, https://www.verywellhealth.com/everything-you-need-to-know-about-ear-wax-1192043