Febra la copii: cauze, simptome, tratament
Febra la copii este un simptom frecvent, care poate indica diverse afectiuni, de la infectii virale sau bacteriene, pana la factori non-infectiosi precum deshidratarea sau supraincalzirea. Desi, de obicei, febra nu este un motiv de panica, este esential sa o monitorizezi corect si sa intelegi cauzele care o pot provoca. In continuare, vom explora principalele cauze ale febrei la copii, simptomele asociate si optiunile de tratament disponibile.

Continutul articolului
- Ce este febra?
- Cum se masoara febra la copii si care sunt intervalele corecte
- Febra la bebelusi
- Febra mare la copii - valori
- Cauzele febrei la copii
- Simptome asociate cu febra la copii
- Cand luam masuri in privinta febrei la copii?
- Tratament pentru febra la copii
- Recomandari pentru a scadea febra rapid la copii
- Cand trebuie sa ne adresam medicului?
Ce este febra?
Febra indica prezenta unui proces anormal in organism, putand aparea in cursul unei infectii bacteriene sau virale, ca reactie la o alergie la alimente sau medicamente sau ca o supraincalzire in cazul expunerii la soare sau prin joaca.
Cum se masoara febra la copii si care sunt intervalele corecte
Febra la copii se poate masura cu ajutorul termometrului (pe baza de alcool, digital, cu infrarosu), insa este foarte important sa citesti cu atentie si prospectul care vine cu aceste dispozitive, intrucat anumiti producatori au alte intervale decat cele standard pentru valori crescute ale temperaturii.
Se considera febra atunci cand:
- temperatura corpului masurata intrarectal depaseste 38 °C;
- temperatura orala este mai mare de 37,5°C;
- temperatura axilara este peste 37,2°C;
- temperatura auriculara este peste 37,2°C [1].
Febra la bebelusi
In cazul bebelusilor, specialistii recomanda ceva mai multa prudenta atunci cand vine vorba despre episoadele febrile. Astfel, in cazul bebelusilor cu varsta mai mica de 3 luni, este obligatorie prezentarea la medic pentru o evaluare atunci cand temperatura depaseste valoarea de 38 °C.
La bebelusii cu varste cuprinse intre 3 luni si un an, febra va fi tinuta sub control cu medicamente adecvate, conform recomandarilor anterioare ale medicului de familie sa ale pediatrului. Metodele fizice de scadere a temperaturii sunt, de asemenea, indicate: copilul va fi tinut intr-o camera racoroasa, in scutec sau cu scutec si un tricou, se pot folosi dusuri sau baite caldute sau comprese cu apa racoroasa. In functie de starea generala a celui mic, se recomanda o evaluare la medicul de familie, de indata ce este posibil [2].
Febra la bebelusi are acelasi mod de producere ca la copiii mai mari. Imaturitatea sistemului lor imunitar si deshidratarea rapida care se produce in cazul lor sunt elementele care recomanda consultarea prompta a medicului. De asemenea, daca febra la bebelusi este insotita de modificarea starii generale, consultul medical este cea mai prudenta alegere.
Febra mare la copii - valori
Adeseori, copiii fac febra mare, cu valori care depasesc 39 °C. Febra mare la copii va fi gestionata in mod similar oricaror alte pusee de febra, cu mentiunea ca metodele fizice de scadere a temperaturii sunt, in acest context, si mai importante.
Febra 38 la copii reprezinta o valoare moderata a temperaturii, la care medicii recomanda dezbracarea copilului si joaca in apa calduta, in cada. Cand se discuta despre febra 39 la copii sau despre temperaturi chiar mai crescute, administrarea de antitermic conform varstei si recomandarilor medicale este necesara.
Febra 40 la copii, mai ales daca nu cedeaza la antitermic, reprezinta o urgenta medicala. Contacteaza numarul unic de urgente si, in asteptarea ambulantei, dezbraca-l pe cel mic si baga-l in dus. Nu pleca de acasa cu copilul febril - pe drum nu ai la indemana nici o metoda de control al temperaturii [3].
Cauzele febrei la copii
Febra este principalul simptom al unei inflamatii, in organism. In cazul copiilor, cea mai frecventa cauza a inflamatiilor este reprezentata de infectiile virale, urmate, indeaproape, de infectiile bacteriene. Infectiile respiratorii se afla in topul problemelor la copii, urmate indeaproape de infectiile in sfera digestiva. Otita si apendicita sunt, de asemenea, entitati patologice frecvent diagnosticate la copii.
