Leucoree: cauze, simptome, tratament
Leucoreea reprezinta o secretie vaginala fireasca, ce contribuie la sanatatea vaginului. Acest fluid este eliminat natural de organism prin vagin, iar culoarea, textura si cantitatea difera in functie de varsta femeii si de momentul ciclului menstrual in care se afla aceasta. Insa, exista si situatii in care leucoreea poate fi un semn al unei afectiuni de fond, in special cand apar modificari majore in privinta culorii sau mirosului, ori a consistentei.
De ce apare leucoreea?
Secretia vaginala face parte dintr-un proces normal de functionare a organismului si rezulta in urma fluctuatiilor nivelului hormonului estrogen. Mai exact, cantitatea acestui hormon variaza in functie de ovulatie, nivelul libidoului, medicamentele anticonceptionale prescrise de medic si sarcina, iar leucoreea apare in perioadele respective.
Culoarea, mirosul si textura leucoreei pot suferi modificari atunci cand au loc dezechilibre ale florei vaginale. In perioadele in care bacteriile daunatoare se multiplica, pot aparea infectii vaginale. De aceea, in cazul in care observi schimbari in privinta caracteristicilor leucoreei, trebuie sa mergi la un consult ginecologic.
Tipuri de leucoree
In functie de culoare si consistenta, exista mai multe tipuri de leucoree.
Leucoree alba
Tipul de secretie alba branzoasa este comuna si apare mai ales la inceputul si la incheierea ciclului menstrual. De regula, este lipicioasa si nu are un miros neplacut intens.
Leucoree transparenta si apoasa
Acest tip de secretie apare, in general, in jurul ovulatiei. Acest tip de leucoree poate aparea si atunci cand apare excitatia sexuala sau pe durata sarcinii.
Leucoree transparenta si densa
Secretia vaginala care are aceste caracteristici indica faptul ca, cel mai probabil, te afli in perioada ovulatiei.
Leucoree galbena sau verde
In cazul in care observi ca ai o secretie vaginala galbuie, este posibil sa nu fie un motiv de ingrijorare, deoarece leucoreea se poate colora in mod natural in acest mod atunci cand este expusa la aer.
Insa, daca secretia este de un galben intens sau daca are o tenta de verde, cu o consistenta branzoasa, densa, ori daca are un miros neplacut intens, trebuie sa mergi la un consult ginecologic, pentru o evaluare completa, deoarece poate indica o infectie.
Leucoree maronie sau sangerie (spotting)
Aceasta apare in timpul sau imediat dupa incheierea ciclului menstrual. De asemenea, uneori poate aparea si intre menstruatii, in cantitate foarte mica.
Important de retinut! O leucoree maronie sau sangerie, cand apare in locul menstruatiei sau dupa ce a avut loc sex neprotejat poate semnala o sarcina. Atunci cand apare la inceputul unei sarcini, poate indica un avort spontan. [1]
Simptome care urgenteaza consultul medical
Mergi la un control ginecologic daca observi modificari anormale ale leucoreei, de exemplu, un miros neplacut intens, o colorare care te ingrijoreaza sau o consistenta diferita fata de cea pe care o ai de obicei.
Alte simptome ce pot insoti leucoreea anormala si pe care nu trebuie sa le ignori sunt [1]:
- dureri in zona abdomenului sau in timpul sexului prin penetrare vaginala;
- sangerare intre perioadele menstruale sau care are loc in urma contactului sexual ce presupune penetrare vaginala, ori dupa ce ai intrat la menopauza;
- iritatie in zona vaginala;
- urinare frecventa, durere in timpul urinarii;
- oboseala cronica;
- pierdere in greutate ce nu are o cauza evidenta.
Infectii ce implica o leucoree anormala
Posibile infectii asociate cu leucoreea anormala sunt:
- vaginoza bacteriana - o infectie comuna, ce provoaca o leucoree ce are un miros neplacut intens, ce poate fi comparat cu cel al pestelui. Secretia vaginala poate avea un aspect gri, apos, lipsit de densitate. In unele cazuri, aceasta infectie poate fi asimptomatica;
- infectia cu Trichomonas Vaginalis, ce este provocata de un parazit; leucoreea poate fi galbena sau verde, cu un miros neplacut intens. Pot aparea dureri, inflamatii si mancarime in jurul vaginului, la urinare sau in timpul desfasurarii actului sexual;
- candidoza vaginala, provocata de ciuperca numita Candida Albicans, ce produce o leucoree cu aspect branzos si care, de regula, este lipsita de miros. Alte simptome asociate cu aceasta sunt senzatii de usturime, mancarime, iritatii in zona din jurul vaginului;
- infectii cu Gonoree sau Chlamydia, in care leucoreea este galbena, verzuie sau tulbure;
- boala inflamatorie pelvina, in care leucoreea este abundenta si are un miros neplacut;
- infectia cu virusul HPV sau cancerul cervical [1].
Tratament
Atunci cand leucoreea prezinta caracteristici considerate normale din punct de vedere medical, nu este necesar un tratament, intrucat este un proces firesc ce arata buna functionare a organismului.
Insa, cand secretia vaginala este anormala, este important sa mergi la un consult de specialitate, pentru stabilirea unui diagnostic si a unui tratament. Medicul ginecolog poate solicita teste de laborator, pentru evaluarea leucoreei, iar daca va diagnostica o infectie, tratamentul va fi prescris in functie de particularitatile acesteia.
Pentru a diminua riscul expunerii la infectii vaginale, evita produsele de igiena care au ingrediente iritante, practica sexul protejat si mergi la consultatii ginecologice de rutina. Automedicatia nu este recomandata. Daca observi modificari in privinta caracteristicilor leucoreei, mergi la medic, intrucat doar acesta poate stabili un diagnostic corect si poate prescrie un tratament adecvat.
Sursa de referinta:
1. Sharkey, Lauren. Vaginal Discharge: Causes, Treatments, and Colors. Healthline, Healthline Media, 30 June 2022, www.healthline.com/health/vaginal-discharge, accesat la 26 ianuarie 2023.