Borsul - beneficii, proprietati, contraindicatii
Borsul de putina este un element gastronomic specific romanesc, folosit in general pentru a imprima un gust acrisor si o aroma specifica mancarurilor: borsuri de legume sau carne, mancare de varza, sarmale, ardei umpluti si nu numai. Dar borsul de putina are si numeroase beneficii pentru sanatate, pe care le poti descoperi in cadrul acestui articol.
Cum se prepara borsul de putina?
Pentru prepararea borsului de putina de la zero ai nevoie de 150 g tarate de grau, 150 g malai natural, negrisat si, daca doresti sa accelerezi procesele de fermentatie, de 150 g zahar tos. Pentru a te bucura, insa, de beneficiile sale, recomandarea specialistilor este sa eviti zaharul si sa ai rabdare ca procesul sa decurga lent si natural.
Pentru aroma, pregateste si cateva crengute de cimbru uscat, 1 - 2 felii de paine bine prajita, o crenguta de visin, una de leustean si aproximativ 5 litri de apa. Painea prajita poate fi inlocuita cu drojdie de bere.
Taratele si malaiul se pun intr-un bol si se umezesc cu 500 ml apa calduta, care se amesteca pana la omogenizare si se acopera cu folie alimentara.
Se fierb cei 5 litri de apa. Se muta amestecul de tarate cu malai in recipientul in care se va prepara borsul, se adauga crengutele de cimbru, leustean si visin si feliile de paine. Apa fiarta se lasa la racorit aproximativ 5 minute, dupa care se toarna lent in recipient si se amesteca bine cu o lingura de lemn. Se acopera borcanul cu o farfurie, se inveleste si se lasa la loc caldut 2 - 3 zile. Daca temperatura e mica, poate dura 4 - 5 zile pana ce borsul e acrit.
Beneficiile borsului de putina
Borsul de putina are numeroase beneficii pentru sanatatea organismului, mai ales in stare cruda, consumat ca atare. In continuare, vom discuta putin despre ele.
Este o sursa excelenta de nutrienti
Borsul de putina este o sursa extraordinara de vitamine din complexul B, vitamina C, vitamina D si H (biotina). In plus, el contine enzime, minerale usor asimilabile (calciu, magneziu, fosfor), oligoelemente (seleniu si crom), aminoacizi esentiali si carbohidrati.
Este folosit ca tonic general
Se poate folosi pentru revigorarea organismului si pentru un plus de energie, inclusiv in perioadele de surmenaj și suprasolicitare. Se bea cate un pahar mic (100 - 150 ml) inainte de masa, pe stomacul gol, timp de 7 zile. Se face o pauza de o saptamana si se reia consumul, inca 7 zile.
Contribuie la reglarea glicemiei
Borsul de putina poate fi folosit cu succes de catre persoanele diagnosticate cu diabet zaharat, in cazul carora contribuie la mentinerea glicemiei in limite normale, multumita continutului de crom. Poate fi consumat dimineata, pe stomacul gol, sau inainte de fiecare masa.
Consumul de bors nu elimina necesitatea medicatiei si a regimului alimentar recomandate in cazul diabeticilor.
Ajuta la vindecarea bolilor respiratorii
Borsul de putina le este recomandat pacientilor diagnosticati cu afectiuni respiratorii acute sau cronice de tipul bronsitei, sinuzitei sau al astmului. Pacientii raporteaza o ameliorare a simptomelor supa consumul a doua cesti de bors in fiecare zi, cu aproximativ 15 minute inainte de masa, in cure de cate 3 saptamani.
De asemenea, borsul de putina poate fi folosit ca adjuvant si in timpul tratamentului impotriva tuberculozei. Se recomanda ca jumatate de litru de bors sa fie impartit in 3 portii, consumate pe stomacul gol inaintea meselor principale. Se pare ca borsul contine unele substante active care blocheaza dezvoltarea bacililor Koch.
Este un adjuvant digestiv excelent
Daca te lupti cu disconfortul unei digestii lente, cu balonare, crampe si alte simptome din aceeasi sfera, borsul te poate ajuta. El regleaza peristaltismul colonului si la reglarea tranzitului, ceea ce il face util inclusiv in prevenirea cancerului de colon.
Mentine sanatatea inimii
Borsul are un pronuntat efect hipocolesterolemiant și hipotensor, ceea ce inseamna ca va contribui - in cazul unui consum regulat - la mentinerea sanatatii aparatului cardiovascular. Borsul poate contribui la prevenirea ateromatozei si a infarctului miocardic si ajuta la pastrarea elasticitatii arterelor.
E recomandat in curele de slabire
Principalul obstacol pe care il intampina persoanele care doresc sa scada in greutate este legat de restrictionarea caloriilor consumate zilnic, restrictionare care, intr-o prima faza, te face sa te simti obosit si lipsit de putere.
Borsul de putina este foarte bogat in nutrienti, ceea ce are un efect tonic asupra organismului si te ajuta sa te simti mai bine. In acelasi timp, el are o cantitate redusa de calorii, astfel incat nu iti va da peste cap calculul zilnic. Mai mult decat atat, compozitia sa chimica pare sa fie utila in stimularea arderii grasimilor.
E o sursa buna de probiotice
Probioticele sunt esentiale pentru functionarea optima a organismului, pentru eficienta sistemului imunitar si pentru o digestie echilibrata. Avand in vedere procesele de fermentatie in care este implicat, borsul e considerat o sursa bogata in probiotice, in special bacterii Acidophilus si Bifidus.
Contribuie la combaterea starilor anemice
Complexul de vitamine B este foarte eficient in stimularea poftei de mancare si energizarea organismului. Chiar daca nu trateaza, propriu zis, anemia, borsul de putina creeaza premisele unei vindecari mai rapide, eliminand apatia si somnolenta si incurajand pacientul sa asimileze mai bine metalele din hrana, inclusiv fierul.
Borsul de putina - contraindicatii
Borsul de putina este incadrat in categoria alimentelor si nu are contraindicatii propriu-zise. Totusi, el este nerecomandat in cazul persoanelor cu probleme gastrice sau care sufera de dispepsie acida, pe care le-ar putea accentua.
Borsul are si usor efect laxativ, prin urmare se recomanda consumul cu moderatie, pentru a se evita aparitia tulburarilor de tranzit.
Borsul de putina este mult mai mult decat un aliment traditional romanesc. El poate fi considerat un tonic general si un adjuvant in prevenirea si tratarea a numeroase probleme de sanatate.