Desi mult mai rare, bolile autoimune pot declansa, la randul lor, febra. Artrita juvenila, de pilda, este o cauza posibila a febrei la copii, avand o cauza autoimuna.
Infectii virale
Infectiile virale sunt printre cele mai comune cauze ale febrei la copii. Acestea sunt de obicei usor de gestionat, dar trebuie monitorizate atent pentru a preveni complicatiile. Virusii pot cauza febra prin stimularea sistemului imunitar si cresterea temperaturii corporale pentru a combate agentii patogeni.
Exemple de infectii virale frecvente care provoaca febra:
- Raceala comuna: una dintre cele mai frecvente cauze ale febrei la copii. De obicei, este asociata cu simptome precum nasul infundat, tuse si dureri in gat. Febra nu este foarte mare, de obicei intre 38°C si 39°C.
- Gripa: este o infectie virala mai severa decat raceala, cu febra mare (peste 39°C), dureri musculare, oboseala severa, tuse si dureri in gat. Gripa poate duce la complicatii grave, cum ar fi pneumonie.
- Varicela: este o boala virala care provoaca eruptii cutanate cu vezicule (basici). Febra apare adesea inainte de aparitia eruptiilor si poate fi insotita de mancarimi si iritatie.
- Rujeola: o boala virala extrem de contagioasa, care provoaca febra mare, tuse, secretii nazale si eruptie cutanata. Rujeola poate duce la complicatii grave, precum pneumonie si encefalita.
- Boli virale gastrointestinale: virusurile care provoaca gastroenterite, cum ar fi rotavirusul si norovirusul, pot duce la febra, diaree si varsaturi [4].
Virusuri frecvente care provoaca febra:
- Virusul respirator sincitial (VRS): cauzeaza infectii ale tractului respirator superior si inferior, cum ar fi bronsiolita. Este o cauza comuna de febra si respiratie dificila la copii mici.
- Adenovirusurile: aceste virusuri pot cauza o varietate de infectii, inclusiv febra, conjunctivita, dureri de gat si simptome respiratorii [2].
Infectii bacteriene
Infectiile bacteriene sunt mai grave si pot duce la febra mare si la complicatii serioase. In cazul infectiilor bacteriene, febra este adesea mai persistenta si necesita tratament cu antibiotice.
Exemple de infectii bacteriene care provoaca febra:
- Otita medie (infectie a urechii medii): este frecventa la copii mici si provoaca febra, dureri de ureche, iritabilitate si scurgeri din ureche. Este cauzata de bacterii precum Streptococcus pneumoniae.
- Faringita streptococica (angina streptococica): cauzata de bacterii Streptococcus pyogenes, provoaca dureri intense in gat, febra, dureri de cap si poate duce la complicatii cum ar fi febra reumatica.
- Pneumonia bacteriana: infectiile pulmonare cauzate de bacterii precum Streptococcus pneumoniae sau Haemophilus influenzae pot provoca febra mare, tuse, dificultati de respiratie si dureri toracice.
- Meningita bacteriana: o infectie severa a membranelor care acopera creierul si maduva spinarii. Febra este de obicei insotita de simptome precum dureri de cap severe, varsaturi, rigiditate a gatului si sensibilitate la lumina [5].
Afectiuni mai rare
Unele boli rare pot provoca febra; aceste afectiuni sunt de obicei diagnosticate in urma unor investigatii medicale amanuntite.
Exemple de afectiuni rare care pot cauza febra:
- Boala Kawasaki: este o inflamatie a vaselor de sange care afecteaza in special copiii mici. Aceasta provoaca febra mare, eruptie cutanata, ochi rosii, umflarea gatului si extremitatilor. Daca nu este tratata, poate duce la probleme cardiace grave.
- Febra reumatica: apare ca o complicatie a unei faringite streptococice netratate si poate afecta inima, articulatiile si sistemul nervos, provocand febra, dureri articulare si leziuni ale valvelor cardiace [3].
