Avort spontan: ce este, simptome, complicatii

20. 2. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Avort spontan

 

Avortul spontan este definit ca pierderea sarcinii inainte de saptamana 20 de dezvoltare intrauterina. Majoritatea avorturilor spontane au loc in primul trimestru si apar cand sarcina nu se mai dezvolta. Un astfel de episod este insotit de dureri abdominale sau crampe puternice si sangerari vaginale. Avortul spontan este o trauma pentru femeile care se confrunta cu acest lucru, pe langa ajutorul medical de specialitate au nevoie si de suport emotional. 

Avortul spontan este un fenomen care se manifesta la femei de varste diferite, cauzele pentru pierderea spontană a sarcinii sunt fie genetice, fie provocate de unele afectiuni medicale. Riscul pierderii precoce a sarcinii scade odata cu dezvoltarea gestationala. Dupa saptamana 15 de sarcina, procentul femeilor care pot pierde embrionul normal din punct de vedere genetic este tot mai mic. 

Ce este avortul spontan?

Avortul spontan sau pierderea sarcinii sunt termeni care desemneaza acelasi lucru. Cand sarcina se opreste in dezvoltare apare avortul spontan. Termenul desemneaza pierderea sarcinii care survine pana in saptamana 20 de dezvoltare ontogenetica, dar, cel mai adesea, in primul trimestru de sarcina. 

Sangerarea din avortul spontan este diferita de spotting sau de sangerarea de implantare ce apare ca urmare a ingroparii ovulului fertilizat in interiorul mucoasei uterine. 

Tipuri de avort spontan

Avort spontan ratat 

Acest lucru se refera la momentele in care poti pierde sarcina, dar nu stii ca s-a intamplat acest lucru. Poti sa nu ai simptome si sa afli acest lucru la ecografie, cand medicul constata ca nu se mai aud bataile inimii fatului. 

Avort spontan complet

Sarcina este pierduta si uterul este gol, embrionul este expulzat prin vagin. In urma ecografiei, medicul confirma ca nu mai exista tesut in interiorul uterului. 

Avort spontan recurent

Medicul poate stabili acest diagnostic atunci cand au existat 3 avorturi spontane consecutive. 

Amenintare de avort spontan 

In acest caz, colul uterin ramane inchis si, cu toate acestea, sangerezi si ai crampe abdominale puternice. Sarcina isi continua evolutia, iar monitorizarea si supravegherea medicala are loc pe toata durata gestatiei. 

Avort spontan inevitabil

Un astfel de proces presupune sangerare, crampe pelviene, col uterin care se deschide si se dilata, pierdere de lichid amniotic. (1)

Simptome in avort spontan

Cum stii ca ai trecut prin avort spontan? Sunt cateva simptome care anunta acest lucru: 

  • sangerare usoara pana la episoade cu pierdere abundenta de sange;

  • sangerare insotita de cheaguri de sange sau eliminare de tesut;

  • crampe abdominale sau durere abdominala severa, mult mai intensa decat cea resimtita in mod normal in timpul menstruatiei;

  • durere de spate in regiunea lombara care poate fi de la moderata pana la puternica;

  • reducerea pana la disparitie a simptomelor specifice de sarcina. (1)

Oricare dintre aceste simptome trebuie sa te determine sa mergi de urgenta la medic pentru ingrijjiri de specialitate. 

Cauzele aparitiei avortului spontan

Anomalii cromozomiale

Avortul spontan care apare in primul trimestru de sarcina este de regula cauzat de anomalii cromozomiale. Ce sunt cromozomii? Niste structuri mici care se regasesc in interiorul celulelor si in care se afla informatia genetica, adica genele responsabile pentru trasaturile fizice, sexul copilului, culoarea parului si a ochilor, precum si grupa de sange. 

