Durere de ureche: cauze, simptome, tratament

5. 8. 2024 · 10 minute de citit

Durerea de ureche se numeste in literatura de specialitate otalgie. Este vorba despre o senzatie dureroasa (ca o presiune, junghi, intepatura sau pulsatie) care se resimte in zona auriculara. Intensitatea durerii poate varia.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Durere de ureche: cauze, simptome, tratament

Durerea de ureche poate fi temporara si poate disparea de la sine. Astfel de dureri nu reprezinta o problema. Spre deosebire de acest tip de durere, disconfortul care persista poate fi un semn de ingrijorare si poate avea o cauza importanta. Orice durere care persista sau se inrautateste (in sensul ca este insotita si de alte simptome) trebuie investigata si tratata medical.

Explicam in acest articol ce este durerea de ureche, de cate tipuri este aceasta, care sunt simptomele si cauzele, cum stabileste diagnosticul medicul orelist, ce tratament poate recomanda. In plus, iti spunem si cum se poate preveni durerea de ureche si cum se face igiena corecta a urechii.

 Anatomia urechii

Urechea indeplineste doua roluri importante:

Capacitatea auditiva

Sensibilitatea auditiva a urechii presupune auzul. Urechea recepteaza sunete si zgomote care au frecventa cuprinsa intre 20 - 20.000 Hz. Undele sonore ajung la pavilionul urechii (urechea externa), apoi sunt amplificate de canalul auditiv, ajung la timpan si devin vibratii. Acestea ajung la fereastra ovala prin intermediul ciocanelului, nicovalei si scaritei, iar ulterior, sunt stimulati receptorii auditivi, iar vibratiile se transforma in impulsuri nervoase. Senzatia de auz apare atunci cand impulsurile nervoase sunt transmise prin nervii acustico vestibulari spre aria auditiva din encefal.

Capacitatea vestibulara

Sensibilitatea vestibulara a urechii asigura echilibrul. Receptorii sunt stimulati in functie de modificarea pozitiei corpului si a vitezei de miscare. Asa se explica de ce apare senzatia de rau de miscare in timpul calatoriilor indelungate, pentru ca se realizeaza o stimulare excesiva a receptorilor vestibulari.

Urechea este asadar un organ responsabil cu auzul si echilibrul. Urechea este formata din:

  • urechea externa: este formata din pavilionul urechii si conductul auditiv exterior;
  • urechea medie: este alcatuita din membrana timpanica, trompa lui Eustachio, celulele mastoidiene;
  • urechea interna: este alcatuita din vestibul, canale vestibulare si cohlee.

Tipuri de durere

Durerea de ureche (otalgia) poate fi:

  • primara: durerea are legatura cu urechea externa, medie sau interna. Cel mai adesea este vorba despre otita sau o inflamatie a urechii.
  • secundara: este durerea care iradiaza in zona urechii de la nivel dentar, faringian, temporomandibular, sau durerea poate fi o consecință a unei nevralgii.

Atunci cand apare o durere de ureche ce persista trebuie mers la medicul specialist pentru a se investiga cauza. Automedicatia nu este recomandata, mai ales in cazul copiilor, pentru ca durerea se poate anestezia, dar cauza nu este tratata si se poate ajunge la infectii grave si greu de tratat.

Alte simptome care pot insoti durerea de ureche

Durerea de ureche: cauze posibile, analize si tratamente recomandate

In principal, sunt 2 tipuri de durere care pot aparea la nivelul urechii:

  • durerea moderata de ureche externa: este cazul modificarilor bruste ale presiunii aerului in timpul unei calatorii cu avionul de exemplu, sau inainte de instalarea unei raceli. Formarea dopurilor de ceara poate sa duca de asemenea la aparitia unor dureri moderate, la fel si infectiile, cel putin in prima faza.
  • durerea acuta la nivelul urechii: poate fi cauzata de infectii (otita), sau inflamatii ale urechii.

Durerea de ureche poate fi insotita de simptome asociate precum:

Febra

Daca durerea de ureche este insotita de febra (cu sau fara estomparea auzului), poate sa fie vorba despre o infectie a urechii. In cele mai multe cazuri, infectiile sunt produse de bacterii si se trateaza cu antibiotice. Un consult la medicul de specialitate este indicat.

Vertij

Daca la nivelul urechii interne se produce o infectie, atunci un simptom asociat durerii poate fi vertijul. Motivul este simplu, infectia afecteaza urechea interna, organul care este responsabil cu mentinerea echilibrului.

Pierderea auzului

Daca pacientul resimte o pierdere a auzului, partiala sau totala, iar aceasta este asociata cu o durere de ureche, atunci poate fi vorba despre o otita care nu a fost tratata, sau care nu a fost tratata la timp. Daca la nivelul urechii medii raman blocate lichide, infectia care apare poate sa duce la pierderea temporara a auzului.

Scurgeri la nivelul urechii

Scurgerile la nivelul urechii se numesc in literatura medicala otoree si pot contine lichid, puroi, ceara sau sange. Astfel de scurgeri pot avea drept cauza iritatiile sau infectiile de la nivelul urechii. In cazul unor asemenea scurgeri, este recomandat sa se ajunga la un consult ORL.

Acestea sunt cele mai importante simptome, dar mai sunt si alte manifestari asociate precum:

  • pierderea poftei de mancare;
  • anxietate;
  • iritabilitate;
  • insomnie.

Posibile cauze ale durerii de ureche

Durerea de ureche: cauze posibile, analize si tratamente recomandate

Sunt mai multe cauze ale durerii de ureche. Doar medicul specialist este in masura sa stabileasca cauza, plecand de la simptomele resimtite de pacient si de eventuale investigatii suplimentare. Iata care sunt cele mai frecvente cauze ale durerii de urechii.

Infectie

Infectiile sunt cele mai frecvente cauze ale durerii de ureche. Infectiile auriculare pot fi de natura virala sau bacteriana. Nu este recomandata automedicatia, doar medicul este cel care poate stabili tipul de infectie si tratamentul adecvat.

Traumatisme

Diverse iritatii si zgarieturi la nivelul canalului intern al urechii pot declansa durerea de ureche. 

Otita

Otita poate fi acuta, daca apare o singura data, sau cronica, daca infectia se repeta. Otita este de fapt o infectie care are drept cauza un virus sau o bacterie care afecteaza urechea medie (zona din spatele timpanului). Se intalneste frecvent la copii. Otita este o afectiune grava, de aceea trebuie tratata adecvat pentru a evita complicatiile.

Sinuzita

Durerea de ureche poate fi si o consecinta a infectarii sinusurilor. Se intampla acest lucru pentru ca fluidele care se acumuleaza la nivelul sinusurilor infectate/inflamate in timp ajung sa puna presiune pe anumiti nervi, care declanseaza in cele din urma durerea de la nivel auricular.

Durerea de dinti

Durerile de dinti pot declansa dureri de urechi. Poate fi vorba despre probleme stomatologice precum: abces dentar, nevralgie (nevralgia de trigemen cauzează dureri de ureche), mialgie. In astfel de situatii, durerea ajunge la ureche. 

Corp strain in ureche

Poate fi vorba despre folosirea neadecvata a betisoarelor de ureche, sau de introducerea unor obiecte ascutite in ureche. In general, in asemenea situatii, se scoate obiectul din ureche si este nevoie de rabdare pentru vindecarea ranii. Daca nu se inregistreaza ameliorari ale durerii, se merge la medic.

Dopuri de ceara

Dopurile de ceara din ureche in general nu provoaca disconfort. Ceara de urechi are proprietati antibacteriene, rolul ei este acela de a curata urechea. Se elimina singura. Atunci cand nu ajunge sa fie eliminata adecvat, se formeaza depozite de ceara care ajung sa se constituie intr-un dop. Simptomele pe care le declanseaza sunt: mancarime la nivelul urechii, tiuit, afectarea auzului. In general, dopurile de ceara sunt o consecinta a purtarii castilor interne, a aparatelor de auz, sau al folosirii betisoarelor de urechi. Medicul orelist indeparteaza dopurile de ceara printr-o tehnica speciala, se iriga urechea cu ajutorul apei, pentru a inmuia dopul, apoi se indeparteaza dopul de ceara. 

Posibile complicatii ale durerii de ureche

In mod normal, afectiunile urechii ajung sa se vindece de la sine. Daca totusi durerile si simptomele persista, iar pacientul nu urmeaza un tratament adecvat, este posibil ca in urma afectiunilor ORL sa apara complicatii dintre cele mai grave:

  • pierderea auzului;
  • intarzierea vorbirii in cazul copiilor;
  • infectia osului mastoidian;
  • meningita (o infectie a membranei care inveleste creierul si maduva spinarii);
  • perforarea timpanului.

Exista grupe de risc pentru durerile de urechi:

  • copiii: pentru că abia dupa 4 ani tubul eustachian se prelungeste si astfel permite intrarea mai dificila a bacteriilor in ureche. In general, cu cat un copil sufera de pe urma unei infectii de ureche la o varsta mai mica, cu atat acea infectie se va repeta.
  • inotatorii: sunt mai predispusi la otita externa, in urma unei infectii cu un virus, o bacterie sau o ciuperca. Este stiut ca mediul umed este un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor.

Metode de diagnostic in cazul durerii de ureche

Diagnosticul in cazul durerilor de ureche este pus de medicul orelist. 

