Otita la copii: cauze, simptome, tratament
Otita este o afectiune comuna si dureroasa, care poate afecta adesea urechile unui copil. Poate fi o problema medicala minora sau o infectie care necesita tratament. Otita la copii poate sa apara in oricare dintre cele doua tipuri ale urechii, medie si externa. In cele mai multe cazuri, otita la copii este cauzata de infectii bacteriene sau virale si prezinta simptome specifice. In unele cazuri, daca nu este tratata la timp sau adecvat, otita poate duce la complicatii care necesita tratament specializat si monitorizare adecvata pentru a preveni riscul de pierdere a auzului. Pentru diagnosticarea si tratarea corecta a otitei la copii, este important ca parintii sa cunoasca simptomele, cauzele, complicatiile, diagnosticul si tratamentul acestei boli. Afectiunea poate declansa dureri la nivelul urechii, febra, pierderea temporara a auzului, pierderea apetitului si iritabilitate. La unii copii, starea se imbunatateste fara un tratament anume cu antibiotice (1). Acest articol explica in detaliu toate acestea, cu scopul de a oferi informatii esentiale despre cum pot parintii sa previna, recunoasca si trateze otita copiilor.
Otita la copii
Otita la copii este o afectiune inflamatorie la copii, in care tesuturile din jurul urechii sunt inflamate si infectate, cauzand dureri severe si alte simptome neplacute. Otita la copii poate fi provocata de infectie bacteriana sau virala care cauzeaza inflamatia urechii si ulterior duce la otita. Infectiile virale afecteaza, de asemenea, functia tubului eustachian, importanta pentru mentinerea presiunii normale in ureche (1).
Infectiile urechii dispar adesea de la sine, in decurs de 2-3 zile, chiar si fara un tratament specific. De multe ori insa ramane lichid in urechea medie, iar acest lucru ar putea necesita un tratament specific (2).
Cauzele otitei
Copiii pana la varsta de 4 ani prezinta un risc mai mare de a dezvolta infectii ale urechii din mai multe motive:
tuburile lor eustachiene sunt mai scurte, asadar bacteriile si virusurile ajung mai usor la urechea medie;
vegetatiile adenoide (polipii) sunt mai mari si pot interfera cu deschiderea tuburilor eustachiene.
Sunt si alte cauze care pun copiii in pericol:
fumatul pasiv;
hranirea cu biberonul;
apropierea de alti copii bolnavi: infectiile urechii nu sunt contagioase, dar racelile care le provoaca pot fi. Infectiile sunt mai frecvente in cursul iernii, cand sunt multe cazuri de infectii ale tractului respirator sau raceli.
Infectiile urechii sunt mai frecvente la baieti decat la fete.
Simptomele otitei la copii
Simptomele otitei la copii includ
dureri severe de urechi;
febra;
trasul de urechi;
scurgeri auriculare (otoree);
inflamatie;
lipsa poftei de mancare;
Otita medie se caracterizeaza printr-un flux constant de lichid din urechea interna si presiunea asupra membranei timpanice. Otita externa implica inflamația țesuturilor de lângă ureche și se manifestă prin durere și prurit intens (1). Simptomele pot varia in functie de varsta copilului si stadiul bolii. Simptomele unei infecții a urechii la adolescenți și copii mai mari includ, de obicei, dureri de urechi sau dureri și scăderea temporară a auzului. Aceste simptome apar, de obicei, brusc.
Dacă simptomele persista sau se agraveaza in decursul unei perioade scurte, medicul trebuie sa fie consultat imediat pentru a gasi cauza si a trata simptomele. De obicei, medicul va face o examinare fizica a copilului pentru a confirma diagnosticul si a prescrie medicamente adecvate pentru tratament (2).
Complicatiile otitei la copii
Complicatiile otitei la copii pot avea consecinte serioase asupra sanatatii. Cele mai intalnite complicatii ale otitei la copii sunt:
deteriorarea auzului: este una dintre cele mai frecvente complicatii ale otitei la copii. Poate cauza pierderea auzului sau hipoacuzie temporara. In unele cazuri poate fi permanenta;
infectiile cutiei timpanice: daca inflamatia nu este tratata corespunzator, poate duce la o infectie a cutiei timpanice si la complicatii precum labirintita si meningita (afectiuni care necesita tratament medical imediat);
abcese faciale: pot aparea daca bacteriile se extind de la ureche in zona fetei. Pot cauza febra mare si inflamarea obrazului si gatului. Este posibil sa fie nevoie de interventie chirurgicala pentru eliminarea acestora.
Diagnosticarea otitei la copii
Desi examinarea nu este dureroasa, copiilor nu le place sa aiba urechile examinate. Adesea trebuie indepartat cerumenul (ceara urechii) pentru a examina adecvat urechea. Examinarea fizica poate include inspectia urechii interne pentru a determina natura si severitatea otitei. Acest lucru poate ajuta medicul sa determine tratamentul adecvat pentru copil. De asemenea, pot fi necesare alte teste suplimentare cum ar fi radiografiile urechii sau scanarile CT ale capului, pentru a verifica daca otita poate fi cauzata de o infectie bacteriana sau fungica.