Teama de o posibila infectie sistemica (sepsis)
Sepsisul este o infectie severa care poate aparea atunci cand bacteriile intra in sange si se raspandesc rapid in intregul organism. Aceasta provoaca febra mare, accelerarea batailor inimii, dificultati de respiratie si o stare generala de confuzie. Sepsisul este o urgenta medicala care necesita tratament imediat [2].
Vaccinuri: febra post-vaccinala
Dupa administrarea anumitor vaccinuri, este posibil ca un copil sa prezinte febra usoara ca reactie normala a sistemului imunitar. De obicei, febra post-vaccinala nu dureaza mai mult de 1-2 zile si nu este un motiv de ingrijorare. Exemple de vaccinuri care pot cauza febra includ:
- Vaccinul DTP (difterie, tetanos, pertussis)
- Vaccinul MMR (rujeola, oreion, rubeeola)
- Vaccinul impotriva pneumoniei (pneumococic) [1]
Factori non-infectiosi
Exista si factori non-infectiosi care pot cauza febra la copii. Acestia nu sunt legati de o infectie bacteriana sau virala, dar pot influenta temperatura corpului.
Exemple de factori non-infectiosi care pot cauza febra:
- Deshidratarea: cand un copil este deshidratat, corpul sau poate avea dificultati in a-si regla temperatura, ceea ce poate duce la febra.
- Supraincalzirea: expunerea prelungita la temperaturi ridicate sau imbracamintea prea groasa poate cauza supraincalzirea corpului si febra.
- Afectiuni inflamatorii: boli precum artrita reumatoida juvenila sau boala inflamatorie intestinala pot provoca febra ca simptom secundar al inflamatiei interne [4].
Simptome asociate cu febra la copii
Rareori febra este unicul simptom. Febra si frisoanele la copii reprezinta manifestari frecvente, mai ales in cazul in care temperatura creste repede si brusc, sau micul pacient face febra foarte mare. Febra si durerile de burta la copii pot semnala o infectie digestiva, dar pot fi si rezultatul unei infectii virale, al deshidratarii sau al administrarii siropurilor antitermice. Febra si durerea de cap la copii apar, concomitent, ca si in cazul adultilor, fara a avea, obligatoriu, semnificatii grave de tipul meningitei; pur si simplu, virozele si deshidratarea declanseaza, adeseori, cefalee.
Febra la copii fara alte simptome
La copii, multi parinti semnaleaza aparitia febrei in absenta oricarui alt simptom evident. Este o situatie destul de frecventa, care poate avea doua explicatii: fie copilul are, de pilda, o faringita discreta, pe care parintele nu a remarcat-o, fie pur si simplu se afla in faza initiala a unei infectii virale, cand primele simptome abia urmeaza sa apara. De multe ori, febra precede virozele eruptive, motiv pentru care medicul pediatru adopta o atitudine expectativa, preferand, in cazul copiilor cu varsta mai mare de un an, sa observe si alte simptome inainte de a recomanda un tratament [3].
Cand luam masuri in privinta febrei la copii?
- Daca copilul are o stare generala buna (se joaca, mananca, are energie), nu te grabi in a-i administra vreun medicament, intrucat febra se poate ameliora in multe cazuri si fara un astfel de tratament.
Acesta reprezinta unul din motivele pentru care multi medici nu prescriu tratament pentru combaterea febrei mai mici de 38,5°C (intrarectal) la copiii de peste 6 luni.
Daca observi insa, ca febra ii provoaca un disconfort micutului, sunt recomandate impachetarile sau aplicarea de comprese in zonele mai fierbinti ale fetei (tample, frunte).
- Impachetarile constau in umezirea unui cearsaf cu apa calduta (nu rece!) si infasurarea copilului in el de la gat in jos, repetandu-se procesul pana la reducerea febrei. Acestea nu se fac cu otet, spirt sau alcool, intrucat poate aparea o intoxicatie acuta cu alcool datorita absorbtiei transcutanate rapide in sange!
- Baile caldute - ar trebui sa se inceapa cu o temperatura cu 2 grade mai scazuta decat temperatura corpului, minima fiind 36 grade [2].
Tratament pentru febra la copii
Inainte de a apela la tratamente medicamentoase, verifica urmatoarele aspecte:
- Micutul nu trebuie sa fie gros imbracat (pentru a-l ajuta sa elimine caldura resimtita de organism) si trebuie sa te asiguri ca bea multe lichide, pentru a nu se deshidrata.
