Febra: de ce apare, ce trebuie sa stii despre ea
Febra este un simptom foarte comun, asociat cu numeroase afectiuni, unul pe care fiecare dintre noi s-a confruntat cel putin o data. De multe ori, chiar daca provoaca disconfort, nu reprezinta un motiv de ingrijorare si va trece chiar si fara un tratament anume. Totusi, nu trebuie ignorata, mai ales atunci cand nu suntem siguri ce ar putea sa o provoace sau cand este ridicata. Continua sa citesti pentru a afla mai multe despre posibilele cauze ale febrei si remediile la care se poate apela pentru ameliorarea acesteia!
Continutul articolului
Ce este febra?
Febra este definita ca o crestere a temperaturii corpului nostru peste valorile considerate normale. In general, temperatura normala a corpului uman este de aproximativ 37 de grade Celsius. Aceasta poata fluctua insa pe parcursul zilei: dimineata devreme este mai scazuta, in timp ce dupa-amiaza tarziu poate ajunge si la 37,7°C.
Se mai pot inregistra variatii ale temperaturii in functie de cum este ea masurata (axilar, rectal, oral, auricular), dar si de alti factori, inclusiv de varsta. De exemplu, se considera febra la copii atunci cand temperatura lor masurata rectal este mai mare de 38°C; cand li se ia temperatura oral sau axilar este febra daca aceasta depaseste 37,5°C, respectiv 37,2°C.[3][4]
Tipuri de febra
Exista mai multe tipuri de febra, in functie de criteriul dupa care este clasificata. Daca ne referim la severitatea acesteia, putem vorbi despre:
- febra usoara - 38°C;
- febra moderata - 38,1 - 39°C;
- febra ridicata - 39,1 pana la 41°C.[1]
In functie de cat dureaza febra, aceasta poate fi:
- acuta - persista mai putin de 7 zile;
- subacuta - dureaza pana la 14 zile;
- cronica sau persistenta - prezenta mai mult de 14 zile.[2]
Cum masuram corect temperatura corporala?
In primul rand, pentru a putea masura temperatura vei avea nevoie de un termometru. In general, se recomanda folosirea unuia digital. Asigura-te ca varful acestuia este curat, porneste-l, plaseaza-l sub limba, inchide gura si asteapta pana auzi un bipait inainte de a citi valorile. Daca preferi sa-ti masori temperatura axilar, plaseaza termometrul sub brat si tine mana lipita de trunchi pana auzi semnalul sonor care indica sfarsitul masuratorii. Temperatura masurata axilar va fi cu 0,3 pana la 0.5°C mai mica decat cea masurata oral.[2]
Care sunt cauzele febrei?
Exista multe posibile cauze care pot duce la aparitia febrei. Cel mai adesea, acestea sunt de natura infectioasa. Poate fi vorba, de exemplu, de o infectie precum gripa, varicela, pneumonia sau COVID-19. Febra mai poate fi un simptom al unor afectiuni precum:
- artrita reumatoida;
- lupusul eritematos sistemic;
- arterita cu celule gigantice;
- infectiile cutanate;
- infectiile gastrointestinale;
- infectiile tractului urinar.
Alte posibile cauze ale febrei sunt:
- unele medicamente;
- supraexpunerea la soare sau arsurile solare;
- insolatia;
- mai multe tipuri de cancer;
- deshidratarea;
- abuzul de amfetamine sau alte droguri;
- sevrajul alcoolic.[2][3]
Ce remedii sunt recomandate in caz de febra?
Febra in sine nu este considerata intotdeauna periculoasa, atata vreme cat nu depaseste 41°C. Daca este nevoie sau nu de un tratament pentru febra depinde de cauza sa, nivelul de disconfort provocat persoanei afectate, starea generala a organismului si existenta riscului aparitiei anumitor complicatii. Numai un medic poate stabili planul de tratament.
Atunci cand este necesar tratamentul medicamentos, administrarea de antipiretice sau pastile pentru febra ajuta la reducerea acesteia. In farmacii sunt disponibile diverse tipuri de astfel de medicamente, atat pentru adulti, cat si pentru copii. Este insa indicat sa ceri intotdeauna sfatul unui medic inainte de a urma un tratament medicamentos si sa respecti indicatiile acestuia.[3]
Pe langa aceste medicamente, exista si alte remedii care pot fi folosite pentru a trata febra acasa. Cel mai adesea, se recomanda:
- Odihna - este bine sa dormi cand ai febra; corpul tau are nevoie de energie pentru a lupta impotriva cauzei febrei si a se recupera;[5]
- Hidratare - cresterea temperaturii corporale poate duce la deshidratare; asigura-te ca bei suficiente lichide pentru a preveni aparitia acestei probleme; pe langa apa, mai poti consuma supa de pui, sucuri de fructe sau ceaiuri de plante precum echinachea sau ghimbirul, despre care se spune ca ar ajuta la ameliorarea febrei;[7]
- Bai caldute - desi exista tendinta de a crede ca baie rece ar fi buna pentru febra, aceasta ar putea de fapt duce la agravarea simptomelor; o baie calduta sau calaie este mai indicata in astfel de situatii;[5]
- Comprese reci - imaginea unor comprese reci aplicate pe frunte este una pe care multi dintre noi asociem cu febra sau, mai bine spus, cu reducerea acesteia; totusi, se pare ca mai utila ar fi, cel putin in cazul febrei ridicate, plasarea acestora la axila sau in zona inghinala.[6]
Evita frectiile cu spirt sau otet ori alte leacuri babesti; pe langa faptul ca nu ajuta la reducerea febrei, pot duce la aparitia altor probleme.[6]
Desi poate cauza panica atunci cand apare la bebelusi, copii sau alte categorii vulnerabile de persoane, febra nu reprezinta intotdeauna un motiv de ingrijorare. Este insa bine sa ceri intotdeauna sfatul unui medic, in special daca se mentine mai mult de 2 zile, nu raspunde la tratament sau este insotita si de alte simptome.[4]
Acest articol are rol strict informativ. Daca ai febra si ai intrebari legale de cauzele sau tratamentul sau, consulta un medic. Acesta este singurul in masura sa stabileasca un diagnostic si sa-ti recomande tratamentul potrivit.
Bibliografie:
- Balli, Swetha, et al. Physiology, Fever. Nih.gov, StatPearls Publishing, 11 Sept. 2022, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK562334/. Accessed 6 Nov. 2022.
- Brazier, Yvette. Fever: What You Need to Know. Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 5 May 2020, www.medicalnewstoday.com/articles/168266#_noHeaderPrefixedContent. Accessed 6 Nov. 2022.
- Bush, Larry M. Fever in Adults. MSD Manual Consumer Version, MSD Manuals, 2 Aug. 2022, www.msdmanuals.com/home/infections/biology-of-infectious-disease/fever-in-adults. Accessed 6 Nov. 2022.
- Fever: Symptoms, Causes, Care & Treatment. Cleveland Clinic, 2019, my.clevelandclinic.org/health/symptoms/10880-fever. Accessed 6 Nov. 2022.
- Galan, Nicole. What Are the Best Home Remedies for Fever? Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 28 Jan. 2021, www.medicalnewstoday.com/articles/326925. Accessed 6 Nov. 2022.
- How to Break a Fever. Verywell Health, 2016, www.verywellhealth.com/safe-ways-to-treat-a-fever-4023633. Accessed 6 Nov. 2022.
- OConnell, Krista. Everything You Need to Know about Fever. Healthline, Healthline Media, 5 Aug. 2012, www.healthline.com/health/fever. Accessed 6 Nov. 2022.