Tratamentul otitei la copii
Pentru a trata adecvat otita la copii, trebuie luate in calcul mai multe aspecte:
tipul si severitatea infectiei;
cat de frecvent are copilul infectii ale urechii;
cat timp dureaza infectia;
varsta copilului;
prezenta unor factori de risc;
daca infectia afecteaza auzul;
tipul de otita.
Tratamentul poate include:
Antibiotice
Nu toate tipurile de otita trebuie tratate cu antibiotice. Copiii pot primi medicatie pentru ameliorarea durerii, dar nu antibiotice, pentru cateva zile, pentru a vedea daca infectia nu se amelioreaza. Antibioticele nu se prescriu in mod obisnuit, deoarece:
nu ajuta unei infectii cauzata de un virus;
nu ajuta la eliminarea lichidului din urechea medie;
poate provoca efecte secundare;
nu calmeaza durerea in primele 24 de ore si au un efect minim dupa aceea.
Daca totusi medicul prescrie antibiotice, se recomanda ca acestea sa fie administrate timp de 10 zile. Copiii cu varsta de 6 ani care nu au o infectie severa pot lua antibiotice 5-7 zile. Se pot folosi si picaturi de urechi pe baza de antibiotice (2).
Medicamente pentru ameliorarea durerii
Pot fi administrate medicamente care pot reduce disconfortul: ibuprofen si acetaminofen. Medicul stabileste perioada de administrare si doza.
Simptomele ar trebui sa se amelioreze in decurs de 24-48 de ore, daca nu au fost prescrise antibiotice. Daca starea copilului nu se imbunatateste dupa 48 de ore sau se inrautateste in orice moment, trebuie chemat medicul. Chiar daca febra si disconfortul copilului pot continua si dupa administrarea antibioticelor, starea copilului ar trebui sa se imbunatateasca. Copiii cu varsta mai mica de 2 ani care au avut otita se recomanda sa faca un consult in decurs de 2-3 luni dupa vindecare.
Cand trebuie consultat medicul?
Multe infectii ale urechii copilului pot fi tratate la domiciliu. Este indicat consultul medicului in urmatoarele situatii:
varsta copilului este mai mica de 6 luni;
copilul are febra mare sau persistenta;
starea copilului pare foarte proasta;
starea copilului nu se imbunatateste sau se agraveaza;
exista dureri, inflamatii sau roseata in spatele urechii (3).
Cum se previne otita?
Unele masuri pot ajuta la protejarea copiilor de infectii ale urechii:
se recomanda alaptarea bebelusului pentru a ajuta la prevenirea dezvoltarii episoadelor timpurii ale urechii;
parintii si copiii trebuie sa se spele pe maini bine si des. Aceasta masura este una dintre cele mai importante modalitati de a opri raspandirea germenilor care provoaca raceli si infectii ale urechii;
mentinerea la zi a imunizarilor, anumite vaccinuri pot ajuta la prevenirea infectiilor urechii.
Important de retinut!
Otita la copii este o infectie a urechii, care poate afecta grav sanatatea si buna-dispozitie a copiilor.
Otita la copii poate fi cauzata de factori precum infectiile virale si bacteriene, alergii sau anumite obiceiuri, cum ar fi curatarea prea des a urechilor.
Simptomele otitei la copii includ scurgeri nazale, dureri de cap, stranut, varsaturi sau febra. Diagnoza se face prin examenul medical si teste suplimentare, precum analizele de sange si scanari imagistice.
Tratamentul poate varia in functie de severitatea infectiei si poate include medicamente administrate pe cale orala sau chiar interventii chirurgicale.
Prevenirea otitei la copii implica limitarea expunerii la factorii de risc, intretinerea unui stil de viata sanatos si monitorizarea corespunzatoare a simptomelor.
Disclaimer
Daca ai intrebari sau nelamuriri medicale, te rugam sa discuti cu medicul tau. Articolele noastre medicale contin informatii si cercetari medicale importante, oferite de entitati medicale de renume. Cu toate acestea, ele nu reprezinta un substitut pentru sfatul, diagnosticul sau tratamentul recomandat de medicul specialist.
Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:
Nemours Kids Health, Middle ear infections (otitis media): https://kidshealth.org/en/parents/otitis-media.html
Uptodate Patient education: ear infections (otitis media) in children (beyond the basics): https://www.uptodate.com/contents/ear-infections-otitis-media-in-children-beyond-the-basics#:~:text=Otitis%20media%20is%20an%20infection,a%20cold%20or%20the%20flu
myDr, Otitis media in children: https://mydr.com.au/kids-teens-health/otitis-media-in-children/