Probiotice si prebiotice
Se spune ca esti ceea ce mananci, dar mai corect ar fi sa spunem ca esti ceea ce mananca miliardele de bacterii care traiesc in intestinul tau. Mucoasa intestinala este acoperita de o multime de bacterii microscopice care alcatuiesc microbiomul intestinal, al carui impact asupra starii de sanatate, comportamentului si bunei dispozitii este, inca, studiat. Cert este ca un microbiom sanatos este echivalent cu un organism sanatos, iar cele aproximativ 1000 specii care convietuiesc cu tine se bucura atunci cand primesc mancare sanatoasa.
Prebioticele sunt fibre de origine vegetala care contin carbohidrati complecsi nedigerabili de catre organism, dar care sunt un aliment perfect pentru aceste bacterii. Probioticele sunt reprezentate de anumite tulpini bacteriene benefice sanatatii intestinale, folosite pentru reechilibrarea microbiomului consecutiv administrarii de antibiotice, unei alimentatii dezechilibrate sau altui element disturbator. Recomandarea specialistilor este ca, pentru un maxim de eficienta, sa se opteze pentru administrarea unui complex de prebiotice si probiotice.
Printre beneficiile pe care un microbiom sanatos si echilibrat le aduce organismului uman de numara modularea raspunsului imunitar, cresterea rezistentei peretelui intestinal si combaterea speciilor enteropatogene, imbunatatirea digestiei si a absorbtiei nutrientilor, sinteza de vitamine (in special tiamina, riboflavina, vitamina B12 si vitamina K), mentinerea unei greutati normale si ameliorarea sanatatii aparatului cardiovascular.
Sfatul medicului poate fi de folos in alegerea suplimentului cel mai potrivit pentru fiecare individ, in functie de scopul care se doreste a fi atins. Bacteriile benefice din genurile Lactobacillus si Bifidus contin zeci de tulpini, mai multe dintre ele fiind prezente in suplimentele disponibile in farmacii. Probioticul ideal depinde de sanatatea tubului digestiv, de eventuale alte afectiuni, de alimentatie si stil de viata si de numerosi alti factori. Un supliment care trateaza eficient sindromul colonului iritabil cu predispozitie catre constipatie are un continut diferit de un altul, destinat in principal pacientilor cu boala Crohn. Prin urmare, experienta medicului poate face diferenta in ceea ce priveste binele pacientului.