- Aeriseste bine dormitorul acestuia si pastreaza o umiditate (45-50%) si o temperatura optime (18-22 °C) pentru a-i asigura un somn odihnitor.
- In schimb, daca lipsa poftei de mancare dureaza mai mult de 1-2 zile, copilul este apatic, fara energie si cu o stare generala vizibil inrautatita se poate reduce disconfortul micutului si temperatura corpului cu 1-1.5 grade C prin utilizarea antitermicelor. Se pot folosi antitermice in doze adecvate greutatii corporale a acestuia (nu pe baza varstei), pe durata perioadei in care copilul este activ, fara a-l trezi din somn [1]
Tratament medicamentos
Medicatia antipiretica se administreaza in primele zile de febra la 4 ore: alternativ, produsele recomandate de catre medic, cu monitorizarea temperaturii la fiecare administrare.
NU se administreaza doar la nevoie, intrucat poate aparea hipertermia si febra poate scadea foarte greu. Dupa disparitia febrei se pastreaza administrarea medicamentelor pentru inca 24 ore sau chiar 36 ore (la nevoie).
NU se va folosi niciodata aspirina la copilul sub 12 ani, existand pericolul de sindrom Reye [1].
Contraindicatii
In unele cazuri rare, antitermicele pot avea o serie de contraindicatii. Cel mai adesea este vorba despre o alergie la diferitele substante active ale produselor antitermice. Conform specialistilor, trebuie evitata administrarea de ibuprofen in cazul varicelei, acesta crescand riscul de aparitie a unei complicatii rare, denumita sindrom Reye.
Recomandari pentru a scadea febra rapid la copii
Pentru o scadere cat mai rapida a episoadelor febrile, administrarea antitermicului trebuie sa fie insotita de:
- Dezbracarea copilului: acccelerearea pierderii de caldura scade febra rapid la copii;
- Mentinerea copilului intr-o camera racoroasa si incurajarea repaosului, pentru a preveni supraincalzirea organismului;
- Compresele cu apa rece si impachetarile sunt o metoda ce scade febra rapid la copii, cu mentiunea ca este important ca acestea sa fie efectuate in mod corect;
- Dusurile si baia cu apa calduta, cu 2 - 3 grade mai mica decat temperatura corpului, sunt apreciate de catre copii, care se bucura de obicei sa se joace [4].
Cand trebuie sa ne adresam medicului?
- atunci cand febra copilului este mai mare de 40,50°C ;
- daca copilul este mai mic de 2-3 luni si prezinta temperatura rectala mai mare de 38°C (pana la convulsii), plange excesiv, are gatul rigid si nu poate inghiti nici macar saliva, respiratia este dificila si nu se amelioreaza nici dupa curatarea nasului [5].
Nu uita! Nu mereu este cazul sa tratezi febra.
Pana la o anumita valoare, aceasta ii este benefica micutului tau, fiind aliatul sau de prima linie in lupta cu germenii.
Disclaimer: Acest articol are un rol strict informativ, iar informatiile prezentate nu inlocuiesc controlul si diagnosticul de specialitate. Daca te confrunti cu simptome neplacute, adreseaza-te cat mai curand unui medic. Numai specialistul este in masura sa iti evalueze starea de sanatate si sa recomande testele necesare sau masurile de tratament adecvate pentru ameliorarea simptomelor!
Surse:
- “Baby Fever: Causes, Treatments, and When to See a Doctor.” Www.medicalnewstoday.com, 9 Mar. 2019, www.medicalnewstoday.com/articles/324660, accesat la 10.03.2025;
- “Fever in Babies.” WebMD, www.webmd.com/parenting/baby/fever-in-babies, accesat la 10.03.2025;
- “Fever in Infants and Children - Children’s Health Issues.” MSD Manual Consumer Version, www.msdmanuals.com/home/children-s-health-issues/symptoms-in-infants-and-children/fever-in-infants-and-children, accesat la 10.03.2025;
- Health Direct. “Fever and High Temperatures in Children.” Healthdirect.gov.au, Healthdirect Australia, 27 May 2019, www.healthdirect.gov.au/fever-and-high-temperature-in-children, accesat la 10.03.2025;
- NHS . “Fever in Children.” NHS, 21 Dec. 2020, www.nhs.uk/conditions/fever-in-children/, accesat la 10.03.2025.