  • anamneza: medicul specialist face anamneza, cand pacientul explica simptomele si precizeaza momentul in care aceste manifestari au aparut.
  • consultul fizic al pacientului cu instrumentele specifice.
  • teste de auz: ajuta la diagnosticarea durerii de ureche.
  • znaliza secretiilor: ajuta la identificarea infectiilor bacteriene.
  • tomografie computerizata (CT): daca medicul are nevoie de o confirmare a diagnosticului. Un astfel de test imagistic ajuta la vizualizarea osului mastoidian.

Tratament pentru durerea de ureche

Durerea de ureche: cauze posibile, analize si tratamente recomandate

De cele mai multe ori, durerea de ureche se vindeca de la sine. Daca durerea persista, este recomandat sa apelezi la orelist.

Antibiotice pentru durerea de ureche

Antibioticele pentru durerea de ureche sunt recomandate foarte rar, doar daca medicul constata ca otita este de natura bacteriana. Antibioticele pot fi sub forma de picaturi de ureche, sau comprimate/capsule/tablete.

Picaturi de ureche

Medicul poate recomanda picaturi auriculare cu corticosteroide, in cazul in care apar inflamatii. De asemenea, poate prescrie picaturi auriculare antifungice, pentru a trata o infectie fungica.

Analgezice

Daca durerea este puternica, medicul poate recomanda analgezice, pe langa celelalte medicamente, pentru a ameliora durerile si disconfortul pacientului.

Cum poate fi prevenita durerea de ureche

  • Cea mai eficienta masura de preventie a durerii de ureche este evitarea folosirii betisoarelor de urechi. In locul lor, urechea se poate usca doar cu prosopul.
  • Pentru copii, se recomanda vaccinarea antipneumococica, mai ales in situatiile in care acestia intra in colectivitate si exista cazuri de otite recurente. De asemenea, ajuta daca sunt invatati sa nu-si introduca in nas si urechi obiecte.
  • In cazul adultilor, durerile de urechi pot fi prevenite si daca se rezolva din timp, chirurgical, deviatiile de sept. De asemenea, durerile de urechi pot fi prevenite daca se trateaza sinuzitele, rinitele, refluxul gastric, alergiile.

Reguli pentru o igiena corecta a urechii

Durerea de ureche: cauze posibile, analize si tratamente recomandate

Urechile trebuie spalate si curatate, dar intr-un mod adecvat:

  • este indicata renuntarea la betisoarele de urechi, pentru ca acestea cresc riscul de infectie impingand secretiile cu bacterii si virusi cu tot si mai spre interiorul urechii.
  • urechea are un sistem propriu de curatare, prin simplul fapt ca mestecam, vorbim sau miscam maxilarul. In mod normal, urechea elimina singura surplusul de ceara. Tot ce trebuie facut este ca dupa baie sa fie stearsa prin tamponare cu un prosop curat si eventual uscata cu un jet de aer cald (foehn).
  • nu se recomanda irigarea urechilor cu solutii de curatare, mai ales in cazul celor care au diabet, sau au timpanul perforat.
  • Daca este cazul, se poate cere ajutor medical pentru a se curata adecvat urechea. Medicul orelist are instrumente potrivite pentru eliminarea surplusului de ceara si poate recomanda produse adecvate.

Important de reținut!
Informațiile din acest articol nu înlocuiesc consultația din cabinetul medical. De asemenea, tratamentul medicamentos este prezentat cu caracter strict informativ. Tratamentele medicamentoase pot fi urmate numai la recomandarea unui medic specialist. Manifestările unor probleme medicale diferă de la pacient la pacient. Nu ezita să mergi la medicul de familie, sau la medicul specialist pentru consult și tratament, ori de cate ori ai o problemă de sănătate.

Surse suplimentare de informare:

  1. WebMD, „Why does my ear hurt?”: https://www.webmd.com/cold-and-flu/ear-infection/why-does-ear-hurt
  2. Web MD, „Ear pain home remedies”: https://www.webmd.com/cold-and-flu/ear-infection/ear-pain-home-treatment
  3. Everyday Health, „What is ear pain? Symptoms, causes, diagnosis, treatment, and prevention”: https://www.everydayhealth.com/ear-pain/guide/
  4. Healthline, „What you need to know about earaches”: https://www.healthline.com/health/earache
  5. Verywellhealth, „Causes of ear pain and treatment options”: https://www.verywellhealth.com/otalgia-and-ear-pain-1191949
  6. Healthy@UH, „Earache vs. ear infection: what’s the difference?: https://www.uhhospitals.org/Healthy-at-UH/articles/2020/12/ear-ache-vs-ear-infection-whats-the-difference
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor
checkout.warnings.Notice