Fecundarea ovulului de spermatozoid determina unirea a doua seturi de cromozomi ceea ce determina formarea unui embrion. Cand ovulul sau spermatozoidul prezinta un numar mai mic sau mai mare de cromozomi, embrionul va avea, la randul sau, un numar deficitar. Multiplicarea celulelor in interiorul embrionului conduce la dezvoltarea viitorului copil. Cand exista aceste anomalii apare avortul spontan. Nu se stie exact de ce se intampla acest lucru, deoarece majoritatea deficientelor cromozomiale se ivesc spontan si nu sunt transmise de la parinti. (1)

 Tulburarile cromozomiale duc la: 

  • afectarea ovulului;

  • deces fetal intrauterin;

  • sarcina molara sau sarcina molara partiala. (2)

Factori de risc si boli cronice ale mamei

Sunt si cazuri in care unele probleme de sanatate cu care se confrunta mama pot provoca avortul spontan. 

  • Infectii;

  • Dezechilibru hormonal;

  • Sindrom TOURCH;

  • Implantare deficitara a ovulului fertilizat in mucoasa uterina;

  • Anomalii uterine;

  • Col uterin incomplet;

  • Varsta peste 35 de ani;

  • Viciile - consum de alcool, substante interzise, fumat;

  • Tulburari ale sistemului imunitar - lupus;

  • Boala renala severa;

  • Boala cardiaca congenitala;

  • Diabet zaharat;

  • Deficiente de functionare ale tiroidei;

  • Unele medicamente;

  • Radiatii;

  • Malnutritie severa. (1), (3)

 

Femeia dupa avortul spontan

 

Ce nu cauzeaza avort spontan?

Avortul spontan nu apare ca urmare a:

  • exercitiilor fizice intense;

  • raporturilor sexuale;

  • utilizarii medicamentelor contraceptive. (1), (2)

Complicatii in avortul spontan

  • Infectie in uter - soc septic;

  • Febra;

  • Frisoane;

  • Sensibilitate abdominala inferioara;

  • Secretii vaginale urat mirositoare; 

  • Sangerarea vaginala puternica ce conduce la anemie;

  • Dureri abdominale puternice ce devin cronice. (1), (2)

Tratamentul in avort spontan

Uneori poate fi nevoie de scoaterea fatului din uter si a tuturor resturilor provenite din sarcina, de urgenta, tehnica dilatarii si chiuretajului fiind necesare in avort spontan. Resturile care raman in uter pot conduce la infectii, sangerare sau alte complicatii grave. 

In situatiile in care expulzia sarcinii s-a realizat prin vagin, medicul va efectua ecografia pentru a se asigura ca uterul este curat si nu exista resturi in interior. 

Indepartarea fatului in avort spontan poate fi realizata la recomandarea medicului specialist chiar si inainte de producerea simptomelor specifice, cu medicamente sau interventie chirurgicala. Avortul medicamentos este realizat la indicatia medicului si sub atenta sa supraveghere, daca se constata ca sarcina nu este viabila si prezinti risc crescut de avort spontan. 

Dilatarea colului uterin diagnosticata la timp poate fi tratata cu cerclaj cervical, o procedura medicala de inchidere a colului uterin care iti permite sa duci sarcina la termen, daca medicul observa in urma investigatiilor ca este posibil acest lucru. (1), (2)

Terapie si suport emotional

Un avort spontan te poate afecta destul de mult, fizic, dar mai ales emotional. Pentru a trece peste acest episod, dar si pentru a putea concepe o noua sarcina este posibil sa ai nevoie de suport emotional din partea familiei, dar si din partea unui terapeut sau a unui grup suport. (3)

Acest articol contine informatii generale despre avortul spontan. Daca te confrunti cu sangerare, durere sau alte probleme in sarcina, mergi de urgenta la medic pentru ingrijiri de specialitate!

Surse de informare:

1. Miscarriage - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/9688-miscarriage

2. Miscarriage - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pregnancy-loss-miscarriage/symptoms-causes/syc-20354298#:~:text=Miscarriage%20is%20the%20spontaneous%20loss,even%20know%20about%20a%20pregnancy.

3. Symptoms & Signs of Miscarriage - https://americanpregnancy.org/getting-pregnant/pregnancy-loss/signs-of-miscarriage/

Iti recomandam si:

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor
checkout.warnings.Notice