Pneumonie: cauze, simptome, tratament
Pneumonia a facut, istoric vorbind, numeroase victime atat in randul adultilor cat, mai ales, al copiilor. Din fericire, multumita metodelor moderne de tratament, arareori se mai intampla ca pneumonia sa puna viata in pericol, mai ales daca discutam despre un pacient anterior sanatos, fara factori majori de risc. In acest articol poti descoperi ce este pneumonia, cum se manifesta, care sunt cauzele sale si ce optiuni de tratament exista.
Continutul articolului
Ce este pneumonia?
Pneumonia este o infectie care apare la nivelul plamanilor (mai precis in alveolele pulmonare) si a tesutului din jurul acestora. Infectia poate afecta un singur plaman sau pe amandoi. Ca urmare a inflamatiei, alveolele se umplu cu lichid sau puroi, ceea ce face ca bolnavul sa respire cu dificultate.
Pneumonia poate fi cauzata de bacterii (aceasta este cea mai intalnita forma de boala), virusuri, sau ciuperci (fungi).
Aceasta afectiune reprezinta inca o problema de sanatate publica pentru ca are o rata de mortalitate ridicata. Boala afecteaza pacienti de toate varstele, mai ales copii si persoane in varsta.
In cele ce urmeaza iti spunem cate tipuri de pneumonie exista, cum se manifesta afectiunea, care sunt cauzele care o declanseaza, cum se stabileste diagnosticul, ce tratament se administreaza si cum poate fi prevenita.
Tipuri de pneumonie
Exista mai multe clasificari ale pneumoniei, in functie de:
Agentul patogen care a cauzat infectia
- Pneumonie bacteriana: este declansata de o bacterie si este cea mai des intalnita forma de pneumonie. Este, in general, o pneumonie contagioasa.
- Pneumonie virala: virusurile sunt cauza pneumoniei care afecteaza mai ales copiii si persoanele in varsta. Aceasta forma de pneumonie nu este foarte grava si dureaza mai putin decat pneumonia bacteriana, dar este totusi o pneumonie contagioasa.
- Pneumonia cauzata de microorganismele Mycoplasma: acestea nu sunt nici virusuri, nici bacterii. Aceasta forma de boala este mai usoara si se manifesta mai ales la copiii de varsta mai mare si la adultii tineri.
- Pneumonia fungica: fungii sunt preluati din sol sau din fecalele pasarilor si pot cauza pneumonie la persoanele care inhaleaza cantitati mari din aceste microorganisme. Fungii pot cauza pneumonie la persoanele cu boli cronice, sau la persoanele care au un sistem imunitar slabit (pacientii diagnosticati cu SIDA de exemplu). De altfel, relatia dintre pneumonie si SIDA este atat de puternica incat acest tip de pneumonie poate fi un semn al infectiei SIDA.
Locul de unde a luat pacientul boala
Conform acestui criteriu exista doua tipuri de pneumonii:
- pneumonie luata din spital (nosocomiala): este o infectie bacteriana si poate fi mai rezistenta la antibiotice decat alte bacterii. Acest tip de pneumonie poate avea forme grave pentru ca infectia este rezistenta la antibiotice, iar pacientii pot avea o stare precara de sanatate. In plus, persoanele care sunt pe ventilatie mecanica au un risc mai mare de a se imbolnavi de pneumonie.
- pneumonie luata din comunitate: este cauzata de bacterii, virusuri sau fungi si poate surveni in urma unei raceli sau gripe.
Momentul aparitiei
Exista doua tipuri de pneumonii:
- primara: afectiunea nu poate fi pusa in relatie cu o alta boala.
- secundara: pneumonia apare in contextul altei boli, ca o complicatie a acesteia.
Cum se transmite pneumonia
Multi pacienti se intreaba daca pneumonia se transmite, iar raspunsul comunitatii medicale este clar: da. Exista cateva cai de transmitere a pneumoniei:
- aspirarea agentilor patogeni;
- inhalarea aerosolilor infectiosi;
- inocularea directa a plamanului cu germeni (in urma intubatiei, existenta unor plagi toracice injunghiate).
Care sunt cauzele pneumoniei
cand vine vorba despre pneumonie cauze, exista mai multe modalitati prin care se poate declansa boala:
- sunt multe microorganisme sau germeni pot cauza pneumonia, dar cele mai intalnite sunt bacteriile si virusurile prezente in aerul pe care il respiram. Prin intermediul sistemului nostru imunitar, corpul uman nu permite acestor organisme sa invadeze plamanii. In cazul unui sistem imunitar slabit insa, aceasta aparare naturala nu mai are loc.
- pneumonia se declanseaza dupa ce germenii sunt inhalati in plamani. Este posibil ca infectia sa ajunga la plamani prin intermediul circulatiei sanguine, sau este posibil sa se transmita la plamani de la un focar care exista la un organ din apropiere.
- pneumonia se poate instala si dupa o interventie chirurgicala (mai ales una care a avut loc in zona abdominala).
Care sunt factorii de risc ai pneumoniei
Exista mai multe categorii importante de factori de risc:
- copiii mai mici de 2 ani;
- adultii care au peste 65 de ani;
- pacientii care au suferit un accident vascular cerebral (AVC);
- persoanele care au dificultati la inghitire;
- persoanele care sunt imobilizate la pat (din cauza agentilor patogeni din secretia bronsica si a unei ventilatii pulmonare care nu se mai realizeaza asa cum ar trebui);
- persoanele cu un sistem imunitar slabit, fie din cauza unei boli (limfom malign, leucemie), fie din cauza unui tratament cu citostatice sau cu imunosupresoare;
- fumatorii sau persoanele care consuma alcool in exces;
- consumatorii de droguri;
- persoanele care au boli cronice precum diabetul, astmul, fibroza chistica sau bolile cardiovasculare;
- persoanele diagnosticate SIDA;
- persoanele care au suferit un transplant de organe.
Care sunt simptomele pneumoniei
Simptomele pneumoniei pot fi mai usoare sau mai grave si cuprind:
- durere in piept in timpul respiratiei;
- schimbare de comportament la persoanele in varsta;
- tuse (seaca apoi cu expectoratie);
- dificultatea de a respira;
- tahicardie;
- febra (poate urca si pana la 40 de grade Celsius);
- oboseala;
- diaree;
- greturi;
- varsaturi;
- junghi toracic.
In ceea ce priveste pneumonia si simptomele ei, gravitatea acestora depinde de:
- tipul de bacterie care a cauzat afectiunea;
- varsta pacientului: bebelusii pot fi asimptomatici sau pot avea simptome precum varsaturi, febra, tuse, agitatie, in vreme ce persoanele in varsta pot avea simptome nesemnificative sau pot avea temperatura corpului mai mica decat cea normala;
- atarea generala de sanatate a bolnavului.
Complicatiile pneumoniei
Pneumonia poate duce la complicatii daca nu este tratata la timp si adecvat. Iata ce se poate intampla in caz de pneumonie, tratament absent sau inadecvat:
- bacteriile pot patrunde in sange (bacteremie), ceea ce duce la infectarea altor organe. Se poate ajunge, in cazurile mai grave, chiar la septicemie.
- dificultatea de a respira (dispnee). In unele cazuri se poate ajunge chiar la respiratie mecanica;
- acumularea de lichid in jurul plamanilor (pleurezie);
- abces pulmonar (acumularea de puroi in spatiile cavitare). Se trateaza cu antibiotice, sub supraveghere medicala;
- insuficienta respiratorie care necesita ventilatie mecanica.
Diagnosticarea pneumoniei
Pentru a stabili un diagnostic corect, medicul:
- intreaba cand au aparut simptomele si care este istoricul medical al pacientului;
- efectueaza un examen clinic, care include ascultarea plamanilor cu un stetoscop, pentru a detecta eventualele sunete anormale cauzate de ingustarea cailor respiratorii;
- recomanda o radiografie toracica (in zona pieptului);
In mod normal, o pneumonie poate fi diagnosticata cu ajutorul examenului clinic si cu ajutorul radiografiei plamanilor. Daca simptomele sunt severe si daca exista riscuri de a suferi complicatii, medicul poate recomanda si alte tipuri de teste:
- test de sange: poate confirma existenta unei infectii, chiar daca nu poate spune ce anume o provoaca.
- test prin care se analizeaza sputa din plamani: astfel se identifica infectia de la nivelul plamanilor.
- masurare a nivelului oxigenului din sange: pentru a vedea daca plamanii transporta destul oxigen prin fluxul sanguin.
- scanare CT: astfel se obtine o imagine in detaliu a plamanilor.
- extragere a unei mostre de lichid din plamani: pentru a identifica ce anume provoaca infectia.
- bronhoscopie: este o procedura mai complicata, realizata cu ajutorul unui bronhoscop, care are la capat o camera de filmat, cu ajutorul careia medicul vede mai bine in interiorul plamanilor. Aceasta procedura se recomanda daca pacientul prezinta simptome severe, sau daca nu raspunde bine la tratamentul cu antibiotice.
Tratamentul pneumoniei
Alegerea unui tratament pentru pneumonie depinde de tipul de boala, de severitatea acesteia si de starea generala de sanatate a bolnavului. Schema de tratament pentru pneumonie include medicamente antiinfectioase si simptomatice, la care se pot adauga suplimente care sa favorizeze o vindecare mai rapida.
Tratament medicamentos pentru pneumonie
Pentru tratarea cu medicamente a pneumoniei se folosesc, in functie de simptomele pacientului:
- antibiotice: se administreaza atunci cand exista suspiciunea de pneumonie bacteriana. Antibioticele reduc severitatea bolii si riscul de aparitie a complicatiilor. Tipul de antibiotic se administreaza in functie de bacteria care a cauzat pneumonia. Medicul poate recomanda schimbarea antibioticului daca este cazul. In cazurile nu foarte grave, atunci cand antibioticele se pot administra pe cale orala, pacientii pot fi tratati la domiciliu. Persoanele in varsta sau care au probleme cardiace sunt de obicei tratate in spital cu antibiotice administrate intravenos. Dupa cateva zile se poate trece pe antibiotice administrate pe cale orala. Sunt cazuri in care starea grava a pacientilor poate necesita oxigen suplimentar, lichide administrate intravenos si suport ventilator mecanic.
- antivirale.
- antifungice.
Majoritatea cazurilor de pneumonie bacteriana pot fi tratate acasa. Cei mai multi pacienti urmeaza tratament cu antibiotice orale si raspund bine la tratament, in 2-3 zile de la inceperea acestuia. Pneumonia netratata se poate agrava rapid si poate determina complicatii severe.
In caz de dureri si febra, medicul poate recomanda si:
- aspirina;
- ibuprofen;
- paracetamol;
- medicamente pentru tuse (dar atentie, tusea ajuta la eliminarea lichidului din plamanii tai).
Tratament naturist pentru pneumonie
Exista cateva remedii naturiste care te pot ajuta sa ameliorezi tusea:
- Ceaiul de menta/eucalipt: ajuta la dizolvarea mucusului, calmeaza durerea si amelioreaza inflamatia.
- Gargara cu apa sarata: elimina mucusul si microbii din gat, ceea ce poate duce la o ameliorare a simptomelor.
- cofeina/ceai verde/ceai negru: cofeina ajuta la deschiderea cailor respiratorii din plamani, astfel incat bolnavul poate respira mai usor.
- Ceai de ghimbir sau ceai de turmeric amelioreaza durerea in piept provocata de tusea persistenta. Au efect antiinflamator.
- Simptomele pneumoniei mai pot fi ameliorate si cu usturoi, miere de albine, piper cayenne, echinacea, pentru că aceste produse contin substante care ajuta sistemul imunitar sa lupte impotriva bacteriilor, virusurilor sau fungilor.
In plus, pentru tratarea pneumoniei sunt importante
- o hidratare corespunzatoare;
- repaus la pat, cel putin in perioada cu febra;
- regim alimentar adecvat: cu multe lichide (supe calde, sucuri de fructe), legume si fructe;
- o buna umidifiere a aerului (plaseaza vase cu apa pe calorifere, sau foloseste un umidificator).
In cat timp se vindeca pneumonia?
Pneumonia este o afectiune severa, a carei vindecare completa necesita o perioada relativ indelungata de timp. Sub tratament cu antibioticul potrivit, unele forme grave de pneumonie se vindeca in 2 - 4 saptamani. Unii pacienti au nevoie de pana la 6 saptamani de tratament sustinut, inainte de a raporta o ameliorare semnificativa a starii de sanatate. In unele situatii grave, vindecarea completa poate dura si cateva luni.
Sub tratament adecvat, multe dintre cazurile de pneumonie pot fi vindecate complet. Pe de alta parte, intreruperea prematura a tratamentului cu antibiotice sau intarzierea aplicarii acestuia pot conduce la complicatii importante si la sechele pe termen lung, de tipul emfizemului pulmonar sau al atelectaziilor.
Cum previi pneumonia
Pneumonia este o boala grea, dar poate fi prevenita. Iata cum poti face asta:
- vaccineaza-te: vaccinul nu poate acoperi toate tipurile de pneumonie, numai ca persoanele care au fost vaccinate fac infectii mai putin severe. Acestea dureaza mai putin si riscul de complicatii este mai redus.
- ai grija la igiena: respecta regula cea mai simpla si mai eficienta: spala-te pe maini cu apa si sapun, sau foloseste o solutie pe baza de alcool.
- renunta la fumat: fumatul are efecte negative asupra sistemului imunitar. O imunitate puternica presupune: dieta echilibrata si sanatoasa, sport si odihna.
Important de retinut!
Informatiile din acest articol nu tin loc de consult medical specializat. Recomandarile medicale (daca exista) au scop informativ. Concluziile si referintele pot varia de la un pacient la altul si depind de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate si de alti factori. Tocmai de aceea, aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat. Nu ezita sa mergi la medic pentru consult si indrumare, ori de cate ori ai o problema de sanatate.
Surse suplimentare de informare:
Mayo Clinic, "Pneumonia": https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pneumonia/symptoms-causes/syc-20354204
Healthline, "Everything You Need to Know About Pneumonia": https://www.healthline.com/health/pneumonia
American Lung Association, "Pneumonia Symptoms and Diagnosis": https://www.lung.org/lung-health-diseases/lung-disease-lookup/pneumonia/symptoms-and-diagnosis
MedicineNet, "Pneumonia (Symptoms, Causes, Types, Treatment, and Recovery): https://www.medicinenet.com/pneumonia_facts/article.htm
NHS, "Overview: Pneumonia": https://www.nhs.uk/conditions/pneumonia/
WebMD, "Pneumonia": https://www.webmd.com/lung/understanding-pneumonia-basics
Allure, "Pneumonia 101: Different Types, Symptoms, Treatment, and More": https://www.allure.com/story/types-of-pneumonia-symptoms-treatment-guide
Southern Cross, "Pneumonia- causes, symptoms, treatment": https://www.southerncross.co.nz/group/medical-library/pneumonia-causes-symptoms-treatment
Cleveland Clinic, "Pneumonia: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4471-pneumonia
Medical News Today, "What you should know about pneumonia": https://www.medicalnewstoday.com/articles/151632