Avort medicamentos: ce este si care sunt implicatiile acestuia?

11. 10. 2024 · 4 minute de citit

Avortul medicamentos reprezinta un subiect controversat. Afla, din randurile urmatoare, ce este acesta, in ce consta, mai exact, si cum te poti pregati pentru el. In plus, iti prezentam si care sunt simptomele dupa avortul medicamentos, cand nu se recomanda sa il faci si pana la cate saptamani se poate face.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Avort medicamentos: ce este si care sunt implicatiile acestuia?

 

Ce este avortul medicamentos?

Una dintre metodele de intrerupere a sarcinii acasa este avortul medicamentos. Acesta reprezinta o intrerupere de sarcina nedorita ce poate avea loc si intr-un cabinet medical, desi nu implica metode chirurgicale, si este considerata sigura si fara riscuri, atunci cand se respecta indicatiile de pe prospect sau cele ale medicului. [1]

In ce consta avortul medicamentos?

Avortul medicamentos consta in faptul ca se iau pastile care duc la intreruperea sarcinii care a fost confirmata. Este o metoda a carei eficacitate se incadreaza intre 95 si 98%. [1]

Avortul medicamentos presupune doua etape in vederea eliminarii sarcinii nedorite. In cadrul primei etape, are loc administrarea pastilelor care au ca efect stoparea dezvoltarii oului fetal. 

A doua etapa are ca scop administrarea preparatului ce va provoca contractarea uterului pentru a avea loc expulzia sarcinii.

Cum te pregatesti pentru avortul medicamentos?

Pregatirea pentru avortul medicamentos consta in faptul ca trebuie sa fii sigura ca iti doresti sa intrerupi sarcina, sa nu fii constransa de nicio alta persoana. Este important sa te gandesti foarte bine si sa fii convinsa ca ai dreptul atat la pastrarea sarcinii, cat si la intreruperea ei.

Alte detalii de care trebuie sa tii cont sunt: sa fii informata asupra termenului, sa iti monitorizezi ciclul menstrual, ca sa stii cu certitudine data la care a avut loc ultima menstruatie. De asemenea, sa nu te sfiesti sa apelezi la ajutorul medicilor atunci cand ai nelamuriri sau pentru ajutor. Cu cat timpul de actionare este mai redus, cu atat si riscurile sunt mai scazute. 

Retine insa ca se recomanda sa eviti locurile unde se fac chiuretaje sau in care se utilizeaza metode neigienice sau periculoase, ci sa alegi cabinete medicale avizate si unde lucreaza medici profesionisti.

Care sunt simptomele dupa avortul medicamentos?

Simptomele dupa avortul medicamentos

Unele femei se pot confrunta cu urmatoarele simptome dupa avortul medicamentos: senzatii de greata, stari de voma, ameteli, dureri de cap, diaree, frisoane, febra, stare de slabiciune. Ele dureaza un interval scurt de timp si, de regula, nu necesita tratament, trecand de la sine. 

Iata ce alte simptome poti avea dupa avortul medicamentos:

  • Crampe in partea inferioara a abdomenului, similare cu cele de tip menstrual, de dureri reduse ca intensitate si care pot fi ameliorate cu medicamente antiinflamatoare.
  • Daca te intrebi cat dureaza sangerarea dupa avortul medicamentos, afla ca nu ar trebui sa fie indelungata. Este firesc sa aiba loc eliminarea sacului gestational, semanand cu o hemoragie menstruala moderata, dar care la unele femei poate fi abundenta. Astfel de eliminari au durate ce pot varia de la cateva zile la una sau chiar trei saptamani ori pana la menstruatia care urmeaza.
  • Simptomele asociate cu complicatiile sunt rare, dar atunci cand exista, pot implica: hemoragie din abundenta, sarcina continua, avort incomplet.

Cand nu este recomandat avortul medicamentos?

Avortul medicamentos nu este recomandat femeilor care au sarcina extrauterina sau care prezinta suspiciuni in privinta sa, celor care folosesc sterilet, celor care prezinta alergii la ingredientele pastilelor pentru avort si celor care urmeaza tratamente cu preparate steroide.

Pana la cate saptamani se poate face avortul medicamentos?

Dorim sa te informam si pana la cate saptamani se poate face avortul medicamentos. Acesta poate avea loc numai in sarcinile mici, care sunt cuprinse intre opt si noua saptamani. 

Se recomanda ca avortul medicamentos sa se faca sub monitorizarea medicului ginecolog, pentru a se evita posibilele complicatii. In cazul in care avortul medicamentos nu se va putea realiza in totalitate, medicul va fi nevoit sa intervina pe cale chirurgicala.

In concluzie, se recomanda ca avortul medicamentos sa fie facut sub supravegherea unui medic ginecolog, pentru a te asigura ca totul decurge in regula. Tot medicul este cel in masura sa te indrume catre suplimente alimentare care te pot ajuta sa te refaci si pe care le poti achizitiona din farmacii

Pentru realizarea acestui articol s-au folosit informatiile din urmatoarele surse:

1. Gotter, Ana. “Abortion Pill: What Is a Medical Abortion?” Healthline, Healthline Media, 17 Dec. 2016, www.healthline.com/health/abortion-pill, accesat la 1 iulie 2022;

2. “Medical Abortion: What Is It, Types, Risks & Recovery.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/treatments/21899-medical-abortion, accesat la 1 iulie 2022.

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice